Wątek zamknięty
[#1441] Re: AmigaOne to Amiga

@XoR, post #1440

Spójrzcie tutaj:
http://www.wipo.int/branddb/en/index.jsp
Z tej szukajki wynika, że Amiga nie jest objęta międzynarodową ochroną (z wyjątkiem znaku powered by Amiga, który należy od 1999 do Amiga Development LLC). Natomiast na naszym europejskim podwórku Amiga Inc., jak już wcześniej pisałem, zarejestrowała znak towarowy AMIGA i powered by AMIGA za pomocą przedstawicielstwa, jednak jest to ochrona krajowa (dokładniej na Niemcy), a nie wspólnotowa
To co, otwieramy Amiga Poland Sp. z o. o.?

Pozostaje jeszcze pytanie co to jest Amiga Development LLC i jak ma się do Amiga Inc...

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 06:49:36 przez Geekboy68k
[#1442] Re: 64 bit system

@posylus, post #1434

3. apple + mos, który owszem wygląda

Który dla Ciebie wygląda bardziej jak AOS, MOS czy AOS4.x ?

ale nim nie jest.

MOS jest bardziej kompatybilny z 3.x, aniżeli AmigaOS 4.x :)

Nie zapomnijmy wymienić tą jedyną rzecz która jest przewagą AOS4.x (hihi) - ma naklejkę :):)

Więc jeśli kupujesz system tylko dla nazwy (no i stać Cię na to, bo za logo się płaci) - wybierzesz AOS4.x :)

Poczekajmy na netbooka,

Była już dyskusja, choćby dotycząca faktu, że system pod x1000 jeszcze kuleje, a tu już zapowiadają port na LimePC.
I że tak powiem, jak się ma taki kulawy Hyperion, to się czeka, bo jak się nie ma co się lubi (laptoka z systemem amigowym), to się lubi co się ma (czekanie na gruszki wierzbowe) :)

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 07:50:54 przez kjb666
[#1443] Re: AmigaOne to Amiga

@posylus, post #1438

Gdyby to było takie jasne, to ... już dawno powinno być pusto, a tutaj proszę. Zresztą nasz światek jest mały, zobacz co się dzieje z światkiem ZX Spectrum.

Nie ma tak dużej przerwy czasowej między ZX a Amigą, żeby pokolenie pierwszego już wymarło i mogłoby być przedstawiane jako przykład. Nowego pokolenia Amigowców nie będzie.

All this moments, will be lost in time, like tears in rain.
[#1444] Re: AmigaOne to Amiga

@Geekboy68k, post #1441

Zrzutka czerwonych i niebieskich na odkupienie projektu Natami, a Stachu pociągnie projekt do finału :) Redakcja zajmie się rejestracją Amiga Poland :)
[#1445] Re: AmigaOne to Amiga

@odo, post #1444

Tak, zadbajmy jeszcze o zabezpieczenie marki Commodore w krajach byłego ZSRR i PPA jest ustawione
[#1446] Re: 64 bit system

@kjb666, post #1442

Jak może być AmigaOS mniej podobny do siebie samego niż MorphOS? Co za bzdury Toż główny zarzut był zawsze że za wolno się zmienia, że wciąż ten skostniały Workbench i t.d.
AmigaOS 4.x i jedyna przewaga to naklejka? Kupno systemu tylko dla nazwy? Kulawy Hyperion? Gruszki wierzbowe?
Troll mode on?

#1444 i #1445
OK
[#1447] Re: AmigaOne to Amiga

@posylus, post #1438

Nie do końca się z Tobą zgodzę :) Scena ZX-Spectrum jest zupełnie inna. Po pierwsze, ten komputer jest o wiele prostszy i w 100% udokumentowany - ktoś prześwietlił Rentgenem jedyny układ specjalizowany ULA i odtworzył jego schemat w rozbiciu na pojedyncze tranzystory. Poza tym za wschodnią granicą od wielu lat jest "moda" na tworzenie klonów (także bardziej rozbudowanych) tego komputera - np. Pentagon czy Skorpion, czy teraz Ewa. Najważniejsze jest to, że sprzęt cały czas zachowuje dość dobrą wsteczną kompatybilność z dotychczasowym oprogramowaniem. Nikt by nie kupił "ZX-SpectrumOne", który zrywał by możliwością uruchamiania dużej ilości oprogramowania, a do tego kosztował by tyle, co dziesięć Pentagonów. Co ciekawe, wielu ludzi ze wschodniej sceny ZX-Spectrum nie widziało na oczy nigdy np. Spectruma 128k czy +2 - od początku "jechali" na swoich klonach :).

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 10:32:48 przez gorzyga
[#1448] Re: 64 bit system

@michalmarek77, post #1426

Generalnie to taki komputer jak AmigaOne X1000 ukazał się lata za późno.
Z 10 lat temu powinien wyjść masowy sprzęt, gdy środowisko było mniej podzielone i bardziej liczne. Teraz to takie benadziejne, nie w sensie jakości ale stracona sprawa. Fanatyzm fanów AmigaOS może nawet nie dorównywać fanatyzmowi fanów Apple, ale za mało w nim pozytywnych emocji, za dużo goryczy, żalu - nie wiem do kogo, całego świata IT? Mam dystans i tego życzę niektórym, hobby ma cieszyć a nie wypalać emocjonalnie. Ja np nie mogłem mieć Amigi wtedy gdy chciałem, teraz to już tak nie cieszy, jeszcze to żarcie się na forum bez sensu, o co... Chyba żeby sobie nawzajem obrzydzić.
Wcześniej pisałeś o współczesnych następcach Amigi. Jest masa fajnego sprzętu który rolę ówczesnej "przyjaciółki" z lat 80/90 częściowo przejął. Teraz pokolenie amigowców jest w wieku, gdy pozycja życiowa pozwala - a przynajmniej powinna - na stabilność finansową, a nawet u niektórych na pewne środki umożliwiające zainwestowanie trochę poważniejsze. Innymi słowy to pokolenie stać na zbudowanie sobie Amigi marzeń, takiej jakiej firma nigdy nie wypuściła. Jeśli to teraz się nie dzieje to nie stanie się nigdy.
Na razie jest dużo ciekawego sprzętu, ale jak dla mnie jeszcze nie ma "tego" właściwego. Czekanie jest całkiem przyjemne, nie żyjemy na pustyni. Ciągle powstaje coś fajnego, i pewnie w przyszłości powstanie też coś co będzie godnym następcą Amigi w pełni.
[#1449] Re: 64 bit system

@adam_mierzwa, post #1446

Jak może być AmigaOS mniej podobny do siebie samego niż MorphOS?

Jesli posylus stwierdzil ze
3. apple + mos, który owszem wygląda
, to chcialbym wiedziec o jakie podobienstwa chodzi w porownaniu do AOS4.x:)

przepraszam, zle zadalem pytanie, mialo byc:
Który dla Ciebie wygląda bardziej jak AOS 3.x, MOS czy AOS4.x ?

Co za bzdury

Teraz juz nie :)

AmigaOS 4.x i jedyna przewaga to naklejka?

Jaka ma inna nad MOSem?

Kupno systemu tylko dla nazwy?

Jesli dla feelingu, to wygodniej i taniej MorphOS

Kulawy Hyperion? Gruszki wierzbowe?

Kiedy byl zapowiadany AOS4.x na laptopa ? Zareagowali na wiesci o MOS na PB, obiecujac... gruszki?

Troll mode on?

Fakt mode on :)

----edit
sorry za brak pl, ale pisze ze swiezego linuxa, jestem niczym uzytkownik TimberWolfa :)

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 12:20:47 przez kjb666
[#1450] Re: 64 bit system

@adam_mierzwa, post #1448

Ciągle powstaje coś fajnego,

Jakies porty gier, lub male programiki, no ale cieszy ze chociaz to jest :)

i pewnie w przyszłości powstanie też coś co będzie godnym następcą Amigi w pełni.

Zeby bylo "godnym" i "w pelni"? Nie potrafie sobie wyobrazic co za kosmos by to musial byc, biorac pod uwage obecne mozliwosci komputerow/konsol.
[#1451] Re: 64 bit system

@kjb666, post #1449

Jesli dla feelingu, to wygodniej i taniej MorphOS

Jeśli dla feelingu to najtaniej i najwygodniej PC + winuae;) Po co masz kupować jakieś dziadowskie Apple PPC, jak używane PC za kilkaset zł zje je na śniadanie i będzie bardziej "feelingowe" niż Amiga?
Może trzeba dorobić jednoznaczny znaczek "x86" dla prawdziwych amigowców szukających prawdziwego feelingu?

Kiedy byl zapowiadany AOS4.x na laptopa ? Zareagowali na wiesci o MOS na PB, obiecujac... gruszki?

A kiedy MOS na PB był zapowiadany to już nie pamiętasz? 2009 rok? Wychodzi na to, że Hyperion nie może niczego zapowiadać na +/- 2 lata przed MOSowymi wydarzeniami
Tak swoją drogą - czy potrafisz podać jakąkolwiek datę, która by nie nachodziła na jakieś ważne daty konkurencji?
To ja w takim razie zniżę się do twojego poziomu i napiszę, że port MOS na PB został wymuszony premierą Sam440ep! Co za złośliwe działania! Przecież MOS Team nie powinien niczego deklarować do dwóch (albo lepiej: trzech - co się będę ograniczał!!!) lat po ważnych informacjach dt. AmigaOS 4.
[#1452] Re: 64 bit system

@kjb666, post #1449

Napisałem
apple + mos, który owszem wygląda jak AOS, ale nim nie jest

A chodziło mi o to, że MOS owszem fajnie wygląda, wygląda jak AmigaOS (znajome elementy z OS klasyków), czyli wyszstko ok, ale ... to nie jest oficjalny system Amiga OS. I o to mi chodziło. A czy posiadanie "naklejki" coś znaczy? Gdyby chodziło o część funkcjonalną, to tak jak linux i windows wybór systemu może nie mieć znaczenia, ale dla mnie Amiga to wyłącznie hobby, bez żadnego praktycznego uzasadnienia - podkreślam to moje zdanie. Stąd mimo, że MOS mnie bardzo przyjemnie zaskoczył, to ... chciałbym mieć zabawkę z AmigaOS, który nie tylko ma feel amigowego systemu (co akurat ma MOS), ale też jest AmigaOS.
Zatem mimo, że na razie nie mam kasy, to w przyszłości (tak jak kiedyś nie miałem kasy na 1200+060, a teraz mam :D ) chciałbym mieć AmigaONE z AmigaOS 4.x (czyli mieć sprzęt z amigą w nazwie wraz z oficjalnym systemem amigowym). Wiesz można mieć samochódA lub identycznie wyglądający samochódB (która może jeździć tak samo, wyglądać tak samo, być nawet lepszy, ale ... nie jest samochodemA). Wiem powiesz że to snobizm, ale... chyba tak jest - ja po prostu chciałbym mieć system który już na wstępie wita mnie jako AmigaOS i tyle - to jest moje zdanie i guzik mnie obchodzi opinia innych i tym bardziej nie mam zamiaru nikogo przekonywać.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 13:41:46 przez posylus
[#1453] Re: 64 bit system

@posylus, post #1452

chciałbym mieć system który już na wstępie wita mnie jako AmigaOS i tyle

wlasciwie to nie chcialem wlaczyc sie w ta dyskusje, ale troche mnie to podejscie jednak dziwi.
sentyment do amigi nawet irracjonalny mozna rozpatrywc na roznych poziomach, na przyklad:
1. sentyment do filozofii systemu (tak na czuja), tutaj jak mowisz morphos jest lepszy (ja go akurat nigdy nie uzywalem) natomiast os4 idzie na sile integrujac byle jak rozne linuksowe rozwiazania jak np shared libraries albo amicygnix (http://www.amigaos.net/sites/default/files/styles/large/public/amicygnix1.jpg). po stronie os4 nie widze juz od lat roizwoju zadnych amigowych rozwiazan a tylko latanie w strone linuxa, nie mowiac juz ze poza oryginalnym software 68k nie ma zadnych aplikacji ktore nie bylyby mniej lub bardziej kiepskimi portami, jak np timberwolf. panie, wiec gdzie tu amiga?

2. sentyment do hardware. to juz zupelna pomylka. prawdziwa "amiga" to amiga.. nie bedzie nia ani mak, ani pecet z arosem ani tym bardziej jakas przemyslowa plytka z ppc. nie oszukujmy sie. nawet akceleratory ppc firmy p5 to juz byl jakis rozpaczliwy nonsens nawet pod wzgledem rozwiazania technicznego. bylo to widac juz wtedy jak pojawily sie w latach 90tych. wiec naklejanie naklejki "amiga" a tym bardziej "amigaone" na jakas tam pecetowa obudowe to oszukiwanie samego siebie, placac za to zreszta ciezka kase.

3. lojalnosc wzgledem marki. no to wlasciwie dyskfalifikuje sie samo w sobie. zreszta inni na pewno zwrocili juz na to uwage. nie chce tu promowac (nie istniejacych) produktow jakiegos tam commodoreusa, ale co jakas tam belgijska firemka (zajmujaca sie prawie wylacznie portowniem z linuxa) bez pieniedzy i praktycznie bez zalogi moze zaoferowac komus szukajacemu takiej lojalnosci i elitarnego statusu? bo jak widzimy nie moze zaproponowac ani przyszlosciowej perspektywy, ani nazwy, ani corporate identity ktore jakos moznabyloby powiazac z amiga z zeszlego tysiaclecia.

4. ciaglosc zrodel. i to jest chyba jedyny atut, choc przez nikogo postronnego nie sprawdzony, bo zrodla sa zamkniete. co zreszta zwykly uzytkownik moze z tego miec. najwyzej klopoty, bo zrodla te niosa balast przeszlo dwudziestu lat, i sa raczej hamulcem uniemozliwiajacym rozwoj (multicore, memory protection) niz atutem. rozwiazaniem pozytywnym z dzisiejszego punktu widzenia jest raczej szukanie wstecznej kompatybilnosci i funkcjonalnosci na bazie wspolczesnych rozwiazan tak jak proponuje to aros. zreszta os4 opiera sie na exec-sg, ktory nie jest oryginalnym elementem systemu amigowego, podobnie jak morphos ma rowniez jakis wlasny kernel. wiec o czym my wlasciwie mowimy..

...

5. scena!, no o tym zapomnialem: amigowa scena czy community!! tyle ze z tej sceny najlepsi albo zostali na 68k albo zrobili morphos. z obserwacji na forach scena os4 to w wiekszosci grupa ludzi ktorzy nie rozumieja niestety swoich komputerow i malo ich uzywaja nie mowiac o wytwarzaniu jakichs sczegolnych jakosci (np. dem czy gier, widziales kiedys demo na os4? oryginalne gry sa moze trzy). w wiekszosci zajeciem jest czekanie na jakis rozwoj i rozmawianie o tym na sieci albo updatowanie systemu bez wiekszych rezultatow. zreszta wielu uzytkownikow os4 nie zna dokladnie amigi taka jaka byla naprawde, zna jedynie os4 i na tym sie opiera.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 14:33:36 przez wawrzon
[#1454] Re: 64 bit system

@Radov, post #1451

Jeśli dla feelingu to najtaniej i najwygodniej PC + winuae Po co masz kupować jakieś dziadowskie Apple PPC, jak używane PC za kilkaset zł zje je na śniadanie

Hmm... Popatrzmy: PC + WinUAE które proponujesz kontra dziadowskie Apple PPC w benchmarkach. Porównujemy WinUAE na PC za kilkaset zł (Pentium Dual-Core E5200 2,5GHz (Wolfdale, 45nm) - konfiguracja a) oraz MorphOS na dziadowskim Apple PPC (Mac Mini G4 1,5 GHz - konfiguracja b):

1. standardowy test Lame (plik AKsack.wav):
  • a - 56 sekund
  • b - 33 sekundy

2. speed test DigiRollerem (plik AKsack.DBM):
  • a - 57,31 x
  • b - 161,16 x

Faktycznie, WinUAE na PC za kilkaset zł zjada dziadowskiego Appla na śniadanie
[#1455] Re: 64 bit system

@recedent, post #1454

Jezeli przyjmiemy, ze to wyniki na emulowanym na piecu klasyku, to wynik Apple jest slaby.
Raptem 2 do 3 razy szybciej ??? Od klasyka ????
[#1456] Re: 64 bit system

@michalmarek77, post #1455

Ale o co chodzi? Zjada na śniadanie, czy nie zjada? Działa szybciej, czy wręcz przeciwnie? Dziękuję, nie mam więcej pytań.
[#1457] Re: 64 bit system

@recedent, post #1454

Z tym Dual Core za kilkaset PLN może nie przesadzajmy, już 2 lata temu budując sprzęt na 4-rdzeniowym Phenomie II z 2 GB DDR3 zmieściłem się w 1000 PLN, a budowałem cały komputer (buda, zasilacz, dysk, napęd, płyta + procesor, pamięć) bez karty graficznej. I to jeszcze w mATX wyłącznie na nowych częściach.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 14:52:27 przez Geekboy68k
[#1458] Re: 64 bit system

@Geekboy68k, post #1457

Przykro mi, ale miałem tylko dane z tego konkretnego modelu:

CPU: Pentium Dual-Core E5200 2,5GHz (Wolfdale, 45nm)
RAM: 4 GB
GFX: NVIDIA GeForce 9600 GSO
SFX: Creative SB X-Fi XtremeMusic
HD: 2xSeagate @RAID0 - 512GB; 2xSeagate @RAID0 - 160GB

Ile to według Ciebie warte? 100 zł? 50 zł? Jak 5 dych to chętnie kupię, wymienię żonie komputer na nowszy.
[#1459] Re: 64 bit system

@Geekboy68k, post #1457

Weźmy eMaca 1,25GHz za 200zł i peceta PIV 3GHz za 200zł.

Jak myślisz - natywnie pod MOSem będzie szybciej od emulowanego 68k? Ja myślę że tak :)
[#1460] Re: 64 bit system

@wawrzon, post #1453

sentyment do amigi nawet irracjonalny mozna rozpatrywc na roznych poziomach

Cały Twój post, to jest dla mnie najbardziej obiektywna opinia, jaką widziałem w tym wątku.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 15:20:46 przez kjb666
[#1461] Re: 64 bit system

@Radov, post #1451

Jeśli dla feelingu to najtaniej i najwygodniej PC + winuae

Oczywiście obaj wiemy, że UAE nie emuluje PPC, prawda? ;)

A kiedy MOS na PB był zapowiadany to już nie pamiętasz?

A kiedy były pierwsze pokazy działającego systemu? ;)

To ja w takim razie zniżę się do twojego poziomu i napiszę, że port MOS na PB został wymuszony premierą Sam440ep!

Mylisz poziomy, bo laptop a komp stacjonarny, to dwie różne rzeczy ;)
[#1462] Re: 64 bit system

@kjb666, post #1461

Ja bawiłem się działającym i funkcjonalnym Morphosem na PowerBooku w styczniu 2010. Nie wiem kiedy był zapowiadany... MOSTeam znany jest z tego, że zapowiada rzeczy które już są w zaawansowanej fazie wykonania (najdłużej czekaliśmy na MOSa2.0, mimo że jego elementy w postaci MOSa1.5 były dostępne kilka lat wcześniej).
[#1463] Re: 64 bit system

@adam_mierzwa, post #1448

Tak czytam różne wątki na forum, dowiaduję się jeszcze ciekawych rzeczy i widzę dwie drogi częściowego odrodzenia się legendy.
Pierwsza to zostajemy przy PPC tak jak teraz i powstaje jeden system, który wbrew temu co niektórzy gadają (miałby najlepsze cechy obecnych konkurentów - było kiedyś o tym w wątku) i przeportowanie najlepszych pozycji programowych (gier, użytków), reszta starego oprogramowania będzie jak teraz działać lub nie. Jakaś część klasykowców (pewnie niewielka) dołączy, reszta jak padną klasyki pozostanie przy WinUAE. Część z "wrogich" obozów też się wykruszy, bo nie pogodzą się z myślą - znów jesteśmy razem - ale to już ich problem. Grupa, która powstanie (trzeba mieć nadzieję), będzie na tyle duża, że zaczniemy konkurować z Linuksem i im lepiej to zrobimy tym większa szansa, że ktoś do nas dobije (nie lawinowo, ale zawsze).
Druga jest droższa i teoretycznie ma dać więcej zwolenników. Znowy mamy PPC, ale prócz niego wykupiony od Natami i zaprogramowany w FPGA uład AGA/OCS/ECS w celu większej kompatybilności całego oprogramowania. Znowu bajka o jednym systemie i przeportowanie tym razem najlepszych i rozwojowych wersji oprogramowania, ewentualnie gier (największe hity, poprawione, rozbudowane). To powinno przyciągnąć wielu maniaków klasyka, którzy dzisiaj narzekają, że neoamigi nie mają większej kompatybilności z babcią Amigą :) .
I rodzi się pytanie, czy te zachwalane 64-bity nie ubiją nam klasyka, może lepiej pozostać przy 32-bitach?
[#1464] Re: 64 bit system

@recedent, post #1358

A sytuacja prawna wokół Amigi i praw do niej była już wówczas tak skomplikowana, że prawdopodobnie Amiga Inc. wolało nie ryzykować i stworzyło nową markę,

I pewnie w ramach tworzenia tej nowej marki przyznali Commodore USA prawa do używania nikomu dotąd nie znanej nazwy "Amiga"
[#1465] Re: 64 bit system

@recedent, post #1458

Z założeniem, że to używki i będą sprzedawane na części, a nie jako komplet:
Procesor - ok. 100 PLN,
RAM - ok. 90 PLN (z założeniem, że to najpopularniejsze moduły DDR2 800 MHz,
GPU - ok. 70 PLN,
Sound - ok. 150 PLN,
Dyski - 500 GB po 100 PLN/sztuka, 160 GB - 50 PLN/sztuka.

Uśrednione ceny z Alledrogo, jedynie kartę graficzną wyszukiwałem na forum (ogłoszenie sprzed kilku miesięcy), bo na Allegro jest tylko jedna i w aukcji. Podobnie z dźwiękową. Niemniej jednak cena nie jest wyznacznikiem wydajności i w podobnej kwocie można zbudować jednostkę mocniejszą.

Mój jest wart ok. 700-800 PLN, jednak nie posiada GPU (zintegrowane) i oddzielnej karty dźwiękowej, a jest to sprzęt o wiele mocniejszy od w/w Pentium Dual Core.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 16:13:43 przez Geekboy68k
[#1466] Re: 64 bit system

@Geekboy68k, post #1465

Jednak maka PPC można kupić za sporo taniej niż 700-800 zł.

PS. kupujesz używane twarde dyski? To dość ryzykowne dla (niekiedy cennych) danych.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 16:15:06 przez wali7
[#1467] Re: 64 bit system

@wawrzon, post #1453

tutaj jak mowisz morphos jest lepszy (ja go akurat nigdy nie uzywalem) natomiast os4 idzie na sile integrujac byle jak rozne linuksowe rozwiazania jak np shared libraries albo amicygnix

Nie mówiłem, że MOS jest lepszy, a tylko tyle że mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Ja ciągle twierdzę, że czy się to komuś podoba, czy nie, na rynku jest tylko jeden system AmigaOS będący oficjalną kontynuacją AOS 3.x i jest nim AmigaOS 4.x Wszystkie inne rozwiązania to nieoficjalne alternatywy, lepsze lub gorsze, ale alternatywy. Co zaś do integracji z linuxem to jako końcowy użytkownik mało mnie to obchodzi. Po prostu, firma produkująca oficjalny system dla Amigi taką obrała ścieżkę i tyle. Podobanie się, lub nie, w żaden sposób nie zmienia faktu, że AmigaOS 4.x pozostaje pełnoprawnym następcą AmigaOS 3.x i kropka.
Już kiedyś pisałem - identyczna sytuacja była w przypadku IBM OS/2 Warp 3 i Windows 95.
1. oba systemy natywnie odpalały aplikacje z windows 3.x (czyli sytuacja jak Mos i AOS4 w stosunku do aplikacji AOS 3.x)
2. ale już Warp 3 nie potrafił odpalać aplikacji Windows 95
Morał: Pomimo doskonałości systemu OS/2 Warp (to był naprawdę super system do dzisiaj wykorzystywany) i jego pełnej zgodności z Windows 3.x nie był systemem Windows, więc to Windows 95 wyznaczał ścieżki rozwoju systemu rodziny Windows. Identycznie jest u nas, owszem MOS odpala aplikacje AOS 3.x, ale nie jest i nie będzie oficjalnym systemem Amigi, to AOS4.x wyznacza ścieżki rozwoju AmigaOS, bo jest AmigaOS, bez względu na jakieś biblioteki linuxa, sruksa czy pierduksa. Możecie się z tym nie zgadzać, ale fakty są konkretne: Tylko produkt Hyperionu jest pełnoprawnym AmigaOS, reszta to niestety klony.
Korzystam do zabawy z klona MOS-a, jest fajny, ale to nie AmigaOS, więc jakbym teraz mógł przeskoczyć na AmigaOS 4.x zrobiłbym to bez żadnych sentymentów, a to dlatego że o ile możemy mieć wątpliwości o to czy AmigaONE jest następcą Amigi o tyle nie ma żadnych wątpliwości który system jest prawnym następcą AmigaOS 3.x, bo nawet nazywa się AmigaOS (czyli Amiga Operating System).
[#1468] Re: 64 bit system

@wali7, post #1466

Najtańsze Maki Mini jakie znalazłem, a są to modele 1.33 GHz, kosztują na Allegro około 450 PLN. Wersji 1.5 GHz z mocniejszą kartą graficzną nie znalazłem w ogóle ale podejrzewam, że poniżej 500-600 PLN się go nie dostanie. Dlatego uważam, że test porównawczy "pecet za kilka setek vs. 1.5 GHz Mac Mini G4" jest mało wiarygodny, co świetnie widać na przykładzie peceta mojego i recedenta. Problemem jest tu właśnie ten pecet za kilkaset PLN, bo poniżej pewnej wartości w cenie podzespołów sprzed 4-5 lat można dostać takie sprzed 2-3.

Dla porównania postaram się przetestować swojego benchmarkiem, niemniej jednak muszę najpierw odciążyć go o kartę graficzną (de facto droższą od samego sprzętu - do dziś nie wiem kto i jak mnie na to namówił ) i kilka GB pamięci RAM, bo w ostatnim czasie trochę jednostkę rozbudowałem.

Nie kupuję używanych dysków, ale skoro recedent podał takie w konfiguracji i zapytał o ich wartość, to ją podałem. A tak prezentuje się ona w przypadku używanych jednostek z gwarancją na bad sectory.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 16:26:48 przez Geekboy68k
[#1469] Re: 64 bit system

@Ender, post #1463

wizja bardzo realna:
coraz większe oddalanie się AOS4 i MOSa i coraz więcej jadu i rozbicie środowiska. Będzie tyle kłótni że coraz więcej ludzi przestanie się w ogóle nimi interesować, szczególnie że sprzętu nowego nie będzie bo wspaniałe PowerPC jest martwe i nikt go nie będzie rozwijał mając z jednej strony ARM które można łatwo licencjonować i produkować a z drugiej Intela z X86

Jedynie AROS będzie się rozwijał i za ileś tam lat będzie z neo-amigowych systemów najbardziej używanym OSem i będzie na zarówno ARM jak i X86. Z tym że użytkowników będzie bardzo mało (porównując do dzisiejszego stanu użytkowników AOS+MOS+AROS)

Więcej będzie ludzi mających i bawiących się klasykiem z tym że jego status będzie jak każdego innego retro-komputera czyli nikt nie będzie pitolił już o wielkim powrocie Amigi

i tak skończy się neo-amigowanie @ PowerPC i pełnymi jadu ludźmi którzy z całej tej nienawiści nabawią się chorób narządów wewnętrznych cafe
[#1470] Re: 64 bit system

@posylus, post #1467

więc jakbym teraz mógł przeskoczyć na AmigaOS 4.x zrobiłbym to bez żadnych sentymentów

a co Cię powstrzymuje?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem