Wątek zamknięty
[#1411] Re: AmigaOne to Amiga

@odo, post #1409

Acer go kupił. Jako marka coś się pod tym szyldem jeszcze sprzedaje.

Pozdrawiam
[#1412] Re: AmigaOne to Amiga

@Tomahawk, post #1411

A rzeczywiście ! I chyba również Emachines jest własnością Acera. Dobrze wyszli po zakupie linii PC od Commodore
[#1413] Re: AmigaOne to Amiga

@odo, post #1412

Emachines to popularna linia marketowego stuffu pecetowego, głównie netbooków. Ta marka naprawdę należała kiedyś do Commodore?
[#1414] Re: AmigaOne to Amiga

@Geekboy68k, post #1413

Linię komputerów PC odkupił od Commodore Acer, a Emachines to już inna bajka. Widzę, że Acer też posiada większość udziałów w Packard Bell. Szkoda, że nie kupili Amigi :)

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2013 15:42:04 przez odo
[#1415] Re: AmigaOne to Amiga

@odo, post #1414

Jakby nie patrzeć Acer to budżetówka, a już za czasów Commodore podważano opłacalność Amigi - głównym argumentem za ubiciem marki było potężne piractwo. Tak więc na ten związek nie było szans pomysł
[#1416] Re: AmigaOne to Amiga

@Geekboy68k, post #1415

A mnie się wydaje, że wszystko byłoby lepsze niż Escom/Gateway
[#1417] Re: 64 bit system

@Radov, post #1399

A teraz skup się i odpowiedz mi na proste pytanie. Czy ta firma może wyprodukować nastepujacy produkt:

Amiga Two x1000

Tak. Może wyprodukować taki produkt.
Wykupując oczywiście licencję na nazwę Amiga od Amiga Inc. (chociaż obecnie od Commodore USA)

A teraz wyjaśnijmy sobie, co tak naprawdę powiedziałeś. Na przykładzie.

- Czy w tej chwili jestem milionerem?
- Nie, nie jestem. Ale jeśli jutro wygram w totka, to będę milionerem.

Zatem twoja odpowiedź jest poprawna, ale nie zawiera dosłownie jednego istotnego elementu, który zapewne celowo pominąłeś. Poprawmy więc ją, aby była bardziej czytelna:

A teraz skup się i odpowiedz mi na proste pytanie. Czy ta firma może wyprodukować nastepujacy produkt:

Amiga Two x1000

Nie, nie może. Będzie mogła, jeśli wykupi licencję na nazwę Amiga od Amiga Inc. (chociaż obecnie od Commodore USA)

Widzisz zasadniczą różnicę? Nie interesuje mnie gdybanie i chciejstwo, żadne "jeśli". Interesuje mnie prosta odpowiedź na proste pytanie, tu i teraz, w obecnym stanie faktycznym. Dziś.

A obecny stan faktyczny jest taki, że produkty tej firmy są AmigamiOne. Firma ta produkuje jedynie różne modele komputera AmigaOne. Jeśli kiedyś nabędzie prawa do nazwy Amiga, będzie sobie mogła produkować Amigi. Które będą równie amigowe jak Amiga Mini. Czy stawanie w jednym szeregu z Amigą Mini będzie aż takim zaszczytem? Oczywiście, jeśli kiedykolwiek nastąpi.
[#1418] Re: 64 bit system

@jubi, post #1417

Nie było nigdy "tej" czy "tamtej" AmigiOne. Pochodzi od Amiga Inc i Amiga jest
[#1419] Re: 64 bit system

@jubi, post #1417

A z skąd wiesz, że nie mogą wyprodukować "Amiga Two" jeżeli im się zachce ? Skąd wiesz że nie posiadają do tego prawnych możliwości ? Chcesz udowodnić iż Amiga nie jest Amigą, ja nie widzę w tym sensu, dobrze się bawiłem w tym temacie, ale już mi się znudziło, więc odchodzę jako zwycięzca
[#1420] Re: 64 bit system

@odo, post #1418

Nie było nigdy "tej" czy "tamtej" AmigiOne. Pochodzi od Amiga Inc i Amiga jest

To idź usuń z Wikipedii to zdanie:

This AmigaOne project was cancelled in 2001, mostly due to the inability to find or design a suitable northbridge chip.

http://en.wikipedia.org/wiki/AmigaOne

Nie zapomnij napisać w komentarzu do zmiany jakiegoś źródła na podstawie którego ją wprowadzasz.

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2013 17:11:20 przez jubi
[#1421] Re: 64 bit system

@jubi, post #1420

Chodzi o to, że projekt AmigaOne jest naturalnym następcą klasyka. Pochodzi od ówczesnego właściciela zarówno systemu jak i marki Amiga. To wystarczy do stwierdzenia, że AmigaOne to Amiga
[#1422] Re: 64 bit system

@odo, post #1421

Ani jedno z tych stwierdzeń nie jest prawdziwe.
[#1423] Re: 64 bit system

@Hellena, post #1419

A z skąd wiesz, że nie mogą wyprodukować "Amiga Two" jeżeli im się zachce ?

Proszę bardzo:

The owner of the trademark, Amiga Inc., licensed the rights to make hardware using the AmigaOne brand to a computer vendor based in the UK, Eyetech Group. However, due to poor sales Eyetech suffered substantial losses and ceased trading.[8] In 2010 Commodore USA acquired rights to the Amiga name.[9]

źródła:
http://en.wikipedia.org/wiki/Amiga,_Inc.
^ "AmigaOne News : 20 Answers with Alan Redhouse of Eyetech". 2005-06-06. Retrieved 2010-09-03.
^ "Commodore USA announces acquisition of Amiga exclusive worldwide licensing rights". 2010-08-31. Archived from the original on 4 November 2010. Retrieved 2010-11-06.

Jasno i wyraźnie jest napisane - brandem, którym mają prawo się posługiwać, jest AmigaOne. Nie mają prawa posługiwać się brandem Amiga. Wyłączne prawa do brandu Amiga nabyło Commodore USA.

Jeśli zamierzasz mi odpowiedzieć, nie zapomnij podać źródeł swoich twierdzeń.

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2013 17:44:27 przez jubi
[#1424] Re: 64 bit system

@jubi, post #1420

No tak miałem już sobie iść , ale sprostuje jeszcze, nie napisałeś że cytat który wklejasz na okrągło dotyczy AmigaOne-1200 i AmigaOne-4000, które miały być produkowane przez Eyetech. Powstały natomiast inne modele Amigi, również produkowane przez Eyetech.
[#1425] Re: 64 bit system

@jubi, post #1420

This AmigaOne project was cancelled in 2001, mostly due to the inability to find or design a suitable northbridge chip.

To zdanie jest wyrwane z kontekstu i odnosi się do prototypowej płyty głównej do A1200/4000. Ja na tej samej stronie widzę kolejny model AmigaOne SE od tego samego producenta. Więc jest ciągłość rozwoju tej samej linii komputera tego samego producenta (Eyetech na zlecenie Amiga Inc).
[#1426] Re: 64 bit system

@jubi, post #1420

Nie ma sensu tlumaczyc.
AmigaOne ma z Amiga mniej wspolnego niz klony Draco czy Casablanca.
Generalnie mniej wiecej tyle ile czasopismo "Auto Moto" ma wspolnego z "Auto Motor i Sport" :)

Generalnie gdyby AmigiOne byly fajnymi sprzetami ludzie mieliby gdzies czy sa bardziej lub mniej powiazane z legenda informatyki. A jak widac, po reakcjach wielu fanow Aos'a, to powiazanie z Amiga jest najwazniejsze w calym przedsiewzieciu. Zedrzyjcie z nazwy komputera czlon Amiga, z systemu podobnie, i nagle okaze sie, ze ten sprzet jest bezwartosciowy, z nieprzydatnym nikomu systemem........Nostalgia i hobby sa fajne, ale nie gdy przeslaniaja rozsadek i zmieniaja sie w szalona ideologie.
[#1427] Re: 64 bit system

@Hellena, post #1419

Chcesz udowodnić iż Amiga nie jest Amigą,

Ha! Kłamstwo!

Zgadzamy się przecież, że Amiga x86 to jest Amiga!

Wygraliśmy! :)
niewinny
[#1428] Re: 64 bit system

@kjb666, post #1427

Stoi u mnie taka stara lodówka co się zowie znajomo, kurczę za każdym razem jak na nią spojrzę na myśl mi przychodzi amiga :P
Marka lodówki to Amica
[#1429] Re: 64 bit system

@michalmarek77, post #1426

Dokładnie tak.
Nie da się inaczej wytłumaczyć sprzedaży (i chętnych na zakup! ) komputera pozbawionego jakiegokolwiek przydatnego softu, i o wydajności Core Duo 1600, za 12 tysięcy złotych.
Amiga zawsze była droższa od PC, w przypadku rozbudowanego systemu, ale w latach 1993-95 miało to jeszcze jakieś uzasadnienie bo można było na niej odpalić świetny jak na owe czasy soft jakiego nie było na PC.
Dzisiaj nie ma żadnego.
[#1430] Re: 64 bit system

@odo, post #1421

Pochodzi od ówczesnego właściciela zarówno systemu jak i marki Amiga. To wystarczy do stwierdzenia, że AmigaOne to Amiga

Nie, to nie wystarczy.

http://www.amiga.com/news/2010-08-31-commodore-amiga-aio.php

Commodore USA announces acquisition of Amiga exclusive worldwide licensing rights

Commodore USA ma wyłączne (exclusive) prawo do dysponowania marką (brand) Amiga.

Firma produkująca AmigiOne ma prawo do dysponowania marką AmigaOne. Nie ma prawa do dysponowania marką Amiga.

Jeśli dla kogoś produkty opatrzone marką AmigaOne są tym samym, co produkty opatrzone marką Amiga (np. dawne komputery Commodore, czy obecne komputery Commodore USA) to tylko jego opinia, która nie ma żadnego potwierdzenia w obecnym stanie faktycznym i prawnym.
[#1431] Re: 64 bit system

@jubi, post #1430

Ciekawe, ze w tym oswiadczeniu Amiga Inc nie m ani slowa o AmigaOne :) Wg Amiga Inc. jedynym i prawdziwym kontynuatorem Amigi sa maszyny z C USA. Koniec dyskusji.
[#1432] Re: 64 bit system

@adam_mierzwa, post #1425

Dokładnie, jak większość zdań z jego wypowiedzi, to się nazywa trolingpospolitus i kwalifikuje się tylko do działu ignor, ta funkcja jest naprawdę świetna, nie traci się przynajmniej czasu na czytanie spamu
[#1433] Re: 64 bit system

@michalmarek77, post #1431

Amiga od CUSA może jest Amigą z prawnego punktu widzenia ale nie jest kontynuatorem bo oprócz tego że to też komputer to nie ma zbyt dużo z Amigą wspólnego

C=USA ma jeden fajny produkt: Commodore 64X
I gdyby zrobili nową Amigę ale też w klasycznie wyglądającej obudowie a system byłby bodaj stylizowany na system z Amig to nazwanie jej "kontynuatorem" miało by sens a tak jak jest to pierwsza lepsza obudowa mini-ITX z dolepionym logiem (w dodatku brzydko!) amigi to jest to tylko jakiś niesmaczny żart który nic dziwnego się nie sprzedał... duszenie kupki
[#1434] Re: 64 bit system

@michalmarek77, post #1426

AmigaOne ma z Amiga mniej wspolnego niz klony Draco czy Casablanca

I tutaj trafiłeś w sedno. Dokładnie, mamy system Amigi z kichami innej firmy (chociaż draco był bardzo mocno zgodny z Amigą). W naszym światku mamy 2 możliwości:
1. sprzet od CUSA, który poza nazwą Amiga nie ma ani sprzętu ani systemu operacyjnego zgodnego/wywodzącego się z klasyka.
2. sprzęt niezgodny z amigą, posiadający brand AmigaOne ale odpalający oryginalny system operacyjny Amigi (oryginalny wg. mnie to taki który jest oficjalną kontynuacją tego z klasyka) czyli AOS 4.x
3. apple + mos, który owszem wygląda jak AOS, ale nim nie jest
Ja uważam, że pkt. 2 najbardziej pasuje na następcę Amigi, bo o ile krzem nie ma nic wspólnego z klasykiem to już AOS 4.x jest pełno prawnym następcą rodziny AOS 3.x.

Zatem albo uznamy, że Amiga jako komputer umarła i teraz bawimy się dziadkami klasykami i klonami dawnego ducha Amigi, albo (co ja wyznaję) mamy co możemy mieć: nieidealnego następcę w sensie hardware Amigi z rozwojowym systemem Amiga OS 4.x. Zamiast iść na pogrzeb Amigi, wolę ją postrzegać w AmigaOne + Amiga OS 4.x (tutaj mamy przynajmniej w nazwie komputera Amigę oraz Amiga OS 4.x).

Inną sprawą jest cena AmigaONE (bo już cena AOS 4.x niezbyt odbiega od MOS-a). Poczekajmy na netbooka, który mam nadzieję będzie posiadał dobrze zoptymalizowaną wersję AOS 4.x i niską cenę. Po cichu liczę na to, a teraz ... cóż bawię się klasykiem i eMac z MOS (który mimo, że wygląda naprawdę fajnie, to... nie jest Amiga Operating System niestety. Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :D )

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2013 22:57:56 przez posylus
[#1435] Re: AmigaOne to Amiga

@gorzyga, post #1387

Mi w AmigaOne X1000 brakuje ciągłości sprzętowej z klasykami. O ile sam system jest oparty na źródłach AmigaOS 3.x, to sprzęt nie zawiera ani grama amigowej technologii.

Akurat brak ciągłości sprzętowej to żaden wyznacznik. Przecież dzisiejsze Maki x86 mają tyle wspólnego sprzętowo z Makami ppc, co obudowa i klawiatura. A są makami, bo poza sprzętem jest jeszcze system operacyjny.

U nas nie mamy prawomocnego następcy sprzętowego Amigi, ale mamy system operacyjny. Dlatego pisałem, że można dzięki temu uznawać AmigaONE z Amiga OS 4.x następcami Amigi, a już na pewno bardziej niż każde inne rozwiązania. Myślę że uznawanie Natami za następcę Amigi to nieporozumienie - bo to jest reinkarnacja klasyka, który docelowo miał odpalać stary system 3.x oraz stare oprogramowanie. Nowoczesność (o ile o takiej możemy mówić w naszym świadku) to Amiga OS 4.x Czy się to komuś podoba, czy nie.
[#1436] Re: AmigaOne to Amiga

@posylus, post #1435

Niby tak, ale Amiga jest specyficznym komputerem, ciężko ją porównywać do Maca. Uogólniając - wiele amigowego oprogramowania z klasyka odwołuje się bezpośrednio do sprzętu - głównie gry i dema, ale także np. Amos. Projektanci postamig nie wzięli w ogóle tego pod uwagę. I to mi się nie podoba.

Nie uważam, żeby Natami czy Minimig były kontynuatorami Amigi - są to bardziej sprzęty, które pozawalają na przedłużenie żywota klasyka. Osobiście nie wierzę już w żadną kontynuację Amigi - z czasem wszystkie "wynalazki" postamigowe umrą śmiercią naturalną...
[#1437] Re: AmigaOne to Amiga

@gorzyga, post #1436

A mnie ciekawi czy w świetle tych umów, "mógłbym sobie zrobić" komputer z procesorem zgodnym z 68k (lub go emulującycm jak teraz), do tego po wykupieniu praw (jeżeli to w ogóle możliwe) do architektury klasyka (czyli AGA itd.), nazwałbym go sobie chata wuja złoma i postawił na nim Arosa, MorphOS-a to czy wtedy też naruszałbym jakąś umowę? No i jak w tym wszystkim ma się AmigaOS 3.5/3.9? Poza tym gdybym jako właściciel praw(a co pomarzę sobie ;) ) do MorphOS-a wykupił prawa do AOS 3.5/3.9 to mogłbym umieścić jego elementy w swoim systemie (one przecież to w skrócie połatany 3.1)? Pytam, bo gdzieś mi kiedyś mignęło, że Hyperion nie ma praw do AOS 3.5/3.9 (a one bazują na 3.1). No i co z KickStartem, kto ma do niego prawa?
[#1438] Re: AmigaOne to Amiga

@gorzyga, post #1436

z czasem wszystkie "wynalazki" postamigowe umrą śmiercią naturalną

Gdyby to było takie jasne, to ... już dawno powinno być pusto, a tutaj proszę. Zresztą nasz światek jest mały, zobacz co się dzieje z światkiem ZX Spectrum. Tam dopiero ludzie mają świra. Nowe płyty główne, trochę szkoda że i u nas nie ma tak różowo. Ale jedno pozostaje niezmienne - bardzo słaby rozwój oprogramowania, a to jest przecież sedno sprawy komputera...
Myślę, że nie do końca masz rację, owszem wielkiego powrotu nie będzie, ale jako rozwiązanie totalnie niszowe, hobbystyczne Amiga myślę że będzie się ciągle rozwijać, a w każdym bądź razie do końca życia pokolenia Amigi, bo później już nie i to na 100%. Młodzi mają w nosie przeszłość im tylko fejs i smartfony w głowie, a takie graty jak atari, amiga ... Pozostaje nam pamięć początków komputerów, tych czasów których oni nigdy nie zrozumieją, nie pojmą co można widzieć w skaczących pikselach i komputerach o wydajności panelu sterowania mikrofalówką.
[#1439] Re: AmigaOne to Amiga

@Ender, post #1437

Na AGA patent już wygasł. Podobnie na procesory 68k. Myśleliśmy, że na to czeka zespół Natami, ale oni chyba na nic nie czekają.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 05:38:28 przez wuk
[#1440] Re: AmigaOne to Amiga

@wuk, post #1439

nie ma żadnego zespołu Natami i nigdy nie było. Cały komputer robiła jedna osoba: Thomas Hirsch i tylko on ma pliki z PCB i HDL

członkowie Natami Teamu mają co prawda prototypowe płyty i mogą słać maile ze znalezionymi bugami aczkolwiek podobno żadnego odzewu nie ma i projekt stoi w miejscu już wiele miesięcy. Za ileś tam lat będą mogli takie płyty wystawić w gablotce albo sprzedać na ebayu za pewnie sporą kasę dla jakiegoś ami-kolekcjonera

cały ten hype wokół Natami wywołał niejaki Gunnar von Boehn pisząc w zasadzie wyssane z palca rewelacje jakie to Natami będzie wspaniałe a ludziom to jak woda na młyn...

tak czy siak projekt ma status: DEAD :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem