[#61] Re: Oszust na PPA

@Dorian3d, post #59

Fajny wątek.

Wedle tego co jest tam napisane ze strony rzecznika wiem teraz, że gdyby Pan który odebrał uszkodzoną paczkę zgłosił jej uszkodzenie/naruszenie przed podpisaniem odbioru (paczka miała dziurę co widziałem na przesłanych zdjęciach), to wtedy odpowiedzialność za uszkodzenie dalej spoczywała by na przewoźniku, a przecież przewoźnik odbierając ją u mnie uznał odbierając ją, że nie ma żadnych uszkodzeń i spełnia wszelkie normy. Więc ów uszkodzenie nastąpiło w trakcie transportu.
[#62] Re: Oszust na PPA

@QUAD, post #57

w dziale giełda kupiłem apollo za 365 zł pisałem z nim trochę

Ale za kartę zapłaciłeś i jej nie dostałeś?
[#63] Re: Oszust na PPA

@QUAD, post #57

Mam nadzieję, że jak tylko paczka przyjdzie, to otworzysz ją na Poczcie (zapytaj się jak to trzeba zorganizować) i jeśli rzeczywiście nie będzie tam tego Apolla, to prosto wędruj na Policję. Trzeba eliminować oszustów żerujących na naszym małym środowisku. Bo potem to jeden z drugim nic nie zrobi, a potem tylko narzeka, że w Polsce to sami oszuści żyją, a Policja nic nie robi. Dokładnie jak tutaj: http://tinyurl.com/8qtuwsg

Dla otuchy opiszę moją historię (innego trochę rodzaju): na wiosnę tego roku padłem ofiarą skimmingu (na bankomacie była nakładka skanująca kartę), parę dni później wypłacono z mojego konta dwie pełne wypłaty (skurczybyki czekały na dzień wypłaty, a mam konto wspólne z żoną), wszystko poszło jednej nocy w Limie. Dopiero po fakcie otrzymałem info z banku, że coś jest nie tak i zablokowałem kartę. Potem wizyta na Policji, gdzie spotkałem 3 osoby obrobione w ten sam sposób. Policjant pokazał mi nakładkę którą właśnie ściągnięto z tego bankomatu i wyjaśnił, że żadne zasłanianie ręką nie pomoże, a nakładka naprawdę nie do odróżnienia - trzeba znać dobrze dany bankomat aby coś podejrzewać). Potem zgłosiłem sprawę w banku, gdzie powiedzieli, że min. miesiąc na zwrot kasy... nie minął tydzień, a całą kasę bank oddał na moje konto. Na dodatek miesiąc później gazety doniosły, że złapano obywatela Bułgarii zakładającego nakładki na bankomatach (zamiast zmienić miejsce, idiota przez miesiąc obrabiał mieszkańców Krakowa - Policja urządziła zasadzkę i zdjęli go gdy przyklejał kolejne maleństwo). Czyli przy odrobinie szczęścia da się.
[#64] Re: Oszust na PPA

@GumBoy, post #62

Zapłaciłem, więc wątpię żeby cokolwiek przyszło, ale jak przyjdzie to postaram się rozpakować na poczcie, a jak nie to z kamerą w ręku, może chociaż jakiś geforce będzie.
Na policje zajdę i zobaczę co mi Panowie powiedzą
[#65] Re: Oszust na PPA

@wali7, post #63

Tak jak piszesz, trzeba wyrwać chwasta :)
[#66] Re: Oszust na PPA

@QUAD, post #64

Poproś dzielnicowego, żeby poszedł z tobą na pocztę i będzie działał od razu jakby co. Może da się namówić.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2012 12:03:15 przez Ender
[#67] Re: Oszust na PPA

@Ender, post #66

Smutne to jest, jeśli się coś kupuje przez internet a tu zamiast zamówionej rzeczy okazuje się że dostajemy zdechłą skarpetkę i do dobrze że w woreczku (z powodu nieświeżości) bo by przez Pocztę Polską nie przeszło. Więc olałem już giełdy internetowe i inne cuda.
[#68] Re: Oszust na PPA

@(V)(I)mothe(P), post #67

No nie przesadzajmy. Mi osobiscie nie zdazyla sie sytuacja, by ktos mnie w zakupach przez internet oszukal :) A kupuje calkiem sporo w ten sposob, generalnie z calego swiata :) Zawsze gdzies tam ryzyko oszustwa istnieje, aczkolwiek to nawet nie promil do calosci, wiec nie na miejscu jest okreslanie sprzedazy internetowych mianem bagna pelnego oszustow......
[#69] Re: Oszust na PPA

@michalmarek77, post #68

Być może, ale kasę odzyskałem a skarpetka została (dorwał ją mój pies i gdzieś zakopał).

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2012 14:08:01 przez (V)(I)mothe(P)
[#70] Re: Oszust na PPA

@QUAD, post #65

Nawet jak wpłacone i nic nie dostaniesz, jak udasz się na Policję i jeszcze powiesz, że nie jesteś pierwszym przypadkiem, to podejmą śledztwo i znajdą gościa, nawet jak korzystał z fikcyjnego adresu. Wiem, bo rok temu jeden gość mnie naciął na 160pln, niby kwota mała, ale nie odpuściłem, dostał 7 miesięcy więzienia i kasę musiał oddać szeroki uśmiech
Tacy ludzie mają w głowie zamiast mózgu dwie kulki i myślą że w internecie są anonimowi, hehe. Coraz częściej oszuści biorą za cel Amigowy świat, trzeba się pilnować, jak dla mnie właśnie Apollo i Blizzard był podpadnięty, bo cena za niska.
[#71] Re: Oszust na PPA

@michalmarek77, post #68

Mi się zdarzyło przynajmniej cztery razy, że ktoś mnie chciał oszukać, tylko w trzech przypadkach, nie musiałem pójść na Policję, bo sam namierzyłem dane oszustów i grzecznie poprosiłem o oddanie pieniędzy Oddali, bo wiedzieli co ich czeka jak nie oddadzą, czwarty chciał pójść w zwarcie i dostał wyrok. Raz udało się mnie naciągnąć w drugą stronę, sprzedawałem jakąś starą grę, gra poszła, ale pieniędzy nie dostałem. Tak więc też tak kolorowo w internecie się nie kupuje i trzeba się pilnować.
[#72] Re: Oszust na PPA

@Benedykt Dziubałtowski, post #58

Zaproponuj jak mamy weryfikować takie ogłoszenia? Określenie jakoś mało to precyzuje.

No np przy rejestracji do działu giełda wymagane podanie prawdziwego adresu, numeru pesel i wysłanie po tym do rejestrującego listu poleconego zwykłą pocztą w celu zweryfikowania prawdziwości danych, a jak nie możecie tego sprawdzić, cóż zlikwidujcie dział giełda i zostawcie to kompetentnym portalom aukcyjnym, przynajmniej nie będziecie narażeni na nieprzyjemności bo przy którymś wałku może was poszkodowany pozwać.

PS. Bo narazie to dział giełda przypomina działalność parabanków.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2012 15:15:26 przez pinior
[#73] Re: Oszust na PPA

@pinior, post #72

Dasz kasę na bazę danych oraz zabezpieczania i rejestrację owej bazy? A już nie daj Boże jakiś dowcipniś by się do niej włamał. My na PPA nie zarabiamy Przetwarzanie czyiś danych osobowych w sieci to jest dosyć skomplikowany proces nie realny dla tak małego portalu. Rozumiem, że za listy polecone Ty będziesz kasę wykładał?

PPA nie zbiera danych osobowych ( mam namyśli te dane o których mówi ustawa) Maile są weryfikowane a ip rejestrowane. Te dane oczywiście na żądanie policji będą udostępnianie.

Co do lewych ogłoszeń pojawiających się nie tylko na ppa ale na każdym portalu. Musisz być świadom jednego - nic nie zastąpi zdrowego rozsądku.

cóż zlikwidujcie dział giełda i zostawcie to kompetentnym portalom aukcyjnym,

NA kompetentnych portalach również są oszuści, którzy kradną wyłudzają itp itd.

Benedykt Dziubałtowski

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2012 15:16:44 przez Benedykt Dziubałtowski
[#74] Re: Oszust na PPA

@Benedykt Dziubałtowski, post #73

Dasz kasę na bazę danych oraz zabezpieczania i rejestrację owej bazy? A już nie daj Boże jakiś dowcipniś by się do niej włamał. My na PPA nie zarabiamy Przetwarzanie czyiś danych osobowych w sieci to jest dosyć skomplikowany proces nie realny dla tak małego portalu. Rozumiem, że za listy polecone Ty będziesz kasę wykładał?

A dlaczego ja, to Wy prowadzicie portal i musicie ponosić tego konsekwencje, zawsze mozecie giełde zlikwidować jak nie potraficie nad nią jakoś panować.

PPA nie zbiera danych osobowych ( mam namyśli te dane o których mówi ustawa) Maile są weryfikowane a ip rejestrowane. Te dane oczywiście na żądanie policji będą udostępnianie.

No to akurat na niewiele się zda.

NA kompetentnych portalach również są oszuści, którzy kradną wyłudzają itp itd.

Tja tylko że te portale w jakiś sposób zabezpieczają interesy swoich klientów, alledrogo coś tam zwraca etc, PPA giełda niestety nie, co najwyżej rady wujka dobra rada na forum i radź sobie frajerze sam.

Pinior I Wielki

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2012 15:20:30 przez pinior
[#75] Re: Oszust na PPA

@pinior, post #72

Po co tak komplikować? Niech przy nicku będzie ilość postów i komentarzy, od kiedy ma konto i system głosów jak w Aktualnościach.
[#76] Re: Oszust na PPA

@jaa2, post #75

To jak ma sprzedać ktoś uczciwy kto się niedawno zarejestrował, jak ma nabrać renomy i pozytywnych komentarzy?
[#77] Re: Oszust na PPA

@pinior, post #72

Spoko, w takim razie niech tu powstanie serwis ogłoszeń i PPA niech pobiera kasę za wystawienie towaru i prowizję od kwoty sprzedaży...

Giełda na PPA to taki cyfrowy "słup ogłoszeniowy" - każdy kupujący i sprzedający powinien sobie z tego zdawać sprawę i "czuć ryzyko".
[#78] Re: Oszust na PPA

@pinior, post #74

Elektroda, gumtre zabezpieczają interesy swoich userów mniej więcej tak samo jak PPA, więc Twoje śmieszne wynaturzenia są po prostu nie na miejscu. .

Jesteś użytkownikiem tego portalu i żądasz wprowadzenia nowych zabezpieczeń za które ktoś musi zapłacić. Dlatego własnie Ciebie typuje do owej zapłaty;)

Benedykt Dziubałtowski
[#79] Re: Oszust na PPA

@pinior, post #76

To chyba tak rzadki przypadek, że nie ma co administracji zawracać głowy. Poza tym i tak jak ktoś chce zrobić jakiś wałek to i tak zrobi.
[#80] Re: Oszust na PPA

@Benedykt Dziubałtowski, post #78

Nie zabezpieczasz to nie prowadź działu giełda, proste.
[#81] Re: Oszust na PPA

@pinior, post #76

Pionior: Allegro/Ebay lub odbiór osobisty.
[#82] Re: Oszust na PPA

@pinior, post #80

Albo zmienić nazwę działu giełda na ogłoszenia.
[#83] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Oszust na PPA
[#84] Re: Oszust na PPA

@flops, post #70

Co ty gadasz 160 zł 7 miech
160 zł to wykroczenie
za wykroczenie nikt nie dostanie 7 miesięcy
po wyżej 250 zł to jet przestępstwo

chyba że on oszukał jeszcze kogoś , albo zrobił 10sione czyli zabrał ci 160 zł i spuścił manto
Prokurator nie zajmuje się jeżeli kwota nie przekracza 250 zł , chyba że sam go pozwałeś co się wiąże z opłatami
[#85] Re: Oszust na PPA

@Dorian3d, post #84

Nieprawda, jest to oszustwo i jest ścigane z urzędu od 1pln i kara jest od 7 miesięcy w zawieszeniu, do bodajże kilku lat. Polecam porozmawiać z prawnikiem. Nie pamiętam gdzie schowałem wyrok, żeby dokładnie podać paragraf. Więc każdy oszust powinien się zastanowić, za nim, przyjedzie mu do głowy jakiś przekręt.
[#86] Re: Oszust na PPA

@Dorian3d, post #84

albo miał już zawiasy..
[#87] Re: Oszust na PPA

@flops, post #85

niestety Dorian ma rację, z urzędu ścigają pow. 250zł, a teraz chcą niską szkodliwość zrobić do 900-1000 pln ( coś w okolicach..) więc jak tylko to zrobią to i ja będę miał kilka fantów do sprzedania
[#88] Re: Oszust na PPA

@pinior, post #74

No to ładnie dołożyłeś do pieca...
Myślę że allegro czy inny ebay to trochę co innego niż giełda PPA, PPA robi (łaskę) przysługę nam polskim
Amigowcom udostępniając forum jako "ścianę ogłoszeń". Jeżeli ktoś dał się zrobić w balona to nie
jest to z winy samego portalu tylko oszustów (no chyba że jedni i drudzy to ci sami ).
Nawet najlepsze zabezpieczenia można obejść i firmy wydają kupę kasy na niekończącą się walkę
z wiatrakami - wyobraźnia to jedyne co nas i oszustów ogranicza, a ta rozwija się wraz z czasem
i warunkami jakie panują, więc każde zabezpieczenie wcześniej czy później zostanie pokonane.

Jeśli chodzi o zabezpieczenie się przed takimi oszustwami to, jak już inni pisali, najpierw zdrowy rozsądek.
Poprosić o zdjęcie z jakąś dzisiejszą gazetą, albo pod jakimś konkretnym kątem i to jeszcze najlepiej z numerem
seryjnym sprzedawanej rzeczy.
Jeżeli pokaże się okazja wcale nie musi zaraz oznaczać że to jakiś kant jest, ale trzeba się zabezpieczyć.
Można na przykład wzorem Amibayu umożliwić sprzedającym i kupującym pisanie postów w stylu:
kupujący - "oferuję tyle i tyle za to i za to"
sprzedający - "oferta przyjęta bla bla bla"
od razu widać czy ktoś już coś dał i czy ktoś nie sprzedaje sprzętu dziesiąty raz.
Poza tym jawność wszystkich pytań i odpowiedzi - wszystkie zdjęcia, opisy itd. powinny też tam się znaleźć.
Musimy się oduczyć walenia po privach bo a nóż widelec ogolę "łosia" za parę groszy - takie myślenie to
proszenie o kłopoty. No i oczywiście data rejestracji na portalu, nie wiem jak to jest bo jeszcze nie używałem
Giełdy PPA, ale dobrze by było żeby wszystkie informację były widoczne tak jak na forum, żeby łatwo można było
sprawdzić co i jak.

To tyle moich zacnych rad, mam nadzieję że uda nam się w przyszłości unikać oszustów i tego wszystkim życzę.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2012 16:55:30 przez Radek_Cz
[#89] Re: Oszust na PPA

@AdamZeku, post #87

Niestety dorian nie ma racji.
Wartość szkody do 250 zł ma zastosowanie przy przestępstwach kradzieży, zniszczenia mienia. ( do 250 wykroczenie powyżej przestępstwo,oba ścigane zresztą z urzędu)
Przy oszustwie wysokość szkody ( lub narażenia na nią) nie ma znaczenia.
[#90] Re: Oszust na PPA

@Dorian3d, post #84

A gdzie zapisane jest że poniżej 250 zł to wykroczenie? Art 286 KK nie przewiduje żadnej granicy. Istnieje tylko określenie "sprawy mniejszej wagi" (zapewne w tym przypadku mające zastosowanie) zagrożonej grzywną lub więzieniem do 2 lat.
Ciekawe porady:
http://www.mojeciuchy.pl/artykul/15834/OSZUSTWOCZYLI_CO.html
http://www.eporady24.pl/oszukalem_na_allegro_co_teraz_,pytania,17,82,1085.html
Zwłaszcza ten drugi link jest ciekawy, bo jest to pytanie zadanie przez sprawcę drobnego przekrętu na Allegro który pyta o to co mu grozi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem