[#1] Os 3.2 kilka informacji
Czesc,
wczoraj rano na amiga.org powstal temat os 3.2 development preview.
Jest tam jedno male zdjecie ekranu i kilka juz potwierdzonych zmian/poprawek (podanych wlasciwie na zasadzie "szukaj co nowego widac na obrazku"):

-gadtools stalo sie "font-sensitive" i co za tym idzie wszystkie systemowe narzedzia (GUI) beda to wykorzystywac
-mozna "personalizowac" belke WB, oraz calkowicie ja ukryc (to drugie to moj domysl na podstawie odlonietego kawalka okna z ustawieniami)
-nowa ikonka systtemowa do "ikonyfikacji" okien
-zmiany miedzy CON i shell (to mi nic nie mowi jako, ze to nie moja bajka :) )

Patrzac na inne tematy zalozone przez Thomasa Rither-a, jest duza szansa ze bedzie tam sie pojawialo coraz wiecej informacji
[#2] Re: Os 3.2 kilka informacji

@peceha, post #1

ooo, super wiadomość że ruszyli gadtools :)
[#3] Re: Os 3.2 kilka informacji

@peceha, post #1

A miałem właśnie pytać na eab jakie są plany odnośnie OS 3.2 i co będzie nowego.
Ale końcowej wizji AmigaOS3.2 chyba jeszcze sami nie mają.
[#4] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tom256, post #3

Moze jednak i cos tam maja bo w sumie juz dlugo nad tym pracuja.
Nie wypowiadalem sie w watku o 3.1.4 ale ja jestem bardzo zadowolony z tego, ze ktos stara sie poprawic stare bledy i w jakis sposob nawet rozwinac starego WB.

np tak:

* Is L:System-Startup a text file with paths to all the modules you wish to load?
------------------------------------------------------------------------------------------
Nope. It's a new system component. A quite interesting one that has been factored out of the dos.library and that is approximately the equivalent of the "unix init process". It is responsible for mounting devices and starting the initial shell. And also for something new, namely replacing ROM components without a reboot. Essentially, everything "from intuition upwards" can be replaced by a corresponding module on disk, provided its version is larger than the disk version. This means that in case we need to update some of them, we just ship the file. Actually, I hope that if we get a 3.2 ROM, it will be the last ROM that requires shipping as a lot of its contents can now be exchanged by System-startup. As said, no reboot necessary.
[#5] Re: Os 3.2 kilka informacji

@peceha, post #1

Zastanawiam się o ile bylibyśmy dalej gdyby cztery zespoły programistów nie robiły tego samego tylko "po swojemu".
[#6] Re: Os 3.2 kilka informacji

@recedent, post #5

No ja zastanawial sie nad tym nie bede bo bardzo nie lubie "gdybac"
Biore co jest - a dobrze ze wogole cos jest, he.
[#7] Re: Os 3.2 kilka informacji

@recedent, post #5

Przecież nie licząc MorphOS Teamu to w pozostałych zespołach jest max 2 aktywnych programistów :)
[#8] Re: Os 3.2 kilka informacji

@peceha, post #1

Możesz wrzucić ten screenshot? Niezalogowani chyba nie widzą obrazków...
[#9] Re: Os 3.2 kilka informacji

@_arti, post #8

Dokładnie.
Obrazków brak.
[#10] Re: Os 3.2 kilka informacji

@_arti, post #8

nie ma tu kompletnie zadnych fajerwerkow
obrazek przelinkowalem z tamtego forum wiec jesli tam zniknie to i tutaj tez

[#11] Re: Os 3.2 kilka informacji

@peceha, post #10

Eh Wrzuć na Imgura albo wyślij mi, to wrzucę.
[#12] Re: Os 3.2 kilka informacji

@_arti, post #11

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2019 22:58:54 przez peceha
[#13] Re: Os 3.2 kilka informacji

@michal_zukowski, post #7

Przecież nie licząc MorphOS Teamu to w pozostałych zespołach jest max 2 aktywnych programistów :)

No tak, tam jest jeden i to od klienta pocztowego, pewnie dlatego ten MorphOS 3.12, miał premierę w pierwszym półroczu 2019 roku, o czym solennie zapewniałeś.. Ta Twoja, poparta głęboką wiedzą wypowiedź na temat ilości ludzi w w danej grupie programistów jest tak samo poważna jak wskazany cytat.
A co do wypowiedzi Receenta, to przynajmniej w wypadku AmigaOS 4 i AmigOS 3, grupy programistów są częściowo, wspólne i nikt tutaj nie wymyśla koła od nowa. Po prostu AmigaOS 3 bierze niektóre rzeczy z AmigaOS 4, trochę tak jak w przypadku stosu TCP/IP, który gdy przed kilku laty został przepisany przez tego samego programistę na 68k, przecież nie był wymyślany od nowa.

Na marginesie dziś pobrałem kluczowy element beatsystemu AmigaOS 4, gdzie w release notes widzę nazwiska 5 developerów, norma, choć to zaledwie niewielka część zespołu.
[#14] Re: Os 3.2 kilka informacji

@peceha, post #1

Ciekawe co zrobią jak dojdą do 3.4, czego szczerze im życzę, bo rozwój jest jak najbardziej wskazany. Tylko że jak w przydatku NG, także i sytuacja w Klasyku zaczyna się rozjeżdżać. Co zespół to inna wersja systemu. Takie to amigowe - brak jedności.
[#15] Re: Os 3.2 kilka informacji

@MUFA-amigaone-pl, post #13

"Sądy kategoryczne niezwykle są dogodne, dorodne..."

Jak dobrze, że napisałem tam na 99% co powoduje że moje zdanie jest zdaniem prawdziwym.

A więc, nad 3.1.4 nie ma co się zastanawiać bo wiadomo, że został napisany przez dwie osoby. Liczbę osób i liczbę ich commitów w arosie można sprawdzić tutaj:
https://github.com/aros-development-team/AROS
myślę że ocena dotycząca dwóch programistów aktywnie pracuje nad Arosem jest oceną prawdziwą, możesz sam sprawdzić.

Co do MorphOSa to od początku roku jest ~3400 committów, średnio 14 dziennie. W Arosie jest to z 30 miesięcznie, nawet nie ma co porównywać. Aktualną wersję MorphOSa, łącznie z changelogiem pokazywałem na ostatnim AmiParty.
[#16] Re: Os 3.2 kilka informacji

@michal_zukowski, post #15

Ciekawe statystyki - dzięki!
[#17] Re: Os 3.2 kilka informacji

@don_rafito, post #14

Ale nie do końca inna wersja systemu. 3.1.4 w zasadzie bazuje na 3.9. Poza tym jest jeszcze wersja od Cloanto, czyli lekka modyfikacja 3.1.

Sądzę że z czasem obecny system zastąpi 3.9. Może od następnej wersji.

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2019 10:46:27 przez tom256
[#18] Re: Os 3.2 kilka informacji

@tom256, post #17

Na pewno wkrótce zastąpi 3.9, wystarczy dołożyć stos TCP/IP np. Roadshow i przepisać kilka programów np. HDtoolboxa i prefsy systemowe do Reaction. Po za tym w mojej opinii 3.1.4 ogólnie już jest lepszy od 3.9

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2019 17:24:05 przez Pawelek
[#19] Re: Os 3.2 kilka informacji

@michal_zukowski, post #15

A więc, nad 3.1.4 nie ma co się zastanawiać bo wiadomo, że został napisany przez dwie osoby.

Wiadomo że na początku dwie osoby podjęły się tego wyzwania. To było naście miesięcy temu. Projekt zaskoczył, powstała betalista dla AmigaOS 3, naprawdę wątpię aby od tego czasu nikt się do tej dwójki nie przyłączył i nie dał od siebie jakiegoś kawałka kodu.

Co do MorphOSa to

Jest 21 developerów, przynajmniej według oficjalnej strony systemu (nawiasem mówiąc i tak mniej niż developerów AmigaOS 4 zarejestrowanych na oficjalnym forum Hyperionu). Przy czym mówiłeś o aktywnych developerach, a wśród tych 21 nazwisk są takie jak:

Marcin Kurek - którego chyba ze sto lat nikt nie widział.
Grzegorz Kraszewski - który dawno oświadczył że skupia się teraz na dostarczaniu osprzętu dla Amigi klasycznej
Stefan Stuntz - emeryt od lat.
Fabien Coeurjoly - ten dał sobie spokój w 2013 roku, zaraz po "sprzedaży" źródeł Odyssey "czerwonym"

Ponadto jest jeszcze kilkanaście nazwisk, przy których znajdziemy odnośniki. Przy czym jeśli ktoś się poświęci i sobie na te odnośniki kliknie oraz posprawdza daty release oprogramowania tworzonego przez tych ludzi, to wyjdzie mu iż miażdżąca większość z nich ostatni raz coś napisała 4 - 5, a niekiedy nawet i 10 lat temu. Tak że mity o wielkości aktywnych członków piszących MOSa, względem np. Arosa możesz opowiadać małym dzieciom na dobranoc.
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Os 3.2 kilka informacji
[#21] Re: Os 3.2 kilka informacji

@michal_zukowski, post #7

min 2 to już "zespół"
[#22] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Os 3.2 kilka informacji
[#23] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Os 3.2 kilka informacji
[#24] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Os 3.2 kilka informacji
[#25] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Os 3.2 kilka informacji
[#26] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Os 3.2 kilka informacji
[#27] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Os 3.2 kilka informacji
[#28] Re: Os 3.2 kilka informacji

@X-Type^HVR, post #21

Jakie zmiany wprowadzi OS 3.2 pod względem obsługi kart pamięci CF montowanych w adapterach PCMCIA?
Czy wiadomo coś o tym oraz o tym czy będzie jakaś możliwość odinstalowania programów które nie mają swojego instalatora?
[#29] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Os 3.2 kilka informacji
[#30] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Os 3.2 kilka informacji
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem