[#31] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Aniol, post #27

Przesadzacie z tym nowym Alien Breed'em. Gra jest cholernie długa , klimatyczna i grywalna . Skonczylem trzy epizody na 360-tce i jestem wniebowzięty! A to, że całą grę podzielono na trzy epizody - wg mnie fajne rozwiązanie :)
[#32] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #1

Dlaczego tak jest, że w "klasycznym amigowym" światku nic się w tym temacie nie dzieje?

Bo środowisko całą energię poświęca temu, co potrafi najlepiej - czekaniu na powtórne przyjście w chwale. Po drodze toczy jeszcze klasyczne amigowe bredniospory. Fani ZX Spectrum, małego Atari czy C64 nie są aż tak szaleni, aby wierzyć w jakikolwiek rozwój, więc skupiają się na wykorzystaniu możliwości które są im dane.
[#33] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #19

Smiem watpic, zebys znalazl kogos w Polsce, kto chcialby napisac gre (free) na Amige, no chyba ze w AMOS-ie lub BlitzBasicu. Nawet za granica nie ma chetnych. Co do jezyka to ja nie znam angielskiego ani francuskiego, a jakos sie z nim dogaduje po murzynsku, stad wiem ze szuka grafika/grafikow do gry na Amige klasyczna, tyle ze szuka juz ze dwa lata, i chetnych brak. Wiec podejrzewam, ze Tobie tez to troche zajmie, a potem zapal Ci przejdzie. Co do samego CF to duzo latwiej jest podmienic grafike w tej grze na inna niz tworzyc gre od nowa, ewentualnie zresourcowac gre i porobic jakies zmiany. W kazdym razie powodzenia.
[#34] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@tom256, post #20

-256 kolorów

jestem za , a nawet przeciw, mysle, ze powinno dobrze dzialac na A500 :)

-rtg friendly (może 2 wersje?? np: 320x256 i 640x512)

moze byc, tylko to zwiekszy objetosc gry do wiecej niz 2 dyskietek :).

zdobywanie kasy/expa za zabitych żołnierzy
-możliwosc zakupu za zdobytą kasę kamizelek/chełmów/karabinów
-może jakaś opcja rozwoju postaci za expa(tutaj należało by to przemyśleć)
-'sikrety'

przekombinowane, a w canonie najfajniejsza jest prostota.
[#35] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@slay, post #28

Problemem może okazać się to, iż nawet do napisania czegoś prostego nie będzie chętnych. Skończy się tym, że za kilka miesięcy zacznę szukać kogoś od blaszaka.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2012 19:44:21 przez newguru
[#36] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #35

Powiem Ci szczerze, że takie wyjście jest najlepsze OK

Cały czas myślałem o tym, aby kogoś ze środowiska ,, amigowego,, ściągnąć - wiadomo, znających się na rzeczy i siedzących w temacie ( lub jak to woli - mający coś na swoim koncie na poletku growym). Niestety im dłużej o tym myślałem tym dalej odchodziłem od tego pomysłu - zresztą będziesz wiedział dlaczego ;).

Teraz jest nas czterech, z czego trzech jest z poza środowiska, jest jeden minus tego przedsięwzięcia - muszą uczyć się wszystkiego od podstaw i poznać o co chodzi w tym ,, amigowaniu ,, ;)

W tej chwili mamy na warsztacie grę na 2 cd (oczywiście pisze tu o konwersji, a nie o tworzeniu od podstaw). Podstawowym systemem jak na razie jest Aros, w późniejszym terminie powstanie dla MorphOS`a, AmigaPPC OS3x i 4x.

Więc będziesz musiał wybrać sam - co jest lepsze i bez stresu dla siebie, albo się uda albo i nie ;)

Smutne ale prawdziwe OK

Powodzenia
[#37] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@(V)(I)mothe(P), post #36

za cokolwiek się nie wezmę, to ważne aby grafika była oldschool'owa. Pixel rulez Tak się teraz w sumie zastanawiam nad sensem istnienia takiej Natami. Skoro nic się na to nie będzie pojawiało, to sprzęt umrze szybciej, niż nam się wydaje. A szkoda, bo uwielbiam Amigowy sprzęt. Jak na razie nie będę odpuszczał. Może to kwestia dzisiejszych czasów, kapitalizmu i pogoni za kasą. Wiadomo, że to będzie przedsięwzięcie typu non-profit. Można co najwyżej zamieścić przycisk "donate"

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2012 20:30:38 przez newguru
[#38] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #37

Co do Natami - to na razie nie ma co pisać o tym- jest w fazie testów i składania, a dla szerszej publiczności jeszcze nie ma.

Dlaczego non-profit. Jeżeli cena takiego projektu będzie się wahać w granicach przyzwoitości (50-100 zł), to jest sens aby to robić. Na pewno nie staniemy się bogaczami, ale na dalsze zabawy - to czemu nie. Być może coś się zmieni OK
[#39] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@tom256, post #20

Marzenia scietej glowy.
Sprobujcie chociaz wydac jakiegos bazyla na
"Third Amiga Krap Festiwal Kompo" to moze w przyszlosci cos z tego bedzie.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 00:12:54 przez selur
[#40] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #37

Widze ze nastroje coraz bardziej ponure.
Proponuje uklad. Jako ze grafa do nurka jest praktycznie ukonczona, tzn zawiera wszystkie potrzebne elementy. Robert zadeklarowal ukonczenie kodu ale dopiero po skonczeniu w blizej nieokreslonej przyszlosci wlasnego projektu. Chetnie udostepnie ja amigowemu koderowi ktory zobowiazal by sie program dla nurka na 68k napisac.
- Mam skromne naklady czasowe ale jest mozliwosc zebym jeszcze zrobil jakies mniejsze poprawki.
- zaleta: skromny projekt, jedno planszowy
- udostepnie pelny opis co gdzie i jak, co jest do czego
- luzne ramy projektu, jak koder zdecyduje sie jeszcze cos dodac co uatrakcyjni gre to jestem sklonny dorobic dodatkowe sprajty.
- W zeszlym roku przeznaczylem/zarezerwowalem nawet kilkaset zlotych na wypalenie profesjonalne plyt wersji CD32 z okladkami itp, nie wykluczone ze bylbym sklonny do tematu powrocic.

Obwarowania projektu: realny termin ukonczenia, max 3-4 miesiace. Nie jestem w stanie dluzej poswiecac czasu na projekt i rezerwowac wiekszych kwot w budzecie rodzinnym na dluzszy okres.

Jesli ktos z profesjonalistow widzi potencial tytulu na urzadzeniach mobilnych to tez moge mu grafe udostepnic. Fajnie by bylo jak by odpalil mi troche % ze sprzedarzy gry bo wtedy podzielil bym sie z osobami ktore mi pomagaly grafe robic. Mala pchelka ale dlubaniny bylo sporo dla takiej lamy jak ja w grafice.
Moze zmotywowalo by "nasz team" do kolejnej pracy... :/

Jak temat nie pasuje to jest sporo rzeczy do Arcymaga, udostepnie grafe na podobnych zasadach.

Z odzewu bedzie mozna zobaczyc czy cokolwiek na Ami jest jeszcze mozliwe. Jesli nikt sie nie zglosi do "prostszej gry", mysle ze nie bedzie sensu szukac kogos na kobyle w stylu CF na ami. Patrzmy pozytywnie. Jest to moze maly kroczek, ale w przypadku tego watku lepszy niz stanie i dreptanie w miejscu. Do was droga produktywna braci amigowcow zalezy odzew.

Dziekuje, pozdrawiam, dobranoc.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 00:57:47 przez Koyot1222
[#41] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #19

swoją drogą - nie wiem ile można wydusić warstw na amidze

sprzetowo mozna wydusic "bezwysilkowo" dwie warstwy (z przenikaniem), na A500/600 po 8 kolorów, a na A1200/4000 po 16 kolorów, prawie "bezwysilkowo" można ilosc kolorów znacznie zwiększyć Copperem z pewnymi tutaj ograniczeniami, można do tego dodać jeszcze "bezwysiłkowe" 8 "wąskich" Spritey'ow w 4 kolorach z przezroczystością oraz prostą kontrolą kolizji, prawie "bezwysiłkowo można zwiększyć ich ilość... Nieco więcej wysiłku kosztuje dodanie kolejnych warstw lub robienie warstw tylko taka metoda, bo tutaj do zabawy wkracza już blitter z kopiowaniem obszarów i wykonywaniem na nich operacji logicznych... to tyle w skrocie, bo dodalbym jeszcze, ze praktycznie "bezwysilkowe" sa scrollingi, b.malo "wysilku" kosztuje zmiany kolorów (np: rotacje palet) iii jeszcze pare innych operacji, w tym audio :)

ps. oczywiscie wszystko mozna zrobic na CPU (i OS), jednak wtedy nalezy zapomniec o A500/600/1200 bez odpowiedniego dopalacza czyt. min. 030, a najlepiej 040, co ogranicza krąg potencjalnych graczy na Ami, choć łatwiej byłoby przeportowac na cokolwiek innego, oj, trudny wybór dla kodera ;).

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 02:01:22 przez gx
[#42] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Koyot1222, post #40

Jesli ktos z profesjonalistow widzi potencial tytulu na urzadzeniach mobilnych to tez moge mu grafe udostepnic. Fajnie by bylo jak by odpalil mi troche % ze sprzedarzy gry

Ciężko będzie cokolwiek na tym zarobić, tego rodzaju gierki robi się raczej za free, for fun&glory. Pełno jest oktopusów jako gry flashowe online, na androida też darmo.
[#43] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@rePeter, post #42

Jak ktos ma chec na "fun" i "glory" na ami to tez chetnie grafe dam. Kilka osob z tego forum juz wie, ze jestem uczciwy i na ami owcach nie zdzieram.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 09:56:51 przez Koyot1222
[#44] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Koyot1222, post #43

pytanie tylko gdzie podziali się koderzy wtf!?
[#45] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #44

pytanie tylko gdzie podziali się koderzy

Minniatowi się pogorszylo coś (o ile to nie jest afera jakaś), a chlopak miał duuuuży zapał.
[#46] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #44

Koderzy - a cóż to jest ;) - zapomniana profesja

Jeżeli nie ma nikogo na naszym podwórku ,,wolnego,, ( a z czasem - wiadomo krucho), to trzeba posiłkować się zewnętrznymi ok, racja;) - choć i tu też nie jest wesoło, ale jest ich znacznie więcej :D
[#47] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Koyot1222, post #40

- W zeszlym roku przeznaczylem/zarezerwowalem nawet kilkaset zlotych na wypalenie profesjonalne plyt wersji CD32 z okladkami itp, nie wykluczone ze bylbym sklonny do tematu powrocic.

Powiedz mi - jaką wycenę miałeś i za jaką ilość (o ile była, czy było to tylko w fazie projektu ?).

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 11:38:16 przez (V)(I)mothe(P)
[#48] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@(V)(I)mothe(P), post #46

Tak może nieco poza meritum, ale tego typu tematy zawsze powodują, że zdaję sobie jedno pytanie. Dlaczego od tak dawna nikt z tych jeszcze programujących amigowych "Ostatnich Mohikanów" nie napisał jakieś fajnego kursu/szkółki programowania na Amigę dla początkujących? Począwszy od skonfigurowania środowiska programistycznego, a skończywszy chociaż na jakimś prostym projekcie pokroju gry Kółko i Krzyżyk z własnym GUI :) Wiem, że to sporo pracy, ale zapraszam do podzielenia się wiedzą, w ramach takiej amigowej "pracy u podstaw". Ten sam zresztą apel miałbym też do jaklegoś kodera scenowego :) (Sachy? :)
[#49] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@slay, post #48

Przydałoby się i to bardzo - tylko nie ma komu tego zrobić. Na MorphOS`a coś takiego powstaje.
[#50] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@slay, post #48

Ostatni numer ppa;)
[#51] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@(V)(I)mothe(P), post #47

Nie sa to jakies wygorowane ceny. Ok 100 plyt CD-R dobrze nagranych z nadrukiem jednokolorowym sitodrukowym (tzn nie jakas nalepka, atramentowy nadruk itp) to koszt jakies 150zl no moze teraz juz 200zl. Pudelka plastikowe to moze byc maly koszt, cyfrowy druk o jakosci ofsetowej dla 100 okladek (przod-tyl) to max 200 zl z pocieciem i bigowaniem.
Mysle ze jak by to sprzedawac po max 5 zeta od szt plus koszt przesylki to by sie nikt nie obrazil.
Jak by ktos chcial profesjonalnie skladac okladki i nadruki na plyty to pierwsza firma z brzegu wziela by za to ze 400zl netto. Koszt ktory moge sobie odliczyc bo zrobic moge to sam na "profesjonalnym" sprzecie i oprogramowaniu.
[#52] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Koyot1222, post #51

To taniej wychodzi nagranie na CD-R i zrobić nadruk (bez naklejek), niż płyty nagrane w profesjonalnej firmie. Okładki wychodzą tak samo - a jak się ma znajomości to jeszcze taniej OK Co do pudełek plastykowych to jest spory wybór i tu problemów nie ma.

Czyli sprawa do zastanowienia jeszcze - jakby to miało wyglądać.
[#53] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@slay, post #48

Sachy :) - my go będziemy namawiać żeby znalazł chwilę razem z Osterem i po wielu latach zrobił jakąś nową produkcję na Ami. :)

Proste interko Sachego dla WT z 2010ego.

WantedTeam

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 12:16:27 przez Deftronic/...
[#54] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Deftronic/..., post #53

Świetnie, trzymam kciuki :) Tym bardziej, że bardzo dobra okazja na wyprodukowanie czegoś już tuż tuż: http://www.revision-party.net/

W kategorii oldskool można spokojnie wystawić też coś na A500, tak jak rok temu.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 12:43:31 przez slay
[#55] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Andrzej Drozd, post #45

Mininiat raczej nie paral sie kodowaniem w asm. Koderow brak, bo to troche taka syzyfowa praca :).
[#56] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@gx, post #55

Szkoda że nie znam się na kodzie :( żałuje bardzo mocno że w czasach kiedy mogłem się tym zająć od podstaw a było to daaaawno temu zjałęm się czym innym :/ i teraz w rezultacie nie mam jak pomóc.

Jeśli potrzebny byłby ktoś od oprawy audio (niekoniecznie muzyka - same proste dźwięki również wchodzą w grę) to można na mnie liczyć. Chyba że ktoś tę syzyfową pracę chciałby podzielić na pół to wtedy chętnie pomogę (po instruktażu). Obecnie pracuję nad rozszerzeniem dla C= CDTV ale i tak czasu mam sporo.
[#57] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #44

W latach 90-tych wyemigrowali do EA Games, Codemasters i innych firm Reszta zapycha w jakiś innych komercyjnych firmach i nie ma czasu na nic. Taka jest rzeczywistość. Jakby tylko nie potrzeba było spać to pewnie ktoś z forum by się znalazł do zakodowania takiej gierki.
[#58] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@(V)(I)mothe(P), post #52

Ja mogę dać 200szt. pudełek gratis na taką produkcję, jak tylko wyjdzie. Pudełka jak na DVD, czarne, takie jak tutaj: http://www.cd-box.pl/?1-dvd-22mm,47
[#59] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@flops, post #57

A młodzi nawet jak się interesują starszymi komputerami wolą 500 zł przepić niż dać za 20 letnią kartę na allegro
[#60] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@slay, post #48

Jak chcesz kolko i krzyzyk to po prostu uzyj AMOSa i olej biadolenie malkontentow ktorzy pisza, ze to nie dziala na kartach graficznych i takich tam. Nie ma niczego prostszego a do produkcji na A500/A1200 nadaje sie doskonale (jak komus za wolno, to zawsze mozna polaczyc kod w AMOSie z kodem w ASMie)

Jak chcesz pojsc nieco dalej to nie jest juz takie proste. Nie ma jednego sposobu na pisanie na amidze. Wszystko psuje mnogosc konfiguracji. W wiekszosci przypadkow zupelnie inaczej pisze sie pod AGA i pod karty GFX. No chyba, ze mowimy o programie ktory AGA uzywa jedynie do wyswietlania obrazu ale wtedy zapomnij o lowendowych konfiguracjach sprzetowych... Moze z mojej strony pojawi sie taki tutorial, ale bedzie to wlasnie raczej konfiguracja w miare wygodnego srodowiska do pracy z kodem w C+ASM do zastosowan na szybszych maszynach 68k.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 14:26:12 przez kiero

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 14:27:08 przez kiero
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem