[#121] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Koyot1222, post #119

" (...) sporo jest marudnych wpisow... "

wkurzające to jest, że zawsze ktoś marudzi. Nikt za nic się nie weźmie, ale do sapania to pierwsi. Nie podoba się? - to wypad. Nikt tu nikomu łaski nie robi, niech graja w starocie. Jak dla mnie to szacun, że komuś się chciało.
[#122] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #121

Ona nie marudziła i skończyła grę, a gra fajna jak na to co wychodzi nie licząc jakiś tam konwersji OK Także nie marudźcie, tylko kończcie te pozaczynane gierki OK
[#123] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Koyot1222, post #119

Paralaks jest wg. mnie standardowy i wykorzystuje std. mozliwosci AGA w tym wzgledzie tj. dwa niezalezne ekrany po 16 kolorow sprzetowo skrolowane - takze nie wiem czy grafike mozna znaczaco poprawic w tak ubogiej palecie barw bez dodatkowych sztuczek z paletami, reszta elementow to duszki sprzetowe. Bardziej podoba mi sie paralaks w Shadow of the Beast, Agony lub Jim Power, jedyny mankament, ze taki paralaks to wlasciwie tylko do gier typu zawsze w prawo (lub lewo), na margineisie, taki paralaks widze do Soldiera z Twoja grafika tylko wg. mojej wizji :).

Ta gra ma sprytnie poukladane plansze i wszystko wydaje sie dosc roznorodne. W takiej grze wazne jest rozplanowanie calego ukladu etapu gry z gory zeby dalo sie to przejsc itd., bo trudno tutaj mowic o jakiejs inteligencji napotykanych przeciwnikow - poruszaja sie po z gory okreslonych trajektoriach, nie wykonuja zadnych unikow, zawsze w tym samym miejscu...

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2012 20:46:55 przez gx
[#124] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #121

marudzenie jest w naturze ludzi np. niektórzy marudzą że inni marudzą...
[#125] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@gx, post #105

Hihi, a to ciekawostka :) Profesjonalnie zreferowany nasz nurek :)

Z tego wynika że gra była by ok, tylko brakło jej dopracowania i optymalizacji pod ECS.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2012 11:28:15 przez Koyot1222
[#126] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Koyot1222, post #125

25%? Auć. Ale co właściwie oni opisują? Bo screenshoty to chyba z jakiegoś wczesnego dema są.
[#127] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@recedent, post #126

Tak to jakieś szczególnie wczesne demko.
Opisuje glownie problemy wczesnej wersji, nieporzadek w archiwum, słabe sterowanie i brak muzyki. Ostatecznie dochodzi do wniosku ze jakakolwiek praca nad gra wyjdzie jej tylko na dobre, bo gorzej juz byc nie moze :)
[#128] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Koyot1222, post #127

W sumie to nie rozumiem, dlaczego ocenia sie niedokonczona gre i publikuje jej recenzje. Totalny bezsens..
[#129] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@selur, post #128

Prawdopodobnie dlatego, że została uploadowana na aminet.
[#130] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #1

Z wątku wynika, że stworzenie czegoś podobnego do CF może się jednak okazać zbyt skomplikowane od strony programisty. Więc może inny temat, np. RPG, połączenie Realms of Arkania - Blade Of Destiny, z wyłączeniem widoku FPP i całkowitym zastąpieniem go grafiką w rzucie izometrycznym. Duża mapa jak tutaj , po której porusza się gracz z punktu A do B, możliwość generowania zdarzeń losowych - potyczek, pewnych znalezisk, przerw na odpoczynek, etc. Rozgrywka z podziałem na tury, w rzucie izometrycznym jak tutaj . Można też dorzucić zwiedzanie podziemi z łamigłówkami, jak w Shadowlands . Oczywiście z obu gier biorąc to, co najlepsze. No chyba, że tylko sam typowy dungeon a'la Shadowlands. Wykonalne, czy też nie za bardzo?

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2012 20:32:06 przez newguru

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2012 20:36:18 przez newguru
[#131] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #130

Wyobraznia wyobraznia a mozliwosci mozliwosciami. Do tego typu rzeczy, to juz pelna dokumentacja (czyli caly projekt gry) na papierze a nie w glowie ;p
[#132] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@selur, post #131

Oczywista. Się zrobi, jak będzie team
[#133] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #132

W razie potrzeby służę wzorem profesjonalnego GDD (Game Design Document).
[#134] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Logan, post #133

Woo... ja chetnie zagladne w taki dokument. Jakis link czy cus masz ?
[#135] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@selur, post #134

Wysłałem na e-mail podany w profilu.
[#136] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Logan, post #133

Również chętnie zerknąłbym na to ;)
[#137] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Logan, post #135

Ja też bym looknął sobie jeśli można :
[#138] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Logan, post #133

to ja tez poprosze o GDD :), email w profilu
[#139] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Logan, post #133

Dołączam się do prośby. Mail również w profilu.
[#140] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Logan, post #133

Jak widac po kolejnych postach, wielu jest chetnych przejrzenia tego doc'a (w tym ja). Jesli nie jest tajny, sugeruje powieszenie go gdzies na web'ie, bo lekko nas zalewa fala glodu wiedzy :)

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2012 16:41:03 przez sachy
[#141] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Logan, post #133

O widzę, że kolega wrócił. bardzo się cieszę. Dodam od siebie, że bardzo przydatna w tym zakresie jest książka wydawnictwa Helion "Programowanie gier kompedium" autorzy: Bruno Miguel, Teixeira de Sousa.
(cz. III w tej książce dotyczy projektowania gry, wcześniejsze traktują o C++ i innych rzeczach).
[#142] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #132

Proponuję najpierw stworzyć zarys a dopiero potem zebrać drużynę i zacząć preprodukcję.

Przykłady design document:
http://www.scribd.com/doc/53563149/Grand-Theft-Auto-Design-Document
http://www.allowe.com/gamedesign/index.htm
http://criminalcrackdown.blogspot.com/2007/02/calling-all-cars-game-design-document.html
[#143] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@faguss, post #142

a jaki jest sens ślęczenia nad zarysem i tracenia czasu, jak nie znajdą się żadni chętni? Co innego, gdyby padła odpowiedz: OK! umie programować, mam trochę czasu, jestem wstanie! Ale jak na razie na próżno szukać takich odpowiedzi.
[#144] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Logan, post #133

100 punktów za Avatar dla Logana. Niestety -100 dla Selura. A co do recenzji Nurka - SUPER!! OK

A co do tematu: po co się trudzić skoro już wszystko zrobiono (np. wynaleziono koło). A budynek trzeba zawsze od fundamentów cegła po cegle stawiać! To odnośnie krytyki zapędów do zrobienia własnego silniczka od podstaw. Napisałbym coś więcej w temacie, ale jeszcze nie przeczytałem całego wątku.

Pozdrawiam.

Brawa należą się też dla Asmana za artykuł w PPA. Również 100 punktów.

@Selur

Dobrze, że recenzują KOMPLETNĄ grę PUBLIC DOMAIN, niż grę, która nie istnieje...

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2012 19:04:48 przez Minniat
[#145] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Minniat, post #144

Jaki artykuł?
[#146] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@Mir3k, post #145

Asman napisał artykuł dla początkujących nt. tworzenia pierwszej gry do Polskiego Pisma Amigowego.

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2012 06:07:43 przez Minniat
[#147] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #143

Raczej odwrotnie. To jest coś co można zaprezentować przy rekrutacji: "Hej, mam już tutaj konkretny pomysł". A nawet jeśli nikogo nie znajdziesz to można próbować na innych platformach. Taki dokument zawsze się przyda.
[#148] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #143

Heh, na Amidze ostatni raz programowałem -naście lat temu, i to jeszcze w Amosie.
Na tą chwilę jestem uwalony 3 projektami, szkołą (6 sem. studiów, edukacja po 30stce hehehhe) i robotą, z którą nigdy nie wiadomo...
Ale jak się tatuś ogarnie... to się weźmie... :D

Myślałem o czymś w stylu Cannon Fodder (3) ale już zrobili na PoCota....
[#149] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@faguss, post #147

z całym szacunkiem, ale jak tu ktoś napisał wcześniej: nie ma chętnych do napisania na Amigę gry w kółko i krzyżyk. Więc podtrzymuje swoją wypowiedz z #143

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2012 00:04:14 przez newguru
[#150] Re: nowe produkcje? nowy projekt?

@newguru, post #149

Stary - daj przykład całej reszcie i pokaz coś zrobionego (a nawet rozpoczętego) przez siebie, bo jak na razie to jak widzę całą energię pakujesz we wpisy na forum, na zasadzie - ja rzucam pomysł a WY to zróbcie. Ktoś musi "zaryzykować" (w sensie - zabrać się za robotę) bo na razie grafik patrzy na muzyka, muzyk na kodera, koder na grafika i kółko się zamyka. I tylko wpisów w wątku przybywa.

Skoro wszyscy kochają 060 i system friendly programming to po kij asembler i wredni asm'owi koderzy? Przy wydajnosci 030+ AMOS zapewne będzie śmigał, a AMOSa czy BitzBasic'a każdy da radę się nauczyć (asma zresztą też, tylko trzeba więcej posiedziec). W jezykach wysokiego poziomu tez mozna trzasnac sensowna gre, tylko trzeba przestać gadać a zacząć coś konkretnie i konsekwentnie realizować. To nie pierwszy tego typu wątek na PPA. Zawsze zdycha ok 130-150 posta, bo to czas kiedy już każdy kto chciał poparł/skrytywował (czyli zrealizował się gawędziarsko) i nadchodzi czas zacząć przekuwać wizje w czyn. I wtedy zalega cisza...

Pozdro.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem