[#1] Bobbo - klon Robbo
Witam,

Od dłuższego czasu przymierzałem się do napisania gry w zgodzie z amiga OS. I oto pierwszy rezultat. Wiele jest jeszcze do zrobienia ale już teraz prezentuje filmik.

Bobbo

Pozdrawiam
[#2] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #1

Grafika będzie w kilku kolorach, czy będzie bardziej kolorowa? Jakieś textury?
[#3] Re: Bobbo - klon Robbo

@parallax, post #2

Super, moja ulubiona gra. OK A po co lepsza grafika? Niech jest jak w oryginale, nie o grafikę tu szło... :)
[#4] Re: Bobbo - klon Robbo

@parallax, post #2

Ja mam nadzieję, że grafika będzie taka jak w oryginale. Każda próba zmiany grafiki w tej grze to jakaś porażka.

Asman OK
Jeśli zrobisz do tego edytor poziomów to na AtariOnline zyskasz wielu designerów :)
[#5] Re: Bobbo - klon Robbo

@AmiClassic, post #4

Nie wierzysz w kolegę. A ja bym widział dwie wersje :P Z texturami i taka jak teraz OK
[#6] Re: Bobbo - klon Robbo

@AmiClassic, post #4

Dokładnie jest tak jak mówisz, wersje poprawione Robbo na PC (na Amigę też było Robbo?) to jakieś porażki. Dobrych i kultowych rzeczy się nie poprawia. ok, racja
[#7] Re: Bobbo - klon Robbo

@Deftronic/..., post #6

[#8] Re: Bobbo - klon Robbo

@Dark_luke, post #7

Fajnie, nie wiedziałem że to wyszło na AMi. Tylko Robbo(postać) nie wygląda jak Robbo z małego Atari. :)
Poza tym całkiem nieźle. Muszę rzucić okiem na tę wersję. Dzięki. :)
[#9] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #1

Wyśmienita robota Asman. Moje gratulacje! Filmik oglądałem z przyjemnością, klon 1:1 mojej ulubionej gry Robbo z Atari i to w okienku Workbencha. Mam pytanie: czy do gry będzie załączony konstruktor map lub jakiś dogodny format map? Już nie mogę się doczekać, by uruchomić to na swojej Amidze.

P.S. Będę musiał się troszkę postarać by moja wersja Robbo dorastała Twojej bo przyszła mi konkurencja. I bardzo dobrze, bo zdrowa konkurencja to dobre zjawisko.
yippee
Wreszcie coś się dzieje na amigowym rynku gier! Chwała Ci za to Asman! Jesteś pracowity i rzetelny, to się chwali. Po prostu nie potrafię napisać jak bardzo się cieszę!
[#10] Re: Bobbo - klon Robbo

@Hextreme, post #9

Yyy...
[#11] Re: Bobbo - klon Robbo

@Hextreme, post #9

a co takiego sie dzieje Miszczu? siedzi, pije i chrupki
[#12] Re: Bobbo - klon Robbo

@Deftronic/..., post #6

Układ poziomów jest taki sam?
[#13] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #1

Witam,

Zbiorcza odpowiedź

@parallax - wszystkie posty
Owszem.

@Deftronic/... - #6
Jeśli chodzi o Robbo na przyjaciółkę - to ja rozróżniam trzy wersje. AmiRobbo napisane w Amosie ( mam nawet źródła od autora ). Robbo napisane przez Korina ( źródła w asm są dostępne ), które nigdy nie było wydane i zawiera 3 levele ( mnie osobiście odrzucają tile 32x32 ). I Robbo napisane przez Hextreme. Każda z wymienionych ma swoje zalety i wady. W AmiRobbo drażniące (mnie osobiście) są ukryte bomby w murkach bądź w trawie i wymaga to wyrycia na pamięć układu planszy.

@AmiClassic -#4
Edytor poziomów to kusząca sprawa i musi on być :)

@Hextreme - #9
Będzie edytor poziomów.

Pozdrawiam
[#14] Re: Bobbo - klon Robbo

@Hextreme, post #9

Konstruktor map ?. Mapy mozna ukladac w dowolnym edytorze ascii. Pamietam, jak Janusz Pelc w pierwszym numerze TA zamiescil gierke napisana w asm (pelny kod zrodlowy na papierze w formacie maszynowym z elementami BASIC - na bodaj 2 stronach papieru), natomiast mapy w tej gierce byly zapisane za pomoca znaczkow ascii (w liniach DATA) i wszystko wydawalo mi sie wystarczajaco czytelne, na tyle czytelene, zeby sobie darowac jakis konstruktor map. W przypadku oryginalnego Robbo bylo zapewne identycznie.

ps. kilka takich gierek/programow z TA swego czasu z ciekawosci wklepalem, od 2 numeru wprowadzili kody kontrolne (napisane bodaj przez autora gry Fred) i bylo lekko ;)

ps.1. ehh, na Atari przynajmniej nie maja takich dylematow jak na Ami
[#15] Re: Bobbo - klon Robbo

@gx, post #14

Witam,

Sprawdziłem ten numer Tajemnic Atari i gra o której mówisz to Heartlight. W przypadku tej gry to prawda, bo ilość elementów w grze jest niewielka. W przypadku Robbo jest 117 różnych klocków (tile) a drukowanych kodów ASCII ( od 0x20 do 0x7f) jest mniej. Poza tym przy większej ilości elementów bardzo ciężko się tworzy planszy, bo trzeba nauczyć się który kod co oznacza. Z pewnością znajdą się tacy co dadzą radę :). Po trzecie powstał też Robbo konstruktor :).

Pozdrawiam
[#16] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #15

Wiem, że jeszcze masz wiele do zrobienia, ale premierę gry planujesz na ten rok?
[#17] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #1

Super :) Szkoda ze minely juz czasy kiedy to otwieralo sie kolejny cdrom dolaczany do kolejnego miesiecznika i w katalogu "PD games" mozna bylo znalezc kilka takich perelek.
[#18] Re: Bobbo - klon Robbo

@Koyot1222, post #17

Też mi szkoda tamtych czasów. Choć nadal jest Amiga Future z załączonym CD-ROMem. Może poprosić redakcję PPA o dodawanie CD-ROMów do pisma? Mam wrażenie, że brakuje chętnych do pisania programów PD na Amigę obecnie, albo o nich nie słychać. Gdzie się podziały te czasy kiedy każdy mówił "Only Amiga makes it possible"?
[#19] Re: Bobbo - klon Robbo

@Hextreme, post #18

Po co dodawać CD-Romy? Niech zamieszczą - jeśli już - programy na portalu, pod odpowiednią zakładką. Taniej, szybciej i lepiej.
[#20] Re: Bobbo - klon Robbo

@gx, post #14

Robbo Konstruktor był fajny, można było ułożyć własne plansze, przetestować, ustawić tekst na planszę tytułową i nagrać plik wykonywalny :)
[#21] Re: Bobbo - klon Robbo

@parallax, post #16

Witam,

Planuję jak najszybciej, gorzej, że jestem za dokładny :)

Parę nowych rzeczy dodałem. Bobbo preview

Prawie skończyłem stronę tytułową, ruszone jest outro, dodałem koniec gry ( takie tam proste wyświetlenie game over). Dodałem brakujące dzwięki dział strzelających. Poprawiłem parę błędów.

Jeśli są chętni do testowania tej wersji to proszę o informację o sprzęcie. Do piątku mógłbym przygotować paczkę. Gra powinna się uruchomić na każdym sprzęcie z kick 3.0 i wyżej. W przypadku Workbencha w Lores 1mb CHIP powinno wystarczyć. Najważniejsza sprawa to ilość kolorów ekranu WB, powinno być przynajmniej wolnych 5 piór (pen) aby można zobaczyć inne kolory niż podstawowe ustawienie. U mnie w Hires 4 bitplany działa bez problemu.

Pozdrawiam
asman
[#22] Re: Bobbo - klon Robbo

@parallax, post #16

Witam,

Planuję jak najszybciej, gorzej, że jestem za dokładny :)

Parę nowych rzeczy dodałem. Bobbo preview

Prawie skończyłem stronę tytułową, ruszone jest outro, dodałem koniec gry ( takie tam proste wyświetlenie game over). Dodałem brakujące dzwięki dział strzelających. Poprawiłem parę błędów.

Jeśli są chętni do testowania tej wersji to proszę o informację o sprzęcie. Do piątku mógłbym przygotować paczkę. Gra powinna się uruchomić na każdym sprzęcie z kick 3.0 i wyżej. W przypadku Workbencha w Lores 1mb CHIP powinno wystarczyć. Najważniejsza sprawa to ilość kolorów ekranu WB, powinno być przynajmniej wolnych 5 piór (pen) aby można zobaczyć inne kolory niż podstawowe ustawienie. U mnie w Hires 4 bitplany działa bez problemu.

Pozdrawiam
asman
[#23] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #22

No już fajniej wygląda OK
[#24] Re: Bobbo - klon Robbo

@parallax, post #23

Nie wiem czemu ale post #21 się zdublował, poproszę o usunięcie nadmiarowego egzemplarza.

@parallax
Też nie mogę się nadziwić a kolorów tyle samo co w poprzednim filmiku :) ( czyli tak jak w oryginale 5 :) ).
[#25] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #22

Super Asman, świetna robota jak widzę z filmu! Z miłą chęcią przetestuję, mój config to A1200 z 68040, mogę też przetestować czy dobrze działa z kartą graficzną BVision pod CyberGraphX oraz z 68060. Życzę Ci pomyślnego ukończenia projektu, także czekam do piątku na paczkę.

Ja ostatnio troszkę też pracowałem nad moimi projektami. "Nurek", którego może znasz może pojawić się niedługo w pełnej odsłonie, jako "Poławiacz Skarbów (bądź Pereł)" :)

Bardzo chętnie też zobaczyłbym kod źródłowy Twojego Robbo. Tylko do wglądu, chciałbym zobaczyć w jaki sposób działa oryginał. Może być odpłatnie, chętnie zapłacę parę groszy za Twoją pracę. Pozdrowienia!

Robert Szacki
[#26] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #22

Chetnie lookne i potestuje, moj konfig to a1,2k 030/28 i 8 mb ram
[#27] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #24

A z palety 4096 czy 16777216 kolorów?
[#28] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #24

Mimo to jest lepiej OK
[#29] Re: Bobbo - klon Robbo

@rafgc, post #27

Zależy na jakiej maszynie odpalisz. Używam setRGB32 czyli 32 bity na składową. Kolory mam w formacie 8 bitów na składową - przydałaby się paleta z atari 8 bit w formacie 32 bity na składową :)
[#30] Re: Bobbo - klon Robbo

@Hextreme, post #25

Wspaniale, że działasz nad projektami. Wyślij do mnie mejla to prześle Ci źródła w takiej postaci jak są teraz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem