[#31] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #30

mnie tylko ciekawi, czemu pod system na tak powolnym sprzecie ?
[#32] Re: Bobbo - klon Robbo

@gx, post #31

To moja przygoda z programowaniem pod system. Następny projekt/projekty będzie/będą pisane nie pod system ( w zasadzie już troche jest napisane ).
[#33] Re: Bobbo - klon Robbo

@QUAD, post #26

Witam,

Wysłałem paczkę i w mejlu instrukcje jak grać :)

@Hextreme
Czekam na mejla od Ciebie - bo adres w profilu jest ukryty, dopiero wtedy wyśle Ci paczkę z grą jak i źródła.

Pozdrawiam
[#34] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #21

Ja mogę testować na Blizzardzie 040 z Bvision oraz na Apollo 040 i AGA.
[#35] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #33

Ja też proszę o paczkę. :)
[#36] Re: Bobbo - klon Robbo

@Andrzej Drozd, post #35

Witam,

Wysłałem.

Pozdrawiam
[#37] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #36

a do mnie dotarło, dzięki wielkie, wieczorem będę testował :)
[#38] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #33

Świetnie! Już wysłałem Ci maila poprzez PPA z moim adresem e-mail.
[#39] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #36

Witam!

Ja mam pytanie, czy gra ta będzie działała pod WinUAE lub/i pod MorphOS natywnie ?
[#40] Re: Bobbo - klon Robbo

@Hextreme, post #38

Witam,

@ Hextreme - #38
Wysłałem paczkę ze źródłami również. W razie problemów pisz mejla.

@gilban - #39

Pod WinUAE działa bez problemów ( przynajmniej na moim pececie ). O dziwo na mojej prawdziwej Amidze mam problem z AHI ( nic nie słychać jak gram za pierwszym razem a potem to już wisi ) ale to kwestia sprawdzenia. Bo na konfiguracji WinUAE z kartą graficzną + AHI działa bez problemu.

Co do Morphosa, to nie powinno być problemów z kompilacją, ale to wymaga sprawdzenia. Poza tym okienko 256x208 może być deczko za małe jeśli ktoś ma rozdzielczość większą niż 640x480 ( a pewnie znakomita większość ) i trzeba by pomyśleć o klockach 32x32 piksele. To wszystko zostawiam na bliżej nieokreśloną przyszłość.

Pozdrawiam
[#41] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #40

List z załącznikami zawierającymi Bobbo i źródełka doszedł - wielkie dzięki!
[#42] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #40

Gra jest po prostu bombowa! Szybki, solidny i świetny remake mojej najukochańszej gry z lat młodości! Testowałem na prawdziwej A1200 z 68040. Należą Ci się Asman gratulacje i duże brawa oraz news na PPA. Gra w okienku spisuje się super! Mnie czeka za to dopracowanie mojej wersji tej wspaniałej gry. Mam nadzieję, że Twoje źródła mi w tym troszkę pomogą. Czekam na pełną wersję Bobbo by pograć sobie w stare poziomy i porobić nowe.

Asman, dzięki!!!
[#43] Re: Bobbo - klon Robbo

@Hextreme, post #42

pytanie za 100zl:

Po co komu setna wersja tej samej gry? ;)
[#44] Re: Bobbo - klon Robbo

@selur, post #43

Dwie odpowiedzi:

1. Jeśli się jakąś grą pasjonowało to i setna wersja może się podobać.

2. Bobbo Asmana jest najbardziej wiernym remak'iem, działa wspaniale na Amidze. Polecam Ci dołączyć do grona testerów jeśli lubisz Robbo.
[#45] Re: Bobbo - klon Robbo

@Hextreme, post #44

Nie gardze zadna wersja robbo ale twoja psychopatyczna euforia jest po prostu nie na miejscu.
[#46] Re: Bobbo - klon Robbo

@selur, post #45

A widziałeś grę w akcji na żywo? Dla mnie szokiem było zetknięcie się z tak dobrze wykonaną produkcją. I proszę bez inwektyw, bo zacznę Cię ignorować.
[#47] Re: Bobbo - klon Robbo

@Hextreme, post #46

I proszę bez inwektyw, bo zacznę Cię ignorować

puszczenie pawia
[#48] Re: Bobbo - klon Robbo

@Hextreme, post #42

Witam,

W Robbo jest jeden niesamowity trick ( chociaż są też babole - typu każdy monster (nietoperz, stworek, ... ) sprawdza czy nie ma wokół niego bohatera - ale ten się nie myli co nic nie robi ). Chodzi o oznaczenie elementu ( klocka, tile'a ), który został już przetworzony. Nie jest tajemnicą, że silnik gry zwyczajnie w świecie przetwarza całą planszę. Problemy się pojawiają gdy przykładowo dany element ma być pchany w prawo bądź w dół. Dlatego najstarszy bit elementu jest używany jako zaznaczenie, że ten został już gdzieś wcześniej przetworzony. Gdy silnik natknie się na owy element to zdejmuje flagę przetworzenia i idzie dalej. I co najważniejsze ta technika ma znaczenie przy teleporcie i nie tylko.

Co do plansz to możesz stworzyć sam edytując odpowiedni plik ( jakimś hex editorem bo niektóre wartości są poniżej 0x20 ) bądź tez użyć plansz z wersji z Atari8 bit. W grze jest remapowanie plansz z oryginalnego Robbo na wewnętrzny format.

Pozdrawiam
[#49] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #48

A plansze cały czas powstają (dzisiaj kolejne 10), więc zabawa przy tej grze może nie mieć końca. Nie słuchaj malkontentów tylko rób swoje, nikt nikogo do niczego nie zmusza. Czekam na 'Final Version". OK
[#50] Re: Bobbo - klon Robbo

@AmiClassic, post #49

Hextreme: hehe
selur: hehe

Autor gry: może skalowane okienko by dało rade?
[#51] Re: Bobbo - klon Robbo

@parallax, post #50

Witam,

Mógłbyś rozwinąć co masz na myśli pisząc skalowane okienko i w czym ma dawać radę, bo ja mam problem ze zrozumieniem. Dzięki

Pozdrawiam
[#52] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #51

jemu pewnie chodziło o programowy zoom 2x zamiast rysowania kafelek od nowa

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2012 19:18:43 przez rafgc
[#53] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #48

Tak już wygląda programowanie zorientowane obiektowo. Na przykład w Benefactorze każdy obiekt sprawdza czy w jego okolicy znajduje się bohater i czy nie naciska przypadkiem Fire (w przypadku przedmiotów). Tak już jest, a nie tak że bohater sprawdza czy w jego okolicy znajduje się jeden spośród kilkudziesięciu obiektów. Zysk w jakości algorytmu obiektowego jest zauważalny.

Co do tego bitu (flagi) "czy obiekt został przetworzony" to bardzo chętnie wykorzystam to w swoim klonie Robbo. Tak się składa, że wiem, że Boulder Dash używał tej techniki. Ja obecnie używam podwójnego buforowania planszy. Generalnie bardzo Ci dziękuję za źródła, miło się je czyta, ładnie i przejrzyste i zadbane.

Pozdrawiam.
[#54] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #51

Pewnie chodzi mu o to, żebyś zrobił możliwość powiększania okienka z grą. Według mnie zbyteczny "ficzer" i tylko zagmatwa program, który z założenia ma śmigać na gołej Amidze. Dla mnie taka gra w okienku to po prostu super sprawa - mało wyszło tego typu gier na Amigę, no np. Gloom potrzebuje karty graficznej by tak działać (a Bobbo nie potrzebuje!).

Generalnie dobrze wykonana praca, mnie powinna zmobilizować do szybszego ukończenia własnych projektów, bo troszkę wstyd że tak się z nimi spóźniam.
[#55] Re: Bobbo - klon Robbo

@Hextreme, post #54

Według mnie zbyteczny "ficzer"

Myślę że opcja 2x też jest potrzebna i przyda się na systemach odpalonych w wysokiej rozdziałce. Gra działa także na AmigaOS4, a tam używa się wyższych rozdziałek niż 320x256 :)
[#56] Re: Bobbo - klon Robbo

@Andrzej Drozd, post #55

Otóż to OK
[#57] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #1

a ja z innej beczki. może by to wydać w jakimś limicie w kartonowym pudełku. tak jak np. Atarowcy czasem wydają limity z nowymi grami :) byłoby warto bo gra jest świetna. tylko nie wiem jak z prawami autorskimi.
[#58] Re: Bobbo - klon Robbo

@slawekwozniak, post #57

Witam,

W obecnym stanie gra nie nadaję się na wydanie. Jest jeszcze wiele do zrobienie a wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia. Co do praw autorskich to ja też nie wiem i na razię się tym nie przejmuje, bo gra jest darmowa i jest informacja o autorze ( Janusz Pelc ) jak i o dystrybutorze (LK Avalon).

Pozdrawiam
[#59] Re: Bobbo - klon Robbo

@asman, post #58

no jasne że nie teraz. ale jak juz bedzie gotowa to mozna sprobowac
[#60] Re: Bobbo - klon Robbo

@slawekwozniak, post #59

Witam,

Poczytałem trochę na Atarionline o prawach autorskich i Robbo, i sprawa jest skomplikowana, i nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Napisałem mejla do LK Avalon z pytaniem o prawa autorskie i wykorzystanie grafiki, muzyki, układu plansz. Jak się wszystko wyjaśni to wróce do Bobbo.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem