[#121] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@sachy, post #120

o asemblerowych produkcjach nie slyszalem poza dawna "Tajemnica Ustiku" ale ostatnio byly pogawdeki na temat
Heliosfer 2- amos
Xpedition - amos
Legend of Thalimar - blitz basic

Z tym, ze nikt pewnie nie udostepni tych materialow za darmo i na moje juz lepiej wynajac grafika i sklepac cos od nowa, niz babrac sie w cudzym kodzie z cudza grafika. Szkoda czasu nerwow i ewentualnych problemow z prawami autorskimi.
[#122] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@selur, post #121

Wreszcie zaczyna się konkretna rozmowa. To jest najbardziej konkretny post, jaki napisałeś drogi Selurze od dawna (nie liczę Twoich postów dot. poglądów politycznych). Czy nie jest najwyższy czas żeby przenieść tę rozmowę do prywatnej strefy, o której stworzenie zabiegałeś i która została stworzona? Ja jeśli jest taka możliwość, chciałbym należeć do tej strefy.

Z niedokończonych projektów, to ja wątpię, czy uda się znaleźć autorów, a co dopiero kod źródłowy tych produkcji. Jeśli jednak już to ja optowałbym za dokończeniem "Scions of the Forgotten World".

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2012 19:27:31 przez Minniat
[#123] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@sachy, post #120

"Znacie moze jakies konkretne tytuly? Z udostepnionym kodem, grafika, muza?"
Na PPA można pobrać kod źródłowy z gry Ubek. Teraz przydałby się grafik, który przygotowałby tekstury w 1x1 no i oczywiście zdolny programista.
Można też popytać wielu autorów klasycznych gier o udostępnienie źródełek i na ich bazie stworzyć nową czy ulepszoną grę zmieniając grafikę, muzykę. Tylko nie ma grupy osób chętnych do pracy nad projektami. Pozatym nie jest łatwo o kontakt z autorami gier szczególnie, że większość odeszła dobrą dekadę temu.
[#124] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Leon, post #123

Znacie moze jakies konkretne tytuly? Z udostepnionym kodem, grafika, muza?

A może, nieśmiało zapytam, ktoś pomoże mi w dokończeniu jakiegoś z moich projektów.
Jest to
- Arctic Hunter
- Arcymag
- Nurek

Sporo zostało już napisane, naprawdę sporo.

Z góry dziękuję za propozycje współpracy.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2012 19:34:22 przez Minniat
[#125] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Minniat, post #124

Mozna mozna, pytanie tylko ile osob bedzie chetnych na taka produkcje.
Po co komu kolejny kiepski klon glooma? Po co w ogole komu strzelanka 3d na Amidze? Nie tedy droga kolego Leon.

"...jaki napisałeś drogi Selurze od dawna"

A o jakich konkretach tu mowa, jak wiekszosc postow na PPA tyczy sie wiecznego problemu co jest Amiga a co nia nie jest, jakie wyszly nowe gry na Xbox'a albo ciagle newsy o kolejnych narzedziach do przestawiania ikonek na pulpicie itp. dyrdymaly.

"- Arctic Hunter
- Arcymag
- Nurek"

Jedyna gra warta uwagi z tych trzech, ktore wymieniles to Arcymag.
Z tym, ze trzeba by go napisac od zera i z glowa pod okiem lidera, ktorym niestety nie mozesz byc Ty.
Jesli znajdzie sie dodatkowy koder/programista, ktory powaznie zadeklaruje chec udzwigniecia projektu oraz jeden dobry grafik-animator, to ja wejde we wspolprace, ale te dwie osoby sa niezbedne, to tego by myslec w ogole o rozpoczeciu nowych prac nad ta gra.
[#126] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Minniat, post #124

@Minniat: niestety nie pomoge, bo ja nie widze sensu pisania w pod system na klasyczna Amige, poza tym mnie interesuje wylacznie asm i dzierganie po rejestrach, a kazdy projekt na amige widze wylacznie w kwestii hobbystycznej zabawy (a skoro bawi mnie tylko non-system/asm, to innych rzeczy sie nie dotykam).

Poza tym, mysle ze swoje projekty powinienes doprowadzic do szczesliwego konca - zdobedziesz wtedy zasluzona chwale i uznanie.

@Leon: FPS na Amidze, fajny eksperyment, ale dla mnie nic poza tym.

@Selur: jesli ktos publikuje kod, to i nie ma problemu z prawami autorskimi. Przy projekcie non-profit, to juz w ogole. A jesli ktos chcialby miec do tego oldschool'owy box, ksiazeczke i jakis gadzet, to nawet taki przerobiony kod moze dolaczac do zestawu i sprzedawac go za drobne. Tak sie chyba dzieje z Linux'ami. Grzebanie w cudzym kodzie wcale nie jest takie zle - zyje z tego od 15 lat. Co prawda nie jest to kod amigowy, ale coz... Poza tym, mozna sie bardzo duzo nauczyc wlasnie przerabiajac czyjes dokonania. Hipotetycznie zakladajac, ze ktos dorwie kod Project X, pogrzebie w nim, cos ciekawego doda i wypusci jako Project X 1.5 - za darmo, moim zdaniem krok w dobra strone. Oczywiscie, z poszanowaniem pamieci autorow (credits, etc.).
[#127] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@selur, post #125

Jedyna gra warta uwagi z tych trzech, ktore wymieniles to Arcymag.
Z tym, ze trzeba by go napisac od zera i z glowa pod okiem lidera, ktorym niestety nie mozesz byc Ty.

Nie zgodzę się, Nurek i Arctic Hunter to znacznie łatwiejsze i w ogóle możliwe w realizacji gry. Arcymag ze swoim rzutem to dużo kłopotów. Wersja RPG to z kolei kłopoty ze scenariuszem.

Ja nosiłem się z zamiarem zniknięcia z PPA na pewien czas (kilka miesięcy), w którym to czasie (a sporo czasu bym zyskał) przygotowałbym podwaliny pod grę z tymczasową grafiką. Po napisaniu tych podwalin poprosiłbym o pomoc grafika by wypełnił luki w grafice, do tego jakiś muzyk i można pisać produkcję.

Zatem jeśli chcecie coś jeszcze napisać na czas rozstania, to piszcie teraz :) A ja znikam, odpiszę na maile (te zaległe od Leona), ale Forum PPA nie będę odwiedzał aż do ukończenia fundamentów nowej gry.
[#128] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@sachy, post #126

niestety nie pomoge, bo ja nie widze sensu pisania w pod system na klasyczna Amige, poza tym mnie interesuje wylacznie asm i dzierganie po rejestrach, a kazdy projekt na amige widze wylacznie w kwestii hobbystycznej zabawy (a skoro bawi mnie tylko non-system/asm, to innych rzeczy sie nie dotykam).

Akurat ostatnie podejście do Arcymaga RPG to była tylko zabawa z intuition.library, zresztą udana :) Dziarganie po rejestrach jak najbardziej mnie interesuje, głównie w grze typu Arcade z pełnym 50 FPS. Arctic Hunter na przykład jest napisany w całości w asemblerze.
Poza tym, mysle ze swoje projekty powinienes doprowadzic do szczesliwego konca - zdobedziesz wtedy zasluzona chwale i uznanie.

Tak jak napisałem w innym poście, znikam celem ukończenia któregoś z projektów w zaciszu. Może wreszcie się coś UDA. Serdecznie dziękuję za życzenia :)
[#129] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Minniat, post #127

Pisalem o 'atrakcyjnosci' gry, a nie o tym co jest latwiejsze do napisania.
Mam nadzieje, ze nie wracasz do pisania tego pesudo tekstowego RPG, z ktorego prezentowales ostatnio screeny, bo to jest totalna klapa.
I przemysl to co mowi Sachy, po jaka cholere programowanie pod system na Amidze..
[#130] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Minniat, post #127

Mnie zastanawia co się stało z grą Arcymag? Przecież projekt w lutym 2010 wyglądał na bardzo zaawansowany. Nie można było zrobić kilkanaście poziomów i jej udostępnić?

Półtora roku później pojawił się Nurek. Nawet czytałem Wasz wywiad zawierający zdanie: "RS: The game will be ready in June for sure". Dlaczego gra nie została jednak dokończona? czego zabrakło? Czyżby powodem był rozpad zespołu? Przecież ta gra była już prawie ukończona. Ja na Twoim miejscu nie zabierałbym się za kolejne projekty dopóki nie dokończyłbym wcześniejszych.

Co do gry Arctic Hunter prezentowanej na X-Mas competition to określiłbym jej stan jako początkowy.
[#131] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@sachy, post #126

".. jesli ktos publikuje kod, to i nie ma problemu z prawami autorskimi"

Z tym zawsze sa problemy, bo czesto w takiej publikacji nie ma zapisu, ze kod mozna dowolnie modyfikowac zmieniac i odsprzedawac. A od grzebania w grach team17 i chwalenia sie tym, to juz w ogole trzymalbym sie z daleka. Oni nikomu nie pozwola na takie rzeczy tym bardziej, ze teraz wzieli sie za przenoszenie swoich amigowych gier na iphony itp.

p.s.
mam zapytanie, ktore wysle na twojego mejla.
[#132] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@flops, post #1

Ja tam myślę.ze aby cos stworzyć potrzebne jest tylko jedno = Pasja. Moze to co wam tu pokazuje to nie jest nic wielkiego bo to tylko lekko crazy remake Atic Atac z zx spectrum ale zrobilem to sam ! ;)

http://youtu.be/srthyZjrMxw
http://youtu.be/UdyKBN4doqk
http://youtu.be/pybEM_Xr_Pg

PS. Wersja alfa oczywiscie a HUD to zaloba ale chcialem pokazac ,ze sie da ;)

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2012 02:11:17 przez Aniol
[#133] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Aniol, post #132

Szacun Aniele ;p
ale dla mnie remake 8bitowej gry pisanej pod peceta, to taka sztuka dla sztuki. Podziwiam, ale sam bym sie czegos takiego nie podjal.
[#134] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@selur, post #133

Naprawde dziekuje :D Zobacz to w ten sposob.Robisz to co kochasz a na co ,to sie nie liczy.Pc,Amiga ,Atari,Android,Ios ,to nie ma znaczenia kiedy tworzysz bo liczy sie robienie a nie na co !!!
[#135] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Aniol, post #132

Zrób wersję dla Amigi, AGA i GFX, to będzie wypas. Pecetowej wersji to ani nie ruszę. :)
[#136] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Aniol, post #134

Fajnie- ja chętnie bym zagrał w coś tak odstresowującego na AMidze OK
[#137] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Aniol, post #134

Ja bym chętnie za taką grę zapłacił gdybyś ją przeportował pod AmigaOS4.x.
Używasz jakiegoś programu do tworzenia gier czy sam klepiesz kod od początku?
[#138] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Aniol, post #132

Szacun, fajnie wygląda, bardzo dynamiczna.
[#139] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Leon, post #137

Thx za mile slowo .Niestety nie da rady przeportowac,to jest 100% UDK choc moze nie wyglada
[#140] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Aniol, post #139

Jądro silnika UDK (Unreal Developer's Kit ) zostało napisane w języku C++ tak, że może kiedyś się go doczekamy na nasze platformy. Pisałeś może jakieś programy w C czy C++?
[#141] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Leon, post #140

No niestety,wszystko co potrafię z roboty programisty to troche pomieszac w skryptach udk
Znam za to dobrze kismet unrealowy co pozwolilo zrobic mi ta gierke.No i przede wszystkim jestem grafikiem od wszystkiego prawie ;)

Ps.Co do portu UDK to niestety bez szans.To jest tak niesamowita kobyla hardkorowo zintegrowana z hardware ,ze szkoda ale nie.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2012 13:29:30 przez Aniol
[#142] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Aniol, post #141

Ja tam również się nie znam na programowaniu ale proste gierki w Stencyl porobiłem.
O wiele lepiej radze sobie z rysowaniem.
[#143] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Leon, post #142

Kocham ten oldskulowy styl OK
[#144] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Aniol, post #132

MOCNE to cholerstwo :)
Nie da rady tego gdzies opublikowac ???
Z chcecia bym to kupil. I zagral :)

P.S. Wiem , że Rare etc....ale moze kiedys :)

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2012 14:56:16 przez michalmarek77
[#145] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@michalmarek77, post #144

Jakie kupil ;) Ja to robie bo to kocham i bedzie for free oczywiscie.Premiere zrobie na PPA.Moze to nie amiga ale moge dac to nawet na wylacznosc dla tego portalu jesli byl by ktos zainteresowany.
[#146] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Aniol, post #145

Pierwsza gra, powiazana z The Astronauts, opublikowana na PPA ?????
EPIC :)
[#147] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@michalmarek77, post #146

A co :D Siedze tu wiecej niz gdziekolwiek indziej i jest to taki moj hold dla oldskulu ;) A z Astro nie bardzo to moge wiaza bo Rare zrobi nam z d jesien sredniowiecza ;) Zreszta ja to naprawde robilem z miloscia i nie dla zarobku.
[#148] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Aniol, post #145

Mysle, ze mozna by zapytac moderatorow o stworzenie dzialu "inna tworczosc uzytkownikow PPA" i tam umieszczac wszelkie programy nie zwiazane z amiga, bo troche by sie tu tego pewnie znalazlo.
[#149] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@selur, post #148

No dokladnie OK Napewno nie jestem jedyny ktory cos tam stworzyl,kocha amige ale techniczne bariery nie pozwalaja na zrobienie tego pod ami system.Taki post amigowy dzial twórczości fanow to jest wg mnie strzal w 10OK
[#150] Re: Nowa gra na klasyczną Amigę 500/600/1200

@Aniol, post #149

Taki dział chciałem nawet utworzyć na AmigaOS.pl pod nazwą "Wasze prace" i miał zawierać rysunki, muzykę i oprogramowanie stworzone na Amidze przez użytkowników. Miałbym co tam wrzucać. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem