[#6366]
Re: Zapowiedzi nowych gier
@tukinem,
post #6365
Zgadzam się, że to ciekawy element, przy czym według mnie tzw. "blaster" i bomba są też dość złożone. Mimo tego poradziłem sobie.
- Najpierw zrobiłem blaster. Musiałem obejrzeć nagranie z Robbo, żeby sobie przypomnieć jak to wyglądało.
Wysyła on strumień z kolejnych klatek wybuchu.
U mnie jest funkcja, która wysyła do docelowego pola typ obiektu, kierunek oraz licznik. Blaster wysyła do docelowego pola w liczniku numer klatki wybuchu, następnie ją inkrementuje aż dojdzie do końca tablicy.
- Następnie zrobiłem bombę. W pierwszej wersji wszystkie pola wokoło wybuchały jednocześnie, łącznie z sąsiednimi bombami. Zorientowałem się, że w oryginale jest ciut inaczej.
W nowej wersji bomba nadaje najpierw stan "wybuchająca bomba", po czym w kolejnych klatkach wybucha 9 pól w tym pole z bombą, po 3 pola w jednej klatce.
- Magnes jest też ciekawy.
Cały mechanizm u mnie składa się z dwóch typów funkcji dla poszczególnych typów elementów:
- Skanowanie,
- Odwiedziny (podajemy typ obiektu odwiedzającego, przydatne przy strzelaniu itp.).
Z kolei system liczenia klatek animacji jest zrobiony bardzo fajnie.
Praca idzie dość dobrze, choć koncept środowiska edytora ciut zmieniałem. Napisałem też funkcję, która wycina fragment obrazka i liczy przy tym parametry PlanePick i PlaneOnOff (pewnie Ci znane przy ikonkach).
Jest to dogodna forma, bo mogę podpiąć pod różne mechanizmy systemowe np. funkcję DrawImage, gadżety i menu, a nawet BOBy. Przy czym ja dodaję jeszcze podwójne buforowanie.
To wszystko przygotowałem w ostatnie dni.
Edytor umieszczę jak będzie gotowy. Powyższe info jest raczej dla programistów lub osób które się taką tematyką interesują.