[#6331] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #6330

Przygotowałem następną wersję.

- Przesuw ekranu jest zdecydowanie płynniejszy. Powinien Ci się spodobać, Mastaszek.
- Po zginięciu poziom jest restartowany,
- Kilka poprawek.

https://coreprogramming.pl/RobboCompleted/Demos/RobboCompleted0.3.lha
2
[#6332] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #6331

Jest zdecydowanie lepiej OK
1
[#6333] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #6331

Super, że działasz. Chwilkę prograłem i mimo że push scroll to kompletnie nie moja bajka, to gra się całkiem nieźle. Nie wiem czy się zgodzisz, ale wolałbym osobny wątek poświęcony tej grze, gdyż tutaj jest zbyt duży szum informacyjny.
1
[#6334] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Solo Kazuki, post #6305

Gdyy udało się ten slideshow zamienić w płynną animację, poprawić przesuwające się tło w coś pokroju Lion Heart, do tego dołożyć fajną, dynamiczną muzykę i fajne efekty dźwiękowe do walki. To byłby to fajny punkt wyjścia.

Na tym etapie wygląda jak solidne, szkolne praktyki programisty.
[#6335] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Duracel, post #6334

Czyli jak by wymienić wszystko to by była fajna gra?
2
[#6336] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Track'n'Field - beta wersja:
1
[#6337] Re: Zapowiedzi nowych gier

@asman, post #6333

Dzięki za miłe słowa. Bardzo mi miło. Co do wątku, to być może utworzę, jak praca nad grą będzie zmierzać ku końcowi.

Wrzucam kolejną wersję.

- Dodałem obsługę joysticka (obok klawiatury),
- Napisałem funkcję która remapuje grafikę (dostosowuje grafikę do palety ekranu, dzięki czemu można użyć dowolnego ekranu, wczytywać wiele plików o różnych paletach itp.),
- Przygotowałem też wariant grafiki z ciemnym tłem i poprawki do grafiki,
- Szereg poprawek i usprawnień.

W kolejności chciałbym dodać funkcje edytora plansz, działający panel i dźwięki. Chciałbym dodać też kilka brakujących elementów Robbo (m.in. nietoperza i bombę), co jest dosyć proste w obecnym silniku.

Wprowadzę też planowaną prostą korektę funkcji odświeżającej grafikę.

Dźwięki będą na koniec, muszę dopisać obsługę i poszukać odpowiednich sampli.

https://coreprogramming.pl/RobboCompleted/Demos/RobboCompleted0.4.lha

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2025 12:25:29 przez Hexmage960
2
[#6338] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #6337

super, ale nie wrzucaj to co rusz updatu bo psujesz wątek. Albo otwórz nowy wątek o dewelopmencie, albo nie wrzucaj tu updatu czesciej niz raz na miesiąc.
4
[#6339] Re: Zapowiedzi nowych gier

@twardy, post #6338

Albo otwórz nowy wątek o dewelopmencie, albo nie wrzucaj tu updatu czesciej niz raz na miesiąc.

Zgoda. Postaram się wrzucać sporo rzadziej, acz większy update.
3
[#6340] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

SwitcherBoy - work in progress

https://aminet.net/package/game/jump/SwitcherBoy

https://youtu.be/GNwupIa58Sc?si=Vv_qpet_0KImwPTC
1
[#6341] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6340

Całkiem przyjemna gra - SwitcherBoy - rozgrywka:
4
[#6342] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6018

MILV (znana jako Hyperborea wczesniej)

link

To jednak wyglada mi na to, ze Rysiek nie moze byc pewny zwyciestwa w konkursie AmiGameJam 2025 ze swom reshootRX.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2025 11:05:06 przez Don_Adan
5
[#6343] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6342

Sweet Baby Jesus... Wow
[#6344] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6342

Nie mój gatunek gry, ale koder i grafik pokazali tu klasę.
[#6345] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Krashan, post #6344

Zgadza się, acz do Banshee sporo brakuje. Jeśli dopracuje tło, to będzie rewelka.
[#6346] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #6345

Zgadza się, acz do Banshee sporo brakuje

Chyba tylko pod względem grafiki. Na Amidze nie ma do tej pory żadnego porządnego bullet hell - najbliżej jest chyba tylko Mega Typhoon.
[#6347] Re: Zapowiedzi nowych gier

@kempy, post #6346

Pod względem grywalności na tę chwilę również według mnie. Ale tamta produkcja ma spory potencjał.
[#6348] Re: Zapowiedzi nowych gier

@kempy, post #6346

Moze i słusznie bo nie widzę przyjemności grania w takie gry gdzie 95% ekranu jest zapchana czymś co może Cie zabić.
Taki SWIV byl bardziej wyważony pod tym kątem a i tak uważam że gra przesadzona.
[#6349] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Biegu86, post #6348

nie widzę przyjemności grania w takie gry gdzie 95% ekranu jest zapchana czymś co może Cie zabić.

Otóż to. Ale jak ktoś lubi jak ekran jest tak napaćkany, to będzie się podobać. Także znajdą się amatorzy na tą grę jak powstanie.
[#6350] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #6349

Dokładnie co kto lubi. Ja lubię różne shootery, mimo, że gram w nie przeciętnie. Ale po prostu bawią mnie też te ekstremalne - jednym z moich ulubionych jest np. Danmaku Unlimited 3. Te bardziej rozbudowane mają poziomy trudności, które skalują ilość i szybkość patternów. Najważniejsza w tego typu grach jest świadomość, że kolizja wykrywana jest wyłącznie względem niewielkiego pulsującego punktu a nie całego obrysu statku.
[#6351] Re: Zapowiedzi nowych gier

@kempy, post #6350

Jeszcze jako ciekawostkę dodam, że twócy MILV robią grę bazującą na klasyce tj. DoDonPachi https://youtu.be/7A04cCcw3k0?t=294= której arcadowy oryginał działał na płycie CAVE 68000 opartej o dosyć popularny procesor https://www.system16.com/hardware.php?id=803 .

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2025 14:37:32 przez kempy
1
[#6352] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

HyperSports

https://www.youtube.com/watch?v=m8MhXEq_0LQ
[#6353] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6352

Aż dziw bierze, że taka gra nie wymaga karty graficznej. To prawdziwy majstersztyk w zakresie programowania, optymalizacji i wyciśnięcia wszystkiego co się da z AGA. Ktoś powie, a gdzie jest dźwięk? A w ( | ) z dźwiękiem, jak jest taka grafika.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2025 08:33:03 przez amikoksu
2
[#6354] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #6353

Gdyby nie kości AGA, to migałoby czterech pływaków, a tak miga tylko trzech.
[#6355] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6352

Link nie działa. Przekierowuje do jakiejś 8-bitowej zabugowanej gry olimpijskiej a tak serio to fajnie, że ktoś się uczy pisać gry, tylko czy warto ten dział zalewać takimi pozycjami?
[#6356] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6355

tylko czy warto ten dział zalewać takimi pozycjami?

Ta gra w 84' musiała na siebie nieźle zarabiać. "Młodzież" pewnie zostawiała wszystkie oszczędności w tej maszynie. Choć w Polsce nie widziałem tej gry, wówczas grało się w Moon Patrol, który był z 82', lub w gry z 81' : Frogger, Galagę, Defender, Donky Kong, Pac Man, Scramble i wiele innych staroci. Wówczas opad szczeny i żądza grania.
2
[#6357] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6355

Link dziala, to jest wersja tej gry arcade portowana przez jotd.

link

To druga gra z serii.
Jak bylem nastolatkiem, to obie gry nazywalismy "olimpiadami".
Kabinet gry byl na 2 graczy, po 3 przyciski na kazdego gracza, lewy i prawy jako speed/power, a srodkowy przycisk do techniki.
Pare trickow jeszcze pamietam, choc nie wiem jak jotd rozwiazal problem z przyciskami speed/power, bo tam chodzilo o jak najszybsze naciskanie obu tych przyciskow naprzemiennie, zeby osiagnac bardzo duzy speed. Chyba nie ma takich dzojstikow, ktore by to zniosly. To samo dotyczy klawiatury, czy dzojpadow.
Pamietam, ze najlepsze rezultaty (world record) byly jak 2 graczy obslugiwalo te 3 przyciski, jeden gracz odpowiadal ze speed/power uzywajac obu rak (palce), a drugi gracz obslugiwal przycisk srodkowy, czyli byl odpowiedzialny za technike.
1
[#6358] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6357

Mam do dzisiaj olimpiadę na jedynej kasecie ze sportowymi grami na C64. Tylko czemu na Amigę w skali 1:1? Nie można byłoby trochę poprawić? Gry takie, jak Flimbo's Quest, Giana Sisters, Saint Dragon, R-Type, Int Karate+, chyba Uridium czy Zaxxon oraz masa innych wyszły i na 8bit i na Amigę, ale amigowe wersje wyglądały lepiej. Można by trochę dostosować grę do Amigi i upiększyć a nie tak bezpłciowo przenosić gry co do piksela. No chyba że na koniec opracują do Amigi rozszerzenie na parallel z dziurą do której się będzie wrzucać żetony, czy monety
[#6359] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6358

Konwersja z arcade to nie to samo co konwersja z komputerow 8 bit, pomimo takiego samego 8 bitowego procesora.
Wiekszosc gier arcade (oprocz tych najstarszych) ma duzo lepsze mozliwosci graficzne niz komputery 8 bitowe.
Jotd robi konwersje, chyba teraz 4 czy 5 na raz: 2 Olimpiady, Gyruss, Dragon Ninja, Burger Time.
Idzie mu to coraz szybciej i w sumie coraz lepiej, coraz wiecej 8 bitowych procesorow jego konwerter potrafi transkodowac na 68k.
Muzyke konwertuje mu dobry polski muzyk.
Przerobka/ulepszenie oryginalnej grafiki, jesli sie nie jest grafikiem (a jotd to koder/programista), to tylko bezsensowna strata czasu.
Zawsze mozesz mu zaproponowac, ze ulepszysz grafike arcade.
Chetnych do takiej roboty brak, czemu sie nie dziwie.
[#6360] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6359

Dla fanów danego tytułu takie poprawianie oryginalnej grafiki, to profanacja w czystej postaci. To są zabytki wzbudzające nostalgię. Odnowiony artefakt, często jest mniej wart niż pokryty patyną wieków
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem