[#6001] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #6000

Choćby multiplexing sprajtów, chociaż mnie się wydaje, że to boby 1-bitplanowe, bo po wjechaniu na wieżyczkę zmieniają kolorki.
[#6002] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6001

Te sprajty/boby są takie same. Także szału póki co nie ma. W jakiejś prostej grze może się to i sprawdzi.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2024 16:33:23 przez amikoksu
[#6003] Re: Zapowiedzi nowych gier

@ntx, post #5999

....efekt koncowy jednak nie powala.
[#6004] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #6000

wg autora do 200 transparentnych obiektów na ekranie w 60 FPSach. Poniżej masz wcześniejsze video, gdzie widać więcej gameplaya:

3
[#6005] Re: Zapowiedzi nowych gier

@ntx, post #6004

i dyszy i sapie i pot z OCS splywa a spod niego zimne luty i gorąca oliwa,
i chociaz by zrobil pińcet bobow na ekranie i 50 fpsow nie podniesie gameplaya
.... taki to ciężar
1
[#6006] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #6005

Kolejny dowód na to, że wszystkim się nie dogodzi. Naoglądali się demosceny i teraz takie gry by chcieli
2
[#6007] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #6005

Ano właśnie. Taki przerost formy nad treścią.
2
[#6008] Re: Zapowiedzi nowych gier

@ntx, post #6004

Tu jeszcze nagrywka sprzed 2 lat z z innej walki na tymczasowym tle i wcześniejszej wersji muzyki

Co do krytyki, chciałbym zauważyć że:
- Amiga nie umie sprzętowo obrotów, skalowania ani innych transformacji macierzowych grafiki, więc to nie są "te same" boby, tylko każdy ma indywidualnie ustawianą klatkę z ramu
- Pociski to nie są sprajty! Żeby mieć ten efekt przezroczystości wykorzystane są boby rysowane nie na wszystkich bitplane'ach i sprytnie ustawiona paleta
- Weź zdąż z tyloma pociskami w 50fps, razem z cofnięciem ich rysowania by przygotować następną klatkę

Technicznie, takiej gry na Amidze jeszcze nigdy nie było. Ba, nawet uważałem że jest niemożliwa do zrobienia.
Praktycznie jestem za cienki na granie w te chińskie gierki bullet hellowe, ale wygląda to naprawdę spektakularnie - nie wiem o co Wam chodzi.

Po drodze na discordzie AmigaGameDev było jeszcze parę niepublicznych filmików z tego jak gra wygląda - to co gość tam wyprawia za każdym razem robi jeszcze większe wrażenie.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2024 08:20:18 przez teh_KaiN
5
[#6009] Re: Zapowiedzi nowych gier

@teh_KaiN, post #6008

A o co chodzi w tej grze? Omijanie kulek?
[#6010] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #6009

Tak, z jednoczesną próbą podejścia do wroga by zadać mu cios - jak w każdej sekwencji walki w grach typu bullet hell. Widzieliśmy też sekcję platformówkową gdzie każdy dotyk przeszkody oznacza skuchę, podobnie jak w Super Meat Boyu. W dialogu mowa była o jakiejś bibliotece na wschodzie oraz opcje dialogowe, więc można się spodziewać nie tylko walki i skakania, ale jakiejś podróży i fabuły.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2024 10:38:20 przez teh_KaiN
1
[#6011] Re: Zapowiedzi nowych gier

@teh_KaiN, post #6010

Sprawdziłem co to "bullet hell" i faktycznie w tym może się to sprawdzić. Ale dla mnie taka rozgrywka totalnie odpada. Amatorów takiej rozgrywki zapewne nie brakuje.
[#6012] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #6011

Nie wszystko mi sie w tej grze podoba (muzyka(jakies chinskie plumkanie brrrr),dzwiek pisanych dialogow). Reszta na duzy plus, plynna animacja, pomyslowosc zbudowanych poziomow, ciekawe przeszkody, niewygorowany poziom trudnosci. Gra dla 7 latkow+. Dobrze jakby glowny bohater zbieral jakies magiczne przedmioty, dzieciaki jak i dorosli uwielbiaja zbierac roznosci.
[#6013] Re: Zapowiedzi nowych gier

@teh_KaiN, post #6008

To jest troche tak, jak z tym Cecconoidem.
Ochy, achy.. ilez to obiektow na ekranie jaka dynamika itp... itd...
No ok, technicznie takiej gry nie bylo ale liczy sie efekt koncowy i grywalnosc.
Czy kazda dynamiczna gra musi teraz byc w 3 kolorach i polegac na malpim machaniu joyem i unikaniu setek kulek, pigulek czy moze kwadracikow rodem z Vic'a-20.
No i teraz reka w gore, kto pamieta o tej grze i ile osob w to sie zagrywa namietnie ?

coraz bardziej dochodze do wniosku, ze dzisiejsza dewiza tworcow jest o zgrozo, slynne powiedzenie
"grafike ma Spectruma, lecz to dzisiejszych Amigowcow duma"

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2024 17:24:20 przez selur
[#6014] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #6013

W 1 grze to fajne ale zaraz zrobią 1000 takich.
Ponoć robią z taką grafiką superfroga II
[#6015] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #6013

See results about
Maruda (Slavic demon)
Maruda is a demon in Slavic mythology in female form, who is said to have harassed children in a cradle. In the 19th century it was believed that using magical methods was necessary to deal with the demon successfully.
[#6016] Re: Zapowiedzi nowych gier

@teh_KaiN, post #6010

Hyperborea Resurrected to jest bullet hell ;)
https://eab.abime.net/showthread.php?t=116512
[#6017] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #6013

A zrobiłbyś w Amosie grę, która ma tyle naraz ruchomych obiektów? Nie. A dlaczego VIC może bez problemu, a Amiga już ma problem? Bo VIC ma tryb tekstowy, którego Amiga nie ma, a rysowanie wszystkiego na bitmapie jest czasochłonne. Dlatego też moim zdaniem przy pisaniu takich gier na Amigę trzeba już bardzo dobrze znać sprzęt, wykorzystywać cuda, jakie daje copper oraz przerwania itd itp (sam nie mam pojęcia, o tym, o czym piszę).

Pograłem w Cecconoid i przypadła mi do gustu. Jest inna niż reszta. Niby wygląda na shootem up, a jednak nie jest nią do końca. Nie ma scrolla, tylko komnaty, trzeba czasem pomyśleć zanim się coś zrobi. W ADFie jest druga minigierka, ale tamta już mi nie przypadła do gustu bo to zwykła nawalanka. Gdybym nie marnował czasu na pisanie gier, to pewnie bym się zagrywał w Cecconoida.
2
[#6018] Re: Zapowiedzi nowych gier

@rygar997, post #6016

Nawet wywolales aktualizacje WIP, musisz byc w zmowie z Daytona :)

link

Hyperborea ma miec jakis japonski tytul.
3 osobowy zespol, bedzie te gre robil.
No i jakas grafike kupiono, czyli jest wieksza szansa ze gra sie ukaze.
I jakis modul xtd jest uzywany jako placeholder.
[#6019] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6017

Całe szczęście, że Amiga nie ma trybu tekstowego by gniotów byłoby jeszcze więcej w dzisiejszych czasach.
3
[#6020] Re: Zapowiedzi nowych gier

@rygar997, post #6016

for stock A1200

Magicore działa na stocku A500 ;)
No i tak, to co podlinkowałeś to taki prawdziwy bullet hell shmup, bo ekran się scrolluje i punkt kolizji postaci z pociskami jest minimalny. Za to chciałbym zuważyć jak bardzo nie-płynnie pojawiają się pociski gracza - wręcz klatkują.

@Selur wiem do czego pijesz, ale chyba wrzucanie obu gier do jednego wora jest niesprawiedliwe - bo jednak graficznie nie leżą obok siebie. Prędzej bym cecconoida do jednej szuflady z Tonym wrzucił. A co do grania - jak wiadomo, nowe gry nie są po to żeby grać, tylko żeby zafoliowane pudełko z grą się kurzyło na półce ;d

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2024 10:31:53 przez teh_KaiN
1
[#6021] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #6013

To jest lepsze niż te g...o Tony... .
[#6022] Re: Zapowiedzi nowych gier

@djpiotrs, post #6021

co nie zmienia faktu, ze tworcy maja wielki problem, ze stworzeniem bardzo grywalnej gry

Nadal twierdze, ze wiekszosc pisze gre dla siebie a nie dla graczy, co z gory jest zalozeniem skazanym na porazke.
[#6023] Re: Zapowiedzi nowych gier

@djpiotrs, post #6021

To jest lepsze niż te g...o Tony... .

potwierdzam.
3
[#6024] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Tiny Pixel Adventure - pojawiła się nowa wersja gry:
2
[#6025] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #6024

juz to ktos wczesniej pisal, ze gra wyglada jak kolejna wersja "Boxx".
1
[#6026] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #5996

i znowu cala lita zarzutow do tej gry ale autor nie potrzebuje zadnych rad, wiec nie ma sensu nawet wymieniac co jest zle...

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2024 01:18:58 przez selur
[#6027] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #6026

O! Diablo dla ubogich. Podoba mnie się.
[#6028] Re: Zapowiedzi nowych gier

@bfgmatik, post #6027

w sumie.... jakby tak przymknac jedno oko a drugie zaslonic, to moze i faktycznie takie "Diablo na 286" ale to jest niestety wersja AGA
[#6029] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #6028

Nie chciałbym wywołać dawnego wątku o porównaniach procesorów, ale chyba 286 to taki podobny procek do 68020 z Amigi 1200

Mnie ta Dungeonette bardziej się z Zeldą kojarzy jak oglądam.
1
[#6030] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6029

Może się podobać. Jeśli autor ogarnie fajny i zróżnicowany system lootu dla wielu (w tym dla mnie) będzie to wystarczającą zachętą żeby sięgnąć po tytuł.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem