[#5911] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5908

Nieźle to się prezentuje. Tylko coś słabo urozmaicona rozgrywka.
[#5912] Re: Nowe gry
jak Wasze wrażenia z pierwszej upublicznionej wersji Metro Siege? Ja byłem nieco sceptycznie nastawiony, że o ile ładnie to chodziło i wyglądało w prezentacjach na YT pod emulatorem, to niekoniecznie będzie tak to wyglądało na prawdziwej A500 z 1 MB RAM. Jednak obawy były niepotrzebne, gra wygląda rewelacyjnie i chodzi płynnie na zwykłej pięćsetce z dodatkowym 512kB. Mamy szansę na wydanie rasowego brawlera w stylu Streets of Rage.

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2024 10:03:08 przez charliefrown
2
[#5913] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5908

Dostępna jest czwarta wersja beta gry Dr. Dangerous.
1
[#5914] Re: Nowe gry

@charliefrown, post #5912

Dokładnie takie same miałem obawy i równie pozytywnie się zaskoczyłem- trzymam kciuki za "finał" OK
1
[#5915] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5908

Ten Dr. Dangerous podoba mi sie. Jedna z niewielu z tych nowych gier w którą chętnie bym pograł.
1
[#5916] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Pojawiła się demonstracyjna wersja gry QuasaurusX:
1
[#5917] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5916

A Selur twierdzil, ze w AMOS-ie sie nie da stworzyc strzelanki w bok.
Bo zakladam, ze to jest AMOS sadzac po autorze dema tej gry.
Choc jak dla mnie obiekty statkow raczej pasuja do strzelanki w gore a nie w bok.
No i nawet kolorowy jest ten boss na koncu, to chyba bedzie gra na AGA.
1
[#5918] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5917

To nie musi być wcale scroll w stylu Giana Sisters. Tu widać przez większy czas pustą czarną bitmapę, a jedynie co jakiś moment przesuwającą się planetę w oddali. Mógł użyć co pewien odstęp komendy Paste Bob, czyli pojedynczego Blitu. Reszta to pewnie boby i sprajty. Sam boss domyślam się, że również jest wklejony w ruchomą bitmapę. Jedynie kolory mu migają. Do Agony daleko jeszcze, ale chylę czoła za pomysłowość. Sam chętnie bym coś takiego stworzył ale z tilesetem mapy
1
[#5919] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Elevator Action

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2024 12:25:13 przez mailman
[#5920] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #5919

Fajny gniot się zapowiada.
[#5921] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #5920

to na atari 8 bit
[#5922] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5894

Takie tech demo strzelanki od Geezera, ktory jednak nie zrezygnowal z tworzenia.
Moze bedzie z tego jakas gra, o ile znajdzie chetnego do pomocy grafika i pewnie muzyka tez.

link

Calkiem ciekawe, ze 90% kodu ASM z bijatyki jest uzyte w tym tech demie strzelanki.
1
[#5923] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Elevator Action w wersji alpha:
1
[#5924] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5923

Jak na AGA i 060 to wygląda rewelacyjnie.

Pełna wersja Dr.Dangerous do pobrania:

https://hoogames2017.itch.io/dr-dangerous

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2024 17:38:22 przez rbej1977
[#5925] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5923

Grałem w to na automacie jakieś 100 lat temu. Fajna zabawa.
[#5926] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5204

Drugi level Forest of Illusion:

link

i Rick Dangerous DX (Deluxe?) na Sega Megadrive, tez w Scorpion Engine:
link
[#5927] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5926

Myszka Miki wygląda super.
1
[#5928] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5926

Rick Dangerous DX (Deluxe?) na Sega Megadrive, tez w Scorpion Engine

Nie bardzo rozumiem po co ogłaszać powstawanie na Megadrive gry, która w 2023 r. wyszła na Amigę.
[#5929] Re: Zapowiedzi nowych gier

@PopoCop, post #5928

Moze po to, ze dzieki Scorpion Engine ten sam autor moze w dosc prosty sposob zrobic ta sama gre na Amige, Sega Megadrive czy Neo Geo.
1
[#5930] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5929

Owszem, ale czy to jest naprawdę powód, żeby teraz informować o grach na MegaDrive czy NeoGeo? To że ktoś zrobi grę na MD czy NG nie znaczy że powstanie wersja dla Amigę.
[#5931] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5926

Miki - świetna grafika, paralaxa robi wrażenie, animacja również. Kościotrup, który pohukuje niczym sowa jest śmieszne. Kawał dobrej roboty, ale kasy z tego nie będzie bo miki jest opatentowana.
1
[#5932] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Solo Kazuki, post #5930

Tylko, ze to ta sama osoba robi i na Amige i na Sege Megadrive, uzywajac Scorpion Engine. Bo tak to rzeczywiscie nie byloby o czym wspominac. A tak to mozna sobie porownac obie wersje Ricka, na dwoch platformach 68k, uzywajace tego samego silnika.
[#5933] Re: Zapowiedzi nowych gier

@koczis, post #5931

Dla kasy to on tego nie robi, raczej ze na Amiga AGA 2MB sie gra zrobic tego typu kolorowa gre z niezla animacja.
I ze nie wymaga taka gra RTG i 68060.
[#5934] Re: Zapowiedzi nowych gier

@koczis, post #5931

Miki - świetna grafika, paralaxa robi wrażenie, animacja również. Kościotrup, który pohukuje niczym sowa jest śmieszne. Kawał dobrej roboty, ale kasy z tego nie będzie bo miki jest opatentowana.

To już było wspomniane kilka razy, bo nie chodzi o samą myszkę tylko o wszystkie assety z tej gry:

https://www.youtube.com/watch?v=ZL7tAy3D5zE
[#5935] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5933

Nowe WIP nowej gry od Mutation Software:

link

Dla mnie ciekawe jest co juz muzyczne AI potrafi, bo Adrian, nizej napisal, ze oprawa muzyczna do jego filmiku z YT, zostala wygenerowana przez AI.
Wiec calkiem mozliwe, ze muzycy w grach PC czy filmach tez juz niedlugo beda zbedni.
Ciekawe czy daloby sie nauczyc AI tworzenia modow Protrackerowych?
[#5936] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5935

Graficznie średnio, ale może z tego wyjść dobra gra. Muzyka słaba, ale tej raczej w grze nie będzie. I te pomniejszone pole widzenia nie za bardzo - paskudzi tylko.
1
[#5937] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #5936

Panowie Sorry za być może głupie pytanie, ale gdzie można znaleźć/pobrać ten Scorpion Engine? Znajduję tylko stronę na patronite i jakieś dema na githubie a chciałbym zainstalować i się pobawić nawet darmową wersją.
[edit]
ok chyba znalazłem github, ale gdzie można kupić wersję pełną?

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2024 16:31:55 przez c64portal
[#5938] Re: Zapowiedzi nowych gier

@c64portal, post #5937

Tutaj:

link

Edycja, a pelna "gold" wersja to chyba przez Patreon.
Jest tam link i cos tam do BB2.

Ale daje go tez tutaj:

link

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2024 16:55:31 przez Don_Adan
[#5939] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5935

Raczej bym podzielił szkolenie ai żeby z piosenek, już wygenerowanych stworzyły moduły. To będzie łatwiejsze. Odejdzie szkolonko z samego komponowania.
Jest takie coś dla plików mid: https://ai-midi.com/

Ja już 3 miesiąc klepie piosenki na Suno:
https://suno.com/@rzookol

Teksty polskie moje, teksty angielskie tłumaczone chatem z prośbą o tłumaczenie z zachowaniem rymów (plus jakies niewielkie poprawki jak chatgpt nie skojarzył niuansów)

Dodatkowo można sobie pogwizdać co tam się chcę, albo wokalizować i zrobi aranża:
https://suno.com/song/3bc12822-376e-4dc2-8de0-ecd6de8ae887
(gwizdane z takiej dosc znanej piosenki zza wschodniej granicy)

Ostatnio doszedł tryb Cover że jak się nam linia melodyczna sposoba to możemy wygenerować w zupełnie innym stylu.

Nie jest to wszystko idealne, nieraz sie nie slucha tego co się od niego chce i żeby coś otrzymać "sluchalnego" to trzeba wygenerować wiele wersji, ale jeśli się troszę bardziej rozwinie to twórcy muzyki będą musieli się wziąć za siebie bo amatorzy zrobią coś dużo lepszego i może zadziałać statystyka. Dodatkowo o ile w grafice łatwo zobaczyć dysharmonie tak w muzyce często jest ona elementem samej muzyki i spóźnienie się z zaśpiewaniem czegoś może byc celowym działaniem (w porówaniu do dodatkowej pary rąk na obrazku z AI).

ps. z okoloamigowych rzeczy to suno tylko pod Wayfarerem i tylko na G5

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2024 00:39:20 przez michal_zukowski

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2024 00:54:12 przez michal_zukowski
2
[#5940] Re: Zapowiedzi nowych gier

@koczis, post #5931

Myszka Miki zgodnie z prawem własności po 95 latach jest od tego roku dostępna dla wszystkich więc z tym problemów nie będzie. Oczywiście wszelkie znaki towarowe są nadal pod ochroną. Sama postać już nie.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2024 10:36:42 przez slawekwozniak
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem