[#5851] Re: Zapowiedzi nowych gier

@MDW, post #5834

Kiedyś większość gier wychodziła na dyskietkach, bo takie były realia, ludzie nie mieli HDD, bo były po prostu drogie. O ile bazowe Amigi były konkurencyjne cenowo, to rozbudowane konfiguracje już nie bardzo i większość wolała się po prostu przenieść na PC w drugiej połowie lat 90'. Czy dyskietki dzisiaj mają sens? Tak, ale tylko dla nostalgii. Niektórzy lubią i tyle, choć osobiście jestem zdania, że jeśli upchnięcie gry na flopie ma się wiązać z ograniczeniami w samej rozgrywce, to nie ma to sensu, lepiej po prostu wymagać instalacji na HD i tyle. Co innego jeśli tytuł jest stosunkowo prosty i zmieści się na dyskietkach a szczególnie na jednej, wtedy jak najbardziej. Ważne, żeby zachować zdrowy rozsądek.

Czyli np.: przygodówki na 15 flopach - zgroza i szaleństwo.
Gry na 1 flopie mieszczące się całe w pamięci - jak najbardziej ok.

Po prostu kiedyś twórcy musieli równać do najniższej konfiguracji, żeby jak najwięcej egzemplarzy gry sprzedać, nawet jeśli odbywało się to kosztem wygody a nawet samej mechaniki. Dziś już nie trzeba tego robić, no chyba że dla sportu, wyzwania itd.
1
[#5852] Re: Zapowiedzi nowych gier

@diobou, post #5851

Dyskietki maja sens jesli to ma byc masowa dystrybucja fizyczna.
To nie musi byc wersja gry dzialajaca z dyskietek.
Ale fizyczna wersja instalacyjna na dyskietkach powinna byc, o ile gra nie ma wiecej niz 10-20 MB.
Sprzedawanie Amigowej wersji fizycznej gry na USB jest dla mnie dziwne.
Ile % Amig ma port USB? 1?
[#5853] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5852

Tak, pełna zgoda - dyskietki jako nośnik instalacyjny vs gra działająca samodzielnie z dyskietek to dwie różne rzeczy. Tak jak pisałem wyżej - ważne, by zachować zdrowy rozsądek. USB przy niewielkiej ilości danych to rzeczywiście nie bardzo. Na dodatek jeśli to ma być tylko install, to można pokusić się o silniejszą kompresję i upchać na dyskietkach więcej, i tak to nie będzie rozpakowywane realtime, tylko raz przy instalacji.
[#5854] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5852

Sprzedawanie Amigowej wersji fizycznej gry na USB jest dla mnie dziwne.
Ile % Amig ma port USB? 1?

Mini A500, A600GS, PiMiga, i wszelkiej innej maści klamoty na których chodzi UAE.
[#5855] Re: Zapowiedzi nowych gier

@koczis, post #5854

Amigi z kartami turbo Warp.
1
[#5856] Re: Zapowiedzi nowych gier

@koczis, post #5854

Napisalem AMIG, a nie wyrobow Amigopodobnych.
Bo jak tak liczysz to dodaj WinUAE i wyjdzie ze 99% ma.
[#5857] Re: Zapowiedzi nowych gier

@koczis, post #5854

żadna z tych rzeczy to nie Amiga

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2024 17:20:56 przez RokiS
[#5858] Re: Zapowiedzi nowych gier

@RokiS, post #5857

No to A500 z gotekiem może być?
[#5859] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5839

Autor opisuje czego uzywal przy Metro Siege:

link

link

Bebbo GCC, Vasm, Retro Animator, custom chunks itd
[#5860] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5856

+ Amigi z Rapid Roadem...
[#5861] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5696

W ZZAP Amiga 17 Moon Patrol ECS dostał notę 69% a AGA - 74%.
1
[#5862] Re: Zapowiedzi nowych gier

@koczis, post #5858

Nie no... Jaki Gotek...

To też nie Amiga! "Prawdziwy Amigowiec" to tylko dyskietki i to DD, bo HD to już też nie Amiga.
A tak po prawdzie to "prawdziwy Amigowiec" to by wpisał tą grę ręcznie w kompilator Amos'a, który sam też by ręcznie napisał... Ależ ja uwielbiam ortodoksyjność OK

Jaki ktoś ma problem, że na nośnikach USB. Przecież każdy może zbudować fabrykę dyskietek, wyprodukować ich z 1000szt, zrobić etykiety i podarować twórcy gry, żeby mógł je dostarczyć na innym nośniku niż pendrive, który w hurcie kosztuje pewnie szalone 3zł...

Kończąc śmiechy - wybór pamięci masowej w formie ogólnodostępnego, mało awaryjnego, dostępnego jako nowego - pendrive'a jest uzasadniony. Jeśli mija się to z czyimś postrzeganiem "prawilności" to nie jest to produkt, a więc i gra dla niego... A i to nie jest problem producenta autora gry...

I to nie jest tak, że mi się to podoba... Sam gardzę cyfrową dystrybucją i z żalem spoglądam na znikające boxy (dlatego też na PS4 nie kupiłem Franko 2)... Ale pewnych rzeczy nie zmienię...

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2024 09:07:48 przez miki1406
1
[#5863] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #5850

Crysis - prototyp. Pokusiłem się o nagranie rozgrywki:
3
[#5864] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5863

Fajny projekt, pokazuje możliwości HAM6, szkoda tylko, że animacje a nie fps.
[#5865] Re: Zapowiedzi nowych gier

@miki1406, post #5862

Prawdziwy Amigowiec podłącza Amigę do 220V. Dziś mamy w gniazdku 230V. To już nie to samo amigowanie
5
[#5866] Re: Zapowiedzi nowych gier

@miki1406, post #5862

Nowe dyskietki są produkowane np. w Chinach. W tym roku dopiero oficjalnie wycofano dyskietki w Japonii.
Też ubolewam nad brakiem namacalności nowych gier. Często wersja mimo, że fizyczna, to i tak trzeba do działania pobrać wiele giga z netu. Świat się zmienia, a my trochę wolniej.
[#5867] Re: Zapowiedzi nowych gier

@miki1406, post #5862

tylko dyskietki i to DD, bo HD to już też nie Amiga

Ja miałem stację dyskietek HD w Amidze i jakoś nie zauważyłem żeby Amiga zamieniła się w PC. Gęsta stacja dla Amigi była super. Doceniał ten kto ją wymienił z DD
[#5868] Re: Zapowiedzi nowych gier

@djpiotrs, post #5867

Prawda. Stacja dyskietek HD w Ami była zdecydowanie na plus. Też miałem. Była dużym ułatwieniem w zabawie z PC-Task jak dobrze pamiętam.
[#5869] Re: Zapowiedzi nowych gier

@diecast64, post #5868

A używaliście może napędu LS120? To chyba FastAta ogarniała z reklam kojarzę i podobno prócz dyskietek 120 MB czytało też PC 1.44MB? W sumie gry na takim nośniku do LS120 zamiast 40 dyskietek, może nawet CD w czasach AMIGI, bo przecież nigdy nie były pełne.
[#5870] Re: Zapowiedzi nowych gier

@KM_Ender, post #5869

LS120 było na IDE, więc można go traktować jako HDD.
Zadziałają tylko te gry które da się zainstalować na dysku twardym .
Ot taki kolejny nośnik podobny do ZIP
[#5871] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

TonyGO

Ale frajerzy z tych pismaków!!!
"Autorzy Vladimir Janković i Rafał Dudek". Zdjęcia z mojej pracy tworzenia masek w Brilliance. Nikt nie wspomniał o Amidze. Znowu powstanie kolejna g.wnoburza, że Atari najlepsze a reszta be. Tyle, że Atari właśnie będzie używać grafik, które sam przygotowałem i o tym nikt nie wspomniał tam. Kiedyś na atarionline też był artykuł, że wersja amigowa jest najgorsza i najbiedniejsza, a atarowska najlepsza.

Rozumiem, że zarówno Vladimir Janković z Atari, jak i Maciej Małecki z C64 i Rafał Dudek od grafik, gdy uczyli się swojego fachu, to ja uczyłem się jeździć na rowerze, no ale po co takie ściemy walić w artykułach? Czyżby im już węgla brakło? Masakra...

Więc zapowiadam wszem i wobec, że gra powstaje na Amigę i ja znowu najwięcej stworzyłem do tej pory z nas trzech a oto efekt:

Tym razem zaczekam sobie aż oni skończą swoje wypociny, aby w amigowej wersji niczego nie brakło. A mam swoje dodatkowe pomysły, np. sterowanie myszą, czego oni nie zrobią... no chyba że napiszą sterowanie w grze na magetofonie...

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2024 20:28:27 przez tukinem
1
[#5872] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5871

"...główny bohater, Tony, podróżuje małym wozem podobnym do Indiany Jonesa."
Nie wiem jaki mały wóz jest podobny do Indiany Jonesa, więc poziom publicystyki jest jak widać ;)
3
[#5873] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Lucus, post #5872

a wielki wóz jest podobny do Lary Croft szeroki uśmiech
[#5874] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5871

Mi sie z 6 etapem gry Toki kojarzy 18 minuta 30 sekunda na tym filmie:

link

Moze cos Ci sie spodoba.
Nie pamietam, czy w wersji arcade ten etap byl inny.
1
[#5875] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5874

TonyGO to tylko ma być minigra. Będzie jedynie przeskakiwać przez przerwy w torach, schylać się pod pojawiającymi się czaszkami i zbierać klejnoty. Staram się aby gra działała na dosłownie każdej konfiguracji. Napisałem sterowanie w asemblerze od skakania co zwróciło mi 2KB różnicy między kodem napisanym w basicu. Obecnie znowu gra po uruchomieniu zostawia wolnego chip ramu 31KB z 256. Wszelkie bitmapy mam już rozlokowane. Zmienne na punktację oraz aktualizację wstępną belki mam porobione.

Staram się stworzyć coś, czego nie będą w stanie stworzyć koderzy z 8-bitów, ale to jak walka z wiatrakami, bo ja jestem amator, a oni to stare wygi
[#5876] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5875

Czyli calkiem podobnie do 6-tego etapu w Toki, tam jeszcze jest zamiana wagonika.
[#5877] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5875

No i skoro potrafisz juz upchnac TonyGO w 256KB RAM.
To pokombinuj i upchnij Toniego w 1MB RAM, a exek wrzuc na dyskietke z TonyGO (skoro ta gra to ma byc prezent dla nabywcow Toniego). Bo tez juz potrafisz to zrobic.
[#5878] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5877

Tam musiałbym caluśki kod przebudować, wszystkie grafiki poprzerabiać na 1-bitplanowe, utworzyć maski ręcznie pikslując. Nie ma szans, to tak jakbym pisał grę od nowa.

Tu jest 1 bitplan podczas, gdy tam mamy 2x2 bitplany (podwójne buforowanie), kolejne 2 bitplany od bitmapy z kolizjami, cały kod opiera się tam na bibliotece Display, która jest większa rozmiarowo, no a po drugie tam w menu gry siedzi tworzenie dual playfieldu z bitmapą chyba 320x1400 pikseli (przewijany napis). Plik uruchamialny to 350KB, bo tam siedzi i trainer do gry, i bardzo dużo kodu od samych nietoperzy latających poziomo, gdzie każdy jest indywidualnie sterowany itd. Wszystko jest zoptymalizowane dla Amigi 500 z fast ramem i tego nie zmienię. Slow RAM spowolniłby grę i trzeba by wszystko dopracowywać od nowa + pikslować maski, pisać kod praktycznie od początku.

Stąd TonyGO jest "ukłonem pokory" dla tych poszkodowanych, którzy nie mogli zagrać w Tony 1. A wczoraj już dodałem kolejny "bajer" do gry, który kładzie na łopatki 8-bitowców :) Podczas jazdy wózeczkiem zamiast dźwięku słychać naprzemienne załączanie i wyłączanie się silniczka stacji DFx naśladuje dźwięk wagonika "ciuf ciuf..." tego chyba nie było nigdy w grach.
2
[#5879] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5878

Trainer niepotrzebny dla A500.
Posiadacze A500 w wersji standard to hardkorowcy.
Co do stacji dyskietek, to o ile nie mam za duzej sklerozy, ktos kiedys juz stworzyl cos na ksztalt muzyki odgrywanej przez wlaczanie i wylaczanie oraz seek dyskietki, ale tytulu tego "dema" nie pamietam.
Ale chyba rzeczywiscie jesli chodzi o uzycie stacji jako SFX, to chyba jestes pierwszy.
[#5880] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5871

Ale frajerzy z tych pismaków!!!
"Autorzy Vladimir Janković i Rafał Dudek". Zdjęcia z mojej pracy tworzenia masek w Brilliance. Nikt nie wspomniał o Amidze. Znowu powstanie kolejna g.wnoburza, że Atari najlepsze a reszta be

Wyedytowali czy przeoczyłeś?
Premiera planowana jest na najbliższe miesiące, początkowo wyłącznie na Amigę; chociaż trwają już prace nad wersją na 8-bitowe Atari.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem