[#5821] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #5817

Nie, nie ja podkładałem - tylko koder :). Tak, z tego co wiem, kawałki mają być pozmieniane, tylko na pierwszym ekranie jest prawidłowa muzyka. Kolejne są do podmiany.
[#5822] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5818

To na kiedy planujesz ukonczenie pracy nad gra Soltys?
A na kiedy jest planowane jej wydanie?
Wyrobisz sie w tym roku?
[#5823] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5822

Ja pewnie się wyrobię. Ale czy Retronics wyrobi się w tej dekadzie... widzisz, że Electromana skończyłem w lutym chyba i cisza. Ludzie już zapłacili preordery i zaraz się okaże, że będę zwracać z własnej kieszeni bo już sumienie mnie gryzie. Wstyd mi za to, bo grę mogłem normalnie za friko wrzucić na itch.io.

Z Sołtysem jeszcze gorzej, bo Retronics z LK Avalonem musi się dogadać. Tylko z jakiej paki nie wiem, bo wcale mi Avalon nie pomógł w napisaniu gry. Wszystko musiałem ze Scummvm rippować, bo Dosbox klęka na wersji MS DOS. Nawet angielska wersja online na archive.org się wywala więc lekko nie miałem. Wszelkie animacje to nawalanie ALT+S, potem konwersje do IFF i wycinanki.

Muzyki nie mam jeszcze, a sporo muzyk ma do roboty. Jedynie w moim intro użyłem muzyki z Tonego z intro trainera. No i mamy 2 utwory z amigowej wersji Sołtysa, która miała powstać w latach 90tych dzięki uprzejmości Barteska. On stworzył oba moduły. Tu na filmiku jeden jest w pierwszej lokacji. Drugi jest bodajrze w 12. Na resztę oczekuję.

Tak serio, myślę, że realna data to wiosna 2025.
3
[#5824] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5823

Ok, dzieki za informacje.
Tak wlasnie widze, ze wydanie fizycznej wersji gry na Amige to nie jest prosta sprawa.
Co innego gry tylko w wersji cyfrowej.
To jest duzo prostsze.
A co do LK Avalonu to pewnie ciagle maja prawa do Soltysa, nawet jak w niczym Tobie nie pomogli to za sama zgode na wersje Amigowa jakas kase by chcieli.
Pewnie tak samo bylo z Robbo robionym przez Asmana, tez pewnie prawa naleza ciagle do LK Avalonu.
A co do terminu wydania to moze w umowie trzeba podac termin wydania wersji cyfrowej na itch.io.
Moze wtedy to wymusi wydanie gry w wersji fizycznej w rozsadnym terminie.
Z tego co pamietam to nawet sporo gier na Amige w ostatnich latach mialo najpierw premiere cyfrowa, a jak bylo zainteresowanie to potem wydawano wersje fizyczna.
Albo tak jak gry Mutatiion Soft mialo limitowana ilosc kopii fizycznych do 100 czy 200 sztuk.
Ewentualnie pozniej byl dodruk o ile ciagle bylo duze zainteresowanie.
[#5825] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5824

Sołtysa nie mogę wypuścić w wersji cyfrowej na itch.io. Po pierwsze musiałbym mieć zgodę Avalonu, po drugie zyski musiałbym z nimi dzielić. A po trzecie już żadnej gry nie wypuszczam płatnie na itch.io bo tylko problem jest później z zrzuceniem pieniędzy na konto w PLN, ale to już tak offtopowo.

Za Ami HERO wyszło trochę pieniążków, założyłem PayPal, a przy próbie przerzucenia dolarów na PLN zaczęły się schody:
1 - podatek USA
2 - danina dla itch.io (około tyle samo co w punkcie 1)
3 - ankieta podatkowa
4 - wydrukowanie ankiety z wypełnieniem + zdjęcie dokumentu tożsamości i odesłanie im

Więc stwierdziłem, że nie będę więcej wrzucać tam płatnych gier, bo więcej z tego problemu, niż to warte, a nie zamierzam wysyłać skanów swoich danych personalnych. Zbyt dużo biurokracji z tego jest moim zdaniem, a z drugiej strony mozna sobie za chyba 200zł założyć podpis elektroniczny i załatwić to w ten sposób, jednak też nie widzę sensu żeby zakładać podpis elektroniczny za 200zł po to, aby otrzymać za miesiąc 400zł. Czas spędzony na tym wolę przeznaczyć na tworzenie gier, a nerwy zszarpane na biurokracji wolę przeznaczyć na rozkminianie działania hardware Amigi szeroki uśmiech
5
[#5826] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5825

Nie znam sie.
Ale faktycznie troche tego jest.
Moze jest jakis prostszy sposob odebrania kasy?
A nie mozesz odebrac w USD?
[#5827] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5826

Nie. Trzeba podać im konto PayPal, za to w PayPal podajesz konto w złotówkach. Jeszcze ciekawe było to, że nie mogłem powiązać swojego konta bankowego, bo miałem komunikat, że nie jest w PLN, a jest. Za to karta do tego konta została powiązana bezproblemowo odechciało mi się tego ściągać naprawdę.
1
[#5828] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5827

Powiązanie karty z rachunkiem nie ma żadnego znaczenia - to ruch w drugą stronę. Jeżeli podałeś dane karty i zostały potwierdzone, nikogo nie interesuje z jakiego konta przyjdzie płatność. Podejrzewam, że Twoje konto w banku nie jest odpowiednio skonfigurowane i należałoby zadzwonić na infolinię banku.
[#5829] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5824

Pewnie tak samo bylo z Robbo robionym przez Asmana

W przypadku Robbo to sprawa jest skomplikowana, tyle się dowiedziałem z mejla do LK Avalonu i to było uwaga w 2012 roku.

Słabo, bardzo słabo. Bo u mnie się to kisi, że pewnie nie pamiętam jak to skompilować i pewnie dzisiaj to bym inaczej to napisał. I pewnie tak będzię tylko kolejka jest

1. Chase 2,
2. Alter Ego.

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2024 15:55:56 przez asman
1
[#5830] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5823

No ja osobiście wolę wersje fizyczne bo jak już mam wspierać finansowo twórców to wolę wydanie w box :) Electroman już nawet nie pytam bo cisza jest, a kupione dawno, pozostaje czekać.
[#5831] Re: Zapowiedzi nowych gier

@slawekwozniak, post #5830

Pytałem Jurka dzisiaj i pisał, że do końca lipca, ale sam nie wiem ile szans jest na to.
[#5832] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

WIP gry Momospace 2:
1
[#5833] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5826

Podobno Outrun AGA jest juz gotowy.
Z tego co pisze autor tej wersji Amigowej, gra na razie dziala z HD.
Ma byc na 3 dyskietkach.
Ciekawe jak rozwiaze zmiane dyskietek, bo to byla chyba plynna gra z tego co pamietam, ale moze byl wybor trasy i muzyki na poczatku, wtedy mozna dyskietki wymieniac.
No i ciekawe czy gra bedzie opublikowana, bo jego poprzednie 2 gry, pomimo ukonczenia, nie sa dostepne, ze wzgledu na prawa albo jego postrzeganie tych praw.
[#5834] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5833

Moim zdaniem powinien specjalnie utrudnić grę z dyskietek. Zrobić sztuczny przymus częstego przekładania dyskietek. Już raz nam te bieda-konfiguracje prawie zabiły Amigę. Ludzie „musieli” kupować pecety żeby nie żonglować dyskietkami w grach (ze 300 razy to słyszałem).
Jeżeli po 30 latach ktoś nie ma HDD, SD albo jednego ze sprzętowych zamienników stacji dysków to znaczy, że po prostu lubi przekładać dyskietki. Wobec tego autor zrobiłby mu przyjemność wymuszając wykonywanie tej chorej czynności częściej.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2024 19:46:21 przez MDW
3
[#5835] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5822

To na kiedy planujesz ukonczenie pracy nad gra Soltys?
A na kiedy jest planowane jej wydanie?
Wyrobisz sie w tym roku?

Wymyśliłem termin, który mam nadzieję, że będzie idealny i ostateczny. 23.05.2025. Skąd ta data? Dokładnie 23.05.1995 roku wyszła wersja MS-DOS, więc będzie jubileuszowo poza tym to wypadnie piątek, więc w sam raz.

Nie planuję żadnych preorderów. Gra się pojawi w sklepie najwcześniej w ten dzień bo już o tym gadałem z wydawcą.

A tu mały postęp prac nagrany dzisiaj:
6
[#5836] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5835

To wydawca nie musi sie spieszyc.
Literowka jest "spieśsznie" a wersji PC jest "spie-sznie".
[#5837] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5836

Wiem... u mnie znak - to litera ś więc zmieniłem na trzy kropki ale nie aktualizowałem pliku z łańcuchami znaków.
[#5838] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Pojawiło się tech preview gry Metro Siege:
3
[#5839] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5838

A to niespodzianka.
[#5840] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5838

Oj dzieje się w tej bijatyce, oj dzieje się. I to wszystko na A500 1MB. Coś czuję, że będzie trzeba przetestować karton joysticków.
[#5841] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5838

Nie ma się do czego przyczepić. Widać, że to nie Amos.
[#5842] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5835

Znam, nie grałem ale chętnie zagram na amisi. Grafika ma klimacik.
1
[#5843] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5838

Przepiękne OK
[#5844] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Pojawiły się binaria Grinda w wersji multiplayer:
2
[#5845] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5844

Mega kosmos kupił bym box
[#5846] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5844

Od 2 minuty 30 sekundy widac ten zajefajnie wykonany obrotowy karabin maszynowy o ktorym kiedys pisalem, ze najlepszy jaki widzialem na Amidze.
[#5847] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5846

Bronie są mega zrobione. Nawet lepiej jak w doomie.
[#5848] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Zapowiedź (demo, test) nowej gry Dr. Dangerous:
1
[#5849] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Zapowiedź (demo, test) nowej gry Dr. Dangerous:
1
[#5850] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Crysis - demo/prototyp
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem