[#5881] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Jacques, post #5880

Wedytowali po tym, jak napisałem Rafałowi, jakie brednie wypisują. Nawet pomylili się tam i napisali że grę tworzy "polak Vladimir Janković i serb Rafał Dudek". To jakiś brukowiec chyba.
3
[#5882] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5881

No chyba
[#5883] Re: Zapowiedzi nowych gier

@djpiotrs, post #5867

Gęsta stacja dla Amigi była super. Doceniał ten kto ją wymienił z DD

Miałem gęstą stację w Amidze i z mojego punktu widzenia był to najbardziej bezsensowny amigowy zakup życia. Użyłem jej może 4 razy. To były lata 1999-2003 i dyskietek już się nie używało. Po znajomych chodziło się z dodatkowym twardzielem, za chwilę pojawiły się płyty CD-RW, Amiga była całą dobę podłączona do internetu więc FTP i inne źródła były w ciągłym użyciu. Dyskietkowe 1,44 czy nawet 1,76 MB to było za mało. Poza tym ta koszmarna prędkość gęstej stacji w Amidze. Tragedia.
1
[#5884] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5879

Tutaj jest przyklad "muzyki" ze stacji dyskietek.

link

Niektore dema Amigowe jeszcze LED wykorzystywaly, jako dodatkowy efekt.
np. udajac Guru Medidation
1
[#5885] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5884

O kurcze u mnie tylko sam szum się uruchamia i wyłącza. Tu widzę że chyba dochodzi przesuwanie głowicy w określonej szybkości.
[#5886] Re: Zapowiedzi nowych gier

@MDW, post #5883

Poza tym ta koszmarna prędkość gęstej stacji w Amidze

To jak to było, szybciej wczytywała dane od stacji DD, wolniej, czy tak samo wolno? Jakoś nigdzie nie natrafiłem na testy tych urządzeń.
[#5887] Re: Zapowiedzi nowych gier

@koczis, post #5886

Z moich odczycie DD normalnie, natomiast HD wolno...
[#5888] Re: Zapowiedzi nowych gier

@MDW, post #5883

Ja nie zmienię zdania i stacja HD była super. Co do prędkości gęstej stacji to nie odczułem że jest wolniejsza.
[#5889] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5885

Na YT jest wiecej tego typu ciekawostek.

link

Polski przeboj w wykonaniu 10 stacji dyskietek i 1 HD.
[#5890] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5889

W tych klimatach polecam posłuchać na YT Floppotron. Tam to nie tylko stacje dyskietek, i to dużo tych stacji, ale do tego i drukarki. Warto posłuchać.
[#5891] Re: Zapowiedzi nowych gier

@nostrum666, post #5890

Tylko takiego efektu już się chyba nie zaprogramuje ot tak. Znam ten kanał :)
[#5892] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5891

Ot tak to nie, wiadomo. Zapewne potrzebna jest cała aranżacja co kiedy, który silnik i jak intensywnie musi pracować. Zakładam że to masa pracy ale jak widać, czy raczej słychać, efekty są fajne.
[#5893] Re: Zapowiedzi nowych gier

@nostrum666, post #5892

Jedna osoba wystarczyłaby chyba do jakiegoś prostego utworku. Osoba, która ma bardzo dobry słuch, potrafi zaprogramować ruch głowicy i nie pogubić się w tym. Trzeba by sobie zapisać szybkość silnika dla poszczególnych nut i utworzyć z tego utwór jak nuty na pięciolinii. No i pewnie trzeba przy tym pilnować, aby głowicą nie wyjechać poza jej granice do środka i na zewnątrz. Sam bym w emulatorze spróbował, bo w rzeczywistości kto wie, czy bym nie uszkodził stacji lub nawet goteka :)

No i rzecz jasna. Paula ma 4 kanały dźwiękowe. Tutaj również można mieć 4 stacje dyskietek...

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2024 17:10:45 przez tukinem
[#5894] Re: Zapowiedzi nowych gier

@nostrum666, post #5890

Mi raczej chodzi, o praktyczne wykorzystanie takich trickow w grze.
W tej grze to np. stacja dyskietek z dyskietka moglaby byc uzyta do odgrywania jadacego wagoniku typu "ta-dam ta-dam" i innych takich.
Oprocz tego muzyka na 4 kanalach Pauli.
A wlaczenie/zapalenie (zielonej) diody LED jako start etapu.
No chyba, ze w grze byloby cos takiego jak czerwone swiatlo jeszcze, wtedy przygaszenie diody by oznaczalo koniecznosc zatrzymania wagonika w ciagu 2 sekund, albo by sie w przepasc wpadalo albo zderzalo z wagonikiem jadacym z na przeciwka. . A zielone swiatlo, by oznaczalo, ze droga wolna.
Sa jeszcze Amigi z czerwona dioda LED, ale to margines.
[#5895] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5894

Jasne, do gry taka "orkiestra" stacji dyskietek byłaby mało praktyczna.
Ale już tak na serio to pewnie dało by się to zrobić z tym że nie każda stacja pracuje równie głośno i ciężko byłoby moim zdaniem zgrać to z Paulą w taki sposób aby na każdej Ami brzmiało to tak samo. Ale to w wypadku powiedzmy muzyki. Jeżeli chodzi o jakieś pojedyncze dźwięki to chyba dałoby radę.

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2024 19:56:55 przez nostrum666
[#5896] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5894

No to zrobię ostrzeżenie miganiem diody (przygaszeniem) gdy będzie się zbliżać przyspieszenie. W scrollu nie moge sobie płynnie ot tak przyspieszyć o 1 piksel na ramkę, więc scroll będzie sunął z szbkością najpierw przez chwilę 1 pix na ramkę, potem 2 pix na ramkę, następnie po przejechaniu kawałka będzie przeskok na 4 pix na ramkę, a później jeśli gracz długo się utrzyma przy życiu to przeskok na 8 pix na ramkę co już jest hardcorowe. Po stracie życia, czyli uderzeniu w czaszkę, lub nie przeskoczeniu dziury w torach prędkość znowu spada do 1 pix na ramkę i odliczanie zaczyna się od nowa.

Nie wiem, czy zdołam się zmieścić w 256 KB. Zostało mi teraz 26 KB jeszcze luzu, ale próbuję dalej. Jeśli się nie uda, no to będzie na 512 KB.
[#5897] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5896

Przepraszam że akurat w tym wątku, ale szokuje mnie Twój avatar... Czy to jest nawiązanie do jakiejś gry? Czy postać do nowej? Albo... pudło z mojej strony? Bez urazy ;)
1
[#5898] Re: Zapowiedzi nowych gier

@karolb, post #5897

Avatar sam wypikslowałem. To jest Catnap. Jeden z potworów z gry Poppy Playtime chapter 3 moja córka uwielbia te postacie. A tak w sumie gdybym umiał lepiej pikslować to bym stworzył grę z tymi postaciami bo ich tam jest około 10, ale Catnap jest akurat jednym z bardziej rozpoznawanych.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2024 09:50:05 przez tukinem

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2024 10:04:51 przez tukinem
3
[#5899] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5896

Wszystko zalezy jaki ma byc cel gry TonyGO.
Czy gra ma jakis koniec, podzial na etepy?
Czy po prostu to jest jazda bez konca (skoro porownuja ja z dinozaurem od Google).
No i czy gra ma zdefiniowane etapy/trase, czy generowane na biezaco z ilus tam dostepnych czesci (to byloby ciekawsze).
A co do wymagan to tym razem przesadzasz w druga strone.
A1000 z 256KB nikt nie uzywa.
512 KB chip to jest minimalna (realna) konfiguracja Amigi.
A w przypadku A1000, to bedzie nawet 768 KB RAM, uzywane przez niektore gry.
Tak jak tutaj:

link
[#5900] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5899

A jeszcze zastanawia mnie jedno.

Wszystko tyczy się emulowanej A1000 z jedynie 256 KB chip ram. Gdy uruchamiam na ROMie 1.3, gra wypluwa, że po uruchomieniu, stworzeniu wszystkich bitmap, copperlist, palet, zmiennych i tablic zostaje 26KB pamięci. Gdy odpalę to na ROMie 1.0, doczytam Kickstart Disk 1.3 i dopiero uruchomię TonyGO, to wyświetla mi tyle samo wolnego miejsca. Czy Ten Kickstart Disk nie zużywa chip ramu, który jest jedynie dostępny, a zapisuje w ROMie? Przecież ROM jest stałą pamięcią.

Z innej strony znowu spoglądając na działanie Relokick 1.3, to chyba działanie jest podobne. Zapisuje dane ROMu, ale nie wiem gdzie, nie zużywając chyba przy tym nigdzie RAMu.
[#5901] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5900

Tak, jaki pisze ross, pamiec WCS 256 KB.
To jest pamiec, ktora jest zapisywalna.
Normalnie sluzy do zaladowania kicka, czyli po wczytaniu tam kicka 1.0. kick 1.3 go zagrywa.
A Dragons Lair nie uzywa odwolan do kicku, to po prostu ta pamiec wykorzystuje na dane.
2
[#5902] Re: Nowe gry
https://metrosiege.com/play/

https://metrosiege.com/moves/

Jak tak wygląda wersja na Amigę 500 1:1 jak ta webowa to jestem pod wrażeniem. Chyba wersję demo na Amigę też udostępnili w ADF ale nie jestem pewien.

Wie ktoś może czy demo na Amigę też jest i testował na czystej A500 z rozszerzeniem 512KB?

Jestem Ciekaw czy na oryginalnym sprzęcie działa równie dobrze i tak samo szybko. Ja niestety mam Amigę w naprawie ale to nie A500 a efektu na oryginalnej, czystej Amidze jestem ciekaw.
[#5903] Re: Nowe gry

@Prometeusz84, post #5902

Tu jest wersja na Amigę: https://metrosiege.com/download/
Gra działa w 25FPS, co nie dziwi, bo dużo się tam dzieje na ekranie.
1
[#5904] Re: Nowe gry

@Prometeusz84, post #5902

Ta gra nie jest jeszcze ukończona. Dostępne jest trzyetapowe demo.
[#5905] Re: Nowe gry

@mailman, post #5904

Dlatego napisałem że demo na Amigę też wypuścili. Miałem właśnie na myśli to że jest to wersja demonstracyjna/nieukończona chociaż działa bardzo dobrze. Jest to też projekt zdaje się komercyjny a nie darmowa gra co raczej jest oczywiste. Ciekawe jest to, że też na stronie jest do ściągnięcia wersja CDTV. Domyślam się że gra podobnie jak na A500 będzie zapisywać postęp gry na bieżąco tylko że na zewnętrznej stacji dysków FDD w CDTV bo chyba CDTV nie miała wbudowanej pamięci na zapisy tylko jakieś karty 64KB były czy coś czego nawet kupić nie można nawet czy to kiedyś było wyprodukowane to nie wiem, ale takie karty podobno miały być czy coś. No chyba że ostatecznie będzie system kodów co dla CDTV byłoby najlepsze. Chyba jeszcze nie widziałem żeby ktoś wydawał grę na CDTV współcześnie. Pewnie będzie jedna wersja kompatybilna CDTV/CD32.
[#5906] Re: Nowe gry

@Prometeusz84, post #5905

Zamieściłeś w niewłaściwym wątku. Stąd moja uwaga po przeniesieniu wpisu.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2024 21:51:38 przez mailman
[#5907] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5849

Dostępna jest trzecia wersja demo Dr. Dangerous.

https://hoogames2017.itch.io/dr-dangerous
1
[#5908] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #5907

A także trochę rozgrywki z trzeciej wersji Dr. Dangerous:
1
[#5909] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5908

Jakis sekret pominales 4:15.
Drabina w dol jest schowana w krzakach.
Tam jakis terminal jest.
Moze cos ciekawego daje.
[#5910] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5909

Tak, pominąłem. Dostałbym kod w terminalu do poziomu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem