[#6166]
Re: Zapowiedzi nowych gier
@mailman,
post #1
Pracuję ostatnio dość intensywnie nad dokończeniem (a w zasadzie rozszerzeniem) mojego dawnego projektu gry Robbo. Praca, jak zazwyczaj idzie mi dość mozolnie, szybko się męczę, po intensywnym dniu pracy mam troszkę dość, ale udało się w końcu napisać kod programu w jednym stylu. Udaje się utrzymać spójny styl.
Zdecydowałem się na Robbo ze względu na chęć dokończenia dawniejszych projektów. Nie ukrywam, że motorem działania jest też ogromny sukces kolegi Tukinema, który przygotował niedawno zaawansowany klon tej gry. Główną przyczyną jest jednak to, że mam teraz coraz lepsze predyspozycje do pisania/dokańczania.
Chciałbym przy okazji przeprosić wszystkich, którzy oczekiwali swego czasu dokończenia projektu gry Magazyn. Mam zamiar opracować paczkę gier komórkowych, w skład której weszłaby również ta gra, w stabilnej wersji, obok Robbo i pewnie też Zaczarowanej Kopalni.
Silnik Robbo już działa. Działa tez rysowanie i animacja planszy oraz sterowanie z klawiatury. Projekt nazwałem "Robbo Completed". Na razie wrzucam zrzut ekranu. Demo z jednym poziomem do ogrania postaram się niedługo wrzucić. Ruch elementów odbywa się skokowo. Narysowałem wstępną grafikę.
Zrzut ekranowy z gry
Działające elementy:
- Skrzynia,
- Skrzynia na kółkach,
- Pocisk,
- Wybuch pocisku,
- Gruz.
Implementacja pozostałych elementów jest dość łatwa.
Proszę tylko mieć na uwadze, że moja praca jest jeszcze bardzo ciężkim kawałkiem chleba. Ten post na pewno też wywoła u mnie duży stres. Jestem jednak tak bliski demka, że powinno się udać, a nie chcę też przedłużać publikacji. Niedługo startuje konkurs, który organizuje Sordan, i chciałbym tę grę w tym konkursie wystawić. Dodam, że będę pisać do wiosny też jedną przygodową grę tekstową, również na konkurs (ta gra tekstowa zadziała też na Amidze).
Ostatnia aktualizacja: 28.01.2025 16:55:50 przez Hexmage960