[#6151] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #6108

No cóż, najlepszy doom na Amigę 500.

Najlepszy Wolfenstein na A500.
2
[#6152] Re: Zapowiedzi nowych gier

@oldman, post #6151

Jak dla mnie Grind to bardziej Doom na Amigę 500.
1
[#6153] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #6090

jestem rozczarowany ta produkcja. To jest AGA wiec myslalem, ze audio-video bedzie na wypasie a tu tak mocno srednio bym powiedzial. Blada paleta, malo kolorow, muzyki brak albo raczej jakies dziamdzianie/skrzypienie w tle, postacie takie se, animacja slaba no i... albo ja juz tak slabo widze albo nic sie w tej grze nie dzieje - tu wyskoczy jakis robak, tutaj jakas kulka "ciach ciach" i po zawodach

tak jest niestety z wiekszoscią nowych Amigowych gier, albo są brzydkie i nudne/mało grywalne albo ładne i nudne/mało grywalne.
3
[#6154] Re: Zapowiedzi nowych gier

@oldman, post #6153

No niestety te gry co wychodzą na Amigę, to w większości są paskudne i nudne, bo są wzorowane na grach z atari i innych 8 bitów.
1
[#6155] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6150

Castlevania AGA, w 90% ukonczona (slowa autora), ale wszystkie etapy gry sa dostepne.
Teraz juz tylko dopracowywanie gry.
W sumie tak sie teraz wydaje dobre gry, nawet na PC, np POE2 czy BG3.
Ze sa one doszlifowane/poprawiane juz po ich publikacji (Early Access).

link
4
[#6156] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6155

Fajnie się zapowiada, w porównaniu do Castlevania Chronicles (którą nie tak dawno temu ogrywałem u dobrego kolegi na szaraku) mega responsywna, szybka i kolorowa, do tego elegancka metalowa nutka przygrywająca w tle konkretnie motywuje do chłostania pomiotu wszelakiego na lewo i prawo super OK!
1
[#6157] Re: Zapowiedzi nowych gier

@betonumysłowy, post #6156

Robi bardzo dobre wrażenie. Szczególnie gdy porówna się ją z oryginalną amigową Castlevanią.

https://youtu.be/pbi1Afg3So8?si=z8KqpeApP42v-D8h
1
[#6158] Re: Zapowiedzi nowych gier

@kempy, post #6157

O kurcze, jaki kupsztal
Serio, nie zdawałem sobie sprawy że takie "cuś" na Amisi wylądowało.
1
[#6159] Re: Zapowiedzi nowych gier

@kempy, post #6157

nigdy nie widzialem tego krapa... no ale nic dziwnego, wyglada jak NES.
1
[#6160] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Light The Leds

https://tooizzi.itch.io/lighttheleds
2
[#6161] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Ukazało się demo gry Operation Steel Rain:
4
[#6162] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #6161

Kojarzy mi sie z Metal Law.
I jezeli to jest oryginalna muza TFMX Pro by Chris Huelsbeck, a nie jakas konwersja na Protrackera,
to by znaczylo, ze ta wersja Scorpion Engine potrafi obslugowac tez TFMX-a, a nie tylko Protrackera.
[#6163] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #6161

Tutaj aż się proszą takie fajowskie wybuchy jak w Ruff'n'Tumble ......... a nie cyk, błysk na 3 klatki i wsio
1
[#6164] Re: Zapowiedzi nowych gier

@betonumysłowy, post #6163

Wybuchy to pikuś. Bardziej przydałoby się tło zamiast tych pasków.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2025 15:14:35 przez amikoksu
[#6165] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #6164

Też, takiego jak w Ruff'n'Tumble
[#6166] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Pracuję ostatnio dość intensywnie nad dokończeniem (a w zasadzie rozszerzeniem) mojego dawnego projektu gry Robbo. Praca, jak zazwyczaj idzie mi dość mozolnie, szybko się męczę, po intensywnym dniu pracy mam troszkę dość, ale udało się w końcu napisać kod programu w jednym stylu. Udaje się utrzymać spójny styl.

Zdecydowałem się na Robbo ze względu na chęć dokończenia dawniejszych projektów. Nie ukrywam, że motorem działania jest też ogromny sukces kolegi Tukinema, który przygotował niedawno zaawansowany klon tej gry. Główną przyczyną jest jednak to, że mam teraz coraz lepsze predyspozycje do pisania/dokańczania.

Chciałbym przy okazji przeprosić wszystkich, którzy oczekiwali swego czasu dokończenia projektu gry Magazyn. Mam zamiar opracować paczkę gier komórkowych, w skład której weszłaby również ta gra, w stabilnej wersji, obok Robbo i pewnie też Zaczarowanej Kopalni.

Silnik Robbo już działa. Działa tez rysowanie i animacja planszy oraz sterowanie z klawiatury. Projekt nazwałem "Robbo Completed". Na razie wrzucam zrzut ekranu. Demo z jednym poziomem do ogrania postaram się niedługo wrzucić. Ruch elementów odbywa się skokowo. Narysowałem wstępną grafikę.

Zrzut ekranowy z gry

Działające elementy:

- Skrzynia,
- Skrzynia na kółkach,
- Pocisk,
- Wybuch pocisku,
- Gruz.

Implementacja pozostałych elementów jest dość łatwa.

Proszę tylko mieć na uwadze, że moja praca jest jeszcze bardzo ciężkim kawałkiem chleba. Ten post na pewno też wywoła u mnie duży stres. Jestem jednak tak bliski demka, że powinno się udać, a nie chcę też przedłużać publikacji. Niedługo startuje konkurs, który organizuje Sordan, i chciałbym tę grę w tym konkursie wystawić. Dodam, że będę pisać do wiosny też jedną przygodową grę tekstową, również na konkurs (ta gra tekstowa zadziała też na Amidze).

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2025 16:55:50 przez Hexmage960
6
[#6167] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #6166

akurat na tle innych krapow na compo w tym mojego, nie bedzie sie zbytnio wyroznial
[#6168] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Operation Steel Rain

https://2bit-combo.itch.io/operation-steel-rain
1
[#6169] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6168

podoba mi sie stylówa i całkiem spoko pixelart nie podoba mi sie gameplay, jest totalnym drewnem (jak 99% obecnych gier na amige, juz pomijając nawet grafike)
1
[#6170] Re: Zapowiedzi nowych gier

@oldman, post #6169

Na Amigę wyszło tak dużo gier, że może i nawet 99% wszystkich, a nie tylko obecnych.
[#6171] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6168

No średnio to wygląda. Ale i tak tragedii nie ma porównując do dzisiejszych gier jakie wychodzą jakością rodem niestety z atari.
1
[#6172] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #6171

Zagrałbym na Amidze w takiego Raymana z Atari :)
[#6173] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #6166

Powoli a do przodu. Trzymam kciuki.
[#6174] Re: Zapowiedzi nowych gier

@oldman, post #6169

Jaki gameplay? To jest demo jak grafika z gry prezentuje się pod silnikiem Scorpion na układach AGA. Wyraźnie jest to napisane na stronie. A wy już kolejny, dobrze zapowiadający się projekt pod pręgierz.
5
[#6175] Re: Zapowiedzi nowych gier

@ppill, post #6174

Pod pregierz pregierzycieli Mikołaj, albo od razu na stos. ogień piekielny
[#6176] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #6167

Czyli rozumiem, że również tworzysz grę na konkurs? Jeśli tak, to super i życzę Ci powodzenia.

Wrzucę jeszcze tutaj tylko kolejną wersję grafiki. Poprawiłem wszystkie elementy i użyłem znacznie więcej kolorów.

Poza tym usprawniłem funkcję rysującą. Okno gry będzie prawdopodobnie miało tak jak teraz 256x160, przesuwane w pionie. Po prawej panel, z ilustracją bohatera. Na dole pomocniczy panel.

Poniżej zrzut ekranu. Widać też pocisk i mały wybuch.

Mam uprzejmą prośbę do Moderacji, żeby nie wydzielała wątku. Nie będę już wrzucał tutaj często aktualizacji.

1
[#6177] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Demo gry Rex and the Galactic Plague:
[#6178] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Demo gry BDTZ:
[#6179] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #6178

poprawili by wygląd domów i przesuw ekranu i by było całkiem ok
[#6180] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #6178

To jakiś rip-off "Cannon Fodder". Wskaźnik myszy, ruchy postaci.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem