[#6306]
Re: Zapowiedzi nowych gier
@Solo Kazuki,
post #6305
Kilka słów od autora:
WAŻNA UWAGA:
Napiszę to tutaj i gdziekolwiek będę mógł, żebym nie musiał powtarzać tego w e-mailu. Tworzę gry za pomocą środków, które mam; to są środki, które mam. Mogą być dwa przypadki: mam programistę, z którym robię projekt, a programista tworzy grę w języku, który ten sam programista uzna za stosowny. Jeśli nie mam programisty, w takim przypadku tworzę gry za pomocą edytora. Mogę użyć edytora, który najlepiej pasuje do tego, co chcę zrobić. W tym przypadku Backbone lub GRAC, w zależności od tego, czy jest to gra zręcznościowa, czy przygodowa. To są dwa edytory, których potrafię używać. Wypróbowałem kilka i te dwa działają najlepiej, dlatego ich używam. Wiem, że efektem nie są gry takie jak Shadow of Beast, ale też nie tego szukam. Ktokolwiek tego szuka, nie powinien pytać mnie o moje gry, ponieważ ich nie dostanie. Tworzę fajne gry z dobrą grafiką i ciężko pracuję, żeby takie były. Wiem, że są inne edytory; wypróbowałem wiele, albo mi się nie podobały, albo nie były wolnym oprogramowaniem. Dla mnie ważne jest korzystanie z wolnego oprogramowania. Nie chcę być zakładnikiem żadnego zastrzeżonego oprogramowania ani mieć kogoś, kto mówi mi, czy mogę opublikować moją grę, czy nie. Jest już zbyt wiele problemów z rozwojem systemu Amiga; jest zbyt wielu hejterów i zazdrosnych ludzi, którzy chcą tylko, żeby wszystko spłonęło. Lepiej po prostu martwić się rozwojem, a nie innymi rzeczami. Proszę, nie mów mi, żebym tworzył gry takie, jakie lubisz. Moim celem nie jest tworzenie gry na zamówienie dla każdego fana AMIGI. Lubię tworzyć gry, które przychodzą mi na myśl; mogą nie być tymi, które lubisz.
Może ci się nie spodobać żadna z moich gier; jeśli nie, uszanuj dewelopera i fanów. Jeśli je lubią i wspierają, mają prawo wspierać rozwój, jakiego chcą.
Proszę o szacunek dla twórców moich gier, czy to programistów, czy muzyków, są to bezinteresowni ludzie, którzy rozwijają swój kod lub muzykę , aby inni mogli się nią cieszyć w moich grach, więc ponownie proszę o szacunek i uznanie dla nich.
Bez programistów ta platforma, jak i każda inna, byłaby martwa.
Bez programistów platforma AMIGA nie byłaby możliwa.
To fakt, że tworzenie gier retro na stare systemy, takie jak Commodore Amiga, powoli zanika. Oznacza to, że pozostaje nas coraz mniej, a tym, którzy pozostali, coraz trudniej jest wydać tytuł; to wszystko problemy. Na szczęście nadal się rozwijam; widziałem, jak wielu innych się poddało, zmęczonych przeszkodami, a przede wszystkim złą prasą i hejterami. Dlatego uważam, że wydanie takiego tytułu dzisiaj jest prawdziwym cudem i chciałbym podziękować wszystkim zaangażowanym w jego rozwój, zwłaszcza Narcisound, który skomponował muzykę, której teraz możesz posłuchać w grze. Chciałbym również podziękować wielu fanom, którzy wysyłają e-maile z podziękowaniami za moje gry; to niewątpliwie największe uznanie, jakie może otrzymać twórca. Oczywiste jest, że gry zawsze mogą być lepsze, ale trzeba wziąć pod uwagę ograniczone zasoby. Myślę, że wynik jest więcej niż akceptowalny: fajne gry do grania z dobrą grafiką i minimalną muzyką.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy nas wspierają.