[#1291] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowe gry
[#1292] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowe gry
[#1293] Re: Nowe gry

@Biegu86, post #1283

no niestety

98 % obecnych gier na amige to crapy udające gry z monotonnym prostym gameplayem i crapiastą grafiką
2% obecnych gier na amige to gry z ładną lub przynajmniej przyjemną dla oka grafiką ale niezbyt porywające.

Przyczyny tego stanu rzeczy są w sumie oczywiste i nic na to nie poradzimy.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2024 09:50:41 przez oldman
3
[#1294] Re: Nowe gry

@mailman, post #1

Nowa gra Santatron 2024:
3
[#1295] Re: Nowe gry

@zzielinski, post #1294

cytuje komentarz pod gra "im glad the amiga is finally finding its place . few... what a ride."

czyli rozumiem, ze autor mial na mysli to, ze Amiga wyladowala na smietniku historii, tuz obok zezlomowanego Atari ST czy jak ?

a tak serio... chociaz by tych przeciwnikow jakichs fajniejszych zrobili, no i sam tilset poraza gigantyczna biala zaslona. No dobra, troche niebieskiego koloru tez jest
[#1296] Re: Nowe gry

@selur, post #1295

Widocznie komuś chciało się napisać grę, ale nikomu nie chciało się zrobić grafiki do niej i wszystko spadło na kodera.
[#1297] Re: Nowe gry

@tukinem, post #1296

Bo dobrzy graficy sa zajeci:

link
[#1298] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #1297

U mnie Grind ma teraz plusa za tak ladnie wyswietlane komunikaty, ladnymi fontami.
Szkoda, ze w AmiRobbo 2 takich ladnych komunikatow nie ma, tylko te 8 bitowe blyski, bo gra jest naprawde niezla.
A co do AmiGameJam 2024 to podobno ma byc wystawione Battle Squadron 2, robiony przez Hoffmana.
Wiec konkurencja bedzie. Jest pare slabszych gier, ale ogolnie poziom moze byc dosc wysoki.
Na razie jest 6 gier, i jedna gra o ile sie nie myle zostala wycofana albo niedopuszczona.
1
[#1299] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #1298

Rozgrywka - Battle Squadron 2:
4
[#1300] Re: Nowe gry

@zzielinski, post #1299

Co tak wąski ekran?
Lepsza jest pierwsza część.
[#1301] Re: Nowe gry

@amikoksu, post #1300

Tak mam orginał
[#1302] Re: Nowe gry

@zzielinski, post #1299

Battle Squadron 2:

Jak na drugą część to strasznie kiepska. Nie dorównuje w ogóle jedynce.
3
[#1303] Re: Nowe gry

@mailman, post #1

Monaco '79 - kolejne zgłoszenie na AmigaJam 2024:
1
[#1304] Re: Nowe gry

@zzielinski, post #1299

Mam mieszane uczucia, niby poprawna, niebrzydka grafika, ale całość dość drętwa, aż się prosi o jakieś animowane i wielowarstwowe tła.. puki co jest poziom niższy niż jedynka i w ogóle nie widzę za bardzo nawiązania do Battle Squadron
1
[#1305] Re: Nowe gry

@BULI, post #1304

Nie wygląda to źle, a nawet wygląda nieźle, ale żeby użyć nazwy Battle Squadron, to kogoś mocno poniosło.
2
[#1306] Re: Nowe gry

@zzielinski, post #1299

Calkiem niezla strzelanka.
I do tego o ile dobrze zrozumialem stworzona w ACE.
Ktos z PPA powinien byc zadowolony.
Myslalem, ze Hoffman programowal gre, ale on muzyke zrobil tylko.
Szkoda, ze nie przeszedles bazy.
Moze cos nowego by sie wtedy pojawilo, albo "end of demo"?

A co do Monaco '79 to ten tytul albo cos podobnego kojarze z arcade.
[#1307] Re: Nowe gry

@mastaszek, post #1305

"REKLAMA DZWIGNIA HANDLU"

a ja myslalem, ze to na jakis stary telefon z ekranem 100x256
2
[#1308] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #1306

Looo.... faktycznie ! toz to slynne ACzE wybielacz nad wybielacze

Nie no trzeba powiedziec, ze plynnosc naprawde cud miod tylko, szkoda, ze polowe ekranu ucielo no ale mozna powiedziec, ze polowa sukcesu za tworcami gry szeroki uśmiech
2
[#1309] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #1306

I do tego o ile dobrze zrozumialem stworzona w ACE.

Też zwróciłem uwagę, że gra wykorzystuje silnik Amiga C Engine teh_KaiNa. Pokazuje to jak bardzo ACE się rozwinęło i ile pracy teh_KaiN już wykonał. Wygląda na to że trochę niepostrzeżenie na własnym podwórku wyroslo nam naprawdę coś fajnego, brawo ten pan!
Co jakiś czas nachodzi mnie na zrobienie gry, (i na szczęście przechodzi, więc kolejny crap na razie nikomu nie grozi), ale tak czy inaczej trzeba się przyjrzeć ACE.

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2024 22:48:49 przez vojo
[#1310] Re: Nowe gry

@selur, post #1308

Strzelanki arcade tak maja, ze monitor jest obrocony o 90 stopni.
Wiec tak moze byc calkiem dobrze.
Ale to trzeba by samemu zagrac, zeby zobaczyc.
[#1311] Re: Nowe gry

@Biegu86, post #1302

Szkoda, że nazwali grę tak jak nazwali. Przez krótką chwilę człowiek się łudził, że coś fajnego, ale film rozwiał wszelkie wątpliwości.
Ktoś to będzie sprzedawał, że podpięli się pod tytuł?
2
[#1312] Re: Nowe gry

@Aniol, post #1311

Ja tam dzwonić nigdzie nie będę. Obserwuję i czekam aż wreszcie jakaś nowa gra będzie warta uwagi.
To monaco ... nie nawet nie skomentuję.
2
[#1313] Re: Nowe gry

@zzielinski, post #1303

Fanatycy 8 bit będą zachwyceni.
2
[#1314] Re: Nowe gry

@zzielinski, post #1299

Moim zdaniem, według mnie, jak na pierwszą grę w życiu na Amigę, to całkiem nieźle poszło. ;)

Wyjaśniając - tak, gra jest w ACE, nie wykorzystuje żadnego customowo zoptymalizowanego kodu pod konkretną produkcję, wszystko jest wzięte ze stockowej biblioteki. Źródła gierki nawet można znaleźć na githubie! Sam w niej nie postawiłem ani jednej linii kodu, za to ile Bitwise znalazł niedoróbek to jego, sugestii też trochę dostałem, więc na szybko mu to łatałem. Przy okazji była motywacja żeby dodać parę ficzurów czekających na zaimplementowanie, pakowanie danych do monolitycznego pliku to czekało od 6 lat. Doszło też parę optymalizacji tilebuffera, dzięki którym również Aminer zje trochę mniej czipu, a przynajmniej będzie można go zapchać innymi grafikami, hyhy.

Czy jakbym ja robił tę grę to bym nazwał grę BS2? Raczej nie, prędzej BS1.5 czy coś, bo faktycznie technicznie to odstaje od części pierwszej. Z drugiej strony mieliśmy w historii Xenona 3 który uważam wypadł zdecydowanie gorzej względem poprzednika. Oceniając grę, nie jestem fanem szmupów, ale ten jest całkiem spoko.

A jeśli ktoś dalej jest marudny, to podpowiem że autor-programista już myśli co zrobi w następnym szmupie - czego zrobi więcej, co zrobi inaczej, także stawiam że będzie już tylko lepiej o ile tu z nami zostanie na dłużej zamiast wracać z powrotem do nowożytnego gejdewu. Gra zaczęła swój żywot jako 320x256 z obiektami 32x32, ale trzeba było to zrewidować co by zdążyć na czas. Teraz jak czas nie goni, to można się z tym jeszcze raz pobawić. ;)

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2024 08:37:20 przez teh_KaiN
3
[#1315] Re: Nowe gry

@zzielinski, post #1303

Całkiem spoko. Ten pomysł z nocną jazdą jak dla mnie zupełnie chybiony i niepotrzebny. Niespodziewany przeskok w poziomie trudności.

PS. Czekam, aż ktoś na Amigę zrobi solidną konwersję Road Fightera z Konami. Uwielbiam tą grę.

PPS. Właśnie zauważyłem, że jest wersja na OS4. Ale jakaś drętwa. https://www.youtube.com/watch?v=TtUHjUWqEss

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2024 08:56:03 przez kempy
[#1316] Re: Nowe gry

@teh_KaiN, post #1314

Dokładnie, teraz jak poczytałem, obejrzałem to nawet jest co docenić OK
Pewne natomiast jest, że wybór tytułu był bardzo niefortunny/zbyt ambitny i musiało się to skończyć falą hejtu i niezadowolenia ze strony starych wyjadaczy ok, racja
1
[#1317] Re: Nowe gry

@zzielinski, post #1303

Monaco '79 - kolejne zgłoszenie na AmigaJam 2024:

Trochę to zabawne, że w oryginale pokazują tor Monaco a w samej grze nawet nie ma zakrętów bo to co widać to raczej ledwo łuki są No i zamiast startować z pitstopu to startujemy z pobocza z trawy
1
[#1318] Re: Nowe gry

@kempy, post #1315

Tak ma byc, gra ma byc trudna.
Przynajmniej autor tak tu wszystko opisuje.

link
[#1319] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #1318

Ograłem prawie wszystkie z konkursu które obecnie tam są i szczerze... dobrze mi się grało w Battle Squadron 2 oraz w Monaco 79.

Hammurabiego obejrzałem intro, bo nie chciało mi się kopiować biblioteki wymaganej do LIBS w systemie.

Nie mam Scali więc kolejna gra odpadła.

Tales of Evil - nudna. Nie do końca wiedziałem, co jest przeszkodą, co jest tłem, a co się zbiera. Sama rozgrywka prosta.

Battle Squadron 2 - bardzo ciekawie napisana, wciągająca, poziom trudności średnio niski, więc w sam raz dla mnie. Faktycznie copperlista w grze jest bardzo wąska jakby docelowo miało iść do smartfona.

Fast Food 2 - taki cukierkowy Pacman.

Tetra Zone - niby prosty tetris, ale graficznie bardzo ładnie, grywalnie jest bardzo dobrze. Nie jest łatwo napisać dobry tetris. Mnie się nie udało.

Myślę, że ktoś, kto zagra w Amirobbo2 pierwszy raz, również będzie sceptycznie nastawiony. To nie jest Giana Sisters, gdzie każdy zna zasady na dzień dobry.

Czekam na kolejne produkcje. Najbardziej ciekawi mnie zapowiadany Agony 2.
2
[#1320] Re: Nowe gry

@amikoksu, post #1313

Fanatycy 8 bit będą zachwyceni

tylko nie za bardzo wiadomo czym
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem