@zzielinski,
post #1299
Moim zdaniem, według mnie, jak na pierwszą grę w życiu na Amigę, to całkiem nieźle poszło. ;)
Wyjaśniając - tak, gra jest w ACE, nie wykorzystuje żadnego customowo zoptymalizowanego kodu pod konkretną produkcję, wszystko jest wzięte ze stockowej biblioteki. Źródła gierki nawet można znaleźć na githubie! Sam w niej nie postawiłem ani jednej linii kodu, za to ile Bitwise znalazł niedoróbek to jego, sugestii też trochę dostałem, więc na szybko mu to łatałem. Przy okazji była motywacja żeby dodać parę ficzurów czekających na zaimplementowanie, pakowanie danych do monolitycznego pliku to czekało od 6 lat. Doszło też parę optymalizacji tilebuffera, dzięki którym również Aminer zje trochę mniej czipu, a przynajmniej będzie można go zapchać innymi grafikami, hyhy.
Czy jakbym ja robił tę grę to bym nazwał grę BS2? Raczej nie, prędzej BS1.5 czy coś, bo faktycznie technicznie to odstaje od części pierwszej. Z drugiej strony mieliśmy w historii Xenona 3 który uważam wypadł zdecydowanie gorzej względem poprzednika. Oceniając grę, nie jestem fanem szmupów, ale ten jest całkiem spoko.
A jeśli ktoś dalej jest marudny, to podpowiem że autor-programista już myśli co zrobi w następnym szmupie - czego zrobi więcej, co zrobi inaczej, także stawiam że będzie już tylko lepiej o ile tu z nami zostanie na dłużej zamiast wracać z powrotem do nowożytnego gejdewu. Gra zaczęła swój żywot jako 320x256 z obiektami 32x32, ale trzeba było to zrewidować co by zdążyć na czas. Teraz jak czas nie goni, to można się z tym jeszcze raz pobawić. ;)
Ostatnia aktualizacja: 27.11.2024 08:37:20 przez teh_KaiN