Cały proces przenoszenia kodu i pisania amigowych zaślepek realizuję przy użyciu AI.
Technikalia: Port opiera się na repozytorium skynettx/raptor (licencja GPL-2.0), które jest z kolei oparte na inżynierii wstecznej (reverse-engineered) oryginalnego silnika, wykonanej przez nukeykt.
Na jakim jesteśmy etapie? — aktualizacja 09.09.2026
Port jest już na etapie drugiego release candidate — 0.9.9-rc.2 i działa zarówno na prawdziwych Amigach, jak i w WinUAE.
Gra obsługuje obecnie dwie ścieżki graficzne: RTG (Picasso96/CyberGraphX) oraz natywne AGA, wraz z wyborem PAL/NTSC. Działają klawiatura, mysz, joystick/CD32 pad oraz uruchamianie z Workbencha i CLI.
Dźwięk efektów działa przez AHI, a muzykę można odtwarzać przez ADLIB, CAMD, MHI lub WAVE.
Port był już testowany na konfiguracjach 68030, 68060, RTG, AGA, PiStorm/Emu68 oraz WinUAE.
Na prawdziwym sprzęcie przetestowane zostały m.in. intro, menu, demo, właściwa rozgrywka, zmiany poziomów i muzyki.
0.9.9-rc.2 jest już dostępne na GitHubie, a aktualizacja została również wysłana na Aminet jako raptor.lha.
Projekt nadal jest rozwijany — teraz skupiam się na dalszym testowaniu sprzętu, kompatybilności i optymalizacji przed wydaniem 1.0.
Do katalogu wystarczy dograć 5 plików z pełnej wersji gry 1.2:
FILE0000.GLB
FILE0001.GLB
FILE0002.GLB
FILE0003.GLB
FILE0004.GLB
Wszystkie potrzebne informacje do uruchomienia znajdziecie w readme.
Bardzo proszę o krótki test i feedback od posiadaczy konfiguracji: 060+RTG, A500/A600/A1200 z PiStormem i WinUAE (060+RTG) oraz Vampire (choć tu nie mam pewności, jak zadziała kompilacja 060+FPU).
Docelowe wymagania gry na pewno będą mniejsze, ale obecnie taki mocniejszy konfig bardzo ułatwia mi pracę bez konieczności rozkręcania własnych Amig. Sprawdźcie proszę rozgrywkę (najlepiej dłuższą niż minuta czy dwie) i sterowanie myszką, klawiaturą i joystickiem. Mile widziany test na padzie od CD32, bo mam tylko zwykłe joye i na WinUAE bezprzewodowy pad od Segi Saturn.
Zbieram Wasz feedback przez kilka dni, a potem ruszam dalej z poprawkami oraz ogarnianiem SFX i muzyki.
Port powstaje w celach edukacyjnych (VSC, CLINE, AI, GIT) i jako retro-wspomnienie z lekcji informatyki w latach dziewięćdziesiątych
Fajnie. Próbowałem tego jakiś czas temu (z innego źródła), ale nie udało mi się tego uruchomić. Mógłbym dodać do tego kompilację pod OS4, bazując na twoim kodzie.
Jeśli udostępnisz mi obecny kod, mogę wprowadzić w nim zmiany umożliwiające kompilację na systemie OS4 i przekazać Ci poprawki w postaci pliku diff lub poprzez Git (mój użytkownik Git: tirionareonwe@gmail.com).
Ostatnia aktualizacja: 02.08.2026 03:44:36 przez MagicSN
Super, to był dobry tytuł na PC
Jedna kwestia co do rozdzielczości, RTG Warpa oferuje 320x240, natomiast brak 320x200 i 320x256 (mam nadzieję, że pojawią się w przyszłości).
Czy Raptor zadziała w 320x240?
Dzięki! Na razie chcę doprowadzić kod do końca działając najbliżej konfiguracji które mam na biurku.
Jak widzę jak AI sobie radzi to kompilacją, zrobienie tego pod OS4 nie będzie żadnym problemem po ukończeniu całego działającego raptrora. Może nawet zainstaluję OS 4.1 Classic pod WinUAE, będzie po co
Podobny problem z rozdzielczością dotyka PiStorm.
W jednej z moich testowych konfiguracji mam A1200 + PiStorm i do tego WarpedVision AGA (full) + Automatic Video Source Switch. I tu musiałem poprawić wyświetlanie, bo gra była rozciągnięta na cały ekran tylko na lewej części ekranu.
Aby to sprawdzić na Warpie / Warpie z WarpedVision z uruchom grę z ikony, ale wcześniej usuń nawiasy z (RTGMODE=8X2L). Możesz też uruchomić z CLI poleceniem: raptor NOSOUND RTGMODE=8X2L
Daj znać, czy to pomogło – to dla mnie bardzo ważna informacja. Jeśli po tej zmianie gra zadziała równie dobrze jak u mnie na PiStormie, dodam odpowiednią adnotację do pliku Readme.
Widzę, że też masz AmigaOS 3.2, na A2k mam 3.2.3 dokładnie.
Napisz jeśli możesz dokładnie którą wersję Raptora i Picasso96 masz teraz zainstalowaną. Czy tak samo jak z ikony i z CLI? Spróbuj też z tym parametrem RTGMODE=8X2L.
ZZ9000 Odpala gry (inne porty z PC) 320x200px?
Uruchom z CLI:
raptor NOSOUND >dh0:vojo1.log
raptor NOSOUND RTGMODE=8X2L >dh0:vojo2.log
I jak możesz to puść mi PW albo maila z tymi logami.
Ostatnia aktualizacja: 02.08.2026 13:21:06 przez Raybeez
Ostatnia aktualizacja: 02.08.2026 13:21:58 przez Raybeez
Raptor musi być 1.2 tak jak pisałem w pierwszym poście, działa tylko ta jedna wersja. Nie działają shareware / 1.0 / 2.0 z 7 plikami GLB / Steam 2015 edition.
Takie są źródła na których się opieram.
Prawdziwe 5 plików z klasyka PC oryginalnego lub steam.
FILE0000.GLB [575 577]
FILE0001.GLB [4 027 556]
FILE0002.GLB [2 479 606]
FILE0003.GLB [2 370 048]
FILE0004.GLB [1 934 325]
To 1.2 co widzisz na ekranie po uruchomieniu portu to z mojego pliku już wychodzi:
rap.cpp: printf(" RAPTOR: Call Of The Shadows V1.2 (c)1994 Cygnus Studios\n");
Ostatnia aktualizacja: 02.08.2026 14:18:39 przez Raybeez
Ostatnia aktualizacja: 02.08.2026 14:20:25 przez Raybeez
Bardzo proszę o krótki test i feedback od posiadaczy konfiguracji: 060+RTG, A500/A600/A1200 z PiStormem i WinUAE (060+RTG) oraz Vampire (choć tu nie mam pewności, jak zadziała kompilacja 060+FPU).
060+RTG. U mnie z opcją 8X2L działa bez zarzutu (ale i bez muzyki).
Dzięki! Czyli na Warpie 1260 tak jak na pistormie z WarpedVision.
NOSOUND - bez dźwięku i muzyki, to będzie następny krok.
Poczekam jeszcze na feedback z kilku innych konfiguracji.
Sprawdzajcie też sterowanie klawka, myszka i joy i zaspie stanu gry.
FIRE na klawiaturze CTRL jak w oryginale.
W archiwum jest readme z ikoną z opisem wszystkiego (prawie jak by ten port już był całkowicie ukończony).
W razie czego podatwowe z klwaki:
Klawisze strzałek – Poruszanie statkiem
Lewy CTRL – Strzał z broni podstawowej (głównej)
Lewy ALT – Strzał z broni specjalnej
SPACJA – Przełączanie aktywnej broni specjalnej
Prawy SHIFT – MegaFire (megabomba)
1 ... 0, "-" – Bezpośredni wybór broni specjalnej
Opis tego i reszta klawiszy w readme tylko w wersji angielskiej.
Ja nie mam Warpa, ale na PiStormie w Amidze z WarpedVision obraz był wyświetlany tylko na lewej połowie ekranu.
Przy trybie 320×200px próbowałem wyłączać doublescan – w teście w ScreenMode obraz był wyśrodkowany, wszystko wyglądało poprawnie. Po uruchomieniu gry lądował jednak w lewej części, jakby gra otwierała 320px na ekranie o szerokości 640px.
Dlatego dodałem parametr, który poziomo podwaja obraz i z takim ustawieniem na PiStormie nie ma problemów wydajnościowych. Jeśli możesz sprawdzić to na Warpie, daj znać, jak się zachowuje.
Na mojej A2000 z CV64/3D, w standardowym trybie 320×200px, wszystko działa bez żadnych kombinacji – tak samo na WinUAE. Jak vojo sprawdzi odpowiednią wersję na BFG9060 + ZZ9000 i może ktoś jeszcze na innej karcie graficznej w A2/3/4 albo na PiStormie podłączonym bezpośrednio do monitora/TV, będę miał pełniejszy obraz sytuacji.
No i super! Sprawdziłem też na WinUAE. Problem jest taki, że mój kod nie sprawdza, co się na serio otwiera.
Na AGA jest otwarte większe okno, choć gra ma śmigać na RTG, dlatego 8X2L tu też pomaga.
Na razie przerywamy testy, wieczorem albo jutro dodam modyfikacje (nie sprawdzałem pod WinUAE konfiguracji AGA+RTG). Na WinUAE (jeśli wybrane jest AGA, bo ECS śmiga jak na prawdziwej A2k) nie brakuje mocy na to podwójne liczenie - to samo na piStormie - ale na A1200/2000/3000/4000 z GFX już może zabraknąć wydajności do osiągnięcia pełnej prędkości.
Dzięki -tbn- i vojo za testy, na razie to mi wystarczy!
Jak będzie poprawiona wersja dam znać w kolejnym poście.
W systemie WinUAE chipset musi być skonfigurowany do obsługi ECS
W przeciwnym razie WinUAE uruchomi się w trybie AGA z nieprawidłowym rozmiarem ekranu.
To właśnie chciałem przekazać w poprzednim poście. Zadziała na AGA z parametrem lub ECS (tu mam akurat config identyczny z A2000 CV64/3D) bez parametru. Na WinUAE będzie działało z pełną prędkością bo mocy nie brakuje. Postaram się to poprawić w najbliższej aktualizacji.
Dzięki! Na razie chcę doprowadzić kod do końca działając najbliżej konfiguracji które mam na biurku.
Jak widzę jak AI sobie radzi to kompilacją, zrobienie tego pod OS4 nie będzie żadnym problemem po ukończeniu całego działającego raptrora. Może nawet zainstaluję OS 4.1 Classic pod WinUAE, będzie po co
Generalnie to kompilacja dla AmigaOS 4 już istnieje. Pograłem trochę przed chwilą i wydaje się działać stabilnie i bezproblemowo. Aktualnie jest do pobrania dla użytkownikow niemieckojęzycznego forum OS4Welt.de.
No patrz, zacząłem się bawić koło 20 lipca, a on 30.07 wrzucił listę swoich portów OS4 na na to forum taką informację :)
Niestety OS4 po niemiecku nie śledzę
Krótkie info (readme nie poprawiłem): żeby gra się poprawnie odpaliła na 320x200px musi być w picasso96 zdefiniowana taka rozdzielczość 320x200x8.
Jeśli Raptor nie znajdzie trybu 320x200x8, to na ECS+RTG po prostu się nie uruchomi. Z kolei na AGA+RTG (bez tego trybu) gra może wystartować na samej AGA, ale nie powinna. Na AGA bez RTG gra też się uruchomi (z paskiem na dole), ale na razie raczej wolno działa – tego jeszcze nie sprawdzałem na prawdziwym sprzęcie.
Prośba o sprawdzenie do vojo, Aladin, damianx bo macie idealne konfiguracje do testów.
Szczególnie do vojo bo masz 320x200px poprawnie zdefiniowany.
1 stworzyłem tryb 320x200x8
2 uruchomiłem poprzednią wersję z nadzieją że odpali się w tym trybie.Ekran rozciągnięty.
3 odpaliłem wersję poprawioną , gra wykryła ten tryb i uważam że działa bez uwag co najważniejsze płynnie.
Trudno porównać bo nie wiem jak działa na pc. Ale jak z dźwiękiem będzie działać w takiej płynności to będzie dobrze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.