[#1] Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

Chciałem się z Wami podzielić informacją o moim nowym projekcie. Pracuję właśnie nad amigowym portem kultowej strzelanki Raptor: Call of the Shadows (zagrywałem się w to na informatyce w latach 90). Cały proces przenoszenia kodu i pisania amigowych zaślepek realizuję przy użyciu AI.

Technikalia: Port opiera się na repozytorium skynettx/raptor (licencja GPL-2.0), które jest z kolei oparte na inżynierii wstecznej (reverse-engineered) oryginalnego silnika, wykonanej przez nukeykt.

Na jakim jesteśmy etapie?
Gra już z powodzeniem wstaje na własnym ekranie RTG (Picasso96) w natywnej rozdzielczości 320x200, działa menu oraz obsługa klawiatury i myszy. Obecnie jestem na etapie szlifowania i stabilizowania dźwięku przez AHI. Jak możecie zobaczyć na załączonym filmiku, całość śmiga już bardzo płynnie w WinUAE na konfiguracji będącej klonem mojej A2000 z 68060, RTG i włączonym JIT. Na A1200 z PiStormem działa na razie bardzo wolno, ale to wczesny etap.

Docelowo celuję w płynną rozgrywkę na "sześćdziesiątkach" oraz właśnie na A1200 z PiStormem.

Wkrótce (gdy tylko uporządkuję kwestie audio i wyeliminuję ostatnie zwisy) udostępnię skompilowany plik wykonywalny dla wszystkich chętnych do testowania na prawdziwym sprzęcie.

Do działania wymagane są oryginalne pliki gry. Ja zakupiłem Raptor: Call of the Shadows (1994 Classic Edition) na steam za 12,49 PLN.

Prawie od początku mam repo na githubie ale na razie zostanie prywatne.
Proszę o konstruktywną krytykę szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2026 08:19:40 przez Raybeez
11
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem