[#61] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@damianx, post #60

Poczekaj dziś/jutro będzie kolejna zoptymalizowana wersja, tam więcej jest poprawek.
Bo w tamtej wersji jeszcze chyba jak camd.library była w systemie, ale nie miałeś nic do odtwarzania to była cisza. Zmieniłem już też kolejność i na sztywno parametrem wymuszanie (ADLIB/CAMD/MHI) i bardziej rozpisałem czego jak używać.
1
[#62] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Banter, post #59

PRISMA MEGAMIX, albo inna karta np. MAS Player i mp3 z GUSa, lub inny z tych 5 kompletów mp3, które są dostępne do pobrania w internecie - na maxa wykorzystują potencjał mojej A2k i tej karty. Gra jest mega płynna, muzyka GUS gra super. Jest dużo portów PC które na 060 z CV64/3D w zorro II nie dają rady.

MOD i 4 kanały na SFX i muzykę z obcinaniem jakości, to nie będzie to samo, ale możesz spróbować! szeroki uśmiech
Daję wybór ADLIB/CAMD/MHI.

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2026 12:25:11 przez Raybeez

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2026 12:25:41 przez Raybeez
2
[#63] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #62

mam tę bibliotekę camd.library w systemie.
Mam moduł mpegit .
[#64] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@damianx, post #63

Mpegit, nie pomoże z CAMD, ale MHI pomoże z odpalaniem mp3 przez ten moduł i będzie dźwięk bajka z tym GUSowych mp3. Działa Ci przez ten moduł odpalanie MP3 przez MHI np. w AmigaAMP?
Jeśli tak to wyślę Ci linka na PW to przetestujesz.

PS. A do CAMD masz w tej A4k jakieś midi podpięte czy software z bankiem dźwięków?
1
[#65] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #64

Mam i Prismę i moduł MIDI w swojej A4000- przetestuję w wolnej chwili ok, racja
1
[#66] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@BULI, post #65

Poczekaj, to też Ci wyślę testową wersję na Priv.
1
[#67] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #64

nie mam nic do midi , ale biblioteka jest.

tak a w amigaamp odtwarzam przez mpegit mp3
[#68] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #66

Link z opisem - co kto może przetestować wysłałem do kolegów, którzy wcześniej testowali.
Z góry dzięki za info jak to teraz działa na Waszych konfiguracjach.
Readme w archiwum z portem jest już poprawione do aktualnej wersji.

Uwagi możecie napisać na PRIV, ale możecie od razu tutaj pisać, dzięki!
[#69] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #68

Ok udało mi się ściągnąć poprawą, 1.2 i pełną wersję z jakiegoś ruskiego www.
A teraz wyniki moich testów:
- gra jest szybka i super responsywna na A4000 z 68060 60 mhz i Voodoo3 (Mediator) OK
- muzyka przez moduł MIDI (CAMD.library) gra pięknie ok, racja
- muzyka z mp3 przez Prisma MegaMIX też gra poprawnie, ale nie wiedzieć czemu mp3 gra dość cicho nawet jak dam max głośność w menu gry i mam wrażenie, że jakość odtwarzania jest obniżona- sprawdziłem nawet na innych plikach mp3 i starszej wersji prismamhi.library i jest to samo, czyli kiepska jakość odtwarzania mp3

Ale poza jakością mp3 to wszystko działa wyśmienicie, gra się naprawdę SUPER super
Świetna robota ok, racja
Gratuluję OK
3
[#70] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@BULI, post #69

Super! Dzięki za info!

Ciche MHI to wina mojej Amigi i Prismy (w readme napisałem, że ograniczyłem prismę do 5%) i to był mój błąd.
Na PW masz poprawioną wersję i opisy. Daj znać czy już jest OK, bo u mnie te GUSowe mp3 brzmią super!
I wtedy podmienię już dla wszystkich testerów archiwum.
1
[#71] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #68

WinUAE-060

Wszystko działa poprawnie
AGA/RTG
AHI/MIDI
1
[#72] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #68

Obie wersje bez uwag.
MP3 przez AHI grają świetnie a gra działa szybko.
Występuje dłuższe ładowanie pomiędzy etapami gry ,ale to zrozumiałem bo musi wczytać mp3.
1
[#73] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@damianx, post #72

Zapomniałem dodać że też jest strasznie cicho.
Dobrze by było , jakby ten parametr głośności mógł być regulowany.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2026 09:19:26 przez damianx
[#74] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@damianx, post #73

To już chyba poprawiłem i wyrównałem, podeślę wieczorem kolejną wersję.
[#75] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #1

Witam
Dostałem ta grę od kolegi ale mi nie działa na normalnej amidze ale na winuae tak
Co moze byc nie tak ?

A4000
Bfg 060 cpu
Ppc
Voodoo 3 2000
System 3.2.2
[#76] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Kulamario, post #75

Takie cos
[#77] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #1

Jedną ręką coś naprawiam, drugą psuję szeroki uśmiech
Chwilę na Raptora poświęciłem przed wyjazdem i dziś wieczorem.

Aktualny stan do pobrania: raptor_0.9.6_mhi.lha

Jak ktoś "nowy" chce potestować - pamiętajcie by używać tylko wersji plików Raptor 1.2 i aby tylko jeden parametr od muzyki był bez nawiasów.

Pisze zbiorowo do kilku uwag Waszych różnych konfiguracji. Zobaczcie raz jeszcze:
1. Czy nic nie zepsułem z grafiką?
są 2 ścieżki AGA/RTG miałem już pewne optymalizacje, ale po 3 zmianach zauważyłem błędy w wyświetlaniu i to mnie przerosło i wracam do tego co było.

2. Czy głośność SFX i muzyki ADLIB/MHI nie jest już tak cicha jak wcześniej?

3. Czy suwak głośności reaguje przy MHI na całej swojej długości (na mojej prisma megamix 0-100% głośności do ~25% suwaka).

4. Czy działa MHI przez MHI/mhimpegit.library
Ja mogę sprawdzić tylko na prisma megamix, kilka bibliotek wpisałem na sztywno, później szuka po prostu w LIBS:MHI. Są:prismamhi.library, mhimaspro.library, mhimasstd.library, mhimpegit.library, mhimdev.library

5. Jak działa Wam myszka w menu i podczas gry na pistorm (u mnie kulkowa super, a myszka tank bezprzewodowa ze zbiórki skokowo).

@Kulamario, post #253
Zobacz tą wersję, jak nie zadziała - uruchom z CLI:raptor -nosound >kulamario.log
i podeślij loga albo zdjęcie loga na PW/mojego maila.

Dziękuję za Wasze uwagi i czas poświęcony na moje zabawy z Raptorem!
6
[#78] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #77

Cześć, dzięki za świetny port Raptora! To jedna z pierwszych gier, z którą miałem kontakt na PC (shareware była dołączona do klona SBPRO2) i jakiś tam sentyment jest, w dodatku to naprawdę udany tytuł OK

Wczoraj przetestowałem na Warpie1260, CPU ustawionym na 66MHz i bez muzyki gra była w pełni płynna i grywalna w trybie RTG 320x240. Po włączeniu AdLiba już zwolniła, ale pewnie podbicie częstotliwości przywróciłoby tamtą płynność.
Mam pytanie dotyczące muzyki MP3 z MHI:
1) skąd pobrać utwory?
2) czy jest lub możliwe byłoby wsparcie dla MHI oferowane przez Warpa?
1
[#79] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Jacques, post #78

Dzięki! U mnie to też była jedna z pierwszych gier na PC (na szkolnych komputerach więc bez muzyki).
Wtedy jeszcze miałem tylko, albo aż szeroki uśmiech Amigę.

Co do płynności - jak dostanę zwrotkę jeszcze od kilku osób że to co mam jest OK, będę optymalizował grafikę.

1. Linka do portalu z muzyką wysłałem w PW.
2. Jak masz MHI zainstalowane i działa odtwarzanie mp3 np. w AmigaAMP przez MHI to powinno działać od strzała. Jak nie to napisz (opisałem co sprawdzić w PW).
1
[#80] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #79

Wiem, że to przy tych narzędziach co robisz nie będzie łatwe, a może na tę chwilę niemożliwe. Ale popatrzyłem na wymagania tej gry PC. Tam nie ma jakiś rewelacji, gra powinna analogicznie pójść na A1200 z TF1230 50Mhz.
Jak na razie na samym TF1230 gra nie działa, bo nie wiem czy ktoś ci raportował. Miło wspominam grę z lekcji informatyki. Niestety miałem takiego nauczyciela, który jak zobaczył, że ktoś włącza grę, to go wypraszał za drzwi.
[#81] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@AD99, post #80

Cel był taki by się trochę "pobawić", trochę nauczyć i żeby Raptor działał na mojej A2000 TekMagic 060 + CV64/3D z Prisma Megamix i jak w tytule wątku: Amiga 68060 RTG / PiStorm port szeroki uśmiech
Na docelowej maszynie ta ostatnio opublikowana wersja działa już perfekcyjnie!

Po drodze dodałem CAMD, AGA i 060 bez FPU bo się takie prośby pojawiły. Obojętnie co uruchomisz na WinUAE i piStormie to gra będzie działała bardzo płynnie, niezależnie czy wybierzesz AGA czy RTG chyba więcej już nie trzeba. Testuję grę joystickiem, padem, myszką i klawiaturą i na sprzętach które mam.

Do końca tygodnia chciałbym mieć już ogarniętą optymalizację wyświetlania grafiki, bo coś już miałem i jak wyżej pisałem buduję i burzę drugą ręką. Musiałem się cofnąć parę kroków :) Jak to będzie zrobione gra powinna działać szybciej na wolniejszym sprzęcie.

030 mam tylko w A3000 i CDTV nie mam tam ani AGA ani RTG, mogę tylko na WinUAE testować.
Jak skończę to 060 i nikt już mi nie zgłosi żadnych poprawek, mogę kompilować 030 to Ci podeślę i potestujesz jeśli będzie co.
4
[#82] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #81

mogę kompilować 030 to Ci podeślę i potestujesz jeśli będzie co.

No pewnie. Chętnie potestuję, czekam z niecierpliwością OK
[#83] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #79

Mozna prosic o tego linka z muzyka? Tez bym potestowal przez MHI. Dziekuje!
1
[#84] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Mokry, post #83

2
[#85] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #77

Tak, w tej wersji wszystko działa jak należy głośność mp3 przez MHI też OK
2
[#86] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@BULI, post #85

Bajka na Warpie z RTG i MHI już przy 66MHz
3
[#87] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Jacques, post #86

Dzięki! Tą bibliotekę WARPa dodałem już do listy MHI na górę, bo trochę Warpów na pewno już jest na rynku. szeroki uśmiech
Zmniejszyłem bufor dla MP3 w kolejnej wersji i drugą pętlę zwiększania głośności (działa troszkę szybciej i być może nie będzie trzeszczało).
Robię testy i jak przejdzie testy to powinno być trochę szybciej, wczytywanie MP3 na wolniejszym sprzęcie x2 (mogę jeszcze zmniejszyć). Kolejną wersję wrzucę jak obie ścieżki grafiki choć trochę poprawię.
1
[#88] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #87

A da sie zrobic wybor w opcjach gry ze caly plik mp3 bedzie na raz ladowany do pamieci?
[#89] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Mokry, post #88

Odpowiedź da się, ale jak na sztywno to zrobię będzie afera że nie działa na 6 czy 8 MB fastu szeroki uśmiech

Na swojej A2k nie zauważyłem, żeby wczytywanie/buforowanie było problemem.
Nie trwa pewnie nawet sekundy (ale mój TekMagic ma chyba jedno z najszybszych SCSI dostępnych w A2k szeroki uśmiech).
Jak dźwięk leci przez MHI, to dane z dysku/karty lecą przez bufor do karty.
Nie powinno być z tym problemu, chyba że jakaś bardzo wolna karta SD/CF.
Długo czekasz na wczytanie, albo się coś zacina z MHI?

Na etapie testów nie chcę dodawać kolejnych parametrów, choć po tylu zmianach wiem dokładnie gdzie co jest w kodzie, mógłbym dodać parametry do częstotliwości, kanałów, buforów dla mp3 czy próbek itd.
Za duży bałagan do testowania.
[#90] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #89

Odpowiedź da się, ale jak na sztywno to zrobię będzie afera że nie działa na 6 czy 8 MB fastu szeroki uśmiech

Dlatego wlasnie pytalem czy dalo by sie to zrobic jako opcja

Tez mam SCSI prawie w kazdej amidze. Nie chodzi mi o to ze sie dlugo czeka, czy ze sie zacina. Po prostu mnie drazni takie doczytywanie co chwile. Takie moje widzimisie

Testowal bede dopiero jak wroce z pracy. A najprawdopodobniej dopiero jutro.

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2026 21:30:59 przez Mokry
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem