[#122]
Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 030 060 RTG / AGA / PiStorm / WinUAE port
@Raybeez,
post #121
Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie. Przeszło mi przez myśl, że emulację OPL3 z klasy AdPlug można wykonywać na Amidze. Karta AdLib wymaga częstości 70 Hz na efekty i nuty, więc troszkę więcej niż standardowe wygaszanie pionowe.
Z tego co wiem MIDI wymaga bardzo precyzyjnych timingów (jest tak napisane w dokumentacji RKRM do Amigi).
Ja w moim projekcie celowałem bardziej albo w dobrze skompresowany WAVE/8SVX, albo w moduł trackerowy MED. AdPlug ma pewne wsparcie nawet dla Protrackera, ale tu nie znam szczegółów.
Oczywiście tracker na Amidze, też wykonuje się w 50/60 Hz, lub rzadziej (dla odtwarzania nut i efektów). Przy uproszczeniach pewnie taka konwersja jest możliwa, szczególnie jak dodamy priorytety instrumentów, przy 4 kanałach.
Ogólnie temat MIDI dopiero niedawno liznąłem, przy okazji tego formatu AdLib. Na muzyce za dobrze się nie znam, choć słuchać lubię.
Widzę, że jeżeli nie dysponujemy modułem a mamy mniej wydajny sprzęt, najlepiej jest to zrzucić do strumienia Audio i zapisać, np. na płycie CD, lub twardym dysku. Ja w tamtym projekcie tak zrobiłem.
Ostatnia aktualizacja: 08.09.2026 22:51:57 przez Hexmage960