[#121] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 030 060 RTG / AGA / PiStorm / WinUAE port

@Hexmage960, post #120

Robert, ten port nie ma tajemnic:
https://github.com/RaybeezPL/raptor-amiga-port

Na priv wysłałem Ci większe strecszczenie, w skrócie:

MUSIC=ADLIB:
- Raptor emuluje układ OPL3 programowo.
- Muzyka jest generowana jako PCM w grze.
- PCM muzyki i efekty są miksowane przez AHI.
- Nie wymaga MIDI ani CAMD.
- Jest szczególnie użyteczne w WinUAE oraz środowiskach PiStorm/PiMiga.

MUSIC=CAMD:
- Raptor wysyła zdarzenia muzyczne jako General MIDI.
- CAMD przekazuje MIDI, ale sam nie syntetyzuje muzyki.
- Dźwięk generuje zewnętrzny hardware MIDI lub software synth.
- AHI obsługuje tylko efekty dźwiękowe gry.
- Wymaga camd.library oraz poprawnie skonfigurowanego odbiornika w CAMD
pod nazwą "out.0".
1
[#122] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 030 060 RTG / AGA / PiStorm / WinUAE port

@Raybeez, post #121

Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie. Przeszło mi przez myśl, że emulację OPL3 z klasy AdPlug można wykonywać na Amidze. Karta AdLib wymaga częstości 70 Hz na efekty i nuty, więc troszkę więcej niż standardowe wygaszanie pionowe.

Z tego co wiem MIDI wymaga bardzo precyzyjnych timingów (jest tak napisane w dokumentacji RKRM do Amigi).

Ja w moim projekcie celowałem bardziej albo w dobrze skompresowany WAVE/8SVX, albo w moduł trackerowy MED. AdPlug ma pewne wsparcie nawet dla Protrackera, ale tu nie znam szczegółów.

Oczywiście tracker na Amidze, też wykonuje się w 50/60 Hz, lub rzadziej (dla odtwarzania nut i efektów). Przy uproszczeniach pewnie taka konwersja jest możliwa, szczególnie jak dodamy priorytety instrumentów, przy 4 kanałach.

Ogólnie temat MIDI dopiero niedawno liznąłem, przy okazji tego formatu AdLib. Na muzyce za dobrze się nie znam, choć słuchać lubię.

Widzę, że jeżeli nie dysponujemy modułem a mamy mniej wydajny sprzęt, najlepiej jest to zrzucić do strumienia Audio i zapisać, np. na płycie CD, lub twardym dysku. Ja w tamtym projekcie tak zrobiłem.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2026 22:51:57 przez Hexmage960
[#123] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 030 060 RTG / AGA / PiStorm / WinUAE port

@Raybeez, post #121

A z MHI były jakieś przejściowe problemy w niedawnej wersji, czy to kwestia użytkowników?
Bo z powodu wyjazdu nie mogłem jeszcze przetestować, a we wcześniejszej (przed dodaniem NTSC) MHI działało mi bez problemu.
[#124] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 030 060 RTG / AGA / PiStorm / WinUAE port

@Jacques, post #123

Są na niektórych kartach - poprawiam/może już poprawiłem, ale nie opublikowałem binarek. Poczekaj na kolejną wersję. Trochę mało czasu miałem przez ostatnie kilka dni. Może dziś/jutro wieczorem będzie.

Na niektórych kartach, może pomóc uruchomienie AmigaAMP i później raptora.
2
[#125] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 030 060 RTG / AGA / PiStorm / WinUAE port

@Raybeez, post #124

Acha, rozumiem. Dzięki za informację, na Warpie w każdym razie poprzednio było OK. Czekam i potestuję kolejną na spokojnie i pewnie już na najnowszym fw Warpa też OK
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem