[#91] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Mokry, post #90

Jednych drażni, że nie wczytuję 3MB MP3 albo 30 MB wave, a innych że nie Amiga OCS 512kb, że na PC 386, że po co robić itd. że 030 i 4 mb fastu itd.

Robię to żeby się czegoś nauczyć - świetnie bawiąc przy tym, dla mojej A2k port jest skończony

Zrobię jeszcze parę optymalizacji, mam też już środowisko do kompilowania 030 i 030 z 68881 albo 68882,
kompiluje się, ale na razie wolno działa. A na Raptora nawet z muzyką z GUSa już nie mogę patrzeć.

Dlatego dziękuję za to, że jesteście i mam nadzieję też się dobrze bawicie szeroki uśmiech
9
[#92] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Mokry, post #90

Można wrzucić do RAMdysku jeśli pamięci starcza
[#93] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Jacques, post #92

Właśnie testowałem na 060 50mhz i PIV, przy sprzętowym odtwarzaniu muzyki prze MHI lub CAMD lub z wyłączoną muzyką jest super płynnie i szybko.
Gdy nie mamy do dyspozycji sprzętowego odgrywania muzyki, gra zwalnia bo gra softwarowo odtwarza MIDI, dla mnie to nie problem bo mam Prisme Mega MIX i sprzętowy modul MIDI obsługiwany przez CAMD.
Dla tych co chcieli by mieć muzykę bez sprzętowego MHI/CAMD "najtańszym rozwiązaniem", czyli najmniej obciążającym CPU było odtwarzanie muzyki CD (CD-AUDIO), albo bardziej skomplikowana (żeby uzyskać dobry efekt) konwersja MIDI na MOD ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2026 15:46:42 przez BULI
2
[#94] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #91

W przypadku wersji dla procesora 68030 trzeba będzie usunąć AHI i przełączyć się na układ Paula w celu obsługi efektów dźwiękowych (SFX). Być może.
3
[#95] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #91

First of all Hello to all! and thank you to moderators for approving my registration.OK

Rant:
I've noticed that unlike the other "Amigans forum" won't name it... people are more polite/grateful/decent here.
To those that are commenting this work out of ignorance and hateful point of view i'd ask : "What have you, done lately for the community that is free/fun and/or useful "

On RTG/AHI topic => We live in day and age when RTG for Amiga costs "cheap" (example is pistorm get an adapter costs ~40€ and get pi3 and you're set(most of people have either raspi 2w or 3 lying around somewhere. We are all thinkerers otherwise if pi is expensive source it from your local FB market there are ways...) so anyone with A1200 or A500 can have it!

If people choose stock Amigas then cheers to them (I keep my 1x A500 non accelerated) but don't bitch and complain about it!

If AGA/OCS/ECS was all powerful then people wouldn't use accelerators we're in 2026 a.d..

This game doesn't run @50fps, original ran @24fps so its not a "60fps" title.

On another theme of the game, i really like what you accomplished/done here and since people are calling for OCS/ECS ports they don't seem to understand that this would never be possible for reasons...
(well even if it was lowered to 16colors it wouldn't be possible) (slow bus, no cache on cpu, fpu's are hit and miss cpu roughly 6~10x or more times slower than custom chips ...you have 8-bitplanes and they fill really fast with a game like raptor (you have with aga roughly 1.6MB/s of bandwidth which is nowhere near this game needs on stock 68020 (this game to work properly needs at least around 4-6MB/s) no ASM can help here!

Also on topic... of AI this AI that (actually i puked abit in my mouth from that word they are really pushing it down our throats), nontheless AI doesn't really know 68k/AGA/OCS/ECS architecture yet so its not a magic wand, it can't do all the work.
But if i have 85k lines of code of course im gonna use AI i'm not an idiot nor do i have time to review it all with my eyes! AI is a tool and it should be used as a tool.

We do this of our own free time and share it for free ( i don't have a studio full of working coders on a paycheck, i'm one guy sometimes my brother helps out - we all live normal lives and work for money like all people do), i though people would appreciate this more since we're talking about our free time/goodwill. On another note we do things no one has done yet so in essence you get another "new" game for the amiga - niche which platform has uncertain future or not at all.

I didn't know your port was in parallel with my (im not "social networking" enough to know) if i had known i would never do it. So if you want i can teardown/remove my port. Not looking to compete here/ not my goal, still multiple choices is always a good thing to have.

Just wanted to say hello and announce my presence here. I am also slavic speaker so some words i can understand from Polish but not alot. So i will keep this in english and use automatic translation for others in Polish/albeit probably bad google translation.

Cheers!

Przede wszystkim witam wszystkich! I dziękuję moderatorom za zatwierdzenie mojej rejestracji.

Zauważyłem, że w przeciwieństwie do innych forów „Amigans”, które nie podają nazwy... ludzie są tu bardziej uprzejmi/wdzięczni/porządni.
Do tych, którzy komentują to dzieło z ignorancji i z nienawiści, chciałbym zapytać: „Co zrobiliście ostatnio dla społeczności, która jest darmowa/zabawna i/lub pożyteczna?”.

W temacie RTG/AHI => Żyjemy w czasach, gdy RTG dla Amigi jest „tanio” (przykładem jest Pistorm, kup adapter za ~40€ i kup Pi3 i jesteś gotowy (większość ludzi ma gdzieś gdzieś albo Raspbi 2W albo 3. Wszyscy jesteśmy myślicielami, w przeciwnym razie, jeśli Pi jest drogie, kup je na lokalnym rynku FB, są sposoby...), więc każdy z Amigą 1200 lub Amigą 500 może je mieć!

Jeśli ludzie wybiorą standardowe Amigi, to niech im grają (ja trzymam swoją A500 bez akceleratora), ale nie narzekajcie!

Gdyby AGA/OCS/ECS były wszechmocne, ludzie nie używaliby akceleratorów, mamy rok 2026.

Ta gra nie działa w 50 klatkach na sekundę, oryginał działał w 24 klatkach na sekundę, więc nie jest to tytuł „60 klatek na sekundę”.

W innym temacie gry, bardzo mi się podoba to, co napisałeś. Udało się, a skoro ludzie domagają się portów OCS/ECS, to najwyraźniej nie rozumieją, że z pewnych powodów nigdy nie będzie to możliwe...
(cóż, nawet gdyby zmniejszono to do 16 kolorów, nie byłoby to możliwe) (wolna magistrala, brak pamięci podręcznej na procesorze, procesory graficzne (FPU) działają losowo, procesor jest około 6-10 razy lub więcej razy wolniejszy niż niestandardowe układy... masz 8-bitowe płaszczyzny i ładują się naprawdę szybko w grze takiej jak Raptor (masz z AGA około 1,6 MB/s przepustowości, co jest dalekie od potrzeb tej gry (ta gra, aby działać poprawnie, potrzebuje co najmniej około 4-6 MB/s) żaden ASM tu nie pomoże!

A tak przy okazji... o sztucznej inteligencji... tej sztucznej inteligencji, która (właściwie trochę mi się zrzygało na to słowo) naprawdę nam to wciskają), niemniej jednak sztuczna inteligencja tak naprawdę jeszcze nie zna architektury 68k/AGA/OCS/ECS, więc nie jest magiczną różdżką, nie może wykonać całej pracy. Ale jeśli mam 85 tys. linii kodu, oczywiście, że użyję sztucznej inteligencji. Nie jestem idiotą i nie mam czasu, żeby to wszystko na własne oczy sprawdzić! Sztuczna inteligencja to narzędzie i powinna być używana jako narzędzie.

Robimy to w wolnym czasie i dzielimy się tym za darmo (nie mam studia pełnego programistów z pensją, jestem sam, czasami pomaga mi mój brat – wszyscy żyjemy normalnym życiem i pracujemy za pieniądze, jak wszyscy). Pomyślałem, że ludzie doceniliby to bardziej, skoro mówimy o naszym wolnym czasie/dobrej woli. Z drugiej strony, robimy rzeczy, których nikt jeszcze nie zrobił, więc w zasadzie dostajesz kolejną „nową” grę na Amigę – niszę, która ma niepewną przyszłość lub wcale.

Nie wiedziałem, że twój port jest równoległy z moim (nie znam się na mediach społecznościowych na tyle dobrze, żeby to wiedzieć). Gdybym wiedział, nigdy bym tego nie zrobił. Więc jeśli chcesz, mogę usunąć/usunąć mój port. Nie chcę tu konkurować/to nie mój cel, ale zawsze warto mieć wiele możliwości wyboru.

Chciałem tylko powiedzieć. Witam i ogłaszam swoją obecność. Mówię też po słowiańsku, więc niektóre słowa rozumiem po polsku, ale niewiele. Dlatego zostawię to po angielsku i użyję automatycznego tłumaczenia dla pozostałych po polsku (choć prawdopodobnie Google będzie kiepskie).

Dzięki!
3
[#96] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Astair86, post #95

Hi, I noticed at the beginning of August that you had also started working on Raptor

To be honest, I didn’t even download your port, and you might not have seen mine because I only posted the link on YouTube and here on the forum at the end of July. I’m doing this for fun and to learn how to work with GitHub, AI in Cline, and related tools. I had approached the project in several different ways before, but eventually settled on VS Code with Cline and GitHub.

I posted the information here because I’ve been a member of this forum for many years, and there are plenty of helpful people with very different configurations. So far, I have tested the port myself only on an A2000 with a 68060, RTG and MHI, on an A1200 with PiStorm, and in WinUAE. Many people on the forum, both publicly and through private messages, have shown me what still needed fixing and what could be improved.

So I definitely recommend our forum, and welcome to the community!

I’ve also been on EAB for many years, although mostly as a reader, so I saw the thread about your port there as well.

Keep having fun with it and continue doing whatever makes you happy! Good luck!
3
[#97] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #96

Thank you kindly i appreciate this, maybe i can learn some stuff here also szeroki uśmiech piwo
2
[#98] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #1

Wersja: 0.9.8 — ostatnia kompilacja przedpremierowa

Od 18 sierpnia trochę przyspieszyłem rozwój portu Raptor: Call of the Shadows na Amigę.
Główny cel był prosty: uzyskać możliwie dobrą płynność na klasycznych Amigach, szczególnie konfiguracjach 68030 + AGA.

Najwięcej pracy poszło w optymalizację ścieżki AGA/C2P. Usprawniłem między innymi adresowanie bitplanów, cache’owanie bitmapy AGA, ekstrakcję bajtów i operacje 32-bitowe dla m68k. Dzięki temu wyświetlanie obrazu 320×200 w natywnym trybie AGA ma niższy narzut CPU i jest lepiej przygotowane do gry na 68030.

Dodałem też osobne warianty kompilacji dla:
68030 bez FPU — soft-float,
68030 z 68881/68882,
konfiguracji 68060.

Nowością w wersji 0.9.8 jest muzyka WAVE. Soundtrack można odtwarzać z katalogu WAVE/, wybierając -music=WAVE lub ToolType MUSIC=WAVE. WAVE ma niezależną regulację głośności (music_wave w amiga.cfg) i działa poprawnie równocześnie z efektami Sound Blaster SFX.

Dopracowałem też wsparcie AGA, RTG i PiStorma, konfigurację PAL/NTSC (można odpalić Amigę w early startup i zmienić NTSC i wtedy obraz będzie na całym ekranie dla AGA), sterowanie myszą (domyślnie wyłączone) i joystickiem oraz skrypty budowania.

W archiwum gry znajduje się również plik ReadMePL.txt z polską instrukcją uruchomienia, wymaganiami, opcjami i opisem konfiguracji.

Wersja 0.9.8 jest ostatnim buildem przed planowanym wydaniem — teraz czas na końcowe testy na realnym sprzęcie.

Prośba do testerów: zerknijcie jeszcze raz na tę wersję, szczególnie jeśli macie Amigę z 68030, 68040 lub 68060, działającą wyłącznie na AGA. Najbardziej zależy mi na testach wydajności, stabilności i dźwięku przy muzyce MHI/MP3 lub WAVE, razem z efektami SFX.

Przed uruchomieniem gry proszę świadomie sprawdzić plik ReadMePL.txt albo wejść w Information → Icon → Tool Types i ustawić właściwy parametr MUSIC. Dla muzyki MP3 przez MHI wybierzcie MUSIC=MHI, a dla muzyki WAV z katalogu WAVE/ — MUSIC=WAVE. Nie zostawiajcie przypadkowego ustawienia z wcześniejszych testów.

Jeśli ktoś chce ode mnie kompletny pakiet muzyki MP3 i/lub WAVE, niech napisze do mnie na priv.
8
[#99] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #98

Przetestowałem na Amidze 4000 z 68060 50Mhz i zarówno pod kartą graficzną (PiV) jak i pod AGA gra się płynnie OK
Muzyka z WAVE gra dobrze, nie zacina ani nie spowalnia rozgrywki - świetna robota OK
4
[#100] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@BULI, post #99

U mnie 060/50 z ZZ9000 działa pięknie, WAVE przygrywa OK
Nadal jednak nie działają mi MP3 z MHI na karcie Prelude, snoopdos pokazuje ze pliki wczytuje, ale słychac tylko efekty dźwiękowe, muzyki nawet cicho nie słuchać (pod AmigaAMPem grają z MHI)
2
[#101] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@vojo, post #100

Dzięki za sprawdzenie. Jak znajdziesz chwilę wyślij mi loga, odpal grę z CLI
raptor MUSIC=MHI >vojo.log
Zobacz którą wersję masz biblioteki, bo widziałem kilka na aminecie, czy ta preluda nowa czy stara z epoki?
i czy jest w LIBS:MHI czy w głównym, jak podeślesz to będę siedział do nocy nad tym szeroki uśmiech
Jak możesz loga albo snoopdosa z uruchamiania AmigaAMP i odpalenie mp3 to też podeslij, może mi pomoże.Jak działa w AmigaAMP to tu też musi.

Dzięki za poświęcony czas! Zrobimy to! szeroki uśmiech
3
[#102] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #101

Logi są tutaj:
http://bitplan.pl/tmp/vojo.lha
W srodku log z raptora,jest też log ze SnoopDOSa z tego samego uruchomienia, oraz log ze SnoopDOSa z odpalenia mp3 na AmigaAMP.

Karta Prelude nowa, wersje bibliotek:
libs:prelude.library -> 5.6
libs:MHI/mhimpegit.library -> 1.1
1
[#103] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@vojo, post #102

OK, widzę gdzie jest problem. Nikt nie sprawdził MHI, ja założyłem dziś w nocy że działa i też nie ruszałem.
Poczekajcie z pobieraniem, jak poprawię do podmienię pliki i dam znać.

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2026 21:53:46 przez Raybeez
1
[#104] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #103

U mnie dziala cool

Konfig to A1200 z mediatorem i blizzardem 1260, grafika to voodoo3. Dzwiek leci przez MHI, czyli otwarzane sa mp3. Poziom muzyki i efektow jest w miare na tym samym poziomie, za wyjatkiem wybuchow wrogich jednostek. Te sa zdecydowanie za glosne.

Polecam grac na myszy kulkowej, poziom trudnosci jest wtedy zdecydowanei wyzszy

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2026 22:55:04 przez Mokry
1
[#105] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Mokry, post #104

Dzięki! Masz tyle tych Amig i kart że nie będę zgadywał - napisz jaka karta i biblioteka do MHI.
[#106] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #105

W tym zestawie to Prelude na CP z biblioteka mhiamiblaster.library w wersji 1.6.

Przelaczenie ekranu z gry na WB zwiesilo amige.

Jutro moze sprawdze na A3000, tam mam AmiGUS'a.
1
[#107] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Mokry, post #106

Dziwna sprawa, gra odpalila sie tylko za pierwszym razem. Teraz do menu wszystko jest OK, ale misja nie chce sie wczytac. Muzyka w tle leci caly czas.
[#108] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Mokry, post #107

Pracuję nad tym, tak jak wcześniej pisałem - jedną ręką buduję, drugą burzę.
Mam diagnostykę dodaną i powinienem to MHI naprawić. Work in progress szeroki uśmiech
1
[#109] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #108

Sprawdzone na Raspberry pi 400 z Pimiga. Śmiga, zarówno Aga jaki i RTG, testowałem muzyke w wave. OS 3.1.4
2
[#110] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@vojo, post #102

Pobierz jeszcze raz - porawiony plik jest pod tym samym adresem (tylko kilka osób pobrało mam nadzieję):
Aktualna wersja do pobrania: Raptor Amiga
I jeśli nie zadziała odpal z CLI będzie więcej widać w logu niż snoopdos:
raptor MUSIC=MHI >vojo.log

@Mokry, post #107
Pobierz jeszcze raz z tego samego linku jak wyżej.

Ten patch naprawia wyciek pamięci i zwieszanie się gry przy zmianach numerów/demo (muzyka WAVE), dodając blokady i poprawne zwalnianie bufora. Każdy kto korzysta z WAVE niech podmieni jeszcze raz binarki z tego archiwum.

Czekam na newsy od testerów Voyo i Mokry :)
Jeśli ktoś ma Preludę czy jakiekolwiek nie testowane biblioteki MHI, różne warianty 68030 25/50Mhz + FPU - testy bardzo mile widziane.
1
[#111] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #110

Teraz mi sie w ogole nie odpala.

Ok, jest postep. Ale wlasciwie to sytuacja z wczoraj. Gra sie odpalila, ale misja sie nie wczytuje. Muzyka gra w tle.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2026 22:18:47 przez Mokry
[#112] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Mokry, post #111

Wyślij mi loga po uruchomieniu z CLI:
raptor MUSIC=WAVE >mokry_wave.log
raptor MUSIC=MHI >mokry_mhi.log

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2026 22:25:49 przez Raybeez
1
[#113] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Raybeez, post #112

Wyslalem Ci PM i fote na WhatsUp.
2
[#114] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 68060 RTG / PiStorm port

@Mokry, post #113

Wstepnie ogarniete. Muza z WAVE dziala. Nie obylo sie bez wodki i soku grapefruit'owego. Serdeczne podziekowania dla autora portu za support na WhatsUp!

Jutro sprobujemy z opcja MHI.
3
[#115] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 030 060 RTG / AGA / PiStorm / WinUAE port

@Raybeez, post #1

Raptor Amiga Port 0.9.9-rc.1 leci do testów. szeroki uśmiech
To jeszcze nie finalne 1.0, więc będę wdzięczny za każdy feedback, zwłaszcza z prawdziwych Amig.

Bezpośrednio LHA: raptor-0.9.9-rc.1.lha

Pobieranie i opis: 0.9.9-rc.1

Jeszcze raz napiszę - archiwum nie ma danych gry ani muzyki - potrzebne są własne, legalne pliki PC v1.2 (steam)

Muzyka jest domyślnie wyłączona (`MUSIC=OFF`). Szczególnie interesują
mnie testy AGA/RTG, 68030, 68060/EC/LC oraz MHI, CAMD i WAVE.

Bardzo zależy mi też na sprawdzeniu odtwarzania MP3 przez MHI na kartach
innych niż Prisma MegaMix — dajcie znać, jaki sprzęt i sterownik MHI zostały użyte.

Przy zgłoszeniu napiszcie proszę: Amiga, CPU/FPU, AmigaOS, RTG czy AGA,
użyty backend audio oraz parametry uruchomienia gry.

Dzięki!
4
[#116] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 030 060 RTG / AGA / PiStorm / WinUAE port

@Raybeez, post #115

Przetestowałem najnowszą wersję.

Amuga 1200 z TerribleFire 1260.
CPU: 68060LC 50MHz bez FPU
GFX: AGA
Fast RAM: 128MB
Kickstart 3.2.3

Uruchamiana z pliku raptor_nofpu. Z parametrem MUSIC=WAVE działa świetnie. Z użyciemAdLib działa wolniej.

Dobra robota i gratulacje OK
4
[#117] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 030 060 RTG / AGA / PiStorm / WinUAE port

@Raybeez, post #115

Przetestowałem twoją wersję.

Amiga 1200 z TerribleFire 1230.
CPU: 68030 50MHz bez FPU
GFX: AGA
Fast RAM: 128MB
Kickstart 3.1

Uruchamiana z pliku raptor_no fpu - działa,
raptor 030 - działa,
raptor 030 fpu - działa.

Nie jest to super płynność PC, ale gra się znośnie. Bez klatkowania.
1
[#118] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 030 060 RTG / AGA / PiStorm / WinUAE port

@AD99, post #117

Na filmiku który wysłałeś do Pawła - tukinem słychać, że masz emulację midi włączoną czyli Adlib. Odpal grę z parametrem MUSiC=OFF albo jak masz moje wavy to MUSIC=WAVE, jak nie masz to daj znać podeślę
Parametr MUSIC=ADLIB - to feature dla pistorma / winuea i innych szybkich kart, Warp @100MHz powinien sobie radzić.

Daj znać jak działa z MUSiC=OFF i MUSIC=WAVE jeśli znajdziesz chwilkę czasu. Nie mam żadnej Amigi 030 z AGA, info od Ciebie jest bardzo cenne!
1
[#119] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 030 060 RTG / AGA / PiStorm / WinUAE port

@Raybeez, post #118

Ok, jutro odezwę się co dalej wynikło OK
1
[#120] Re: Raptor: Call of the Shadows – Amiga 030 060 RTG / AGA / PiStorm / WinUAE port

@Raybeez, post #118

masz emulację midi włączoną czyli Adlib.

Jeśli to nie tajemnica, czy mógłbyś napisać jak zrealizowałeś emulację MIDI? Czy udostępnia to biblioteka camd.library, czy może użyłeś innych procedur?

Niedawno skonwertowałem muzykę z AdLib do WAVE przy użyciu klas AdPlug, więc jestem ciekaw.

P.S. W sumie MIDI z grubsza można na Amidze zrobić za pomocą instrumentów. Amiga to wspiera również bez MIDI, oczywiście jako sample.

MED jest fajny, bo ma również miksowanie i 8 kanałów bez lub z MIDI.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem