[#2251] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Mokry, post #2250

Link do wersji AGA na stronie jest taki
http://deluxegalaga.monroeworld.com/DeluxeGalaga_A.lha

a powinien być:
http://deluxegalaga.com/files/DeluxeGalaga_A.lha

Może problemem u ciebie jest http? Jest tak, to zmień na https

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2024 08:13:57 przez Norbert
[#2252] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Przechodzę powoli Rick Dangerous 2. Dziś ukończyłem trzeci etap, który był zaskakująco łatwy w porównaniu do drugiego.
[#2253] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2252

Ja przeszedłem wczoraj bodajże piąty level Dark Forces.
[#2254] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@nostrum666, post #2253

Bodajże? Jak można grać i nie orientować się w sytuacji co, gdzie jaki level? Litości! Lamer.
[#2255] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@aMifan, post #2254

Naucz się czytac ze zrozumieniem. Pokaż mi gdzie napisałem że się nie orientuje w sytuacji. Wyobraź Sobie że można grać dla rozrywki. Włączam grę i po prostu przechodzę kolejny lewel, nieważne który to, dla rozrywki. Lubisz grać bardziej hardkorowo, liczyć każdy poziom, każdy wystrzał, każdego powalonego wroga, każdą sekundę spędzona w grze, ok, Twoja sprawa. I wcale nie czuje się z tego powodu lamerem, jak to ująłeś, za to Twoje podejście świadczy bardziej o Tobie i poziomie Twojej kultury osobistej.
7
[#2256] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Metal Mutant. Dobre.

[#2257] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Marcin27411, post #2256

Francuska gra. Trochę kolory dziwaczne, trochę psychodeli, ogólnie gra lekko straszna (bałem się Jej za dzieciaka).

Silmarils to ciekawa marka.
[#2258] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Hubez, post #2257

Trzech Wesołych Pielęgniarzy od Deck Six szeroki uśmiech
[#2259] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@miki1406, post #2258

Przypomniałeś mi jedną z komedii którą oglądałem jeszcze na vhs
[#2260] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Przeszedłem Trapped 2, niezbyt długa to gra, 3 wieczory.
2
[#2261] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Marcin27411, post #2256

Mega klasyka grałem w to wile razy
[#2262] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Day of the Tentacle. Gra odpala się bezpośrednio z WB, ale jest chyba jakoś wspomagana przez ScummVM. Chodzi bardzo szybko (optymalizowana na A1200 z Fastem).
2
[#2263] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2262

http://amiga.h-plus-t.com

"Built based on SCUMMAGA 0.38.2 sources left by nogfx, updated by P. Barèges"
[#2264] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

GeneticSpecies. Na 1230/50 lekko skacze, ale po pół godz gry o tym zapomniałem. OK
[#2265] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Bociek78, post #2264

Giana Sisters!

Roadkill!
1
[#2266] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Amcio, post #2260

Przeszedłem Trapped 2, niezbyt długa to gra, 3 wieczory.

Ooo, nareszcie spotykam kogoś kto przeszedł tę grę. Zawsze uważałem, że jest to bardzo niedoceniona gra. Jest to chyba najlepszy technicznie oryginalny amigowy FPP z epoki. Całkiem szybki, nieźle przyspiesza na szybszych procesorach, obiekty postaci są 3D, świetne dynamiczne światła, zróżnicowane wnętrza, ściany pod różnymi kątami, pochyłości, ruchome ściany, jakieś ogromne ruchome obiekty (kula jak w Indiana Jones, wieki jakby kierat czy wiatrak), ciekawe pułapki, poziomy na zewnątrz.
Tylko niestety z grywalnością podobno jest tak średnio. Generalnie niewielka popularność pewnie wynika z tego, że to nie było bieganie żołnierzem z giwera. szeroki uśmiech Ja oczywiście nie dałbym rady przejść tej gry. Ale byłem tak ciekawy jak wygląda dalej więc kiedyś sobie usiadłem na YouTube i obejrzałem całe przejście. Faktycznie nie jest długa. Z tego co tam zrobiono można było wydobyć więcej gameplayu.

Gdzieś w sieci można poczytać wypowiedź autora na temat nieukończonego Trapped 3. Było całkiem obiecująco. Szkoda, że to był ten dziwny moment gdy ludzie hurtowo rezygnowali z robienia czegoś dla Amigi. Jeżeli dobrze pamiętam to rozpoczęcie pracy przez autora z gamedevie zabiło hobby i amigowe aktywności. Nie pierwszy to taki przypadek…

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2024 12:37:40 przez MDW
1
[#2267] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Spheroid i Lazarus. Ten ostatni chodzi bez problemu na 040, co mnie pozytywnie zaskoczyło.
[#2268] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2267

Pirates! To klasyczne z 1990 roku. Spróbowałem jeszcze wersję CD32 pod WHDLoad, ale jak to bywa w przypadku wersji z konsoli odpalanej z hdd, gra bez muzyki z cda nie ma większego sensu. Dodatkowo co za kretyn wymyślił, żeby w miasteczkach łazić po lokacjach zamiast wybierać je z menu.
[#2269] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@MDW, post #2266

Jest problem z detekcją oddawanych ciosów w przeciwników jak się walczy bronią wręcz, ale ogólnie przyjemna gierka nawet nie taka trudna, trzeba trochę pokombinować w niektórych etapach, na YT jest niby longplay ale trwa on 1h a gry jest jeszcze jakieś 2h co nie jest pokazane na YT.
1
[#2270] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Amcio, post #2269

Virocop AGA. Bardzo dobra, dopieszczona i jednocześnie wymagająca gra.
[#2271] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2267

Skończyłem Spheroida. Po lekkim początkowym zniechęceniu (limit czasowy - bardzo "potrzebna" rzecz w grze logicznej) jakoś się zmobilizowałem i w kilka dni przeszedłem całą grę.
[#2272] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2271

Proxima 3, do końca ;)
2
[#2273] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mikecios, post #2272

Warzone ponownie. Prosta, przyjemna, ale nie łatwa.

I znowu końcowy napis, że jesteś zajebisty i tyle. I od nowa MENU :)
1
[#2274] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@aMifan, post #2273

I znowu końcowy napis, że jesteś zajebisty i tyle. I od nowa MENU

Trudno byłoby wcisnąć coś więcej bo przecież to jest gra na jednym flopie.
1
[#2275] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Gram po trochu w różne tytuły, bo szukam czegoś dobrego, co wciągnie mnie na dłużej. Póki co wypróbowałem Zak MacKracken, Helicopter Mission, Smarty & the nasty Gluttons i Alien Fish Fingers. Ta ostatnia chyba najlepsza, ale wciąż nie "to".
[#2276] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2275

Pixie and Dixie.
[#2277] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@amikoksu, post #2276

Colorado.

Gdy byłem mały ta gra pobudzała wyobraźnie. Lubie co jakiś czas do niej wrócić i odszukać skarb.
[#2278] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Biegu86, post #2277

Lethal Weapon. Dobre i muzyka też dobra. Trzeba trochę dłużej pograć, żeby się wciągnąć.

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2024 22:19:16 przez Marcin27411
1
[#2279] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Blitz Ways. Przeszedłem całą.
[#2280] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Amcio, post #2269

Fajnie wiedzieć, że "Trapped 2" jest nie tylko fajny technicznie (pomijając problemy z detekcją kolizji, które w dzisiejszych czasach mógłby poprawić jakiś update) ale nawet też grywalny. 3 godziny to trochę zmarnowany potencjał. Skoro już tak zgrabnie zrobiono to całe otoczenie, a gra jest tak jakby trochę RPG, to mogłaby być jeszcze dłuższa.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem