[#2401] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Hero Quest.
[#2402] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2401

Red Alert - ruskie kampanie zaliczone.
[#2403] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@koczis, post #2402

Superfrog
Mortale Kombat 2
Lotus2
1
[#2404] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Domel1986, post #2403

Same hity ;)

Ja odpaliłem Apidye - nie grałem nigdy.

Wiem, że może kiedyś świetna gra, ale dla mnie nic wielkiego jednak - fakt, faktem - nie grałem w czasach świetności w nią.
[#2405] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Hubez, post #2404

Zagrałem w słynny Magazyn. Duże rozczarowanie. Gra jest na Aminecie w wersji 1.7, a wygląda jak grywalne preview, któremu dużo jeszcze brakuje do wersji finalnej. Jest tylko 11 poziomów i po przejściu wszystkich nie dzieje się nic, bo gra szuka na dysku kolejnych map. Wspomniane poziomy są bardzo proste i wystarczają na jakieś 20 minut zabawy. Zdecydowanie brakuje efektów dźwiękowych (jest tylko muzyka).
1
[#2406] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2405

Dziękuję za zagranie w moją produkcję i podzielenie się swoją opinią. Całkowicie się z nią zgadzam. Jeszcze sporo brakuje grze Magazyn do pełnoprawnej produkcji, czyli standardu którego trzymają się praktycznie wszystkie gry wydane komercyjnie a nawet Public Domain i shareware na Amigę.

Polecam Ci jeszcze zagrać w wersję 1.6, którą uważam za najbardziej udaną. Zawiera 20 poziomów.

Pobierzesz ją stąd: https://coreprogramming.pl/Files/Warehouse_1.6.lha

Potrafię pisać silniki, troszkę rysuję z różnym efektem. Obecnie staram się rozwinąć grę Zaczarowana Kopalnia, i tutaj numeruję już wersje prawidłowo. Obecnie pracuję w wolnym czasie nad wersją 0.11, gdzie silnik już działa, gra jest grywalna, ale brakuje menu i choć drobnej fabuły, czy dodatków.

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i przetestowanie moich gier (tej oraz wcześniej przygodowych gier tekstowych).

Cieszę się z każdej opinii w tym konstruktywnej krytyki. Moim celem i marzeniem jest realizacja pełnoprawnych wersji, w kierunku którym posuwają się moje działania. Pragnę też rysować na coraz wyższym poziomie.

Postęp jest dosyć powolny, ale mam nadzieję, że zauważalny.

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2024 15:16:56 przez Hexmage960
2
[#2407] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Postanowiłem w końcu zmierzyć się z Cannon Fodder i je przejść bo dwójkę przed laty przeszedłem. Póki co, do siódmej misji było lajtowo i dopiero się zaczęły schody Teraz ósma. Po tylu latach dochodzę do wniosku, że w tej grze jednak dużą rolę gra... szczęście czyli to czy uda nam się gdzieś dojść zanim chmara przeciwników na nas nie ruszy
2
[#2408] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Madman, post #2407

zgadza się, mam tak samo,
i dopiero od 10misji są schody.
[#2409] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Cezarykl, post #2408

Na a ja dalej mecze Red Alert tylko tym razem Aliensami tfu aliantami no tymi "dobrymi".
[#2410] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Hero Quest, misja 10 i 11.
[#2411] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Madman, post #2407

Grałem w obie, ale nigdy nie przeszedłem - po Twoim poście stwierdzam, że to będą gry które muszę przejść. Nie wiem nawet co jest na końcu, nie znam wszystkich światów, nie będę przeglądał nawet na Youtube - po prostu odkryje je na Amidze :)
3
[#2412] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Cezarykl, post #2408

zgadza się, mam tak samo,
i dopiero od 10misji są schody.

O to jak dla Ciebie dopiero od 10 misji zaczynają się schody to chylę czoła, druga faza 8 misji jest mega wku...rzająca, stoisz przed bunkrem całą drużyną i jeśli się ruszysz zamiast zestrzelić gościa z bazooką na tym bunkrze to on momentalnie sprzątnie twoją drużynę Autorzy trochę popłynęli z tą trudnością w niektórych misjach Ale jak ktoś na yt zauważył w jednym z filmików, im mniej zostaje rozwalonych domów tym więcej i częściej wychodzą z nich przeciwnicy, czasem więc dobiegnięcie do tego ostatniego domku i rozwalenie go jest cholernie trudne bo nie nadążasz z eliminowaniem nadbiegających przeciwników i nie masz jak się zbliżyć do domku tak więc niektóre misje to chyba trzeba od razu lecieć i rozwalać domki a nie przejmować się przeciwnikami biegającymi wokół Wkurza mnie też, że czasem jak się wsiądzie do pojazdu śnieżnego i przeskakuje jakieś przeszkody za pomocą skoczni to można wylądować na drzewach i albo wybuchamy albo... utykamy na drzewach i nie da się ani ruszyć ani wysiąść No i po latach dowiedziałem się z jednego z filmików na yt, że na niektórych mapach są ukryte rakiety którymi da się strzelać nad drzewami Ja gram taktyką przechodzenia plansz pojedynczymi żołnierzami z rozdzieloną amunicją ale to ma taki minus, że jeśli jakiś przeciwnik gdzieś tam podejdzie blisko naszej zostawionej drużyny to oni potrafią sami użyć granatu/rakiety a czasem ta amunicja jest wyliczona tak, że nie wolno żadnej sztuki zmarnować
1
[#2413] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Savage. Podobnie jak kiedyś, tak i dziś gra mocno średnia.
[#2414] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Virocop i Dimo's Quest w ramach turnieju na Lemon Amiga/EAB.
[#2415] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Niedawno trafiłem na Tower of Babel, o której wcześniej nie słyszałem. Bardzo ciekawa gra logiczna z grafiką wektorową. Steruje się trzema pojazdami i trzeba wykonać określone zadanie.
[#2416] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2415

Civilization AGA niestety, po kilku minutach musiałem przesiąść się na wersję ECS/OCS (która jest zauważalnie biedniejsza, na szczęście nie gejmplejowo) bo za którymś razem po wybudowaniu budynku/dokonaniu odkrycia w głośnikach, po standardowo odegranym samplu, pozostaje piszczenie które wkurza okrutnie.....

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2024 19:08:27 przez betonumysłowy
[#2417] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Commando, Danger Castle i Stunt Car Racer TNT. Ostatnia zdecydowanie najlepsza.
[#2418] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2417

Vorfild - mozna grac nonstop
Project X
Vermer - szkoda ze nie ma wersji polskiej ewentualnie ang.
[#2419] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mwb113, post #2418

Rick Dangerous po ran n-ty. Pierwszy level na lajcie bez utraty życia z zamkniętymi oczami. Drugi level, skucha na pierwszej przeszkodzie.
1
[#2420] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mastaszek, post #2419

Jim Power in Mutant Planet... Teraz wiem, co to znaczy wyciągnąć z Amigi siódme poty nie tracąc płynności i nie zawyżając wymagań sprzętowych. Ja tam widziałem 3 playfieldy, paralaksę oraz na przednim planie prawdopodobnie multiplexowane sprajty na dole jako najszybszy i najbliższy playfield zasłaniający naszego bohatera. Znałem do tej pory Loriciel tylko od strony Tiny Skweeks, a tu taki shoot em up połączony z platformówką... Porównałbym go nawet do legendarnego Metal Sluga z Neo Geo.
2
[#2421] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@tukinem, post #2420

Teraz wiem, co to znaczy wyciągnąć z Amigi

I to Amigi 500 1 MB RAM.
[#2422] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@amikoksu, post #2421

Wiem. Na Amidze 1200 z fast ramem już są glitche niestety. Przednie sprajty mrugają zamiast się ciągle wyświetlać.
[#2423] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@tukinem, post #2422

Jakby tak Jim Power wykorzystywał Amigę 1200 z fast ramem, to ta gra wyglądałaby przepięknie. Ale i tak wygląda bardzo dobrze.
[#2424] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@tukinem, post #2420

Jim Power ma jeszcze ciekawostkę w postaci 7-mio kanałowego dźwięku (TFMX) autorstwa Chrisa Huelsback'a.
Bardzo klimatyczna i dobra gra, ale pamiętam że bolała mnie głowa od tych paralaks.

http://wt.exotica.org.uk/files/examples/TFMX_JimPower.lzx

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2024 20:50:23 przez Motyl
[#2425] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@tukinem, post #2422

Wiem. Na Amidze 1200 z fast ramem już są glitche niestety. Przednie sprajty mrugają zamiast się ciągle wyświetlać.

Próbowałeś pod WHDLoad z NOCACHE?
[#2426] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Domel1986, post #2403

Lotus 2, mam akurat muzyczkę na USB w aucie :)

Klasyczek!

Tytynyyyy
1
[#2427] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@tukinem, post #2420

Jim Power in Mutant Plane

Faktycznie ładna aż dziwne że nie grałem w nią nigdy. Napewno bym pamiętał.
Piękną grafikę ma też Ghost Battle.
[#2428] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Motyl, post #2424

Jeśli chodzi o ból głowy to polecam wersję na Sega Genesis lub SNES. Tam w tle jest efekt, który może robi wrażenie, ale dopiero orzyprawia o nudności...
1
[#2429] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@WojosRetro, post #2428

Jim Power-a sobie odświeżyłem (z 15 minut) po czym po raz n-ty zasiadłem do Civilization. Ta gra to jeden z dziesięciu tytułów które zabrałbym ze sobą na bezludną wyspę bez możliwości powrotu.
1
[#2430] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Stunt Car Racer TNT. Wygrałem wszystkie wyścigi i awansowałem do Superligi. Tylko jedna trasa stanowiła wyzwanie: Evilly Episode z najwyższej ligi. Reszta była zaskakująco prosta.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem