[#2521] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Cezarykl, post #2520

Slam Tilt, najlepszy pinball ever.
5
[#2522] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Golden Axe. Przeszedłem całą, bo gra jest krótka i niezbyt trudna.
[#2523] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Lemmings 2 - w ramach turnieju EAB/Lemon Amiga
[#2524] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mailman, post #2523

Oh no! More Lemmings i Metal Gear.
[#2525] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2524

Po kilku latach od premiery przeszedłem amigowy port Metal Gear. Jak na tytuł z komputerów ośmiobitowych zaskakuje wielkością obszaru gry i różnorodnością rozgrywki (bardzo dużo lokacji, mnóstwo różnych broni i przedmiotów, postacie drugoplanowe). Miejscami jednak przesadzono z poziomem trudności. Na przykład w jednej z lokacji trzeba mieć mundur wroga. Gdzie go znaleźć? Jest w ukrytym pomieszczeniu, o istnieniu którego gracz nie ma pojęcia. Inny przykład to Jennifer, która w kilku miejscach pomaga nam w misji. Zdobywamy częstotliwość na jakiej można się z nią skontaktować. Ale próba wywołania jej przez radio nie daje efektu... chyba, że staniemy w pewnym określonym miejscu pomieszczenia. Wtedy Jennifer nam odpowie i otworzy drzwi do lokacji z bronią niezbędną do dalszej gry. Podczas gry spotkamy wiele razy różnych bossów. Niektórych można zabić dowolną bronią, a niektórych określoną - jeśli jej nie posiadasz, to masz problem. Dwaj ostatni bossowie są za to zaskakująco łatwi do pokonania.
Im dłużej grałem w Metal Gear, tym gra stawała się bardziej zniechęcająca. Zabici wrogowie odradzają się po ponownym wejściu do danej lokacji (nie dotyczy bossów), konieczność wracania do bardzo odległych miejsc, raz ujawnione pułapki w podłodze znikają po wyjściu i powrocie w dane miejsce itp.
Osobom, które chcą przejść MG w wersji WHDLoad i mają Amigę z procesorem 68040 polecam użycie tooltype'u NOMMU, bo bez tego zamiast sekwencji końcowej zobaczą Access fault.
1
[#2526] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Mortal Kombat w ramach turnieju EAB/Lemon.
[#2527] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Z serii poznawania gier o których nie miałem pojęcia.
3D Galax
1
[#2528] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Odpaliłem wczoraj Cedric :) Fajna gra.
[#2529] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Odkurzyłem sobie troszkę The Settlers. Pograłem chwilkę.
[#2530] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Oh No! More Lemmings.
Przeszedłem ostatnie etapy. Gra wymaga ogromnej cierpliwości, zwłaszcza na poziomie Havoc.
[#2531] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2530

Pjusk, dobra gra logiczna. Przy jednym posiedzeniu doszedłem do 23 poziomu (są 24), więc gra na jedną, dwie sesje przy Amidze.
[#2532] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2531

Od lat nie grałem na Amidze. Odkopałem swój sprzęt i z lubością pograłem sobie w Slam Tilt i Cannon Fodder. To 2 gry, do których zawsze wracam z przyjemnością.
4
[#2533] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mareq, post #2532

A ja wciąż ciupie z morderczą satysfakcją w "kłeja dwa" na Amidze 500 z PiStorm, niestety mimo OC nie jest za przyjemnie w 640x350 na RPi 3A@1.5GHz, więc gram w 400x300. Czas zanabyć RPi 3B.
[#2534] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Lethal Weapon
1
[#2535] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@waldiamiga, post #2533

Również lubię posiepać sobie w Q1/Q2 na swoim PiStormie. Poza tym Apidya po raz n-ty i Cannon Fodder.
Slam Tilt na zawsze w sercu..... Do dzisiaj pamiętam gdy pierwszy raz u wujaszka zobaczyłem tego pinball-a....to było jak zderzenie jazdy "maluchem" (Pinball Illusions/Fantasies) z prawdziwym "p******onezem" (Slam Tilt)

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2025 15:09:14 przez betonumysłowy
[#2536] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2531

Dokończyłem Pjusk i zacząłem grać w Super Gem'Z. I przy okazji tej drugiej gry pytanie: po oczyszczeniu planszy z kamieni zaczyna grać melodyjka - czy wtedy można coś zrobić żeby dostać jakiś bonus?
[#2537] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2536

A100. Prosta, ale wciągająca układanka.
[#2538] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2537

PANG, to się nie starzeje :D, z dyskietki ofkors.

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2025 23:13:37 przez tombotleg
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem