[#2371] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Motyl, post #2370

Nie powiedziałbym, że grafika słaba - jak na OCS to bardzo dobra. Zapomniałeś o dźwiękach i muzyce która jest świetna (zwłaszcza w Intro).
4
[#2372] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Motyl, post #2370

Bardzo fajna opcja "save/load state" w WinUAE, bo pozwala ominąć te wszystkie nudne wstępy, briefingi itp. ...

Z tego co widzę, installer WHDLoad dodaje oprócz trainera i selektora poziomów, także opcję pomijania intro.

https://www.whdload.de/games/DesertStrike.html

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2024 08:10:38 przez kempy
1
[#2373] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@kempy, post #2372

Może nie w grę, ale pobiegałem sobie na WinUAE w techdemo Poom v.0.3

1
[#2374] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@waldiamiga, post #2373

Poom - nadworny rozpalacz wyobraźni na łamach ŚGK
I przewijało się też powielanie mitu na temat istnienia Fortress of dr Radiaki bodaj na CD32
1
[#2375] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@kempy, post #2369

Jedna z lepszych wydanych przez Cocktel Vision. Pamiętam jak dziś jak zaciąłem się na zagadce z pianinem

Ja też tu utknąłem (chociaż wiem co zrobić gra nie otwiera sekretnego przejścia).
Wziąłem się więc za inną przygodówkę The Ghosts Of Blackwood Manor. To tekstówka, ale wciągnęła mnie.
[#2376] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2375

Ja też tu utknąłem (chociaż wiem co zrobić gra nie otwiera sekretnego przejścia).

Z tego co pamiętam, to trzeba tą kombinację powtórzyć kilka czy kilkanaście razy pod rząd.
[#2377] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2368

A znam, znam. Grało się dawno temu. Niezły klimat!
[#2378] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@kempy, post #2376

Jesli tak jest, to wyglada, na zle zlamana wersje tej gry.
[#2379] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Don_Adan, post #2378

Total Recall - odkryłem ja niedawno, bardzo dobra gra jak na fakt, że wyszła w 1990 roku ok, racja OK
[#2380] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Obowiązkowa partyjka w Arcade Pool

5
[#2381] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

The Chaos Engine w ramach turnieju EAB/Lemon Amiga
2
[#2382] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mailman, post #2381

oooo, co to za turniej był?
[#2383] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Hubez, post #2382

Jest cały czas od chyba 20 lat. Co 3 tygodnie inna gra. Teraz jest "The Chaos Engine".
1
[#2384] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Zachęcony ukończeniem The Ghosts Of Blackwood Manor wziąłem się za kolejną tekstówkę The Dragnet Case, ale okazała się strasznie siermiężna i dałem spokój. Za to The Elves of Maroland jest całkiem niezła.
[#2385] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2384

Przeszedlem sobie Another World z dyskietek na A600
2
[#2386] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@HOŁDYS, post #2385

Memory Lane i Prime Mover.
[#2387] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2386

Strangers AGA.
Samemu trochę słabo , na jakieś spotkanie trzeba zabrać i pyknac na cztery osoby.
1
[#2388] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mwb113, post #2387

Mercs. Bardzo fajna konwersja. Owszem, zauważalnie brzydsza niż na automatach, ale gra się w porządku. Autofire wskazany.
[#2389] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Plan 9 From Outer Space firmowany przez Gremlin Graphics - początkowo intrygująca, ale im dalej tym poziom absurdu i odklejenia się od głównego wątku stał się tak duży, że przestałem rozumieć o co w ogóle chodzi. Finalnie grę skończyłem z solucją i jestem potwornie rozczarowany. Niektóre czynności są nie do końca zrozumiałe. Może powinienem obejrzeć najpierw film, na bazie którego ta gra powstała, ale jego recenzje są taj kiepskie, że to byłaby chyba jeszcze większa strata czasu.
[#2390] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mailman, post #2389

Jakiś dziwolong o ktorym nikt nie słyszał
[#2391] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@HOŁDYS, post #2390

dziwolong

Dobra gra. Ma dużą replay value.
[#2392] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mailman, post #2389

Film jest "wybitny", kultowy i to prawdziwie. Wstyd go nie znać . Jeżeli piszesz, że gra jest absurdalna i odklejona to prawdopodobnie nie jest jej wadą jeżeli ma być związana z filmem. Gry nie znam, film polecam .
1
[#2393] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@prz, post #2392

Grę zaczynasz z misją odnalezienia zaginionych taśm filmowych, które do ukończenia nie są w ogóle potrzebne (lub kompletnie nie zrozumiałem po co one były). Znalezione taśmy można oglądać i być może mają stanowić jakąś podpowiedź, której ja chyba nie potrafiłem dostrzec. W pewnym momencie gry kluczowe staje się odnalezienie grupy hipisów oraz mnicha, któremu potrzebny jest artefakt niezbędny do ukończenia gry. I ta informacja pojawia się na samym końcu gry. Tych taśm nikt nie chce.

Czytając opis fabuły filmu na angielskiej Wikipedii i grając w ten tytuł, z trudem dostrzegam części wspólne. Nie ma w grze żadnych statków kosmicznych ani obcych (poza zakończeniem i krótką scenką na jednej z taśm). Nie ma też zombie. Z kolei w filmie nie ma hipisów, mnichów z Hong Kongu, wojowników njnja (czytając opis).

A film na IMDB posiada notę 3,9/10.

Może ty o innym filmie piszesz? szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2024 07:27:15 przez mailman
[#2394] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mailman, post #2393

Kultowość tego filmu polega na tym, że nakręcił go Ed Wood, najgorszy reżyser wszech czasów. Więc jest to kategoria "tak zły, że aż dobry" i ogląda się ten film wyłącznie po to żeby się pośmiać.
2
[#2395] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2394

To trzeba obejrzeć, bo śmiech to zdrowie. Tylko, nie wiem, która wersja lepsza? Czarnobiała, czy podkolorowana?
1
[#2396] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@koczis, post #2395

ZAWSZE oryginał czarno-biały jest lepszy od wersji kolorowanej pod tym względem, że jest on taki jaki widział go autor tworząc film. Wersje podkolorowywane - może dla oka ciekawsze - są jedynie interpretacjami, które odbiegać mogą od tego co autor chciał osiągnąć. Poza tym, autor dysponując możliwościami czarno-białymi, mógł korzystać ze specyficznych rozwiązań operatorskich dla takiej wersji. Pokolorowanie tego może doprowadzić do swego rodzaju parodii oryginału.
2
[#2397] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@prz, post #2396

Za późno. Załadowałem do konwertera wesję podmalowaną, ale na szczęście będzie można w FrogerNG ustawić Grey i to powinno nawet przyspieszyć odtwarzanie na AGA. Zobaczę przy okazji ile ramek poleci film. Kto wie może 20 fpsów w 480x352? Dźwięk dałem mono 16khz i nie widać straty na jakości.
[#2398] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@koczis, post #2397

Zanim obejrzysz to poszukaj w internecie opisów szczegółów filmu bo są w nim smaczki, bez poznania których nie zrozumie się w pełni jego fenomenu. Na przykład co chwilę zmieniająca się pora dnia. Samochód jedzie, jest dzień, a w ujęciu za chwilę - noc (na wersji kolorowanej potencjalnie to może być nieco "poprawione" więc mniej widoczne). Zwróć uwagę na postać, która przez część filmu chodzi z twarzą zasłoniętą ręką. Historia jest podobno taka, że dla podniesienia rangi filmu Wood chciał wykorzystać w filmie pewnego aktora, który kiedyś grywał w westernach, ale jako alkoholik lata świetności miał już dawno za sobą. W czasie kręcenia zdjęć do tego filmu przeszedł na tamten świat. Ponieważ kilka scen z nim zostało już nagranych, a reżyserowi bardzo zależało, aby jego nazwisko pojawiło się na liście, wzięto dublera. Dubler nie był zbyt podobny (a charakteryzacja kosztowała) więc chodził on przez resztę zdjęć z zasłonięta twarzą. Moment wypadku tego gościa też jest nakręcony wręcz brawurowo. No i do końca nie wiadomo o co kosmitom tak naprawdę chodziło z tym planem 9. Film genialny . Można oglądać kilka razy.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2024 01:03:16 przez prz
1
[#2399] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@prz, post #2398

A na deser polecam film "Ed Wood" z Johnny Deppem.
[#2400] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Roguecraft grałem wczoraj. Jeśli wojownik to poziom easy to nie wyobrażam sobie jak trudno musi być na wyższych poziomach Póki co za długo nie grałem i doszedłem tylko do poziomu 3. Poprawiłbym (albo dodał jako opcję) w tej grze walke tj. wolałbym przyciskiem walczyć niż kierunkiem, zwłaszcza w dobie kontrolerów kilkuprzyciskowych aż się prosi o wykorzystanie więcej niż jednego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem