[#2701] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Trapped 2. Bardziej zaawansowana graficznie od jedynki i nie da się płynnie grać na 040 przy grafice ustawionej na maksimum. W pewnym miejscu gra mi się zawsze wiesza, więc dałem sobie spokój. Pograłem też w AmiRobbo 2, całkiem fajna, tylko czemu ciągle szuka czegoś w pustej stacji dysków (dioda stacji ciągle się świeci i czasem stuka głowica)?
2
[#2702] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2701

Po usunięciu wirusa z pliku wykonywalnego pograłem w ElectroMana.
[#2703] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Paramax

Nie znałem wcześniej tej gry, a bawiłem się przy niej bardzo dobrze.
[#2704] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2702

Był tam wirus? Miałem swego czasu HappyNewYear '98. W pełnej wersji go złapałeś?
1
[#2705] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Marvin Marvelous Adventure
[#2706] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@tukinem, post #2704

Był tam wirus? Miałem swego czasu HappyNewYear '98. W pełnej wersji go złapałeś?

Pełna wersja (2 pliki adf) ściągnięta ze strony kilka tygodni temu. Wirus w pliku Electroman.exu.
[#2707] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2706

Już poprawiłem. Nie gniewaj się, ale usunąłem tam Twój komentarz, bo wirus został wyeliminowany. Dzięki za info.
[#2708] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@tukinem, post #2707

Ja się nie gniewam, ale może warto coś napisać o tym wirusie dla osób, które ściągnęły zawirusowany plik wcześniej i nawet o tym nie wiedzą.
[#2709] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2708

Szczerze to 11 pobrań było tej gry odkąd ją dałem za free. Ale masz rację w sumie.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2026 19:03:09 przez tukinem
2
[#2710] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Dziś przeszedłem do końca AmiRobbo 2 oraz pierwszy etap Electromana.
4
[#2711] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Death Trap
1
[#2712] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@tukinem, post #2704

Swojego czasu, wiele lat temu na dyskietce pojawił się u mnie wirus plik o nazwie

ANC!ANC! .... i tak do końca linii. ANC!ANC! ....

Nie szło tego usunąć. Przechodziło na kolejne dyskietki itd.

Dopiero formatowanie dyskietki zrobiło kuku wirusowi.
[#2713] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@aMifan, post #2712

MegaBlast od LK Avalon. Ależ mam ogromny sentyment do tej gry, ile to godzin z wujaszkiem, kuzynem i braciszkiem spędziło się w deatchmatch-ach. Gejmplej jest fenomenalny, emocje sięgają zenitu, genialna muzyka i przejrzyście śliczna (moim zdaniem) grafika. Uważam że jeśli chodzi o tzw. party games, na przyjaciółce to absolutna czołówka.

1
[#2714] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@betonumysłowy, post #2713

Potwierdzam - grałem w latach '90 i grał naprawdę była dobra, do tego ta muzyka ;)
[#2715] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Z uwagi na to iż wpadłem na informację iż powstaje nowa wersja symulatora chelikoptera Apache

od razu na myśl przyszedł mi Gunship 2000. I odpaliłem na moim nowo stworzonym stanowisku AGA

Refleksja jest jedna. Dużo czasu upłynęło za nim zaskoczyłem w obsłudze awioniki. Lata lecą i człowiek się starzeje. Kurdę za młodu to pamiętam jak wykorzystywałem góry aby oblecieć i od tyłu zlikwidować konwój. Człowiek bawił się grą - teraz na tym ekranie nic nie widać - wtedy działała wyobraźnia.
Chyba było wiecej czasu na zabawę.

Nie zmienia to faktu iż kupię nowe wydanie na Steam.
3
[#2716] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mkdevil666, post #2715

Sam jesteś "chelikopter" :)
2
[#2717] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mkdevil666, post #2715

Powiedz że to herbatka.
Czy za młodu też latałeś po piwku?
[#2718] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@aMifan, post #2716

Ty ale błąd - aż razi po oczach. Polonistka się w grobie przewraca!! Admin może to zamieni albo zotanie jako przestroga dla potomnych. :)
[#2719] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@ZorrO, post #2717

To na pewno cherbata. Nie latałby przecież chelikopterem po alkocholu.
2
[#2720] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@betonumysłowy, post #2713

matko bosko juz dawno tego nie widziałem, co za graficzne paskudztwo (totalnie nieczytelna i pstrokata grafika, w niektórych levelach klocki które mozna zniszczyć mają prawie ten sam kolor co klocki stałe, ludziki często zlewają sie z klockami lub podłożem bo mają podobne kolory, istny koszmar)

Ale sama koncepcja jest super, ja grałem bardzo długo w dawnych latach w deatmatche na Amidze w Dyna Blaster (każdy pozniejszy klon/plagiat juz mi sie tak nie podobał, bywały zbyt przekombinowane co mniejszało grywalność w praktyce )
[#2721] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mkdevil666, post #2715

Gunship 2000 to jedyny symulator jaki w zyciu ukończyłem, w czasach swietnosci Amigi strasznie mi sie podobał, teraz juz nie ciągnie mnie do symulatorów ale z ciekawosci i nostalgii sprawdze tego Gunship Origins
[#2722] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mkdevil666, post #2715

GS2000, ale ja się w to olatałem. Nawet analogowego joya od pc obsługuje ta gra (przez adapter odpowiedni oczywiście). Zawsze się korzystało z radaru nad rotorem, wznosiło, puszczało salwę rakiet i chowało
Na pc pamiętam był później Apache vs Havoc a potem Comanche vs Hokum ale to były trudne simy. Zobaczę sobie tego Gunshipa co zapodałeś OK
[#2723] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@oldman, post #2720

Oj tam, oj tam. 2 graczy + 2 graczy cpu + wrogowie. To było coś niesamowitego! Wujaszek (młodszy brat mojego ojca) był z tych bardzo wyluzowanych i wyrozumiałych więc rozemocjonowanie czy nerwy w detmeczu były czasem takie że i urwy pod sufitem latały, po czym następował syk otwieranego piwa (u nas Coca-Coli w puszce OK) i następowała kolejna runda albo rewanż w Mortala II :D
Zajebiste czasy.....

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2026 19:17:14 przez betonumysłowy
3
[#2724] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Ecliptic i ElectroMan.
[#2725] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@oldman, post #2720

Ja grałem w Mater Blaster. Można było podłączyć 4 joye i jeden gracz grał na klawiaturze. Łącznie mogło grać 5 osób. Był sklepik i za znalezione monety można kupić więcej bomb, zdalne sterowanie, szybkośc itp. bardzo fajny klon dyna. Kto nie grał niech sobie sprawdzi.
1
[#2726] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Body Blows.
Pierwsza część ma fajny potencjał. Specyficzne sterowanie i uruchamianie specjali. Mi bardzo pasuje ten system.
Chyba wrócę do wersji CD32.

Arcade Pool.
Świetna gra na rozładowanie emocji. Tu kula, tam kula. Pyk! Super. Bardzo lubię miłe dla ucha odgłosy uderzania się kul. W wersji CD32 jest jeszcze jany "tłum" jako tło, podkład dzwiękowy w czasie rozgrywki.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2026 13:17:03 przez Koyot1222
1
[#2727] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Cannon Fodder, Cannon Fodder 2 z oryginalnych dyskietek
[#2728] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Powoli przechodzę kolejne poziomy ElectroMana. Gra posiada irytujące błędy, które psują przyjemność z grania, np. trzeba mieć dokładnie 3 karty żeby ukończyć poziom, a gra stawia nam na drodze czwartą kartę, której nie da się ominąć i trzeba powtarzać poziom od początku (jak się ma wcześniejszy plik z save, lepiej robić sobie kopię). Inny błąd występuje czasem po wczytaniu nowego poziomu - bohater gry zamiast w miejscu startowym jest umieszczany gdzieś indziej, np. "wisi w powietrzu".
[#2729] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2728

Dziś znowu na warsztacie był Electroman i okazało się, że poziomu nr 5 nie da się przejść, bo nie działa wyjście... Czas zagrać w coś innego, co działa jak trzeba.
[#2730] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@PopoCop, post #2729

Zgłoś te problemy autorowi, może o nich nie wie.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem