kategoria: A600
[#1] Co wybrać???
Witam,
Jestem nowy na forum i ogólnie w świecie Amigi, i mam pytanie.
Mogę kupić wcześniej A600 lub później A1200.
Co bardziej opłaca się kupić.
Wiem że można później rozbudować A1200,lecz mi zależy na czasie.
Proszę o szybką odpowiedz.
[#2] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #1

A1200
[#3] Re: Co wybrać???

@stachu100, post #2

Zdecydowanie A1200.
[#4] Re: Co wybrać???

Jak przedmówcy napisali: A1200.
[#5] Re: Co wybrać???

@Tom Rain, post #4

UAE.
[#6] Re: Co wybrać???

Najlepiej jak od razu kupisz TO
[#7] Re: Co wybrać???

A miałeś jakąś styczność z Amigami??
[#8] Re: Co wybrać???

Nie pchaj się w żadne Amigi 1200 czy A500 - potem dopalenie takiej amigi kosztuje majątek i stres.

Kup Power Maca zainstaluj MorphOS-a i sprawa załatwiona - radość z amigowania i bez dyskietek ;P - wydatek coś koło 700 zł.
Kup AmigaONE X500 z systemem AmigaOS 4.x - też radość za wyższa cenę - coś koło 5 tysiaków.
Masz PC - zainstaluj sobie AROS-a - system za darmo a jest coraz lepszy.
Kup Amiga Forever - pakiet z emulatorem i z legalnymi plikami - coś koło 200 zł bo PC już masz.

Wybieraj OK

Welcome to Hell
[#9] Re: Co wybrać???

A1200
[#10] Re: Co wybrać???

A1200
[#11] Re: Co wybrać???

a1200
[#12] Re: Co wybrać???

Amiga 1200, plus minimum jakiś fast ram :D
[#13] Re: Co wybrać???

A500 - niesamowity klimat.
[#14] Re: Co wybrać???

Każdy ma swoje typy - sprzęt jest na tyle tani (no, przynajmniej A500, 600, A1200, A2000), że możesz sobie kupić cokolwiek, a jak Ci nie będzie pasować to sprzedać i kupić coś innego. Ja miałem dopaloną A1200 ale sprzedałem, kupiłem A500 i do tego Floppy Emulator Lotharka i też jest OK (gry, dema).
Ale mój typ na początek to goła A1200, ewentualnie z dodatkowym Fastem.
[#15] Re: Co wybrać???

A1200
potem dysk twardy (zwykły ata starczy 2,5 / 3,5)
potem jakies turbo

Ale A600 tez jest spoko jak nie masz wiecej jak 3-4 godzin tygodniowo na zabawy wystarczy A600 z dyskiem
[#16] Re: Co wybrać???

A1200, dla gier OCS/ECS ma full ramu. A600+1MB dodatkowy podobne pierniadz wyniesie, a tak masz AGA i szybszy procek.
Minus - pare starszych demek i gierek nie odpalisz.
A1200OK
[#17] Re: Co wybrać???

A1200
[#18] Re: Co wybrać???

A1200 i bez dyskusji.

Warto dodać jeszcze FastRam i HDD. Na takim zestawie pograsz we wszystkie gry z A500 (za pomocą WHDLoad) i prawie wszystkie z A1200. Niektóre po prostu wymagają mocnego procesora. :)

PS. Był jeszcze głos na UAE. Czemu nie? Na WinUAE warto sobie przypomnieć lub nauczyć się Amigi klasycznej, ale radocha z gier na emulatorze jest nijaka, a wręcz odpychająca. Emulator jest dobry do użytków (i sam często używam WinUAE, ponieważ jest szybszy od mojej Amigi z 040). Do gier i klimatu retro, jednak WinUAE się po prostu nie nadaje. Tylko do użytków :)
[#19] Re: Co wybrać???

@(V)(I)mothe(P), post #8

Kup Power Maca

A jak działa na tym kompie emulator Amigi bez JITa? Czy mozna podłączyć amigowy joystick i grać na nim we wszystkie gry WHDLoad?

Kup AmigaONE X500 z systemem AmigaOS 4.x - też radość za wyższa cenę - coś koło 5 tysiaków.

Radość raczej z AOS4.0, a nie klasykowania. 5 tysiaków? Jesteście nienormalni. A1200 z Fast i HDD można kupić 5 lub wiecej razy taniej. :)

Masz PC - zainstaluj sobie AROS-a - system za darmo a jest coraz lepszy.

AROS jest dla ludzi wiedzących czego chcą. Nikt kto chce wrócić do retro Amigi, nie będzie instalował AROSa. Chociaż AROS nie na pececie, tylko na A1200 z procesorem 040, to świetna sprawa i polecam. Ale nie nadaje się do nauki Amigi dla początkującego. A1200 z AOS3 to podstawa.

Kup Amiga Forever - pakiet z emulatorem i z legalnymi plikami - coś koło 200 zł bo PC już masz.

Emulator to najtańsza opcja. Warto się nauczyć/przypomnieć sobie Amigę, ale na dłuższą metę...(napisałem już o UAE we wcześniejszym poście). :)
[#20] Re: Co wybrać???

@Mir3k, post #15

Tu właśnie jest najlepsza odpowiedz.Mało mam ostatnio czasu(szkoła itp.)więc raczej wezmę A600 z dyskiem tak jak Mir3k napisał.
[#21] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #20

Jak masz mało czasu, to go nie marnuj na walkę z A600.
Kup A1200. Nie wszystkie gry z A500 działają, ale są takie które na A500 sie ślimaczą, a na A1200 chodzą/wyglądają lepiej. (np. Street Fighter 2, Dune II, Gloom, Oscar itd.).
Poza tym na A1200 są gry z lepszą grafiką, których nie ma na A500.
Np.
Banshee
SlamTilt
Aladdin
Alien Breed 3D
Capital Punishment
Lion King

Gdybyś miał przed sobą obydwie amigi, wybrałbyś A1200.
[#22] Re: Co wybrać???

@kjb666, post #21

No nie wiem już.
Między A1200 i A600 na Efunzine różnica jest 110 zł.
A1200 plus wszystko potrzebne na start-717 zł.
A600 plus wszystko potrzebne na start-524 zł.
Różnica to 193 zł,sporo.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2012 19:42:10 przez __--AmigaForever--__
[#23] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #22

w A1200 ma kości AGA więc odpalisz wszystko pod WHDLoad bez problemu
[#24] Re: Co wybrać???

Kiedy będziesz chciał rozbudować A600, to zaczną się schody. Jakiekolwiek turbo jest dużo droższe i mniej dostępne od tego do A1200. A najszybsze konstrukcje (z procesorami 68040 i 68060) nie powstały dla A600. A1200 jest na dzień dobry 2.5 raza szybsza od A600 (a po rozbudowie o zwykły RAM jest szybsza 5x), ma lepszą grafikę i więcej pamięci.
Do tego większość A600 ma ROM w wersji uniemożliwiającej używanie twardego dysku - kupując A600 musisz upewnić się, że ROM obsługuje bezproblemowo HDD. Do A1200 powstało mnóstwo różnego rodzaju rozszerzeń, aż do płyt ze slotami Zorro, czy PCI. Posiadacz A600 gdy chce przyspieszyć swój komputer musi albo zebrać dużo więcej pieniędzy niż posiadacz A1200, albo (co jest bardziej sensowne) sprzedać A600 i kupić A1200.
I nie rozumiem, dlaczego przy mniejszej ilości czasu należy kupić A600.... czy o to chodzi, że jest dla niej mniej fajnych gier, więc będziemy mniej na nią marnować czasu? ;)
Tylko A1200 :)
[#25] Re: Co wybrać???

"A1200 plus wszystko potrzebne na start-717 zł."

Ja zaczynałem od gołej A500, następnie kupiłem gołą A1200. Owszem teraz mam turbo, ale wydaje mi się, że na rozpoczęcie zabawy w amigowanie wystarczy A1200 + karta CF 4GB. Wyniesie to max. 400zł (zakładając że kupisz w efunzine). Na start naprawdę nie potrzeba super duper wypasu. Zresztą jak pobawisz się golasem docenisz później nawet fast ram :D Zatem kup golasa A1200 (tylko w ładnym stanie) dokup przelotkę CF i kartę 4GB i ... baw się. Większość gierek pójdzie poprzez whdload, a jak Ci się spodoba to dokupisz coś więcej (no i docenisz turbinkę, choćby 030). No i na końcu, jak rozczarujesz się Amigą bez żalu sprzedasz na allegro (ale to jest przecież niemożliwe OK )
Zaletą A600 jest ... wygląd. Jest taka malutka i śliczniutka... Ale to wszystko, dzisiaj A1200 to wszystko co potrzeba by bawić się w Amigowanie. Nowych programów nie ma, więc i wymaganie już nie rosną. Zatem spokojnie A1200 i później coś więcej, ale później jak będziesz wiedział czego oczekujesz od przyjaciółki.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2012 20:00:26 przez posylus
[#26] Re: Co wybrać???

Może poszukaj używanej A1200 na Allegro? Najlepiej odbiór osobisty i przetestuj przy odbiorze czy działa...
[#27] Re: Co wybrać???

@kjb666, post #26

Tylko, że efunzine zapewnia gwarancję, co jest ważne przy starcie - wiem coś o tym bo kupiłem na początku uszkodzoną A500. Nic tak nie frustruje jak niedziałająca zabawka i o ile naprawa a500 jest w miarę prosta o tyle A1200 już sprawia ewentualnie więcej problemów. Zresztą ostatnimi czasy ceny a1200 na allegro zbliżają się do tych z efunzine.com
[#28] Re: Co wybrać???

@posylus, post #27

Kupić sprawną na Allegro w 100% to nie lada wyczyn:D powodzie elektrolitu są wszechobecne!!!
[#29] Re: Co wybrać???

@posylus, post #27

Tylko, że efunzine zapewnia gwarancję, co jest ważne przy starcie - wiem coś o tym bo kupiłem na początku uszkodzoną A500.

Dlatego napisałem - odbiór osobisty i przetestuj przy odbiorze.

Lepiej tak A1200, niż z gwarancją A600 :)
[#30] Re: Co wybrać???

@kjb666, post #26

Ja zaczynałem zabawę z zx spectrum. Potem c64. Amiga 500. Amiga500+, Amiga 600 i na koniec Amiga1200 z hdd 400mb i 320mb. Wrzucona w Tower do tego klawiatura AT i CD
Wiec zachciało mi się posiadać znów te komputery ale tym razem wszystkie naraz.
Z każdym wiążą się wspomnienia i pewne gry.
Udało mi się A1200 rozbudować o CF4gb jako dysk hdd oraz PCMCIA 128MB do wymiany danych z Pc. A także na Allegro za 450zł turbo 1240/40 z 32MB
Łezka w oku się kręci

Zdecydowanie więc polecam A1200 nawet "goła" jest lepsza od 500 czy 500+ a nawet 600
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem