kategoria: A600
[#61] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #59

To popraw ten wpis w Wiki. Tam jest wprost napisane, że słyszeli, że NIEKTÓRYM działa, ale oni próbowali i im nie działało. O tym ograniczeniu mówiło się już wcześniej. Inne linki http://www.amiga.org/forums/archive/index.php/t-33242.html podają, że czasami z 37.300 działa, czasami nie. Możliwe, że problem ujawnia się z niektórymi HDD. Czyli dla świętego spokoju lepiej mieć 37.350, niż potem szukać przyczyny jakiegoś dziwnego zachowania.
Wg. Colina Wenzla na stronie http://www.gregdonner.org/workbench/wb_205.html "You can boot different variations of drives on earlier versions before 37.350 but 37.350 is the first version that has no size limitation imposed on the drive, (except for the 4GB filesystem thing.) v37.299 won't autoboot any HD. v37.300 will boot drives of limited size I believe that to be 40MB or smaller, although I don't remember why. However, there is definitely supposed to be a limit, be it by a software bug or an error that will destroy your data if you go past a known size, I simply don't know now... or, it may be simply that some brands of drives just didn't work. v37.350 will boot anything, anytime, without any known problems."

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2012 15:01:20 przez wali7
[#62] Re: Co wybrać???

@wali7, post #56

Tu właśnie też jest problem.Na efunzine jest napisane że A600 ma rom 2.05 a nie czy 37.300 lub 37.350.
[#63] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #62

W skrócie i nazewnictwie popularnym 2.05 to WB dla A600 a kickstarty dla tego modelu do 37.299, 37.300 i 37.350.
Niektórzy twierdzą że pełna nazwa to jednak "Kickstart v2.05 rev 37.299", "Kickstart v2.05 rev 37.300" i "Kickstart v2.05 rev 37.350".

Pozdrawiam
[#64] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #41

Ale są też fajne demka które śmigają na gołej A1200, np. Nexus7 :)
[#65] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #1

a1200 OK

do tego jakas tania karta 030 z fastem i jest juz super wypas!
(sam niedawno kupiłem 030 za 300zł więc to nie są jakies straszne koszty)
[#66] Re: Co wybrać???

@atarens, post #65

Nawet wiem od kogo
A co do wyboru to autor wątku musi sobie odpowiedzieć do czego tak naprawdę chce Amigę.
[#67] Re: Co wybrać???

@RadoslawF, post #63

Dostałem odpowiedz na pytanie dotyczące Kickstartu w A600.W cenie 259 zł jest 37.299 lub 37.300.Za dodatkowe 59 zł jest 37.350
[#68] Re: Co wybrać???

@wali7, post #61

E bzdury na 37.300 miałem wiele dysków od 400MB do 4GB i nigdy nie było żadnych problemów.
Używałem także kart CF od 256MB do 2GB bez problemów. Także Microdrive 2,5GB.
To informacja wyssana z palca z tymi problemami 37.300.
Wracając do tematu gość zakończył poszukiwania a Wy dalej dywagujecie dalej.
[#69] Re: Co wybrać???

Amigę 1000, potem A500, potem A2000, następnie A500+, A600. Jak będziesz miał już te modele to daj znać, poprowadzę Cię dalej
[#70] Re: Co wybrać???

Później, czyli kiedy? No ale lepsza 1200 :D Jest też trochę gier na AGA OK
[#71] Re: Co wybrać???

@odo, post #69

Zrobie tak(prawdopodobnie):
-A600
-A500
-A1200
-ACD32
[#72] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #71

zamieniłbym miejscami dwie pierwsze pozycje
[#73] Re: Co wybrać???

@atarens, post #65

"(sam niedawno kupiłem 030 za 300zł więc to nie są jakies straszne koszty)"

Turbo 030 z fastem za 300zł ??? Osobiście nie widziałem nigdzie taniej niż 500zł. No chyba że kupiłeś jakiegoś zepsutego dziada!
[#74] Re: Co wybrać???

@odo, post #72

A ja bym zdecydował - albo A600, albo A500 (raczej ze wskazaniem na A500, bo lubię ten komputer, to była moja pierwsza Ami). Oba mają ten sam procesor, łatwo można zmienić kickstart aby zyskać kompatybilność z drugim modelem, kości graficzne prawie te same. HDD w A600 przyda się tylko pod systemem (bo na WHDLoad jest zbyt wolna i ma za mało RAMu), zaś używanie systemu pod 68000 7 MHz, gdy mogę mieć za podobne pieniądze 5x szybszą konstrukcję? :)
Jak już koniecznie coś z 68000 (co uważam za zły wybór), to tylko jeden model. A potem (gdy, co prawie pewne, przestanie nam wystarczać) A1200.
[#75] Re: Co wybrać???

@wali7, post #74

Szybkość komputera nie ma znaczenia do WHDLoad. Znaczenie ma pamięć FAST i ew. AGA dla produkcji na A1200.

A Amiga 500 z HxC to faktycznie jest ciekawa alternatywa i dla A600 i dla A1200.
[#76] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #75

Użytkownicy WHDLoad (ja nim nie jestem) raportują, że szybszy CPU skutkuje np. szybszym wczytywaniem programów. Niektórzy twierdzą, że sam WHDLoad konsumuje część mocy procesora, przez co dobrze jest mieć pewien nadmiar mocy.
[#77] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #75

Amiga 500 to faktycznie prawdziwa legenda, to jej wizerunek widzi pewnie większość starych zgredów, którzy kiedyś jeździli na giełdę i z wypiekami na twarzy patrzyli na stanowiska na stoliczkach, na których A500 wydawała swoje dźwięki i przyciągała tłumy spragnionych tego "świętego graala"...

...jednak...

...dzisiaj jesteśmy już poza tamtą epoką i wiemy, że następcą A500 o lepszych możliwościach i parametrach byłą A1200. Powstało na nią kilka bardzo fajnych gier z bardzo kolorową grafiką, z których szkoda by było świadomie rezygnować, decydując się na A500 czy A600.

O czym zatem dalej debatować?
[#78] Re: Co wybrać???

@Duracel, post #77

Właśnie nie wiadomo.Ustaliłem już z 10 odpowiedzi temu co wybieram.
[#79] Re: Co wybrać???

@Art, post #73

Oczywiście nie blizzarda w tej cenie ale mtec 030 z 4mb za 300zl tez niczego sobie :)
[#80] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #75

Szybkość komputera nie ma znaczenia do WHDLoad.

W zasadzie nie ma, ale są przypadki kiedy ma i chodzi właśnie o WHDLoad, ponieważ tylko w wersji WHDLoad można "szybciej". O to prezentacja standardowej wersji i dopalonej wersji WHDLoad, pewnej gry 3D - http://www.youtube.com/watch?v=4a9DiScydNY
[#81] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #78

Właśnie nie wiadomo.Ustaliłem już z 10 odpowiedzi temu co wybieram.

W A1200 z WHDLoad masz zawarte obie Amigi A500 i A600. Po co masz kupować kilka Amig, gdy możesz mieć wszystkie w jednej?

Na A1200, nawet bez WHDLoad, odpalisz 95% gier z A500. Dodatkowo A1200 otworzy ci nowe perspektywy - podłączysz HDD, CD-ROM i nawet sieciówkę do routera (będziesz ściagał gry prosto z internetu).

A1200 to też gry AGA, ale nie tylko, to także system.
Jeżeli nie chcesz "uczyć" się Amigi, to kup A500 i wsadzaj dyskietki do czasu aż znajdziesz sobie lepszą konsolę. Jeżeli jednak myślisz o komputerze retro z prawdziwego zdarzenia, to A1200 jest jedynym rozwiązaniem. Baaaardzo uzależniającym. Kuszę cię z całych sił :D
[#82] Re: Co wybrać???

@Andrzej Drozd, post #81

Abstrahując od twórcy wątku, który już wybrał nie mogę się powstrzymać by nie zgodzić się z powyższymi opiniami.
Pamiętam wiele lat temu komiks w prasie komputerowej - w czasach gdy następowała ofensywa PC. W komiksie tym był superbohater który wchodził do sklepów i pytał:

- "jaki komputer do gier?"

odpowiedź sprzedawcy:

- "Oczywiście PC!
- A do multimediów?
- Oczywiście PC!
- Do Grafiki?
- Oczywiście PC!"

Po czym następował w...ol ;)

Pomijając więc rozwiązanie ostateczne :) chcę stanąć w obronie A600 i jednocześnie zepchnąć A1200 z pozycji jedynej królowej.

1. Na A1200 BEZ whdload korzystając przy tym z dyskietkowego kicka 1.3 i kombinacji w bootmenu nie uda się uruchomić WIĘCEJ niż 95 gier o demach nie wspomnę. W czasach gdy A1200 była na fali oceniano iż chodzi ok. 60% starego softu. Nie sprawdzałem, nie bawiłem się - sam jadę na whdload. Ale wówczas tak oceniano i sądząc po tym co chodziło u dwóch znajomych z A1200 mogła to być wartość bliska prawdy.

2. O ile workbench 1.3 trąci myszką i dobry soft szybko został na niego zarzucony o tyle workbench 2.xx nie ma się czego wstydzić. Systemy 2.x i 3.x nie różnią się wiele od siebie a jednocześnie szybko patenty z 3.x zostały zaadaptowane do 2.x. Jeśli postawi się system ze strony classicwb to praktycznie na A600 zyskuje się niemal pełną funkcjonalność 3.x. Ograniczeniem jest rzecz jasna liczba kolorów (nie ma AGA) no i mniejsza szybkość otwierania okien i uruchamiania programów (wolniejszy procek). Nie jest to jednak prędkość żółwia - po prostu A600 ma swoje tempo :)

3. Jasne że na szybszym procku szybciej ładuje się system, rozpakowują moduły czy startuje soft pod whdload. Tak samo szybciej będą chodzić gry 3D. Ale na Boga! O ile gry 2D (Super Frog, BubnStick czy AlienBreed) potrafią nadal się podobać i starym i młodym o tyle 3D to czysta żywa ciekawostka. Nawet na A1200 z 060 gra 3D w porównaniu choćby z PS2 wygląda biednie i gra się biednie. Inna epoka, inny świat.

4. Do A600 również podłączyć można sieciówkę, CD-ROM o hdd nie wspomnę bo to banał.
[#83] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #82

A 600 ma przy tym dwie zalety w porównaniu z A1200:

1. Jest malutka.
2. Jest tańsza.

I do okazjonalnej zabawy nadaje się znakomicie.
[#84] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #82

Tutaj też się z kolegą zgadzam.Już wybrałem A600 i tego nie zmienię.Koniec Tematu(przynajmniej dla mnie).
[#85] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #82

Z miłą chęcią obejrzę i porównam zestawienie hitów, których nie uruchomię na A1200 i hitów z A1200 których nie uruchomię na A600/A500, tak z gier jak i dem.

Osobiście udało mi się na A1200 odpalić wszystkie klasyczne tytuły, które pamiętałem z A600.
[#86] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #83

A 600 ma przy tym dwie zalety w porównaniu z A1200

Ma też jedną zasadniczą wadę, dla mnie nie do przełknięcia - ma tylko 1 MB pamięci graficznej.
O takim systemie jak tutaj jest, gdy wciąż zostaje 1,4 MB pamięci graficznej można tylko pomarzyć - http://www.ppa.pl/images/graffiti/waszeblaty/adrozd/adrozd_3.gif
[#87] Re: Co wybrać???

@Andrzej Drozd, post #86

Przesadzasz, drugi MB Chipu można bez problemu dołożyć to tylko kwestia dopłacenia ale kości AGA nie dołożysz i to jest prawdziwa wada nie do obejścia. Z założenia rezygnuje z uruchamiania gier na kości AGA. Co ciekawsze cześć osób zachwalająca w tym wątku wybór A600 posiada również A1200 i to jest ich sposób na obejście tej wady tyle ze sporo kosztowniejszy niż kupno tylko jednego komputera.

Pozdrawiam
[#88] Re: Co wybrać???

@RadoslawF, post #87

Jeszcze jedno pytanie:
Czy gry podane poniżej są na A600 i czy pójdą z 2 MB ChipRam?
Another World
Legion
Prince of Persia
Civilization
Settlers
[#89] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #88

tak
[#90] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #88

wszystkie pójdą na zwykłej amidze , idą nawet na 1 mb

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2012 11:19:17 przez marcin1982
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem