kategoria: A600
[#121] Re: Co wybrać???

@odo, post #119

ale i tak było fajne ;)
[#122] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #1

emulator Amigi WinUAE - najszybciej i za darmo
[#123] Re: Co wybrać???

@Motyl, post #122

Tyle, że emulator to tylko emulator. Fakt, że jest super szybko i wygodnie, ale brakuje klimatu.
[#124] Re: Co wybrać???

@odo, post #123

Emulator daje komfort natychmiastowego dostępu do wszystkich modeli Amig...
Odpada ponadto problem nieczytającego floppa / padniętych dyskietek, braku RAM czy słabego procka...
Od prawie 15 lat emuluję sobie na PC, co się tylko da - Amigi, Maki, konsole do gier (NeoGeo, PSX, Nintendo64, M.A.M.E. ,GBA Advanced, itp. ), ale też routery, switche (Cisco!), PDA...

Jeśli już miałaby być sprzętowa Amiga, to oczywiście tylko A1200.
[#125] Re: Co wybrać???

@Motyl, post #124

Emulator jest jak seks przez Skype ;D
[#126] Re: Co wybrać???

@Motyl, post #124

No raczej słabe porównanie. Emulacja to raczej jak seks z żoną, która nie potrafi tego co zawodowa zdzira ;) Pomieszałem :)

Również korzystam z emulacji od wielu lat, ale po początkowej fascynacji, przyszedł czas na refleksję, że emulacja to nie to samo :) Tylko prawie to samo.
Emuluję głównie ośmiobitowe Atari i C-64, Amigę, Atari ST, Dosa, konsole Segi 8 i 16 bit, PSX.

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2012 11:29:10 przez odo
[#127] Re: Co wybrać???

@Duracel, post #120

Po co sie ograniczac? Najlepiej miec A500, A1200 i UAE:)
A500 - hardcorowe, stare produkcje, ktore ni kuta nie da sie odpalic na czyms innym
A1200 - wszelkie giery poza 3D, takze te ktore nigdy na ami nie wyszly, dzieki scummy
UAE - giery 3D i uzytki - teraz dopiero dostaja skrzydel.

Amen.
[#128] Re: Co wybrać???

@marianoamigo, post #127

Breathless nie bardzo chce dostać skrzydeł ;)
[#129] Re: Co wybrać???

@odo, post #128

Why? Na 040 pieknie chodzil u mnie, niby nie przyspiesza?

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2012 13:28:57 przez marianoamigo
[#130] Re: Co wybrać???

@marianoamigo, post #129

no właśnie niezależnie jak ustawię emulator to cały czas prędkość działania gry jest taka sama
[#131] Re: Co wybrać???

@Motyl, post #124

Emulator daje komfort natychmiastowego dostępu do wszystkich modeli Amig...
Odpada ponadto problem nieczytającego floppa / padniętych dyskietek, braku RAM czy słabego procka...

To całkowicie przeczy ideałom retrokomputingu.
Amigowanie jest dla tych, którzy szukają przygód a nie wygód. Taki komputerowy surwiwal. Używanie emulatora jest jak zdobywanie gór helikopterem.
[#132] Re: Co wybrać???

@Daclaw, post #131

Wystarczy podpiąć do PC starą klawiature sprzed 20 lat, podłączyć pod stary monitor CRT, do tego jeszcze stary dżojstik/pad i pod emulatorem będzie niemal jak na Amidze i PC nie braknie wydajności tak jak mogło by przyjaciółce zabraknąć Sam tak robie i jest cudnie, zwlaszcza ze mam CRT 21" więc prawie jak ekran tv i jeszcze scanlines wlaczam pod winuae zeby bylo bardziej bosko :)

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2012 19:33:04 przez tygrys466
[#133] Re: Co wybrać???

@odo, post #130

Zmieniałeś ustawienie FPS na 50 ?

"Za Żelazną Bramą" fajnie chodzi na gołej A1200 :) Albo symulator FA18 :)
Znajdzie się tego więcej...

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2012 19:39:40 przez kjb666
[#134] Re: Co wybrać???

@kjb666, post #133

Najważniejsze że na gołej amidze 1200 pięknie śmiga Slam Tilt!!!
[#135] Re: Co wybrać???

@kjb666, post #133

No pewnie, ale nic z tego
[#136] Re: Co wybrać???

@Daclaw, post #131

True! Sysinfo wywala, że ... "Phone me now!", tysiące MIPS-ów, rewelacyjna grafika RTG, super dźwięk, wszystkie modele pod jednym kliknięciem! I co z tego? Jakoś nie to samo co nawet najprostsza pięćsetka w realu... Duracell trafnie to ujął, ale nie chcę nic dopowiadać, bo dopiero co wróciłem z banicji...

A żeby nie było, że offtop, to do autora wątku poszedł ode mnie priv. Mam nadzieję, że pomocny :)
[#137] Re: Co wybrać???

@atarens, post #134

A także Banshee i Arcade pool i czego chcieć więcej :D
Najsampierw A1200 to cud miód do powrotu w retroamigowanie.
[#138] Re: Co wybrać???

@odo, post #135

1 2 3
tak masz?
[#139] Re: Co wybrać???

@kjb666, post #138

Sprawdzę po pracy, ale dzięki za zainteresowanie i pomoc
[#140] Re: Co wybrać???

@Papier79, post #137

Jak można mieć takiego avatara ???
[#141] Re: Co wybrać???

Ależ dyskusja rozgorzała. Obiektywna prawda jest taka, że A1200 jest najlepsza i najbardziej praktyczna do takiego rozrywkowego klasycznego amigowania. Jedynym argumentem przemawiającym za A500/A600 byłby tylko osobisty sentyment. Ale w tym momencie i tak żadne argumenty takiego delikwenta nie przekonają, więc po cholerę pytać? ;)

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2012 09:37:45 przez Jacques
[#142] Re: Co wybrać???

@odo, post #140

Jak widać można :D Jak bedzie dostęp do komputra to się pomyśli nad zmianą. Aktualnie w trybie komórkowym pisuję
[#143] Re: Co wybrać???

@Jacques, post #141

Już wybrałem A600 a oni nadal mi mówią żebym brał A1200.Będę się przenosił do o wiele mniejszego pokoju,więc raczej laptop z monitorem CRT + Amiga 1200 + miejsce na inne zajęcia(odrabianie lekcji,granie w gry planszowe) się nie zmieści na jednym biurku.

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2012 15:07:29 przez __--AmigaForever--__
[#144] Re: Co wybrać???

@Papier79, post #142

Uff !
[#145] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #143

Tylko czy wybrałeś (ze względów gabarytowych lub dowolnie innych) A600 PRZED założeniem tego wątku.
Bo jeżeli tak, to zakładanie tego wątku było bezcelowe.
Chociaż wątek stał się miejscem na rozlazłe "dywagacje o wszystkim i o niczym".
Co świadczy głównie o tym że nie ma lepszego tematu na strzępienie języka.
[#146] Re: Co wybrać???

@stachu100, post #145

Może miał swoje preferencje, ale chciał zobaczyć czy ktoś go odwiedzie od podjętej decyzji? ;)
Swoją drogą w naszej sytuacji amigowej, niedługo nic innego nam nie pozostanie jak strzępienie języka :)
[#147] Re: Co wybrać???

@kjb666, post #138

Sprawdziłem i niezależnie jak ustawię opcje czy turbo ON czy OFF to i tak samo działa gra. Rozdzielczość też nie ma znaczenia, czy 640x480 czy 1280x1024
[#148] Re: Co wybrać???

@Duracel, post #146

Widze kolega, mimo nalegań grupy pozostał nieugięty! Zapieprzył sprawę i wybrał A600 Teraz pozostanie bez powera AGA, Blizzardów, Indi, Bvision i dziesiątków możliwych rozszerzeń. Ale to nie moja wina :o koledzy dobrze doradzali! OK
[#149] Re: Co wybrać???

@Art, post #148

Oj tam, niech sie bawi. Jego kasa, jego życie :P
[#150] Re: Co wybrać???

Ja bym sobie wybrał A2000 made in Germany. Zawsze taką chciałem mieć :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem