kategoria: A600
[#91] Re: Co wybrać???

@marcin1982, post #90

Ok.Dzięki za info.
[#92] Re: Co wybrać???

@marcin1982, post #90

Legion chyba 2MB wymaga.

A600 jest mała - kosztem klawiatury numerycznej. Niby jest emulacja pod systemem tejże, ale nie ma to jak prawdziwa.

A600 jest wolna
A600 ma tylko 1 MB
A600 nie ma kości AGA
A600 ma ciasno koło portu myszki, przez co nie podepniesz interfejsów ps2/usb do myszki
A600 nie jest kompatybilna z A500 :) A na 1MB jak wgrasz kickstart z dyskietki, to już nic nie uruchomisz :)

Oczywiście możesz dołożyć pamięć i turbo, ale wtedy cenowo zbliżysz się (przekroczysz) A1200.

Na A1200 nie działa Moonstone, Reunion.
Nie wiem czy są oprócz tego jakieś ciekawe tytuły, co działają tylko pod whdload.
[#93] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #88

Ciekawe co z takimi tytułami jak:

Alien Breed: Tower Assault
Banshee
Body Blows Galactic
Chaos Engine
Dangerous Streets
Deluxe Galaga
Fightin' Spirit
Gloom
Jetstrike
Slam Tilt
Roadkill
Simon The Sorcerer
Skeleton Krew
Super Stardust
Super Street Fighter II Turbo
Super Street Fighter II: The New Challengers

Serio chcesz rezygnować z AGA? Z tego co wiem niektóre z nich są tylko na AGA, a te które są na ECS i OCS wyglądają znacznie gorzej niż wersje na AGA.
[#94] Re: Co wybrać???

@RadoslawF, post #87

Najczęściej przeze mnie uruchamianą Amigą jest właśnie sześćsetka. Na drugim miejscu jest A500 z HxC. A1200 jest na końcu.

Dla "amigowania normalną łyżką" A600 sprawdza się znakomicie zwłaszcza że można to wygodnie robić już za ok. 250zł (150zł Ami plus 100zł 1MB Chip RAM). Jeśli ktoś zgłodnieje wówczas sprzeda bez straty A600 i kupi A1200.

Po ile chodzą ostatnio sprawne A1200 na allegro?
W większości wypadków wersje na OCS/ECS niewiele ustępują AGA. Bawiłem się w porównywanie. Jest ładniej ale szoku nie ma.

A jeśli chodzi o wypasione gry - po ile chodzą PS2 na allegro?

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2012 12:04:52 przez conrdd
[#95] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #88

Civilization ma wersję dla OCS, i dla AGA. Ta ostatnia ma więcej kolorów.
[#96] Re: Co wybrać???

@kjb666, post #92

"Na A1200 nie działa Moonstone, Reunion."

Reunion działa na A1200, chyba że to jakaś inna gra z podobną nazwą, to w co ja grałem to kosmiczna strategia.

Pozdrawiam
[#97] Re: Co wybrać???

@RadoslawF, post #96

Oczywiście, że Reunion działa na A1200
[#98] Re: Co wybrać???

@Duracel, post #93

Szkoda mi tylko 1 gry z tej listy:
Chaos Engine
[#99] Re: Co wybrać???

@kjb666, post #92

Ja kupuje A600 z dyskiem,dodatkowym 1 MB ChipRam i Workbenchem 2.1.
Gier na AGA mi nie szkoda.Dla mnie nie jest najważniejsza grafika czy dzwięk.Dla mnie najważniejsza jest grywalność,fabuła.
[#100] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #98

chaos engine działa na a500 i 600 jest werscja na ocs
[#101] Re: Co wybrać???

@kjb666, post #92

Ja właśnie dlatego, że A600 jest mała wybrałem właśnie ją - chociaż doskonale rozumiem jej ograniczenia. Niestety nie mam zbyt wiele miejsca na retro komputery i wolałem trochę ją podrasować i to starcza do podstawowego cieszenia się z Amigi.
[#102] Re: Co wybrać???

@Duracel, post #93

Simon The Sorcerer? Wczoraj grałem na A500. Chaos Engine jedynka jest w wersji na OCS/ECS, dwójka jest tylko na AGA. Najbardziej żal mi UFO - wersja na OCS wygląda bardzo biednie w porównaniu z AGA/PC.
Też myślałem, że A500/600 to za mało ale do gier/dem wystarczy (przynajmniej mi).
[#103] Re: Co wybrać???

@Jenot, post #102

Jak dla mnie gry typu UFO, czy Civilization mają na maszynach z 68000 7 MHz podstawową wadę: są wolne. A1200 z Fastem jest ponad 5x szybsza.
[#104] Re: Co wybrać???

@wali7, post #103

UFO dla AGA na A1200 chodzi w tym samym tempie jak UFO ECS na A600. Czyli żółwio.

Poza tym nie ma się co czarować: gry 3D są na ami 500/600 i 1200 biedne w porównaniu do produkcji na PC nawet sprzed piętnastu lat. (Tak - A600 - Nemac chodzi na A600, Gloom również, podobnie Cytadela - choć nie pamiętam czy na procesorze 68000.) Podobnie jak i bardziej skompilowane strategie. Za to Mega lo Mania, Millenium, Perfect General - palce lizać.
[#105] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #104

Tu nie chodzi o gry 3d, tylko o tych kilka strategii. UFO chodzi na A1200 z Fastem szybciej niż na 68000 7 MHz.
Dla mnie też wadą nie do przeskoczenia jest brak klawiatury numerycznej - kilka gier (np. mój ulubiony Armour Geddon) oraz Deluxe Paint mają przypisane różne funkcje pod tych kilka brakujących klawiszy.
W obecnych czasach kupowanie Amigi po to, aby grać z dyskietek ma kolejną wadę: padające nośniki i stacje, potem mamy wątki jak ten ostatni http://www.ppa.pl/forum/amiga/26294/problem-z-dyskietkami-os-3.1 . Rozwiązaniem jest albo HxC - cena 240 zł (już z obniżką), albo WHDLoad (konfiguracja A600 umożliwiająca korzystanie z WHDLoad jest droższa od konfigu A1200). Do przenoszenia danych można też użyć karty sieciowej na PCMCIA - ale 2 MB Chip ram w wypasionej A600 (albo gołej A1200) ledwo wystarcza na odpalenie stosu TCP/IP.
Ja wiem, że jako posiadacz A600 z 68030 25 MHz i 10 MB RAM jesteś z niej zadowolony, ale teraz wczuj się w rolę pytającego w tym wątku (który ma pieniądze tylko na gołą A600, i raczej kupi A1200 zamiast ją rozszerzać) i odepnij kartę turbo. Spróbuj odpalić kilka programów. Czy teraz A600 jest wciąż tak fajna?

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2012 14:01:19 przez wali7
[#106] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #104

UFO AGA zostało pisane pod CD32 i nie korzysta z pamięci Fast, więc praktycznie tak samo chodzi na gołej A1200 na takiej z Fastem jak i na takiej z jakimś wypasionym turbo. Mimo wszystko wersja AGA chodzi sprawniej na A1200 niż wersja ECS na jakiejś Amidze z 68000. Sprawdzałem osobiście.

Pozdrawiam
[#107] Re: Co wybrać???

@wali7, post #105

Prócz A600 z podpisu mam również dwie gołe A600 jedynie z podpiętymi kartami CF jako twarde dyski. Na obu mam postawione systemy z classicwb z tym że na pierwszej bez zmian, natomiast na drugiej odchudzony i bez części bajerów. I w obu wypadkach amigowanie (oczywiście z 2MB RAM Chip) sprawia dużo frajdy.

Natomiast z przeszłości - ponieważ turbo kupiłem dość późno do pisania i składania magisterki - pamiętam że sześcsetka z 68000 i 2MB RAM dawała sobie świetnie radę. Soft od kolegów z A1200 i A500 na ogół chodził bez zarzutu, dużo gier uruchamiało się z twardego dysku (nawet jak nie było installera to wystarczyło skopiować dyskietki i porobić assigny). Miałem MagicWB, pasek start, i sporo innych rzeczy których już nie pomnę. To nie jest tak że jak nie ma whdload to twardy dysk się nie przydaje - jest mnóstwo gier które chodzą natywnie z twardego dysku ponieważ już 20 lat temu firmy piszące programy na Ami zauważyły, iż wielu użytkowników Amig ma twarde dyski. A ponieważ standardem dla OCS/ECS jest 1MB RAM stąd 1,6 - 1,7MB które zostaje po odpaleniu Workbencha spokojnie wystarcza.

Tak - A1200 jest lepsza od A600. Ale A600 niewiele jej ustępuje w dzisiejszych czasach w klasykowaniu. I dlatego jej bronię pytając przy tym - ilu stronników A1200 miało do czynienia z A600 z twardym dyskiem? ;)
[#108] Re: Co wybrać???

@wali7, post #105

Nie mam pieniędzy na goła A600,tylko na coś dodatkowego razem z nią.
[#109] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #108

Licząc po cenach z efunzine goła A1200 wyjdzie Cię jakieś 50 zł mniej niż A600 z dodatkowym 1 MB CHIP. No ale to Twój komputer i Twoje pieniądze...
[#110] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #107

"Tak - A1200 jest lepsza od A600. Ale A600 niewiele jej ustępuje w dzisiejszych czasach w klasykowaniu. I dlatego jej bronię pytając przy tym - ilu stronników A1200 miało do czynienia z A600 z twardym dyskiem?"

Ilu by ich nie było to nie zmieni faktu że jednak A1200 jest lepsza i A600 jej ustępuje. Nie wszystkie nowe gry tak jak UFO miały swoje odpowiedniki dla starszych Amig. Podstawą do zabawy klasykiem jest jednak A1200, A600 będzie fajna jako drugi komputer ale sprawdzi się tez dla ludzi którzy świadomie ją wybiorą zdając sobie sprawę z jej ograniczeń. A ze świadomym wyborem będzie różnie, z tydzień temu ktoś wyprzedawał w kawałkach rozbudowaną A600 z opisem że zamienia ją na A1200. To nie pierwszy taki przypadek zaobserwowany na allegro.

ps. miałem do czynienia z A600 z twardym dyskiem, mam aktualnie A2000 z 030/25MHz i HD + CD SCSI. A na pierwszą ( po przerwie też) Amigę polecam jednak A1200.

Pozdrawiam
[#111] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #1

Dyskusja od pewnego momentu jak zwykle bez sensu.

- A1200 jest lepsza bez dyskusji. Szału w grafice niema, ale trudno liczyć na szał gdy mowa o tej samej linii komputerów. Lepsza grafika w kilku tytułach jest jednak wyraznie widoczna. No chyba, że komuś sympatia do A500/A600 koloryzuje grafikę automatycznie :] Moją pierwszą Amigą za drugą wypłatę w zyciu była A600 i też mam do niej sentyment, ale miałem potem CD32 i A1200 i swoje wiem. Tytuły na A1200 na AGA są ładniejsze.

- Na A1200 chodzą praktycznie wszystkie tytuły z A500/A600 ponieważ z czasem wypuszczano poprawione wersje.

- Kwestia ceny również jest dyskusyjna. Patrząc na obecne ceny A600 nie widzę olbrzymiej różnicy w cenie pomiędzy A600 a A1200. Być może wynika to właśnie z małych gabarytów.

- Gabaryt A1200 jest większy raptem o blok numeryczny. Jak ktoś ma miejsce na A600 to te około 10 cm więcej również znajdzie. Moja A1200 stoi na półeczce w sypialni i hektara nie zajmuje. W zamian mam możliwość łatwej rozbudowy, w miarę przystępny i dość płynny OS 3.9, gdzie za sprawą kilku kliknięć mam praktycznie wszystkie hity tak z gier jak i Demosceny.

- Próba udowodnienia, że A600 jest lepsza od A1200 jest czystą abstrakcją. Nie jest lepsza i to z wielu powodów. No chyba, ze ktoś traktuje Amigę jako element dekoracji wnętrza i to nie dużego wnętrza gdzie 10cm to dla niego olbrzymi obszar wart wielu udogodnień które daje A1200 nad A600.

- A500 to już inna bajka. Ile jest większa od A1200 chyba widać gołym okiem.
[#112] Re: Co wybrać???

@RadoslawF, post #96

A sorry, miałem na myśli Perihelion (na A1200 z dyskietki nie dałem rady uruchomić) , nie wiem czemu napisałem Reunion :)

----edit

@Duracel:
Jedyny "logiczny" argument przeciwko A1200, to sentyment do A600.
Jak zauważył recedent, kolega już wybrał zanim zapytał :)

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2012 18:43:38 przez kjb666
[#113] Re: Co wybrać???

@kjb666, post #112

Nie wybrałem jeszcze przed zapytaniem,bo najpierw był A500,lecz się z niego rozmyśliłem.
[#114] Re: Co wybrać???

@kjb666, post #112

Peryhelion też działał na A1200, ale instalowałem go na HD, z dyskietek nie próbowałem.

Pozdrawiam
[#115] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #113

No więc masz same argumenty za Amigą 1200.

Jak napisał recedent:

Licząc po cenach z efunzine goła A1200 wyjdzie Cię jakieś 50 zł mniej niż A600 z dodatkowym 1 MB CHIP.

Tylko 50 zł więcej za królową "małych" Amig :)

A jeśli jakiś czas później zainwestujesz ~40zł w twardy dysk 2.5 cala, to wtedy odpalając system na takiej Amidze z kolekcją modułów, dem, magazynów dyskowych...

Ja zaczynałem od A1200, jak potem zobaczyłem powolność A500/A600... to mi ręce opadły. No ale chyba musiałbyś sam zobaczyć różnicę, żeby wybrać A1200 :)
[#116] Re: Co wybrać???

@Duracel, post #111

A1200 jest lepsza bez dyskusj

Dokładnie, tutaj nie ma żadnej dyskusji. Albo ktoś wybiera A500 i wsadza sobie dyskietki, albo wybiera normalny komputer A1200, który w pełni zastąpi A500.

Bitwa o A600 jest tylko tego typu, że kogoś nie stać na nowe biurko, tylko o rozszerzoną klawiaturę numeryczną dla A1200. Tańsze jednak będzie większe biurko, niż dodatki do A600 :)

No i co to za Amiga bez AGA? "Jeżeli nie macie AGA nawet w tych czasach, to żałujcie". :D
[#117] Re: Co wybrać???

@Andrzej Drozd, post #116

Nawet Amiga z AGA w porównaniu z pierwszym Playstation wygląda biednie i smutnie. Pamiętam jak dumni posiadacze A1200 pokazywali pierwsze ścigałki w 3D po czym kupiłem PSX i kopara mi opadła. A1200 z całą AGA to był już trzeci świat.

Przypominam iż klasyczna Amiga umarła. Podobnie jak umarły C-64, Atari XL/XE, ST, ZX-Spectrum czy ZC-81. Jednak scena na nich żyje i hobbyści wciąż się nimi zajmują. Zabawa w retro polega na korzystaniu z komputerów których czas minął dwadzieścia lat temu. Jasne że np. sapy mógłbym odpalić na pierwszym lepszym PC - jednak klimat jest wówczas gdy odpalę je na małym Atari. A przecież pierwszy lepszy telefon ma szybszy procesor i lepszą grafikę oraz dźwięk niż dopalona Amiga 1200. Więc pisanie "normalny komputer" w przypadku A1200 ( mamy rok 2012) a jednocześnie wyrzucanie A500 i A600 do getta "nienormalnych" jest dziwne - wszystkie trzy są "nienormalnymi" starociami o pięknej przeszłości. Dokładając do tego ryzyko zakupu uszkodzonego sprzętu ( w końcu swoje lata ma) lepiej na wejściu wydać 100zł na A500 czy 150zł na A600 niż 350zł na A1200. Ale jest to moje zdanie z którym spokojnie można się nie zgadzać. :)

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2012 07:32:48 przez conrdd
[#118] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #117

A jak źle wygląda A1200 czy PSX w porównaniu do SGI Indygo 2 (miałem w tym czasie zajęcia na uczelni na tej maszynie). :)
Do klasykowania A1200 nadaje się bardziej niż A600, gdyż: ma szybszy procesor, wszelkie rozszerzenia są dużo tańsze i o większych możliwościach, ma więcej RAMu, lepsze kości graficzne. Wszystko to sprawia, że po instalacji pakietu WHDLoad chodzi na niej bezproblemowo więcej tytułów niż na A600.
Możliwości A1200 są zupełnie wystarczające, jeszcze w 1998 napisałem moją pracę magisterską na tej maszynie, wykresy powstawały na emulowanym macu. Zarówno A500 jak i 600 dużo mniej nadawały by się do tego zadania.
Ja nie twierdzę, że A500, czy A600 są niefajne. Po prostu A1200 jest lepsza do tego, do czego chciałby ja użyć pytający. Nie proponujemy A4000, mimo że jest lepsza od A1200.
Kupując A1200 mamy pewność, że komputer będzie uboższy o wszystkie te wymienione wyżej rzeczy. Gdybym przyjąć Twoją argumentację, to wszyscy kupujący przykładowo używane Audi A4, powinni zdecydować się na Fiata Uno, bo przecież dużo tańszy, to i ryzyko utopienia kasy mniejsze. Tak... nie zgadzam się z Twoim zdaniem :)
[#119] Re: Co wybrać???

@wali7, post #118

Rewelacyjnie ! Indygo nie miało gier ;)
[#120] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #117

Więc pisanie "normalny komputer" w przypadku A1200 ( mamy rok 2012) a jednocześnie wyrzucanie A500 i A600 do getta "nienormalnych" jest dziwne - wszystkie trzy są "nienormalnymi" starociami o pięknej przeszłości.

Nikt nie wyrzuca A500 i A600 do jakiegoś getta. Poruszamy się w zbiorze "staroci o pięknej przeszłości" z którego to zbioru najbardziej racjonalne jest kupno A1200. Różnica w cenie nie jest taka jak opisujesz, a druga rzecz, to jeżeli poruszamy się w sferze takich staroci i klimatu retro, to warto brać to retro, które oferuje najszerszy i najbardziej intensywny wachlarz oferowanej atrakcji. Takim jest właśnie A1200 która ma to co A500/A600 plus coś jeszcze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem