kategoria: A600
[#151] Re: Co wybrać???

@Papier79, post #142

A nie jest to przypadkiem Jakub Wędrowycz?

Kawałek z "Weźmisz czarno kure...":

Ponadto w większości murowanych domów w ścianach i w piwnicach znajdowały się
zamurowane problemy. O ile wioska była naszpikowana problemami, o tyle szczególne ich
zagęszczenie występowało w gospodarstwie starego Józefa Paczenki.
Siedem problemów z czasów okupacji i okresu utrwalania władzy ludowej spoczywało w
jego ogrodzie i wąchało kwiatki od spodu. Problemy miały rany od broni palnej i siecznej, i
nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole. Problemy te można określić z grubsza jako
broń palna i amunicja do niej. Na strychu chałupy znajdował się niewielki problem w postaci
kotła i systemu rurek służących do skraplania problemów lotnych. Skroplone problemy
trafiały do butelek. Parę, wyjątkowo dokuczliwych problemów w błękitnych mundurach,
mieszkało w domu po drugiej stronie płotu. Ale zasadniczy problem spoczywał głębiej w
ziemi...

Przepraszam za offtop :)
[#152] Re: Co wybrać???

@Sventevith, post #150

Ja mam A2000 tylko projekt już z pomocą stanów, nie pierwsza, polecam zamiast A600 ;-p Naprawdę fajny komp, bardzo nie doceniany, ale przeznaczony dla kogoś kto ma miejsce na biurku i chce dołożyć kartę GFX itd.

A teraz offtop:
Jak ktoś ma A2000 z Niemiec (z taką płytą: http://amiga.resource.cx/photos/a2000,1) to chętnie się wymienię, a dam w taką w której karty Zorro i turbo będą działały
[#153] Re: Co wybrać???

@Art, post #148

Jego sprawa, bez dwóch zdań.

Mam nadzieję, że kolega się pochwali jak mu idzie kupowanie komputera z osprzętem, a następnie zabawa z A600 w praktyce: dysk/CF, stawianie systemu, przenoszenie danych, WHDLoad itd.

--

Amiga 600 zanim będzie się nadawała do WHDLoad albo jakiejkolwiek (ślimaczej, bo to i tak będzie daleko od choćby średnio-sensownej) pracy z WB, oprócz HDD/CF powinna zawierać:

1 - ROM 2.x w wersji minimum 37.300 a najlepiej .350 albo w ogóle 3.0/3.1
2 - rozszerzenie pamięci do 2MB Chip + jakiś Fast RAM (np. + 4MB od Kippera2K za 40 CAD + wysyłka); absolutnie żaden SRAM na PCMCIA, szkoda kasy i nerwów!

I już po przebrnięciu przez zakupy i konfigurację mała uwaga. Sporo gier WHD ma domyślnie ustawiony klawisz wyjścia na "PrtScr" / "*", który znajduje się ... na klawiaturze numerycznej (to taka mała złośliwość dla kolegi przeciwko wyborowi 600-tki zaplanowana już przez Commodore ). Można to oczywiście zmienić w każdej grze (instrukcja to opisuje).

No nic, to powodzenia kolego w dążeniu do celu OK Pozdro!

PS. Jak kolega "nowy" w temacie, to zapewne jeszcze w niejednym jego wątku będzie można trochę pogawędzić ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2012 04:00:39 przez mccnex
[#154] Re: Co wybrać???

@mccnex, post #153

Kolega zapewne doświadczony w pracy z A600 skoro tak zdecydowanie wypowiada się o wygodzie jej użytkowania? :) Szkoda że moje doświadczenia w użytkowaniu WB na A600 z 68000 i 2MB Chip są zupełnie inne no ale to rzecz gustu. Nie wiem również po co parcie na rom 3.x - system 2.0 świetnie sobie radzi zwłaszcza przy skorzystaniu z gotowca z classicwb.

Niektóre gry mają w WHD ustawione na wyjście PstScr - co zresztą jest dramatem bo zmusza do wyjścia z gry przez reset ;)

@Art
I tutaj się zgadzam - tyle tysięcy PLN do wydania na rozbudowę A1200 zostało w kieszeni ;)

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2012 07:52:27 przez conrdd
[#155] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #154

Ja wiem ze mozna i na 1mb dzialac na Workbenchu ale to traci masochizmem. Mialem na a600 wb z 2mb chipu z ks2 stad wniosek ze fast duzo zmienia zwlaszcza w kontekscie whdload. Teraz mam z turbo i fakt... moze troche sie odzwyczailem. Parcia na ROM 3nie ma -poprostu chcialem podkreslic na wszelki wypadek ze takowy zadziala bo przeciez rozne konfigi sie trafiaja.

quitkey w whd mozna zmienic na dowolny jak cos. trzeba tylko pamietac o uprzednim aktywowaniu opcji NOVBRMOVE

pozdrowki

ps. sorki za styl ale pisze z kindle i nie jest to szczyt wygody
[#156] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #143

To się jeszcze kolego zastanów póki nie wydałeś pieniążków na A600. Nie mówię, że nie warto, ale ja się poddałem. A600 leży rozbebeszona i nie mam ani serca ani ochoty na poskładanie jej do kupy. Za to co kilka dni odpalam A1200 i miło spędzam czas. Szczerze mówiąc to w A1200 nawet flopa nie mam, więc na temat feelingu się nie wypowiem. A600 do odpalania gier z dyskietek - ok, jak najbardziej. Jeżeli jednak chciałbyś jakieś nowsze demka pooglądać, pobawić się jakimś użytkiem, czy pograć w gierki WHDLoad to A1200 to jedyna sensowna opcja. Do WHDLoad styknie A1200+8MB Fast. 8MB fastu to mniej więcej taki koszt jak 2MB chip do A600.

PS. nie to żebym namawiał, w końcu to Twój pieniądz.
[#157] Re: Co wybrać???

@Red_Bullet, post #156

A ja bym chciał A4000 z CyberstormemPPC 060/80, GFX-em (powiedzmy Voodoo 3), kartą muzyczną, dobrym monitorem CRT (jest taka 17 Microviteca, która współpracuje z Ami, tyle, że ma pancerną obudowę, bo to monitor przemysłowy)...tyle, że za taki drobiażdżek będę musiał dać z 10 tys. :( WinUAE to nie to samo.
[#158] Re: Co wybrać???

@Red_Bullet, post #156

ja też skłaniałbym się ku A1200, ale z zupełnie innego powodu. Ze względu na puchnące kondensatory taka A600 to tykająca bomba, z dnia na dzień można stracić dźwięk, obraz, czy doznać zupełnego braku reakcji na Power ON. Wymiana kondensatorów SMD do prostych rzeczy nie należy.

Tymczasem taka A1200 Magic, siłą rzeczy ze względu na młodszy wiek, powinna zdecydowanie dłużej wytrzymać pod tym względem.

Problem znam z własnego doświadczenia - w marcu 2012 r. kupiona A600 nawet sprawna, trochę poleżała w szafie w oczekiwaniu na lepsze czasy. po zdobyciu rozszerzenia do 2 MB CHIP, 4 MB FAST, dysku CF, zaczęły się problemy z uruchamianiem (wstawanie z CAPS LOCKiem i brak reakcji przez pierwszych kilkanaście minut, później załapuje).
[#159] Re: Co wybrać???

@OSH, post #157

W piątce byś się zmieścił. Z doświadczenia piszę OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem