kategoria: A600
[#31] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #20

Heh, czyli od początku tego wątku szukałeś dla siebie potwierdzenia, żeby brać A600? To bierz, śmiało...
[#32] Re: Co wybrać???

@PrzemasIII, post #23

Pod warunkiem ze na pokladzie bedzie fast. Wg mnie 600 to dobry wybor podobnie zreszta jak 500 czy 1200. Mam wszystkie trzy i z kazdej jestem zadowolony. I nieprawda iz wiekszosc 600 ma rom 37299 ktory wymaga bootowania z dyskietki - patrzac na allegro 2/3 amig 600 ma 37300 lub 350.
[#33] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #32

Jeżeli do gier to najlepiej kupić CD32, miałem 1200 z turbo 1240/32ram, komputerka głownie używałem do gierek, w końcu postanowiłem sprzedać i zostawiłem CD32 do retro grania dla mnie idealna, na 3 płytkach cd mam praktycznie wszytkie gry jakie wyszły na amige.
[#34] Re: Co wybrać???

@zorkadar, post #33

Tak i w kazdej chwili moze pasc laser i bedzie mozna porzucac sobie tymi plytkami do celu.
Ostatnia amiga godna polecenia, to chyba wlasnie CD32.
[#35] Re: Co wybrać???

@selur, post #34

Laser kupisz na alledrogo za 30zł.
link
[#36] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #32

Gwoli uzupełnienia - bo pisałem wczoraj niewygodnie z mobilnego - A600 jest fajną zabawką i wcale do szczęścia nie jest potrzebna A1200. I tak:

1. Większość A600 ma kicki 37300 i 37350. Jedynie pierwsza seria miała 37299 z błędną obsługą bootowania twardego dysku. Nie oznacza to rzecz jasna iż taka amiga nie obsługuje twardziela - jest to tylko bardziej upierdliwe bo wymaga dyskietki startowej (lub z workbenchem).

2. A poza tym podmiana kicka na 300 lub 350 to banał bo są na podstawce. Koszt ok. 30-40zł

3. Oczywiście rozszerzenie do 2MB niezbędne. I taka A600 starczy do wszystkiego (moduły, gry instalowane, użytki itp) - za wyjątkiem whdload niestety.

4. Dla whdload niezbędny jest fast. Ponieważ składam sobie dwie kolejne sześćsetki więc eksperymentowałem nieco pod winuae sprawdzając jak mało fastu potrzeba by whdload chodził bez większych problemów. Wynik był następujący: 0,5MB fastu to nadal ciut za mało (około połowy dem i gier odmawia startu), 1MB uruchamia znakomitą większość a 2MB chyba wszystko. W związku z tym chyba najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest zakup karty SRAM 1MB RAM pod PCMCIA - koszt ok. 100zł.

I tyle. Ja wiem że A1200 z 68060 czy PPC to klasykowy wypas, super i w ogóle ale nie każdy ma parcie na hobbystyczne amigowanie za 2500zł lekko licząc :)

A w ogóle goła A500 z HxC to również świetne i akceptowalne cenowo rozwiązanie.
[#37] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #36

Tu się zgadzam z kolegą.A600 jest nie droga.Wczoraj pokazałem sponsorowi(moja matka) cenę obu zestawów,to omało nie zemdlała.whdload z tego co czytałem służy do odpalania gier/programów/dem z dysku. PCMCIA nie będzie mi potrzebne,więc kupie tą karte SRAM 1MB RAM za ok. 100 złotych.Z Allegro kupować nie będe,bo już kłopoty przez to były.
[#38] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #36

ja rownież polecam A500 ma ona największy klimat tamtych lat , nie uruchomisz tylko kilku gier które były wydane na AGA, na plus w 500 bardzo żywotny sprzęt , solidna elektronika nie wylewajace kondensatory ja i tak swoje wymieniłem zawsze nowe, bardzo tania w zakupie bo to co sie dzieje z cenami 1200 to jakiś koszmar albo zły sen , scandoubler Indivision ECS najtańszy do tego modelu , płyty główne w razie awarii bardzo tanio sprzedawane , ja mam do swojej w zapasie z 6 sztuk w roznych wersjach , założysz HxC emulator fdd i masz idealną maszynke do gier i zabawy
[#39] Re: Co wybrać???

@recedent, post #31

Nie byłem od początku tak pewny A600,chociaż był najtańszy/najmniejszy(bo za duży=brak miejsca).
Wiem że na tym forum są eksperci,to się spytałem
[#40] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #37

Jedna sprawa o której nikt nie wspomina bo to oczywiste, kupując A600 z założenia ograniczasz się do gier pisanych tylko dla starszych Amig, gry wymagające kości AGA na tym nie uruchomisz. I nie rozbudujesz A600 tak aby te gry na niej uruchomić w przyszłości.
Nie śledzę cen A600 ale cena sześćsetki z rozszerzonym Chipem nie jest dużo niższa niż gołej A1200, ilość pamięci taka sama a procesor szybszy, możliwości przyszłej rozbudowy o Fast lub jakieś turbo większa, łatwiejsza i tańsza w A1200 no i uruchomisz na niej nowsze gry wymagające kości AGA.
A 600 jest fajną wersją A500 podatną na tanią i łatwą rozbudowę ale sprawdzi się tylko u ludzi którzy z założenia chcą jej używać tylko do starych gier z A500 i/lub mają jeszcze inną Amigę z kośćmi AGA.

Pozdrawiam
[#41] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #37

Whdload służy do odpalania z dysku tych dem i gier dla których tej opcji nie przewidzieli sami twórcy - np. programy niedosowe. Jest to nieukrywajmy bardzo wygodne. Natomiast soft z instalkami albo dosowy daje się odpalać bez problemu (lub z małymi kombinacjami). W końcu dwadzieścia lat temu nie było czegoś takiego jak whdload a dysk był pełen :)

@RadoslawF

Zgadza się - tyle że oprogramowania na OCS/ECS jest tyle że lat nie starczy by przejrzeć a co dopiero przegrać. To jest problem nadmiaru obfitości. A najlepsze dema na 1200 i tak wymagają silnej dopałki czyli koszty - w momencie gdy najlepsze dema na A500/600 wymagają co najwyżej 1-2MB fastu pod whdload.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2012 09:06:00 przez conrdd
[#42] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #41

Programy niedosowe to jakie na przykład programy?
[#43] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #41

Programy niedosowe to na przykład gra z dyskietki zgrana na dysk?
[#44] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #43

Programy niedosowe to część gier i dem które przez twórców zostały przeznaczone tylko do odpalania z dyskietki. Można je poznać w bardzo prosty sposób: po uruchomieniu workbencha wkładasz do stacji dysków dyskietkę i jeśli na pulpicie pojawi się ikonka dyskietki z podpisem NODOS tzn. że jest to gra niedosowa. Pakiet whdload pozwala na instalowanie i uruchamianie obrazów takich programów z twardego dysku dlatego stanowi taką wielką wygodę.

Oprogramowianie niedosowe to rzecz jasna tylko część softu na Amigę. Wiele innych daje się uruchamiać z hdd bez problemu po np. zainstalowaniu przez skrypt instalacyjny (ikona installer).

Poza tym jeśli kupisz A600 z pakietem dyskietek to na początku możesz spokojnie z nich korzystać i wówczas dos/niedos nie ma większego znaczenia.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2012 09:30:42 przez conrdd
[#45] Re: Co wybrać???

@posylus, post #25

Goła A1200 + CF 4Gb zapomnij o graniu z whdload. Ja tak właśnie zaczynałem z golasem bez fast ramu i nie odpaliłem żadnej gierki z whdload. Po odpaleniu zostawało 700-800kb chip ramu na desktopie i kicha! Dopiero po dokupieniu Blizzarda zaczęło śmigać. Tu masz gotowy zestawik z Blizzardem IV 50Mhz lub samego Blizzarda
[#46] Re: Co wybrać???

@Art, post #45

Nie no, wybacz. Jak się ustawia WB w 8 bitach z backdropem z pliku BMP ładowanym przez datatypes i wypasionymi ikonkami GlowIcons to nie ma co się dziwić, że brakuje CHIPu :D . Ja w mojej "WHDLoadowej" A1200 po wypięciu Blizzarda mam grubo ponad 1 MB CHIP wolne (dokładnie - 1200 kB). Po drobnych poprawkach pewnie byłoby 1400 albo i lepiej.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2012 09:50:10 przez recedent
[#47] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #44

Jest program do nagrywania obrazu dyskietki z dysku Amigi 600 na czystą dyskietke?
Bo jak by tak zrobić to bym kupił A600 z dyskietkami,dyskiem i wszystkim potrzebne rzeczy
[#48] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #47

Mało się tak bawiłem ale jeśli postawisz system na CF stąd:

classicWB

Wówczas korzystając z Directory Opus (taki menadżer plików) można prosto i bez kombinowania komendami nagrywać ADFy na dyskietki - po prostu wybór przycisku i gotowe. Bawiłem się tak z kilkoma ADF-ami i podziałało. Ale zastrzegam - nie robiłem większych testów.

Z tego co pamiętam powyższy workbench bierze ok 400kB RAM.
[#49] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #48

Dzięki za info,lecz czy można postawić classicWB na dysku 2,5"?

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2012 10:37:45 przez __--AmigaForever--__
[#50] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #49

Tak.

W tym momencie dam zastrzeżenie iż być może jest jeszcze inny sposób instalacji - ja zrobiłem tak (w A1200):

- kupiłem dysk 2,5" 6GB
- spartycjonowałem go na Ami na 4GB (trzy partycje: 500MB, 1,5GB i reszta)
- wyjąłem z Ami i podłączyłem do PC przez przelotkę USB - IDE
- dalej postępowałem wg instrukcji na zlinkowanej stronie

Z tym iż czytnik CF i sama karta CF jest wygodniejsza bo podłączenie dysku 2,5" pod ami wymaga dość nietypowej taśmy 44pin: efunzine
[#51] Re: Co wybrać???

@Art, post #45

Trzeba tylko pamiętać, że goła A600 ma o połowę mniej RAMu niż goła A1200. Więc to co na gołej A1200 nie pójdzie z braku RAMu, na gołej A600 nie pójdzie tym bardziej. Na rozbudowanej o ChipRAM także nie, bo wtedy dobije z ilością pamięci do poziomu gołej A1200.
Proponując A1200 od początku myślałem o rozbudowie. Droga rozbudowy A1200 jest prostsza i tańsza niż doposażanie A600. Ja zaczynałem od gołej A1200, potem dokupiłem FastRAM, potem wymieniłem na BlizzardaIV, co na długie lata było moją konfiguracją.
[#52] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #1

Kupuj A1200 jeżeli chcesz kupić najlepsza Amigę do klasykowania.

Nie powiem, że nie rozumiem pewnych zachowań, bo teoretycznie wszystko da się wytłumaczyć, ale pewne zjawiska śmieszą mnie lub irytują.

Niby portal amigowy, niby Amigowcy gromadzą się wokół niego. Gościu przychodzi i pyta jaką Amigę kupić, a jedni mu doradzają jakieś "PeCety" udające amigę inni mówią żeby kupić Mac'a. Nie wiem czy się śmiać, czy ze smutkiem pukać palcem w czoło
[#53] Re: Co wybrać???

@Duracel, post #52

Kolega jak widzę i tak skłania sie do A600 to niech kupi 600, jak się znudzi to sprzeda jak nie będzie pasić to sprzeda i kupi A1200 stracić nie straci to nie fura z salonu..., ważne żeby w ogóle od czegoś zacząć... tak ja to widzę i jest to moje osobiste odczucie:)
[#54] Re: Co wybrać???

@wali7, post #51

Tak nie do końca. A600 generalnie korzysta z softu (gry i dema - użytki co innego) napisanego dla A500 czyli pod 1MB RAM. Jednocześnie kompatybilność pomiędzy A500 i A600 jest wysoka - zdecydowanie większa niż pomiędzy A500 i A1200 - w związku z czym pakiet whdload nie jest niezbędny do życia. I takim zastosowaniu A600 plus 1MB RAM pod klapką za w sumie ok. 300zł świetnie się sprawdzi. A1200 będzie lepsze - to fakt - ale dopiero po uzbrojeniu przynajmniej w dodatkowy fast w celu uruchamiania softu pod whdload.
[#55] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #54

Dobra.Mnie już to zaczyna nudzić,więc zrobię tak:
-Kupię A600 z dyskiem,kilkoma dyskietkami i czymś jeszcze na start
-Jak przyjdzie czas ulepszę ją lub sprzedam i kupie A1200
-A1200 po pewnym czasie rozbuduje.
Temat do zamknięcia.Dziękuję za pomoc.
[#56] Re: Co wybrać???

@__--AmigaForever--__, post #55

Skoro Cię to zaczyna nudzić, to po co odpowiadasz?
Zapytałeś na naszym forum, 90% odpowiadających poleciło Ci A1200. Podejrzewam, że chciałeś się upewnić tylko w słuszności dokonanego już wcześniej wyboru A600. Czyli nie do końca jest jak chciałeś :)
Dodam tylko, ze poza możliwością uruchomienia softu generalnie niezgodnego z wersją kickstartu, czy kości graficznych, WHDLoad daje przede wszystkim możliwość używania olbrzymiej większości gier bezpośrednio z twardego dysku, mimo że gry te pierwotnie nie korzystały z HDD. Duża wygoda. Na A600 z chip RAMem używanie WHDLoad będzie praktycznie niemożliwe, a doprowadzenie jej do konfiguracji umożliwiającej to, będzie kosztowało znacznie więcej niż analogiczna konfiguracja A1200.
A na koniec, to Cię trochę rozumiem. Zapewne masz określoną ilość kasy, która starczy na A600, a na A1200 już nie. Wolisz mieć komputer już teraz, a nie czekać. Logiczne. Jak będziesz kupował tę A600, to tylko upewnij się, że Kick jest w wersji 37.350 (37.300 umożliwia korzystanie z HDD, ale i tak będziesz musiał się nagimnastykować, bo nie obsługuje normalnych wielkości partycji).
[#57] Re: Co wybrać???

@wali7, post #56

Tak tylko by uściślić: 37.300 obsługuje bez problemu normalne partycje. Mam 37.300 i 37.350 - różnic w działaniu nie widzę.

Model z podpisu nosi właśnie na pokładzie 37.300

Howght!

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2012 13:32:37 przez conrdd
[#58] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #57

Kickstart 37.300 nie obsługuje partycji większych niż 40 MB http://wiki.classicamiga.com/A600_Upgrade_Options
Jeśli masz małą partycję startową i podmieniasz kickstart na ten z dysku... to jest OK. Problem może mieć początkujący, który założy np. CF i zapragnie mieć DH0 np. 200 MB (to przecież nie jest specjalnie wiele na SYS). Dlatego posiadanie 37.350 jest wysoce wskazane. Zwłaszcza jak się zaczyna.
[#59] Re: Co wybrać???

@wali7, post #58

A skąd. Mam partycje: DH0: 1GB, DH1: 1,5GB i DH2: 1,5GB. Chodzą jak przeciąg na 37.300 i bez żadnych kombinacji. W tym linku jakieś bzdury są ew. ktoś kiedyś się sparzył na jakieś partii starych twardzieli i wpisał to jako regułę. Ogólnie chyba urban legend z tym 37.300.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2012 14:37:05 przez conrdd
[#60] Re: Co wybrać???

@conrdd, post #59

Potwierdzam na 37.300 miałem DH0 800MB
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem