[#1] Emulować czy nie?
Mam kolejny dylemat: czy emulować Amigę (i przy okazji C64) czy używać prawdziwego sprzętu? Poradźcie proszę :) Nie mam zbyt dużo miejsca w mieszkaniu, a teoretycznie większość rzeczy działa pod emulatorami, ale.. No właśnie, jest to "ale" - używanie starego sprzętu daje mi radochę. Jak rozwiązujecie problem miejsca, gdy jest już kilka sprzętów "retro"? Mnie trafia plątanina kabli. Może ma ktoś sprawdzony sposób? Wkręciłem się w te sprawy i kusi mnie kupno kolejnych komputerków, ale już trochę głupieję ;)

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2013 22:47:37 przez Tom3k
[#2] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #1

Powiem z mojego doświadczenia. Używam emulatory wszystkich moich staruszków. Ale i używam staruszków. Na biurku zagospodarowałem miejsce na choć jednego staruszka. Zona się krzywo patrzy, ale myślę ze to nie jest jedyna zona w naszym gronie co tak patrzy. Najważniejsze ze tylko patrzy. hihihihihihihi.
Emulatory działają ale nie zawsze tak jak powinny. I nie zawsze robią to tak jak prawdziwy sprzęt.
[#3] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #2

Odwieczny dylemat zbieraczy elektroniki, kable i... żony :)

Ciężko jest odpowiedzieć na Twoje pytanie i a jeszcze ciężej doradzić.

Osobiście trzymam sprzęty w szafach (konsole, komputery) i jak mnie najdzie to wyciągam, ciężko mieć wszystko podłączone na raz.

Emulacji zażywam jak jestem w delegacji, ciężka sprawa targać ze sobą np. A500 :)

Także decyzja należy do Ciebie (oryginalnego plastiku i krzemu soft nie zastąpi :D )
[#4] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #2

Czyli jednak nie ma to jak prawdziwy sprzęt retro, mimo że emulatory są coraz lepsze? Ja nie zawsze wiem czy emulator działa dobrze czy nie, ale spodobało mi się poznawanie nowych-starych systemów. Trzeba złotego środka :)

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2013 23:20:50 przez Tom3k
[#5] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #4

Jak się system spodoba na emulatorze wal w hardware :)
[#6] Re: Emulować czy nie?

@iZi, post #5

Tylko że mi się dużo podoba - Amiga, MorphOS, C64, C+4, ZX Spectrum :) Trochę dużo kabli.. Ale najciekawsze, że przez sprzęty retro pecet mi się podoba coraz mniej ;)

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2013 23:25:08 przez Tom3k
[#7] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #6

Ja mam teraz na biurku Atari 1040 STe, w szufladzie Atari Mega ST, Amige 600 i 1200, w szafie Amige 500+ oraz Apple IIc, Atari 65XE. I pare innych XT,286,386,486,Pentium MMX. A pod biurkiem pomału rośnie A1200T.
Także. Retro Rulez.
[#8] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #7

Kurcze, jak to pomieścić :P Parę pecetów też mam, ale na razie stoją gdzieś obok. Jakie systemy masz na nich?
[#9] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #8

DOS, Windows 3.1, Windows 95 z Office 95, Windows 98SE.
Dostęp do systemów jest bezproblemowy. Więc możesz instalować co chcesz.
Co do Amig. To na A600 mam W-3.0. Na A1200 3.5 a do Towerki pójdzie 3.9
[#10] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #9

Mój problem polega na tym jak to wszystko pomieścić w miare rozsądnie w pokoju. Kolekcji nie mam na razie dużej, ale ambicje są :)

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2013 23:43:29 przez Tom3k
[#11] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #10

Ja niestety jeszcze nie zaprzestałem dokupować. Zawsze coś fajnego można kopic. A jak kosztuje mało to szkoda okazji zmarnować. Na szczęście miejsce jeszcze jest.
Ale to co ty potrzebujesz jest wyłącznie sprawa osobista. Tobie być może wystarczy jeden C-64 i Amiga i jakiś ZX. Ale jak znam takich jak my. To na tych trzech sprzętach się nie zakończy.
Ja dzisiaj pracuje tak.
[#12] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #10

Tylko hardware! ;) Nie ma to, jak grzebanie w sprzęcie i zabawa na oryginalnym hardwarze - nieważne, czy Amiga czy np. klasyczny Mac. Prawdziwy feeling jest tylko na prawdziwym klasyku. Jak ja sobie np. radzę? Większość komputerów mam w domu. Stoją pod ścianą. Jak mam na jakiś model ochotę, to zabieram na biurko i podłączam. Jedną Amigę zabrałem też do biura, gdzie pracuję. Byście widzieli minę gościa podłączającego nam sieć, jak kolega oprócz access-pointa poprosił też o jedną standardową skrętke, bo "my tu mamy Amigę!" ;)
[#13] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #11

Fajny masz kącik :) W sumie biurko mam nawet większe, więc coś tam zmieszczę. Też się boję, że nie skończy się na 3 komputerkach i dlatego broniłem się przed zakupami, ale za bardzo mi się to spodobało. Tylko trochę muszę doposażyć swoje sprzęty, bo np. mam dosyć już nagrywania dyskietek.
[#14] Re: Emulować czy nie?

@_arti, post #12

Super :) U mnie są koty, więc muszę trochę uważać na sprzęt, ale jakoś dam radę. Chyba kupię jakąś szafkę i będzie z głowy. No, ale gdzie mi do Twojej kolekcji, daleka droga :)

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 00:13:42 przez Tom3k
[#15] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #13

Mam tez HDD ale powiem ci ze lubię pobawić się jak za dawnych lat. Usłyszeć prawdziwa stacje dyskietek. A jakie jest piękne bawić się jeszcze dyskami 5,25"
[#16] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #10

Ja też mam sporo sprzętu, obecnie zastanawiam się nad jakimiś półkami, umieszczonymi wysoko ale na tyle, żeby sprzęt był zawsze dostępny. Do podłączenia mam zamiar użyć tzw. "Chińskiego scandoublera". Tak, żeby korzystać z jednego monitora. Ewentualnie kupno monitora z tunerem TV wchodzi w grę. Ale to plany na przyszły rok dopiero ;)
[#17] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #15

To już wiem, a nawet mam stację 5,25" do C64 :) Teraz chcę kupić emulator flopa do A500 i SD2IEC do C64, bo łatwiej przenosić dane.
[#18] Re: Emulować czy nie?

@Mir3k, post #16

Ja myślałem, żeby kupić TV z maksymalną ilością wejść, żeby wszystko podłączać w miarę wygodnie. Co byś polecił? Czy to bez większej różnicy?
[#19] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #11

A gdzie Amiga ?pomysł
[#20] Re: Emulować czy nie?

@_arti, post #12

Nie mogłeś walnąć foty miny gościa od sieci? To byłoby bezcenne. Ja pamiętam jak szukałem klawy do Efci i MorphOS-a, no i sprzedawca się uparł, że mi pomoże, w końcu mu powiedziałem jaki system, a on na to (po zwisie szczęki), że nie zna i mam zmienić dystrybucję (pewnie myślał, że to linux).
[#21] Re: Emulować czy nie?

@Ender, post #20

Niezła historia :) To ciekawe, że ludzie myślą o MorphOSie jako dystrybucji Linuxa. Ja powiedziałem o moich planach odnośnie używania MOSa koledze, który jest maniakiem Maków, ale przyjął to na klatę, marsowa mina :) Ale jest obeznany w Makach PPC, więc trochę zawsze mi pomoże, przynajmniej tak myślę.

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 00:21:49 przez Tom3k
[#22] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #1

Co wolisz kobietę czy dmuchną lale ?

Tak samo jest z Emulacją

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 00:22:49 przez Dorian3d
[#23] Re: Emulować czy nie?

@Dorian3d, post #22

Co wolisz kobietę czy dmuchną lale ?

Hehehe, właśnie mnie rozbiłeś tym porównaniem Powiem Ci, że to najlepszy argument jaki słyszałem. A jaki sugestywny. Normalnie teraz już nie mam wątpliwości - kobietę :) To tak samo, jak kiedyś kolega tłumaczył facetowi dlaczego gniazdo RJ-45 nie zmieści się w cienkiej obudowie laptopa, a on nie kumał. Męczył się chyba ze 20 minut, w końcu mówi "Panie, bo to nie jest jak kobieta, że jak się popieści to się zmieści" i koleś od razu zajarzył. Grunt to odpowiednia metafora :) Chociaż mam kolegę, który wolałby faceta ;)

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 00:26:13 przez Tom3k
[#24] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #7

Ciekawy masz zestaw, aż ciśnie mi się na palce stado pytań. Jakaś niechęć do Z80? ;)
C64 też nie ciągnie? Czy masz twardego w STE?
Ale najbardziej mnie ciekawi Apple, zdaje się że to ta wersja z wbudowaną dużą stacją. Czy masz do niego GEOSa? Do jakiego popularniejszego w Polsce kompa byś porównał jakość jego grafiki i dźwięku?
Tak pytam bo parametry znam ale nie miałem przyjemności się zetknąć. :)

A wracając do wątku, ja najczęściej używam emulator CPC. Jednak najbardziej w emulatorach mi brakuje oryginalnych klawiatur, bo wystarczy oderwać wzrok od ekranu i czar pryska. A jeśli ktoś ma szumiącego wiatrakami kloca, to czaru retro nie ma nawet przez chwilę, bo skoro brak dźwięków ze stacji to niech przynajmniej będzie cisza. A właśnie - Czemu żaden emulator nie naśladuje dźwieków stacji dysków?
[#25] Re: Emulować czy nie?

@Dorian3d, post #19

W dniu dzisiejszym w szufladzie. :D
[#26] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #25

Amiga powinna być zawsze na górze ;) ehm.. znaczy wierzchu :) Moja A500 jest już na biurku, a jutro będę kompletował zestaw z C64. Tylko muszę dokupić parę częsci i bye bye emulacjo :)

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 00:32:35 przez Tom3k
[#27] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #18

Dobre pytanie. Do klasyków stary (nowe maja niewłaściwe bo panoramiczne proporcje ekranu) panel LCD 19 cali z wbudowanym tunerem, do klasyków z GFX przyzwoity kineskopowy SVGA minimum 17 cali a do niego przełącznik sygnału umożliwiający podpięcie kilku kompów.

Pozdrawiam
[#28] Re: Emulować czy nie?

@RadoslawF, post #27

A można jakoś zastąpić wbudowany tuner? Mam fajnego Samsunga 19 cali, ale bez tunera. Teoretycznie mam też kartę telewizyjną AverTV, ale niestety nie ma wejścia Scart. Czy czeka mnie wymiana?

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 00:37:42 przez Tom3k
[#29] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #28

Zawsze możesz podłączyć przez composite, lub s-video. Opis jak wykonać przeróbkę s-video znajdziesz na PPA.
Jak podłaczysz to daj znać jaką jakość uzyskałeś. ;)

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 00:47:52 przez Mir3k
[#30] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #28

Tuner można dokupić zewnętrzny i podłączyć, wady są dwie, tuner blokuje jedno z wejść, sygnał będzie gorszej jakości. Do swojego panela mam podłączone DVI-pecet, DSub-A1200 sygnał z GFX, Eurozłacze-A2000, pierwszy chinch-video z A1200, drugi chinch - przeważnie wolny na podpinanie okazyjne 8 i 16 bitowców, od miesiąca wisi na tym RaspberryPi. Wolnych wejść aktualnie brak.
Jak planujesz zakup i używanie jednego klasyka to wystarczy to co masz, jeśli już wiesz że na jednym się nie skończy przemyśl dobrze potrzeby i kupuj ze sporym zapasem.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem