[#151] Re: Emulować czy nie?

@XoR, post #149

Jedno i drugie dobre, jedno i drugie ma swoje zalety. Najlepiej używać i sprzętu i emulatora :P
[#152] Re: Emulować czy nie?

@KJB, post #151

Najlepiej używać i sprzętu i emulatora

I to może nas pogodzić :)
[#153] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #150

Również jako programista amigowy zgadzam się w całej rozciągłości. Z minusów emulacji można wymienić pewne niedoskonałości w odwzorowaniu sprzętu (oczywiście niedoskonałością real-sprzętu, jest to, że zajmuje miejsce na biurku), jak i to, że propaguje piractwo. Ktoś kto zajmuje się na poważnie Amigą powinien używać real-sprzętu (jak tu Ender wspominał). Nawet na PPA przeczytałem, że są ludzie, dla których nawet emulator to bardzo skomplikowany w obsłudze program, kolejny minus. Ja nie stosuję emulatorów, bo tak już zostałem "wychowany".
[#154] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #152

> Tom3k > "Niech każdy bawi się w "retro" po swojemu i już." - Polać mu bo dobrze gada. :)

> Drupi77 > "Wolisz dmuchana lalkę czy prawdziwa kobietę?" - To pytanie wcale nie jest retoryczne. To zależy do czego, do pływania lepsza dmuchana. ;) Zresztą tak jak kobieta kobiecie nierówna, tak samo dmuchana dmuchanej, bo obie są na baaaardzo różnych półkach cenowych. Te najdroższe są tak cudne że wielu facetów nigdy nie miało i nie będzie miało równie ładnej prawdziwej. A prawdziwa kobieta to też nie sam miód, w końcu ktoś te dmuchane kupuje.

A wracając do emulatorów. Niektóre zwłaszcza konsol poprawiają grafikę tak ładnie, że naprawdę nie trzeba torturować oczu wielkimi pikselami na oryginalnym sprzęcie. Choć to faktycznie bardziej dla tych co chcą się z tym zapoznać, a nie tych co chcą powspominać.

Repliki Harleyów mają lepsze wygodniejsze i trwalsze zawieszenie i są bardziej niezawodne niż oryginalne i z 80% fanów którym oryginalne już dały w kość woli nieprawdziwe, które wyglądają jak prawdziwe.

> Tom3k > "Starzejemy się" - Gdzieś czytałem że to co wynaleziono przed naszymi 15mi urodzinami zwykle uważamy za normalne i naturalne i nie wyobrażamy sobie świata bez tego. To co wynaleziono do naszego 35go roku życia wydaje się nam nowe i ekscytujące i warte zainteresowania, a to co wynaleziono potem wydaje się nam dziwaczne zbędne niepotrzebne i wbrew naturze, a czasem nawet że powinno się tego zabronić. Jeśli już przekroczyliśmy ten wiek, to tych ostatnich rzeczy będziemy spotykać coraz więcej.

> XoR > "cały myk starych platform polega na tym że na tysiąc gier znajdzie się kilka wartych zagrania. Reszta to crapy" - W pełni się zgadzam tyle że o współczesnych mam dokładnie takie samo zdanie.
"przeciwnicy emulacji nawet nie znają dobrych argumentów przeciw emulacji" - Póki miałem stacjonarny, to przyjemność emulacji psuły mi szumiące wiatraki, ale nadal uważam że największym minusem emulacji jest inna klawiatura niż powinna być. inaczej są rozmieszczone klawisze i znaczki i inaczej działają pewne kombinacje. A największym minusem używania starych gratów to męczenie się ze szwankującymi kablami i nośnikami, oraz konieczność znalezienia miejsca na biurku. Choć niektórych to rozczula i kręci. ;)

> Hextreme-Atti > "są ludzie, dla których nawet emulator to bardzo skomplikowany" - No bo maja masę opcji których w prawdziwych maszynkach nie ma, a trzeba przez nie przebrnąć by coś włączyć, nieraz bywa że brnąć trzeba nie raz.

U mnie w domu nigdy nie było prawdziwej choinki, czy to znaczy że nie miałem prawdziwej gwiazdki? Myślicie że chciałbym prawdziwą, żeby patrzeć jak umiera a potem ją wyrzucić? Musiałbym nie mieć sumienia.

To że ktoś woli jedno z tych rozwiązań nie znaczy że ma coś przeciwko tym co wolą coś innego. :)

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2013 10:09:32 przez ZbyniuR
[#155] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #150

Konkretna odpowiedź. Ba, zbyt konkretna i zbyt pewna jak na kogoś zakładającego temat typu 'być lub nie być, oto jest pytanie' z drugiej strony odrazu było wiadomo ocb z tym tematem

Zarzuty są jak najbardziej poprawne. Emulator będzie działał dobrze prawie wszystkimi grami i programami systemowymi. Nie wszystkie niesystemowe wynalazki mogą ruszyć. Tak samo takie wynalazki będą kręciły nosem jeśli odpalasz je na innym modelu Amigi lub z innym romem. One są poprostu źle napisane...

Jeśli chodzi o płynność to to jest główny problem emulatorów. W UAE daje się to jednak rozwiązać ustawiając odpowiedni tryb w monitorze jeśli takowy jest dostępny. Jeśli monitor nie ma np. 50Hz to płynności trybów PAL nie uzyskasz choćbyś nie wiem co robił bo nie jest to fizycznie możliwe.

Jeśli chodzi o C64 to to byłby pierwszy sprzęt do zrezygnowania z emulatora bo prawdziwy dźwięk SIDa jest tylko z SIDa, emulatory grają słabo ok, racja
[#156] Re: Emulować czy nie?

@ZbyniuR, post #154

U mnie w domu nigdy nie było prawdziwej choinki, czy to znaczy że nie miałem prawdziwej gwiazdki? Myślicie że chciałbym prawdziwą, żeby patrzeć jak umiera a potem ją wyrzucić? Musiałbym nie mieć sumienia.

Oczywiście, że nie, moja ciocia i wujek również zawsze w święta mieli sztuczną choinkę. W domu za to zawsze naturalna. Kwestia tradycji, którą każda rodzina ma przecież inną. Jeśli chodzi o umieranie - drzewko usycha to fakt, potem trzeba sprzątać igły. Jednakże to tylko drzewko, zatem nie ma się co zamartwiać... w przyrodzie to naturalne, żę rośliny obumierają, potem użyźniają glebę ;)
[#157] Re: Emulować czy nie?

@XoR, post #155

One są poprostu źle napisane...

one z reguły zostały napisane pod konkretny sprzęt i to może być zaleta bo wyciskają siódme poty na dedykowanym konfigu, oczywiście zdarzają się też po prostu napisane lamersko.

Jeśli chodzi o C64 to to byłby pierwszy sprzęt do zrezygnowania z emulatora bo prawdziwy dźwięk SIDa jest tylko z SIDa, emulatory grają słabo

Są przystawki z możliwością instalacji prawdziwego SIDa na pokładzie i opcją wykorzystania pod niektórymi emulatorami OK
[#158] Re: Emulować czy nie?

@BULI, post #157

Dla mnie przede wszystkim sprzęt jest ważny, a emulator traktuje jako rozszerzenie sprzętu. To czego nie jestem w stanie wykonać na swojej Amidze mogę dokonać na emulatorze lub po prostu zrobić coś szybciej (np. zainstalować system na dysku). Emulator też może służyć jako poletko doświadczalne do zabaw z systemem. Ale zawsze jako dodatek a nie zastępujący żywy sprzęt.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem