[#61] Re: Emulować czy nie?

@Dorian3d, post #60

Ten konwerter to VIDEO i S-VIDEO do sygnału RGB daleko :(
[#62] Re: Emulować czy nie?

@Dorian3d, post #60

To da lepszą jakość niż AverTV? Bo taką kartę mam.
[#63] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #62

nie
[#64] Re: Emulować czy nie?

@BULI, post #63

Myślałem, żeby kupić monitor, który daje obraz przez adapter PAL-VGA, bo podobno dają lepszą jakość. Było o tym pisane kiedyś na forum.
[#65] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #1

Lepiej zacznij emulować . Mniej gratów , więcej miejsca , kasę przeznacz na lepszy nowszy sprzęt PC.
Winuae da tobie wszystko co chcesz , PC przez port hdmi podłączysz do telewizora i obraz masz jak żyleta . W emulatorze możesz wykorzystać stare joye z amigi i grać do bólu .
Nie głupiej ;) , obmyj sobie twarz i ocknij się do rzeczywistości.
To taka moja rada .
[#66] Re: Emulować czy nie?

@djpiotrs, post #65

Tylko ja JUŻ emuluję i przestało mi to wystarczać. Poza tym niektórych rzeczy nie zaemuluję :) I w sumie nie widzę sensu w kupowaniu lepszego peceta, to co mam do wszystkiego mi wystarcza.

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2013 20:30:17 przez Tom3k
[#67] Re: Emulować czy nie?

@djpiotrs, post #65

Co racja to racja ;)Mam sporo starych kompow ale uzywam emulatorow od kiedy sie polapalem ,ze na prawdziwym hardware to wszystko to taka sama chała
[#68] Re: Emulować czy nie?

@XoR, post #55

Moim zdaniem, wady LCD jakie wymieniłeś, zwłaszcza te smugi, dotyczą modeli sprzed dekady lub starszych. Bo te nowe są oki. :) Wprawdzie te z niższej półki cenowej troszkę odstają od CRT kontrastem i kątem, ale te lepsze już nie. I coraz częściej żrą mniej prądu i zajmują mniej miejsca. I mają mniejsze i ostre pikselki. I nie zgodziłbym się że CRT tak łatwo przestawić, wszak 14` waży z dychę i jedną ręką bez wstawania tego nie machniesz na inne miejsce tak łatwo jak np myszkę. :p
Ale poruszyłeś ważną kwestię, a mianowicie jak bardzo można modyfikować stary konfig bez utraty poczucia że to ciągle nasze kochane retro? Zresztą już tu padło kilka opinii na ten temat.
Więc jak, skoro ktoś pierwszy komputer miał z magnetofonem to mu nie wolno teraz używać stacji, czy tym bardziej HcX? Bo jeszcze mu się kolega retro-maniak zrzyga jak to zobaczy? ;)
[#69] Re: Emulować czy nie?

@Aniol, post #67

Właśnie nie bardzo ta sama "chała" :P
[#70] Re: Emulować czy nie?

@ZbyniuR, post #68

Owszem jest fajnie z LCD ale żeby obraz wyglądał równie doskonale co na dobrym CRT trzeba się namęczyć i prawie nigdy nie osiągniemy ideału.
Przykałd z magnetofonem i stacją nie jest moim zdaniem trafiony bo (oba nośniki nie zmieniają programu/ gry, chociaż może być inny feeling).
A tutaj te obrazy wyglądają po prostu inaczej.
Wyświetlacze LCD (itp) próbują "udawać" obraz z CRT, lepiej lub gorzej ale nigdy idealnie (oczywiście mają niewątpliwe swoje wyjątkowe zalety niedostępne dla CRTków).

Ja po długich bojach do retro gier polecam CRT.
[#71] Re: Emulować czy nie?

@BULI, post #70

Ja po długich bojach do retro gier polecam CRT.

Pewnie masz rację, tylko np. mnie nie podoba się to, że obraz na CRT jest zniekształcony na rogach przez to, że sam kineskop nie jest płaski. A na LCD nie przeszkadza mi tak bardzo to "udawanie", może to kwestia przyzwyczajenia.

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2013 23:17:22 przez Tom3k
[#72] Re: Emulować czy nie?

@djpiotrs, post #65

W emulatorze możesz wykorzystać stare joye z amigi

ciekawe to co piszesz. pytanie jak wykorzystasz te joye
Wyświetlacze LCD (itp) próbują "udawać" obraz z CRT

pytanie: po co udawać crt
[#73] Re: Emulować czy nie?

@ZbyniuR, post #68

Moim zdaniem...

a moim zdaniem się w ogóle nie znasz na temacie, nic a nic, zero, void, null

do poczytania dlaczego w ogóle nie masz racji ze smużeniem http://www.blurbusters.com/faq/oled-motion-blur/
a tu do obejrzenia kąty/kontrast http://www.youtube.com/watch?v=SohjyKjV6zc

Ale poruszyłeś ważną kwestię, a mianowicie jak bardzo można modyfikować stary konfig bez utraty poczucia że to ciągle nasze kochane retro? Zresztą już tu padło kilka opinii na ten temat.
Więc jak, skoro ktoś pierwszy komputer miał z magnetofonem to mu nie wolno teraz używać stacji, czy tym bardziej HcX? Bo jeszcze mu się kolega retro-maniak zrzyga jak to zobaczy?

Tak zmieńmy CRT na LCD, stację dyskietek na HxC, myszkę na laserowego usb, wsadźmy do Amigi karty turbo, graficzne, dźwiękowe itp. w końcu z Amigi zostanie tylko kadłub albo i to nie bo najlepiej wsadzić ją do obudowy tower z zasilaczem AT/ATX a klawiaturę podłączyć z PC. No amigofanie fpytę

Z monitorem CRT jest jednak inna kwestia a mianowicie że one same z siebie powodują stymulację układu nerwowego w dość specyficzny dla siebie sposób. Bez CRT nie ma części odczuć jakie używanie kiedyś komputerów powodowało. Jeśli się używa normalnie LCD to do retro hobby powinno się używać CRT w celu wzmocnienia retro klimatu choćby z tego jednego względu. Oprócz tego jednak jest cała masa niuansów samej jakości grafiki gdzie CRT w starych sprzetach do niego dostosowanych wygląda zawsze lepiej. Nie ma, nie widziałem takiego TV który sygnał SD by wyświetlił lepiej lub chociaż porównywalnie dobrze jak CRT, takiego czegoś nie było i nigdy nie będzie cafe

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2013 01:00:58 przez XoR
[#74] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #71

wow, zakrzywione rogi są wazniejsze niż płynność, kolory, ostrość, itp itd

no niesamowite poprostu pomysł
[#75] Re: Emulować czy nie?

@XoR, post #73

Ja mam inne doświadczenia - na dobrych, nowych monitorach LED ze złączem SCART obraz z Amigi jest ładny, czytelny i stabilny. Skrolling w grach również jest OK. Wystarczy pomajstrować w ustawieniach monitora. Mam monitor LG i jestem bardzo zadowolony, zrezygnowałem nawet ze Scandoublera z A1200, bo obraz po EURO-SCART jest o niebo lepszy. Monitory CRT wywołują u mnie bóle głowy, więc wolę technologię LED - która daje maksymalnie stabilny obraz. Także ja jestem zwolennikiem LEDów dla Amigi.
[#76] Re: Emulować czy nie?

@XoR, post #73

Zgadzam się ze retro powinno być retro. Sam lubię się czasem po znęcać na sobą i wgrywać gry z magnetofonu. Jednak nie mam nic na przeciw by używać również nowych technologii.
Niestety monitory nie są wietrzne i w którymś momencie porostu nie będzie opłacalne ich naprawiać.
O ile już jest nie opłacalne. No ale czego nie robi się by po paru godzinach grania nie mieć bólu głowy. :D
[#77] Re: Emulować czy nie?

@XoR, post #74

zakrzywione rogi są wazniejsze niż płynność

Mi nigdy obraz na LCD nie przeszkadzał, może jestem dziwny, ale przy w miarę dobrym monitorze LCD nie widzę problemów z kolorami czy płynnością. Wiadomo, że jest inaczej niż na CRT, ale jak dla mnie - ok. Dlatego zwracam uwagę na na resztę parametrów, a na CRT nigdy nie podobało mi się to, że obraz jest "wypukły". I raczej wielu osobom się to nie podobało, bo przecież nie bez powodu powstawały monitory typy "flat". Niezależnie od tego, prawdziwe retro pewnie powinno być po CRT, tylko że jest ich coraz mniej, a jak widzę na Allegro C1084 za ponad 200 zł to mi się nóż w kieszeni otwiera ;)

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2013 09:59:08 przez Tom3k
[#78] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #77

200zl to jeszcze nie tak źle. Widziałem i lepiej.
Nie ważne. Zaczynamy pomału odbiegać od tematu.
Nigdy żaden emulator, choćby był w 100% kompatybilny nie odda tego co prawdziwy kawałek starego sprzętu.
To jest tak jak ze starymi samochodami. Co z tego ze nowe potrafią zrobić to samo co te stare jak nigdy nie oddadzą przyjemności z prawdziwego kierowania samochodem bez wspomagania, klimatyzacji, ABS, ESP itd. itd. itd.
[#79] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #77

Jak ktoś się wychował na starych, wypukłych i pół okrągłych monitorach CRT to dla niego panel LCD będzie wynaturzeniem nie pasującym do zabawy sprzętem retro. Takie to trudne do zrozumienia ?
Jak ktoś grał kiedyś na telewizorze to podpinając Amigę do szklanego SVGA przez SD kręcił głową bo lemingi miały kwadratowe piksele zamiast czupryn, na LCD to razi jeszcze bardziej, po prostu brak sprzętowego blura jaki miały stare telewizory. Odpalenie tych lemingów na emulatorze podpiętym do współczesnego monitora (czyli do panela LCD) daje taki sam odpychający efekt. Ale to zauważy tylko ktoś kto kiedyś faktycznie grywał na oryginale a nie tylko szuka zabawki na dzisiaj.

Pozdrawiam
[#80] Re: Emulować czy nie?

@RadoslawF, post #79

Kwestia gustu, grałem dużo na różnych klasykach, pierwszy komputer miałem w 1986 roku i LCDki mi nie przeszkadzają. Ale oczywiście to indywidualna kwestia, niektórym pasują, niektórym nie. Faktycznie kiedyś wkurzały mnie "piksele jak krowy" na monitorach VGA, widocznie się przyzwyczaiłem lub zestarzałem ;) Chyba zrobię eksperyment, kupię jakiś monitor/TV PALowy i skonfrontuję się z moją zawodną pamięcią :)

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2013 10:23:42 przez Tom3k
[#81] Re: Emulować czy nie?

@QkiZ, post #72

na tej stronie w allegro jest do kupienia adapter dzięki któremu podłączysz joye z amigi c64 atari itp ... .
http://allegro.pl/amiga-adapter-usb-dzojstikow-emulator-nowosc-i3503683100.html

OK
[#82] Re: Emulować czy nie?

@XoR, post #73

Tak zmieńmy CRT na LCD, stację dyskietek na HxC, myszkę na laserowego usb, wsadźmy do Amigi karty turbo, graficzne, dźwiękowe itp. w końcu z Amigi zostanie tylko kadłub albo i to nie bo najlepiej wsadzić ją do obudowy tower z zasilaczem AT/ATX a klawiaturę podłączyć z PC. No amigofanie fpytę

Nie, brandzlujmy się retroamigą nawet jak dyskietki padają :P Po to ktoś wymyślił coś takiego jak karty turbo aby to do Amig wsadzać i wcale to nie ujmuje Amidze. Każdy nowy sprzęt podłączony do Amigi (np. HxC czy laserowa mysz przez przelotkę) przedłuża życie Amigi.
Bez CRT nie ma części odczuć jakie używanie kiedyś komputerów powodowało.

WAT Ja z chęcią pozbędę się tych odczuć dla ostrego obrazu
do retro hobby powinno się używać CRT w celu wzmocnienia retro klimatu

dodam, że dla retroklimatu powienieś się ubrać tak jak się ubierano w latach 80,90 żeby się już na maxa wczuć :P
Ja osobiście wolę patrzeć na ostre krawędzie pixeli (bo to jest dla mnie retro) niż rozmyte plamy na CRT.
[#83] Re: Emulować czy nie?

@QkiZ, post #82

brandzlujmy się retroamigą nawet jak dyskietki padają

Ja bym nie przesadzał w obie strony. Pograć z dyskietek można nawet dzisiaj, byle gra nie była na 20 dyskietkach ;) Karta turbo to fajna sprawa, ale jeśli ktoś chce grać w hity z A500 to jej nie wykorzysta. HxC też wygląda na fajny sprzęt, tylko szkoda, że trzeba konwertować obrazy dyskietek. No i to menu, gdzie się ustawia wirtualne dyskietki mogłoby być bardziej amigowe :)
[#84] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #78

Jak lubisz zabawki i graty no to naprawdę tematu nie ma . Jak lubisz stary soft i gry to emulator jest jak znalazł . Tym bardziej że winuae jest kompatybilny w 100% z amigą to jeszcze ją przewyższa , raczej unowocześnia. Jest szybszy, konfigurowalny i tani.
Ty lubisz graty i ogromne koszty i zabawę nimi .Ja lubię stary dobry soft ,bez kosztów i zabawę nimi.
A naszym wspólnym celem są stare dobre czasy OK
[#85] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #78

200zl to jeszcze nie tak źle. Widziałem i lepiej.

Jakbym mógł gdzieś kupić takiego starego Philipsa do Amigi w sensownej cenie (powiedzmy komplet za 100zł) to na pewno bym się skusił :)

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2013 10:45:58 przez Tom3k
[#86] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #76

Niestety monitory nie są wietrzne

He, he ale pogoda dziś jest bezwietrzna ;)
[#87] Re: Emulować czy nie?

@BULI, post #86

[#88] Re: Emulować czy nie?

@djpiotrs, post #84

Dokladnie . Soft >>>>>>>>> HW. Od zawsze.
[#89] Re: Emulować czy nie?

@michalmarek77, post #88

Idealną sytuacją byłoby, jakby ktoś zaimplementował chipset Amigi w FPGA, ale na podstawie oryginalnej dokumentacji. Potem ew. trochę go zmodyfikował czy dodał dodatkowe funkcje, trochę jak Natami. W końcu jak Commodore robiło nowe chipsety to też nie były w 100% zgodne. Tylko niestety bez dużej kasy to praktycznie niemożliwe. Mamy emulatory, które niby działają, ale nie do końca dobrze. A jak czytam, że na Mist Lotharka nawet niektóre sprajty się kaszanią to trochę kiszka. Niezależnie od tego, że Lotharek odwala kawał dobrej roboty. Dlatego stwierdziłem, że wole prawdziwy sprzęt. Nie będę się więcej zastanawiał czy coś nie działa, bo jest skopane czy emulator niedopracowany.

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2013 11:04:13 przez Tom3k
[#90] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #83

Pograć z dyskietek można nawet dzisiaj, byle gra nie była na 20 dyskietkach

Od tego są emulatory stacji dyskietek czy WHDLoad.
Karta turbo to fajna sprawa, ale jeśli ktoś chce grać w hity z A500 to jej nie wykorzysta.

Patrz wyżej: WHDLoad
HxC też wygląda na fajny sprzęt, tylko szkoda, że trzeba konwertować obrazy dyskietek.

No niestety. Typowy plik ADF nie wiele potrafi jeśli chodzi o specyficzny zapis jakim są zabezpieczenia kopiowania. Ale program do konwertowania do HFE ma opcję konwersji masowej plików z zachowaniem struktury katalogu, więc o co kaman.
No i to menu, gdzie się ustawia wirtualne dyskietki mogłoby być bardziej amigowe

Mówisz o HxC Manager
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem