[#31] Re: Emulować czy nie?

@Mir3k, post #29

Hm, S-Video z A500? Ale to chyba z modulatora?
[#32] Re: Emulować czy nie?

@RadoslawF, post #30

Ale jakie są zewnętrzne tunery z Eurozłączem? Nie mogę znaleźć sensownych. Podobno niektóre monitory Benq wyświetlają PAL przez zwykłą przelotkę RGB-VGA. To chyba już tak lepiej.

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 01:00:49 przez Tom3k
[#33] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #1

Wiadomo że NIE emulować,tracisz wtedy tą unikalną frajdę grania na starych kompach
Też miałem kiedyś problem z miejscem,rozwiązałem to w prosty sposób.Przeprowadziłem się do większej chaty,przez jakiś czas było ok. a teraz znowu się trochę duszę :D
[#34] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #32

Najlepszym rozwiązaniem byłby zakup takiego Scandoublera. Mógłbyś używać monitora od twojego PC do wszystkich komputerków.
http://www.ebay.it/itm/151108575601?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649
[#35] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #1

Większość sprzętu trzymam na działce, najcenniejsze egzemplarze w domu, w szafie. Gdybym miał większe mieszkanie... ba gdybym miał w ogóle swoje mieszkanie, a nie mieszkał u teściowej i żony... to zrobiłbym sobie jeden pokój na tego typu rozrywkę.

W chwili obecnej, w sypialni mam półkę na PS3 i płyty z grami. Jakieś dwa lata temu dokręciłem sobie podwieszaną, dodatkową półkę na której stoi A1200, czyli retrokomputer z kolekcji, którego używam najczęściej.

Jak mnie nachodzi na zabawę C64 albo Atari czy coś innego, to po prostu wyciągam z szafy, otwieram piwo i po zabawie chowam na miejsce do szafy.

Przeważnie jednak przed męską imprezą na działce decyduję przy czym będziemy wspominać i tam właśnie podłączam sprzęt wyciągnięty z szafy, lub ten który magazynuję na działce.

Emulacja na PieCu zabiera dokładnie to co bawi w całym tym interesie. Tam można sobie coś na szybko pod emulatorem skopiować na dysk amigi, przetestować programowo itd., ale fun'u nie ma. Może mają go Ci, którzy po latach widzą na emulatorze swoją ulubioną grę, ale po jakimś czasie emulacja nie daje już wymaganego poziomu realizmu odtworzenia miłego nam wspomnienia.

Przy okazji sprawdzę nową funkcję Dropboxa :)

2013-08-26 17.39.39.jpg

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 08:44:40 przez Duracel
[#36] Re: Emulować czy nie?

@Duracel, post #35

Emulacja na PieCu zabiera dokładnie to co bawi w całym tym interesie. Tam można sobie coś na szybko pod emulatorem skopiować na dysk amigi, przetestować programowo itd., ale fun'u nie ma. Może mają go Ci, którzy po latach widzą na emulatorze swoją ulubioną grę, ale po jakimś czasie emulacja nie daje już wymaganego poziomu realizmu odtworzenia miłego nam wspomnienia.

I tu trafiłeś w sedno sprawy. OK
[#37] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #1

Kup sobie większe mieszkanie, albo zbuduj dom z dodatkowym, dużym pokojem na stare graty.
[#38] Re: Emulować czy nie?

@Diaboł, post #37

Haha, mam ten sam problem i to jest moje jedyne rozwiązanie. Problem w tym, że moja żona nie bardzo chce się przeprowadzać płacz
[#39] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Emulować czy nie?
[#40] Re: Emulować czy nie?

@ZbyniuR, post #24

A właśnie -
Czemu żaden emulator nie naśladuje dźwieków stacji dysków?

WinUAE naśladuje. W sensie jakieś brzęki odtwarza, ale czy wiernie, czy tak dla picu - to nie wiem, bo nigdy nie korzystałem z tej opcji.
[#41] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Emulować czy nie?
[#42] Re: Emulować czy nie?

@Diaboł, post #37

To akurat mam w planach, ale bardziej chodziło mi jak uporządkować wszystkie kable itd. No ale nabieram już jakiegoś pojęcia :)
[#43] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #34

Najlepszym rozwiązaniem byłby zakup takiego Scandoublera

Mam AverTV i działa podobnie, podłączam pod gniazdo audio/video i obraz jest w miarę dobry. Tylko chciałem zyskać lepszą jakość obrazu.
[#44] Re: Emulować czy nie?

@snajper, post #40

Słychać dźwięki stacji, tak samo jest w emulatorze C64 Vice. Przynajmniej wiadomo czy coś się ładuje czy stoi, ale żeby to było wierne to nie powiem.
[#45] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #18

Do starych komputerów i konsol to tylko stare CRT PAL/NTSC
Jeśli miejsce jest problemem to najlepiej monitor od Amigi jak Commodore 1081 lub 1084

Podłączanie Amigi do LCD to jej profanacja
[#46] Re: Emulować czy nie?

@XoR, post #45

Do starych komputerów i konsol to tylko stare CRT PAL/NTSC

Jak dla mnie LCD z tunerem TV działa ok, traktuję to jako kompromis. Tylko jak już będzie kilka sprzętów to ciężko utrzymać porządek.
[#47] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #46

Ciesze się ze Amiga działa. Ja jednak bym płytę oczyścił. Nie mógłbym pracować na niej wiedząc ze jej serducho jest w takim stanie.
Co do ładu przy większej ilości sprzętu. Wystarczy używać tylko jednego na raz a resztę ładnie schować w suche miejsce. Dlatego najlepszym zakupem jest zakup z oryginalnym opakowaniem. Kosztuje więcej. Ale i trzyma cenę lepiej niż bez. ;)
[#48] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #47

W sumie trochę ciężko kupić w oryginalnym pudełku. Ale wziąłem się na sposób i mam wizję kolekcji :) I tak jest dobrze, bo na raz mieszczą mi się 3 komputery, tylko muszę zrobić porządek z osprzętem. A wyczyścić też muszę, ale pewnie wezmę się za to później.
[#49] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #48

Ja mam opracowany system. Jak coś kupuje. To zaraz jak dotrze jest sprawdzany czy opis sprzętu zgadza si z realiami. Po czym przystępuje do totalnego czyszczenia. Ze na koniec jest jak nowe.
Grunt to to ze masz wizje. A my Retro Gracze tak mamy.
[#50] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #49

my Retro Gracze tak mamy

Nie myślałem, że tak szybko i mocno się wkręcę, ale to jednak wciąga :)
[#51] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #50

A to dopiero początek.
[#52] Re: Emulować czy nie?

@XoR, post #45

Podłączanie Amigi do LCD to jej profanacja

Powinieneś zobaczyć obraz z Amigi na moim LG 32LS5600.
Byłbyś w szoku tak jak ja na początku.
[#53] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #1

Jestem na etapie przygotowywania dysku do Amigi czyli instalacja programów i gier. Robię to na emulatorze bo szybciej. Ale używać już będę na Amidze.
[#54] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #32

SCARTA znajdziesz tylko w monitorach z wbudowanym tunerem.
Zewnętrznych tunerów TV z SCARTem nie znalazłem, ale są konwertery z PAL na VGA po RGB (prostrze i tańsze chyba z 3 na rynku + plus bardzo drogie kombajny ale za to dużymi możliwościami).
[#55] Re: Emulować czy nie?

@Tom3k, post #46

Jak dla mnie LCD z tunerem TV działa ok, traktuję to jako kompromis. Tylko jak już będzie kilka sprzętów to ciężko utrzymać porządek.

całkowicie bez sensu bo to są sprzęty które w czasach swojej świetności były używane tylko na CRT, przez wszystkich bez wyjątku czy to odbiorców czy twórców grafiki. Do tego ruch jest oddawany dobrze tylko na CRT bo na LCD wszystkie te scrolowane gry się zwyczajnie rozmyją

LCD mają takie problemy jak ogromna różnorodność wyświetlanych kolorów, tragiczne kąty, rozmyty ruch, słaby kontrast. Jedyną ich zaletą jest to że w PC i tak >90% czasu czyta się jakiś tekst na necie a że ostrość mają dobrą to jest to jakiś kompromis. Jednak dorzucając bazylion problemów z tunerów do tego kotła przestaje to mieć jakikolwiek sens bo i tak żadnej ostrości nie będzie tylko tragicznie słaby obraz

nie wiem jak dla ludzi ale ja jestem wzrokowcem i dla mnie na klimat tamtych lat jeśli chodzi o komputery i konsole miał ogromny wpływ charakterystyczny migający i płynny obraz jaki dawały i jak widzę taki sprzęt podłączony do jakiś LCD to rzygać mi się chce. Poza tym monitorek od Amigi wcale nie jest jakiś specjalnie duży. Raczej bym powiedział że jest malutki, leciutki i zawsze można go gdzieś schować jak jest potrzebne miejsce na biurku

I jak, da się?
[#56] Re: Emulować czy nie?

@XoR, post #55

Jak dla mnie rewelka. Widze ze w Wolfa na STe posuwasz. Jak znam uczestników tego posta, to zaraz ci się obleci. Gdzie Amiga? A co robi mycha od Amigi w atarynie? Itd. Itp.
Sam sobie zrobiłem taka przejściówkę i widząc ze mam więcej mysz od Atari jak od Amigi. To używam Atarowskich w Amidze. Hihihihihi. Tylko nie bijcie. Czasy walk pomiędzy klanami już dawno się skończyły.
Co do LCD. Nie mam takowych. Mam wszystkie LEDy i działają bardzo dobrze. Niestety, nie wiem czy to tylko mój problem, jak gram w gry typu Warlord, Settlers. Gdzie jest menu gry zawsze w tym samym miejscu. Po paru godzinach grania, zostają ślady na ekranie. Po jakimś czasie znika.
Dlatego używam monitora kolorowego od Atarynki.
[#57] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #56

Ten LG którego używam to też z podświetleniem LEDowym. Naprawdę zaskoczenie moje było olbrzymie gdy przeszedłem z Toshiby na tego LG. Miękki, wyraźny obraz bez opóźnień. Brak widocznych przy LCD pixli itd.
[#58] Re: Emulować czy nie?

@Drupi77, post #56

Dubel...

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2013 10:55:32 przez Duracel
[#59] Re: Emulować czy nie?

@Duracel, post #58

?????????
[#60] Re: Emulować czy nie?

@Duracel, post #52

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem