[#511] Re: Games TOP10 - wyniki za listopad/grudzień 2014

@Andrzej11, post #510

Jak pamiętam to za porządnego PC trzeba było dać w zestawie około 6000 zł i potem tak do roku 1999 cena spadała stopniowo do 3000 zł. Teraz nowy komp (laptop) to wydatek 799 zł.

Wiadomo, że inaczej się też zarabiało i teraz możemy kupić prawie 2 laptopy za najniższą krajową a kiedyś ten PC za 6000 zł spłacało się kilka lat czasem poświęcając całą wypłatę jednego z rodziców przez naście miesięcy.

W 1997r. używana A600 z monitorem kolor Elzab, VBS, samplerem, +1 MB CHIP,100 dyskietek, 5 kaset VBS, prawie cała kolekcja MA, 5 książek to była połowa miesięcznych zarobków mojego ojca. Dało się to jakoś ugryźć.

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2015 02:18:14 przez pong777
[#512] Re: Workbench vs DOS

@Fenio, post #506

Mimo to polecam poczytać czasopisma poświęcone tematowi Amiga - do wyboru do koloru - "Amigowiec", "C&A", "Magazyn Amiga", "Amiga Computer Studio". Dowiesz się tam o poważnych zastosowaniach Amigi.

Dla przykładu. Mam przed sobą "Amigowca" nr 9/94 ("Amigowiec" jest moim ulubionym czasopismem poświęconym Amidze ze względu na profesjonalne podejście i jakość tekstów).

We wstępie możemy poczytać (jest to już po plajcie Commodore, firma jest w trakcie likwidacji), cytuję "Przyglądając się bliżej wydarzeniom ostatnich paru miesięcy, trzeba zadać sobie pytanie - Jaką pozycję zajmował Commodore w piramidzie zwlanej Amiga? Aż dreszcz przechodzi. Upadł producent i nic. Amiga nadal się rozwija, ba, nawet bardziej dynamicznie. Istny fenomen. Wiele firm nadal udoskonala swoje produkty i wypuszcza nowe. Digita International wypuściła wordprocesor WordWorth 3, NewTek LightWave'a PAL 3.2, Soft Logik Page Streama 3.". Koniec cytatu.

Wynika z tego, żę Amiga miała nie tylko fajne gry, również sporą bazę profesjonalnego oprogramowania. Krytykując Amigę opierasz się na pewnych stereotypach, jeśli uważasz że Amiga to tylko gry. Uważam, że i bez gier Amiga osiągnęłaby sukces, bo miała solidną bazę dobrego software.

W tym numerze jest również dosyć duży (5 stron) artykuł o zatytułowany "IBM PC kontra Amiga" autorstwa Wojciecha Czyża (pan Wojciech Czyż jest ekspertem w sprawach programowania procesorów, to gdyby ktoś pisał o kolejnej "propagandzie Pampucha"). Artykuł ten jest rzetelnym i obiektywnym porównaniem procesorów z linii Motorola 680x0 oraz Intel 80x86.
[#513] Re: Amiga vs reszta świata

@kiero, post #493

W przypadku Shapeshiftera to nie wiem (nie znam sposobu działania), w przypadku Dooma - wiem, że Blitter może przykładowo wspomagać konwersję chunky-2-planar, ewentualnie być używany do kopiowania obszarów lub innych danych.
[#514] Re: Workbench vs DOS

@Hexmage960, post #512

Mimo to polecam poczytać czasopisma poświęcone tematowi Amiga - do wyboru do koloru - "Amigowiec", "C&A", "Magazyn Amiga", "Amiga Computer Studio". Dowiesz się tam o poważnych zastosowaniach Amigi.

Naprawdę polecam czytać ze zrozumieniem. Przecież napisałem jasno że Amiga miała zastosowania profesjonalne ale była to nisza, główną siłą napędową rynku Amigowego (małych Amig) byli gracze.
Uważam, że i bez gier Amiga osiągnęłaby sukces, bo miała solidną bazę dobrego software.

Bez graczy Amiga miała by sprzedaż bliską zero. Już po premierze A500 przestała by być opłacalna i prawdopodobnie zakończyła by się jej historia tak samo jak Commodore 65 i 128. Te dzieciaki używające Amigi jedynie do grania bez żadnej poważnej rozbudowy sprzętu to najbardziej niedoceniona grupa klientów Amigi którą próbuje się lansować na sprzęt popularny w zastosowaniach profesjonalnych. Duże Amigi owszem ale nie A500/600/1200.
[#515] Re: Workbench vs DOS

@Fenio, post #514

A C128 mimo że jego cena ze stacją była bliska ceny A500 to sprzedano ich aż 4mln, z czego spora część trafiła do biur w ilościach o jakich Amiga mogła sobie pomarzyć.
Rzekłbym że to świetna reklama, kompatybilny z najpopularniejszym 8bit, oraz przestarzałym lecz ciągle często stosowanym w biurach CPM. (Mimo że na C128 CPM działał wolniej niż na CPC, i bez monitora kosztował tyle co CPC z nim). Cóż, czytanie dużych dysków kojarzonych z biurami i formatów które nadal były rozpoznawane przez kolejne wersje programów na PC a których korzenie sięgały CPMa.
A do tego GEOS reklamowany jak 7my cud świata. I jeszcze znaki narodowe w paru językach na klawiszach, ekranie i drukarce.
http://commodore128.mirkosoft.sk/national_versions.html

4mln to tyle co wszystkich Atari 8bit, więcej niż Amstradów CPC 3mln i niewiele mniej niż Spectrumów 5mln.
Dlatego podawanie C128 jako przykładu na porażkę jest raczej nietrafione. ;)

A C65 nie wprowadzono do produkcji by nie robić wewnętrznej konkurencji z A600. Co nie było głupim pomysłem bo parametry miał kuszące, a jeśli by się sprzedawał nie gorzej od C128 to Ama miałaby poważne kłopoty.
[#516] Re: Games TOP10 - wyniki za listopad/grudzień 2014

@rePeter, post #501

Nie były to "pecetowe" monitory tylko po prostu monitory o określonych parametrach, na pecetach świat się nie kończył.

Tak, wiem. Intel też robił po prostu scalaki o określonych parametrach a nie pecetowe procesory.

Co nie zmienia faktu, że dedykacja była i jest jasna. Podłączenie takiego monitora do czegokolwiek innego, niż karta VGA, zawsze generowało takie czy inne trudności.
[#517] Re: Workbench vs DOS

@Fenio, post #514

Bez graczy Amiga miała by sprzedaż bliską zero.

Dzisiaj pecet to też maszynka głównie do gier, bez graczy sprzedaż pecetów byłaby bliska zeru :)
[#518] Re: Amiga vs reszta świata

@Hexmage960, post #513

"W przypadku Shapeshiftera to nie wiem (nie znam sposobu działania)"

to juz wiesz.

"w przypadku Dooma - wiem, że Blitter może przykładowo wspomagać konwersję chunky-2-planar, ewentualnie być używany do kopiowania obszarów lub innych danych."

wspomaganie c2p ma sens jedynie do procesora 030 i też nie jest to zastąpienie a jedynie przerzucenie części roboty. nawet tutaj nie wiem czy dzisiaj się używa do tego blittera ale powiedzmy, że niech będzie. na 040/060 nikt normalny nie będzie używał blittera bo będzie wolniej. do kopiowania tym bardziej (tutaj nawet na 030) bo trzeba by dane trzymać w wolnym chipie a jeżeli są w pamięci fast (a są) to nawet 030 kopiuje je szybciej.
[#519] Re: Workbench vs DOS

@ZbyniuR, post #515

Dlatego podawanie C128 jako przykładu na porażkę jest raczej nietrafione. ;)
Przykład z C128 był zamierzony. Amiga bez graczy to nie była by porażka bo sam komputer nadal pozostał by świetny jak na swoje czasy. Amiga nie odniosła by jednak aż takiego sukcesu jak to miało miejsce, była by jak ten C128 który sprzedał się w prawie 4mln sztuk a o którym pamiętają głównie pasjonaci tematyki.
Przykład z C65 tyczył się tego jak zapewne zakończyły by się kolejne projekty po A500 gdyby nie te miliony młodych klientów dla których Amiga była konsolą do grania.

Gracze napędzali i nadal napędzają również rozwój PC.

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2015 13:37:52 przez Fenio
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem