Wątek zamknięty
[#1] Prowokacyja ;)
To coś w sam raz dla fanów amigi i linuksa (jak kto woli, razem, lub osobno).
Niestety (?) po angielsku.
http://tech.blorge.com/Structure:%20/2007/03/17/why-linux-is-the-new-amiga/

[#2] Re: Prowokacyja ;)

@MinisterQ, post #1

Amiga fan cannot possibly believe that the Amiga will ever make a comeback (yes I do know that Amiga OS 4.0 is out, but please, a come back?).

No i już po nim
[#3] Re: Prowokacyja ;)

@APC74, post #2

Po kim?

[#4] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #3

Po autorze tego artykułu ( James Cornelius ). Niech no się tylko napatoczy pod rękę "Amiga fanboyom", że pozwolę sobie zacytować Dżejmsa. :D
[#5] Re: Prowokacyja ;)

@MinisterQ, post #1

ja po prostu myśle, że nie którzy to nie mają nic do roboty jak tylko nażekać. zauważyłem również pewną tendencję ludzi sfrustrowanych sytuacją Amigi (również na tym forum), że non stop powtarzają że Amiga jest już martwa, że to tylko zabawa teraz, ale siedzą przy tej zabawie cały czas. wydaje mi się, że nie należy niedoceniać tego, że w Amidze jeszcze tli się życie dzięki jej użytkownikom. Jak wszystkie Amigi padną, jak wymrą wszyscy fani wtedy można będzie stwierdzić że Amiga nie żyje.
Tak, uważam się się za Amiga fanboy ale starałem się spojrzeć na sprawę jak najbardziej jak to możliwe obiektywnie.

[#6] Re: Prowokacyja ;)

@QkiZ, post #5

No MiniQ chce byc pierwsza Marudą PPA :P

[#7] Re: Prowokacyja ;)

@QkiZ, post #5

Tak, uważam się się za Amiga fanboy ale starałem się spojrzeć na sprawę jak najbardziej jak to możliwe obiektywnie.

I masz cos wspolnego z pewnym prawicowym portalem?
Ogolnie dzisiejsza Amiga, to Classici i Pegazy (miejmy nadzieje ze takze Efika). Nie ma co ukrywac, ale na dzien dzisiejszy AOS4 i sprzet dla niego to mrzonki. Przynajmniej aktualnie.
A co innej sprawy, to tak szybko nie wymrzemy, poniewaz nie jest wazne czy uzywamy Classica, Pegaza, WinUAE czy nawet AROSa. Wszystko to jest AmigaOSem. To wystarczy. Niby podzieleni, ale jednak razem. No, poza pewnym, za bardzo prawicowym portalem, ktory dba tylko o iluzuje.
[#8] Re: Prowokacyja ;)

@Kaczus, post #6

Tak? Bo Ty tak powiedziałeś? ;)

[#9] Re: Prowokacyja ;)

@QkiZ, post #5

QkiZ napisał(a):

> Tak, uważam się się za Amiga fanboy ale starałem się spojrzeć
> na sprawę jak najbardziej jak to możliwe obiektywnie.

To się wyklucza wzajemnie, wiesz?

Fanboy or Fanboi is a term used to describe an individual (usually male, though the feminine version fangirl may be used for females) who is utterly devoted to a single fannish subject, or to a single point of view within that subject, often to the point where it is considered an obsession. Fanboys remain loyal to their particular obsession, disregarding any factors that differ from their point of view. Fanboys are also typically aggressive and hateful towards the opposing brand or competition of their obsession regardless of its merits or achievements.

Ostatnia modyfikacja: 21.03.07 10:30
[#10] Re: Prowokacyja ;)

@QkiZ, post #5

> a po prostu myśle, że nie którzy to nie mają nic do roboty jak tylko nażekać

To nie jest narzekanie. To jest obiektywne podejscie, o ktorym piszesz na koncu.

> zauważyłem również pewną tendencję ludzi sfrustrowanych sytuacją Amigi
> (również na tym forum), że non stop powtarzają że Amiga jest już martwa, że
> to tylko zabawa teraz, ale siedzą przy tej zabawie cały czas.

Bo Amiga jako "ten trzeci" komputer na rynku jest juz martwa, w odroznieniu od tego, co chcieliby widziec panowie na czerwonym tudziez innym, zachodnim fanboyowym portalu.

> wydaje mi się, że nie należy niedoceniać tego, że w Amidze jeszcze tli się życie
> dzięki jej użytkownikom. Jak wszystkie Amigi padną, jak wymrą wszyscy fani
> wtedy można będzie stwierdzić że Amiga nie żyje.

Tak, nalezy to docenic i robic miare mozliwosci to, aby tego ducha podtrzymac, np. piszac soft i konstrulowac nowe rozszerzenia. Projekty zombie w rodzaju Samanthy czy wojny podjazdowe w wykonaniu barci Frieden i Amiga Inc. w niczym tu nie pomagaja.

Amiga juz nie zawojuje swiata, a na pewno nie swoim "najbardziej zaawansowanym systemem ikon". Poki sa ludzie, ktorzy w to wierza srodowkiso bedzie podzielone, a i rozwoj (jakkolwiek mierny by nie byl) stanie w miejscu.

Ostatnia modyfikacja: 21.03.07 10:39
[#11] Re: Prowokacyja ;)

@Fei, post #9

I masz cos wspolnego z pewnym prawicowym portalem?
buehehehe. tzn.

A co innej sprawy, to tak szybko nie wymrzemy, poniewaz nie jest wazne czy uzywamy Classica, Pegaza, WinUAE czy nawet AROSa. Wszystko to jest AmigaOSem. To wystarczy. Niby podzieleni, ale jednak razem.

To się wyklucza wzajemnie, wiesz?
Fanboys are also typically aggressive and hateful
nie, to nie o mnie ;)

[#12] Re: Prowokacyja ;)

@QkiZ, post #11

amiga to amiga ;)
[#13] Re: Prowokacyja ;)

@SzaryWilk, post #12

Jezus Maria, jakie to głębokie... Wilku, przeszedłeś właśnie siebie samego, i na odwrót.

[#14] Re: Prowokacyja ;)

@MinisterQ, post #1

hmm. nie zebym cos teges, ale postulowalem to jakies 3 lata temu, zreszta nie tylko ja. jest w logach #amisi :)
[#15] Re: Prowokacyja ;)

@Valwit, post #14

Jestem w stanie wyobrazić sobie reakcję na Twoje posty...
[#16] Re: Prowokacyja ;)

@Andrzej Drozd, post #7

dzisiejsza Amiga, to Classici i Pegazy

Zapomniałeś o nowych Amigach - AmigaOne i microA1

AOS4 to mrzonki

Chyba nie czytałeś newsów bo już prawie 4 miesiące temu ukazała się jego pełna wersja dla użytkowników nowych Amig.

[#17] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #16

> Chyba nie czytałeś newsów bo już prawie 4 miesiące temu ukazała się jego
> pełna wersja dla użytkowników nowych Amig.

No dobram sprobuje. Mozesz podeslac mi link do sklepu, gdzie moge kupic OS4?Hmm?

[#18] Re: Prowokacyja ;)

@_arti, post #17

Nie przeczytałeś ze zrozumieniem mojego posta, więc jeszcze raz:

Chyba nie czytałeś newsów bo już prawie 4 miesiące temu ukazała się jego pełna wersja dla użytkowników nowych Amig. - w domyśle - wspomniani użytkownicy mogą go sobie pobrać bez żadnych dodatkowych opłat bezpośrednio ze strony Hyperionu.

Ostatnia modyfikacja: 21.03.07 12:17
[#19] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #16

Zapomniałeś o nowych Amigach - AmigaOne i microA1

Nie zapomnialem, tylko mowimy o popularnych Amigach, a nie o bialych krukach.

Chyba nie czytałeś newsów bo już prawie 4 miesiące temu ukazała się jego pełna wersja dla użytkowników nowych Amig.

I co z tego? Temat walkowany byl juz kilka razy, a system jak i sprzet nie jest dostepny dla zwyklego Amigowca.

Sam chcialbym pouzywac AOS4, niestety nie ma takiej mozliwosci. Aha i nie pokazuj jakiejs okazji na EBAYU, ktora wyniesie po transporcie itp. 6 tyś. Chodzi mi o zwykly komputer za 1500-2000 zl
I nie mow tez o hobby, poniewaz codziennie uzywam Classica z OS3 i MOS, nawet dwoch. Jeden z nich ma mozliwosc odpalenia AOS4, ale nawet tego nie mozna kupic.

[#20] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #18

> ukazała się jego pełna wersja dla użytkowników nowych Amig

Rozumiem to jednoznacznie - Hyperion wypuscil pelna wersje systemu AmigaOS 4 dla uzytkownikow nowych Amig badz tych, ktorzy planuja jej zakup (w sensie - nie ma jeszcze wersja dla Amig klasycznych)... i podejrzewam, ze kazdy nie obaznany w naszym swiatku tak by to rozumial a tym samym ruszyl na strony googla w celu odszukania jakiegos sklepu oferujacego owy produkt online.

Jesli zle rozumuje wedlug ciebie, to moze warto napisac tak: "Hyperion upublicznil kolejny update wersji prerelease systemu, przeznaczony dla osob, ktore zakupily juz AmigaOne; ktory zawiera to, co mialo znalezc sie w oficjalnej, pelnej, platnej wersji systemu, ktora jednak nie ukaze sie prawdopodobnie nigdy z uwagi na zawilosci licencyjne miedzy owym Hyperionem a firma krzakiem, znana pod nazwa Amiga Inc."

Nie lepiej? Przynajmniej zgodnie z prawda.

[#21] Re: Prowokacyja ;)

@_arti, post #20

Rozumiem, że masz wgląd w umowę między Hyperionem i Ainc, że z taką pewnością wypowiadasz się co do tych zawiłości i o tym, że AOS4 na Amigi klasyczne nigdy się nie ukaże.

MOS też był dostępny jedynie z dedykowanego serwera tylko dla posiadaczy Peg, zanim wydano (niedopracowaną i nie obsługującą większości amigowego sprzętu) wersję dla Amig klasycznych (mimo, że istniała dużo wcześniej).
W przeciwieństwie do tego AOS4 ma obsługiwać większość (jeżeli nie wszystkie) dostępne dla klasycznej Amigi peryferia - a dopracowanie takiego systemu sterowników wymaga zapewne czasu (przypominam, że posiadacze klasyków na MOSa czekali ponad dwa czy trzy lata, więc w tym kontekscie jak narazie kilku miesięczne opóźnienie AOS4 nie jest niczym niezwykłym)

Ostatnia modyfikacja: 21.03.07 13:30
[#22] Re: Prowokacyja ;)

@Andrzej Drozd, post #19

tylko mowimy o popularnych Amigach, a nie o bialych krukach.

Czyli wg tego rozumowania ja jako posiadacz A4000T z CSPPC233 nie mam Amigi bo Amiga to tylko popularna A500 i A1200 a jeżeli ktoś ma białe kruki w postaci A3000 czy A4000 to już nie ma Amigi.
Gratuluję pokrętnej logiki.

system nie jest dostepny dla zwyklego Amigowca

Podobnie jak MOS, który dopiero po kilku ładnych latach kiszenia na dysku został udostępniony dla klasycznych Amig.
Więc w tym kontekscie narzekanie, że wersja AOS4 na klasyki jeszcze się nie ukazała (niecałe 4 miesiące od premiery pelnej wersji na nowe Amigi) jest szczytem hipokryzji.
Zresztą, jak już pisałem MOS na klasyki nie obsługuje większości Amigowego sprzętu (wlaściwie to na palcach jednej ręki można policzyć obsługiwany sprzęt), a do tego nie działa nawet na tym co rzekomo miał obsługiwać - vide informacje o ile dobrze pamiętam Faziora o braku obsługi Grexa (która rzekomo miała być) czy A4000T.

[#23] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #21

Najpierw wypuszczono wersje dla Amig... najpierw wersje 0.2 pozniej 0.4 - gwoli scislosci... Pozniej wypuszczono wersje dla Pegasosow.... nastepnie przygotowano wersje dla classikow... To ze nie obsluguje wielu urzadzen amigi - nic w tym dziwnego - nie obsluguja go tez inne systemy na amige, coz jesli producent nie chce by byl obslugiwany sprzet, to nie bedzie...

[#24] Re: Prowokacyja ;)

@Andrzej Drozd, post #19

Sam chcialbym pouzywac AOS4, niestety nie ma takiej mozliwosci. Aha i nie pokazuj jakiejs okazji na EBAYU, ktora wyniesie po transporcie itp. 6 tyś. Chodzi mi o zwykly komputer za 1500-2000 zl

Za taką cenę kupisz Pegaza2. Cena IMO nie wygórowana.

Jedynkę można kupić jeszcze taniej:
http://www.allegro.pl/item173265828_pegasos_1_april_2_600_mhz_g3_256_mb_sdram_bcm.html

[#25] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #21

"W przeciwieństwie do tego AOS4 ma obsługiwać większość (jeżeli nie wszystkie) dostępne dla klasycznej Amigi peryferia "

http://amigans.net/modules/newbb/viewtopic.php?post_id=5237#forumpost5237

tutaj masz info ze jednak wszystkie rozszerzenia raczej nie beda obslugiwane.

[#26] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #21

> Rozumiem, że masz wgląd w umowę między Hyperionem i Ainc, że z taką
> pewnością wypowiadasz się co do tych zawiłości i o tym, że AOS4 na Amigi
> klasyczne nigdy się nie ukaże.

Nie musze. Wiadomo, do kogo naleza prawa do zrodel systemu AmigaOS. Natomiast zeby wyciagnac podobne wnioski jak moje, wystarczy przyjzec sie temu, co robi Hyperion i co robi Amiga Inc, nie zainteresowana rozwojem Amigi jako takiej w ogole a bedaca jedynie podatkowym zabezpieczeniem dla jej wlascicieli i firm trzecich.

Na dalsza czesc twojego postu dostales juz odpowiedz.

[#27] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #22

Czyli wg tego rozumowania ja jako posiadacz A4000T z CSPPC233 nie mam Amigi bo Amiga to tylko popularna A500 i A1200 a jeżeli ktoś ma białe kruki w postaci A3000 czy A4000 to już nie ma Amigi.

Tu juz jest znacznie inaczej, poniewaz A1200 i A4000 mozna wrzucic do jednego worka. Choc nie pytalem w Efunzine, to mysle ze jednak A4000 mozna zdobyc za rozsadne pieniadze.
W przypadku AONE i malejAONE, to juz nie jest takie oczywiste.

Gratuluję pokrętnej logiki.

Classic to Classic. Niewazne czy A1200, A3000 lub A4000. Na wszystkich modelach dziala PPC i przynajmniej jeden z nich kupisz (najlatwiej zapewne A1200 z PPC).

Podobnie jak MOS, który dopiero po kilku ładnych latach kiszenia na dysku został udostępniony dla klasycznych Amig.

Wiem. Z tym ze wersja testowa byla dostepna juz okolo (strzelam) 5 lat temu, a moze i wiecej. Sam pamietam jak odpalilem ja na A1200 z PPC i postawilem na tym WB3.1.
Pozniej przez dlugi czas marudzilem (na rok przed wyjsciem nawet nagminnie) dlaczego nie mozna wypuscic MOSa Classic. Zawsze mnie ktos odsylal do testowej wersji, na ktorej malo co dzialalo. Na szczescie doczekalismy sie MOSa PUP. :)

Więc w tym kontekscie narzekanie, że wersja AOS4 na klasyki jeszcze się nie ukazała (niecałe 4 miesiące od premiery pelnej wersji na nowe Amigi) jest szczytem hipokryzji.

Jakiej hipokryzji? MOS przynajmniej byl w wersji testowej. Co za problem zrobic jakies okrojone demo AOS4 dla Classica? Po zatym Classic jest aktualnie jedynym, dostepnym sprzetem. Takie demo byloby niezla zacheta, a tak to bede mrudzil i tyle ;)

Zresztą, jak już pisałem MOS na klasyki nie obsługuje większości Amigowego sprzętu (wlaściwie to na palcach jednej ręki można policzyć obsługiwany sprzęt), a do tego nie działa nawet na tym co rzekomo miał obsługiwać - vide informacje o ile dobrze pamiętam Faziora o braku obsługi Grexa (która rzekomo miała być) czy A4000T.

G-Rexa obslugluje. Byc moze w tym przypadku problem lezy zupelniej gdzies indziej. Mediatora nie obslugluje dzieki Elboxowi. U mnie na A1200 chodzi na BVision, obslugluje sieciowke PCMCIA (takze na sterownikach emulowanych), obslugluje stacje dyskow i nawet kosci AGA (choc to raczej, tylko pozytywny efekt uboczny, dzieki dobremu emulatorowi 68k i programom ktore potrafia pracowac na AGA). Jedynie nie dziala FastATA (znowu dzieki Elboxowi) i pracuja tylko dwa urzadzenia na Unit0 i Unit1, z pelna obsluga duzych HD (mam 256 GB).
[#28] Re: Prowokacyja ;)

@Andrzej Drozd, post #27

G-Rexa obslugluje.

Rozumiem, że nie mając grexa dużo lepiej orientujesz się na temat jego obsługi niż osoba aktualnie go posiadająca, która twierdzi, że jednak nie jest obsługiwany.

to mysle ze jednak A4000 mozna zdobyc za rozsadne pieniadze

I gdybyś się zainteresował tematem to tu czekałaby cię małe zdziwienie - A4000T praktycznie nigdzie nie można dostać (podobnie jak A3000T) i aby mieć taką Ami z PPC trzeba wydać od 2500zł wzwyż (najczęściej na zagranicznych aukcjach doliczając koszty wysyłki ciężkiej i dużej obudowy).
Czyli jest tutaj dokładnie jak ze znienawidzonymi przez ciebie nowymi Amigami - drogie i bardzo trudno dostępne.
Czy ci się to podoba czy nie duże modele Amig to właśnie bardzo drogie biale kruki.
Czyli pisząc w #7 "dzisiejsza Amiga, to Classici" z zastrzeżeniem w #14, że piszesz tylko o popularnych modelach (czyli tylko o A500 i A1200), to wedle tej logiki duże modele Amig to już nie Amigi bo nigdzie ich nie można kupić.
W ten sposób udowodniłem ci, że stosując tak niedorzeczne kryterium jak "amigą jest to, co jest łatwo dostępne" tylko się ośmieszasz bo to jest równoznaczne ze stwierdzeniem, że Amigą NIE JEST każdy model, którego nie można w tej chwili kupić.

[#29] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #22

a na AGA odpalil?

[#30] Re: Prowokacyja ;)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #29

Co i kto odpalil bo nie rozumiem pytania?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem