@amigafan,
post #22
Czyli wg tego rozumowania ja jako posiadacz A4000T z CSPPC233 nie mam Amigi bo Amiga to tylko popularna A500 i A1200 a jeżeli ktoś ma białe kruki w postaci A3000 czy A4000 to już nie ma Amigi.
Tu juz jest znacznie inaczej, poniewaz A1200 i A4000 mozna wrzucic do jednego worka. Choc nie pytalem w Efunzine, to mysle ze jednak A4000 mozna zdobyc za rozsadne pieniadze.
W przypadku AONE i malejAONE, to juz nie jest takie oczywiste.
Gratuluję pokrętnej logiki.
Classic to Classic. Niewazne czy A1200, A3000 lub A4000. Na wszystkich modelach dziala PPC i przynajmniej jeden z nich kupisz (najlatwiej zapewne A1200 z PPC).
Podobnie jak MOS, który dopiero po kilku ładnych latach kiszenia na dysku został udostępniony dla klasycznych Amig.
Wiem. Z tym ze wersja testowa byla dostepna juz okolo (strzelam) 5 lat temu, a moze i wiecej. Sam pamietam jak odpalilem ja na A1200 z PPC i postawilem na tym WB3.1.
Pozniej przez dlugi czas marudzilem (na rok przed wyjsciem nawet nagminnie) dlaczego nie mozna wypuscic MOSa Classic. Zawsze mnie ktos odsylal do testowej wersji, na ktorej malo co dzialalo. Na szczescie doczekalismy sie MOSa PUP. :)
Więc w tym kontekscie narzekanie, że wersja AOS4 na klasyki jeszcze się nie ukazała (niecałe 4 miesiące od premiery pelnej wersji na nowe Amigi) jest szczytem hipokryzji.
Jakiej hipokryzji? MOS przynajmniej byl w wersji testowej. Co za problem zrobic jakies okrojone demo AOS4 dla Classica? Po zatym Classic jest aktualnie jedynym, dostepnym sprzetem. Takie demo byloby niezla zacheta, a tak to bede mrudzil i tyle ;)
Zresztą, jak już pisałem MOS na klasyki nie obsługuje większości Amigowego sprzętu (wlaściwie to na palcach jednej ręki można policzyć obsługiwany sprzęt), a do tego nie działa nawet na tym co rzekomo miał obsługiwać - vide informacje o ile dobrze pamiętam Faziora o braku obsługi Grexa (która rzekomo miała być) czy A4000T.
G-Rexa obslugluje. Byc moze w tym przypadku problem lezy zupelniej gdzies indziej. Mediatora nie obslugluje dzieki Elboxowi. U mnie na A1200 chodzi na BVision, obslugluje sieciowke PCMCIA (takze na sterownikach emulowanych), obslugluje stacje dyskow i nawet kosci AGA (choc to raczej, tylko pozytywny efekt uboczny, dzieki dobremu emulatorowi 68k i programom ktore potrafia pracowac na AGA). Jedynie nie dziala FastATA (znowu dzieki Elboxowi) i pracuja tylko dwa urzadzenia na Unit0 i Unit1, z pelna obsluga duzych HD (mam 256 GB).