Wątek zamknięty
[#31] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #30

ostatnie twoje zdania.

[#32] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #22

amigafan napisał(a):

> Podobnie jak MOS, który dopiero po kilku ładnych latach
> kiszenia na dysku został udostępniony dla klasycznych Amig.

za darmo. podkresle i wybolduje: ZA DARMO

> Więc w tym kontekscie narzekanie, że wersja AOS4 na klasyki
> jeszcze się nie ukazała (niecałe 4 miesiące od premiery pelnej
> wersji na nowe Amigi) jest szczytem hipokryzji.

szczytem hipokryzji jest twoje pi* doktorku od 7 bolesci. os4 mial byc ladnych pare lat temu i dalej go nie ma w sklepach dla mojej a1200

> Zresztą, jak już pisałem MOS na klasyki nie obsługuje
> większości Amigowego sprzętu (wlaściwie to na palcach jednej
> ręki można policzyć obsługiwany sprzęt), a do tego nie działa
> nawet na tym co rzekomo miał obsługiwać - vide informacje o ile
> dobrze pamiętam Faziora o braku obsługi Grexa (która rzekomo
> miała być) czy A4000T.

a mozesz wyliczyc czego nie obsluguje mos w amigach a co z kolei obsluguje amigaos4?
[#33] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #28

Rozumiem, że nie mając grexa dużo lepiej orientujesz się na temat jego obsługi niż osoba aktualnie go posiadająca, która twierdzi, że jednak nie jest obsługiwany.

Ty, nie majac go, tez. Widze ze poszedlbys w ogien za AOS4.

I tu jest pewna roznica - ja pojde za Amiga, ale nie za dziwnymi ludzmi, z pseudoamigami (z naklejka) i wirtualnym systemem. Moze kiedys naprawia swoj blad.

I gdybyś się zainteresował tematem to tu czekałaby cię małe zdziwienie - A4000T

Wytlumacz mi co znaczy to "T". Chetnie sie dowiem czym...wlasciwie tylko domyslam czym od "desktopa". Prosze.

trzeba wydać od 2500zł wzwyż (najczęściej na zagranicznych aukcjach doliczając koszty wysyłki ciężkiej i dużej obudowy).

Trzeba? Hmmm, dosc ciekawie. Ja wolalbym rozbudowac A12000 za pol ceny, lub kupic cos, co i tak dziala na A1200 z PPC. Tylko dlatego ze nie ma AOS4. Tak! Wlasnie nie ma dla Classica.

Czyli jest tutaj dokładnie jak ze znienawidzonymi przez ciebie nowymi Amigami - drogie i bardzo trudno dostępne.

Nowymi...z poprzedniej ery, ktore sa niedostepne bardziej niz antyczne A4000T :(

Czy ci się to podoba czy nie duże modele Amig to właśnie bardzo drogie biale kruki.

W takim razie bardzo mi przykro, ze jestem tylko zwyklym czlowiekiem, ktory ma tylko A1200 z PPC.

W ten sposób udowodniłem ci

Dopoki sam nie zrozumiesz, to niczego mi nie udowodniles. Ja nie wstydze sie tego ze jestem czlowiekiem omylnym. Tylko krowa nie zmienia zdania. I to nie bylo o Tobie, tylko ludowe powiedzenie. Czlowiek uczy sie przez cale zycie.

z zastrzeżeniem w #14, że piszesz tylko o popularnych modelach (czyli tylko o A500 i A1200),

Zastrzegam sobie, ze nie pisalem nic o A500. Jak to teraz w serialach jest modne - "prosze mi tutaj nic nie imputowac" :P

wedle tej logiki

...A1200/4000 wrzucilem do jednego worka. Ktorys z tych modeli i PPC, na pewno mozna kupic.

W ten sposób udowodniłem ci, że stosując tak niedorzeczne kryterium jak "amigą jest to, co jest łatwo dostępne" tylko się ośmieszasz bo to jest równoznaczne ze stwierdzeniem, że Amigą NIE JEST każdy model, którego nie można w tej chwili kupić.

Niczego mi nie udowdniles, poniewaz styl (takze psychologiczny), jest podobny do pewnej osoby z innego portalu. Zastanow sie nad tym.
[#34] Re: Prowokacyja ;)

@Andrzej Drozd, post #33

Andrzej Drozd napisał(a):

> Czyli jest tutaj dokładnie jak ze znienawidzonymi przez
> ciebie nowymi Amigami - drogie i bardzo trudno dostępne.

>
> Nowymi...z poprzedniej ery, ktore sa niedostepne bardziej niz
> antyczne A4000T :(

Sam (powstań!) Ojciec Redaktor (padnij!) napisał na swoim blogu, że "nowe" Amigi są teraz już "klasykami", bo się ich nie produkuje. Ładnie to tak zaprzeczać słowom guru?

[#35] Re: Prowokacyja ;)

@Andrzej Drozd, post #33

Ty, nie majac go, tez

Widzę, że nie bardzo wychodzi ci czytanie ze zrozumieniem, więc jeszcze raz grubą czcionką Fazior ma G-rexa i twierdził tu na PPA, że nie jest przez MOSa obsługiwany, więc jak do tego mają się twoje zapewnienia że jednak jest?

Wytlumacz mi co znaczy to "T"
"T" w A4000T oznacza "tower" czyli komputer w obudowie stojącej. Uznając za Amigę tylko A500 i A1200 (popularne modele) pewnie nie wiesz, że komputery A3000 i A4000 w wersjach "T" czyli tower miały zupełnie inną płytę główną niż w wersjach desktop.

Ja wolalbym rozbudowac A12000 za pol ceny

I męczyć się z kanapkowaniem, zwiechami, problemami z zasilaniem i nie kontaktującymi stykami. Używanie Ami o otwartej architekturze to zupełnie inna jakość amigowania, pozbawiona tych wszystkich bolączek znanych z A1200 (a do tego sporo szybsza 604e+UWSCSI)

Nowymi...z poprzedniej ery

Podobnie jak pegazy

Zastanow sie nad tym

A tego to zupełnie nie rozumiem. Znaczy nad czym?

[#36] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #35

Fazior ma G-rexa i twierdził tu na PPA, że nie jest przez MOSa obsługiwany

Prosze o wypowiedz kogos z MOS-teamu.

Wytlumacz mi co znaczy to "T"

Nie pisz mi glupot, tylko powiedz jak trudno zdobyc wersje "T" w prownaniu do wersji "Desktop". Tak, chodzi o A4000.

Reszte zgryzliwosci pomine, poniewaz znudzilo mi sie juz troche trollowanie z Toba :P
[#37] Re: Prowokacyja ;)

@Valwit, post #32

za darmo

No przecież wstyd byłoby brać kasę za takiego knota (przynajmniej w wersji na klasyki).
Jeżeli chcieliby to sprzedawać musieliby najpierw wlożyć w to trochę pracy i porządnie dopracować używalność pod klasykami i obsługę sprzętu.

mial byc ladnych pare lat temu

MOS 1.5 też

a mozesz wyliczyc czego nie obsluguje mos w amigach

Czego nie obsługuje widać od razu że nie obsługuje prawie nic ale najgorsze jest to, że nawet nie obsługuje tego co jest tam wymienione:
1) G-rex - wedle osoby go posiadającej nie jest obsługiwany http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=35358&t=35274#reply_35358
2) SCSI w A4000T miał być obsługiwany od początku - tymczasem nowością w ostatniej (trzeciej) wersji było UWAGA *obsługa SCSI w A4000T*.
Czyli wcześniej umieścili to "trochę" na wyrost, ale o tym nie wolno wspominać bo to przecież cudowny MOS.
3) Wielkie problemy (w praktyce brak możliwości wystartowania MOSa) z dysku podpiętego do UWSCSI na CSPPC

co z kolei obsluguje amigaos4

Na to pytanie dopiero poznamy odpowiedź

Ostatnia modyfikacja: 22.03.07 14:35
[#38] Re: Prowokacyja ;)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #31

Jeżeli chodzi o Grexa to pytaj Faziora, co do A4000T to nie próbowałem na AGA.

[#39] Re: Prowokacyja ;)

@Andrzej Drozd, post #36

Prosze o wypowiedz kogos z MOS-teamu.

A w jakiej sprawie? Przecież pokazałem w kolejnym poscie, że potrafią napisać coś na wyrost - vide obsługa SCSI w A4000T. Być może w kolejnych wersjach MOSa osoby posiadające grexa doczekają się jego obsługi ale wygląda na to, że w obecnej wersji jeszcze nie jest obsługiwany.

Nie pisz mi glupot

Jak do tej pory jesteś tu jedyną osobą wypisującą głupoty, że Amig = tylko popularna modele.

jak trudno zdobyc wersje "T"

To się zainteresuj tematem i spróbuj ją gdzieś kupić i zobacz za ile.

Ostatnia modyfikacja: 22.03.07 14:34
[#40] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #37

To teraz pytanie, skoro zobaczymy, to czemu juz wychwalasz coś, a czym tak malo wiesz... Jedyne czego jestes w miare pewien to nazwa (czyzbym sobie sam odpowiedzial)?

[#41] Re: Prowokacyja ;)

@Kaczus, post #40

Mniejszej ilości sprzętu niż MOS-Classic już się nie da obsługiwać, więc AOS4 może obsługiwać tylko więcej

[#42] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #37

MOS 1.5 też

Developerzy mosa nigdy nie dawali żadnego wiążącego terminu release wersji 1.5.

Sławetne "za dwa tygodnie" było tylko i wyłącznie ironiczną wypowiedzią "na odczepne". Każdy średnio inteligentny człowiek jest w stanie to sam wykombinować, posługując się swoim rozumem.

[#43] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #39

A w jakiej sprawie? Przecież pokazałem w kolejnym poscie, że potrafią napisać coś na wyrost - vide obsługa SCSI w A4000T. Być może w kolejnych wersjach MOSa osoby posiadające grexa doczekają się jego obsługi ale wygląda na to, że w obecnej wersji jeszcze nie jest obsługiwany.

Przestan marudzic i zaczekaj! Byc moze masz racje. Mozliwe ze to sprawa wersji MOSa. Zaczekaj. Potrafisz to zrobic?

Jak do tej pory jesteś tu jedyną osobą wypisującą głupoty, że Amig = tylko popularna modele.

Nie rozumiem o co ci chodzi ;)
[#44] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #28

Rozumiem, że nie mając grexa dużo lepiej orientujesz się na temat jego obsługi niż osoba aktualnie go posiadająca, która twierdzi, że jednak nie jest obsługiwany.

Ta osoba nie twierdzi że GRex jest nieobsługiwany. Ta osoba twierdzi że MorphOS nie uruchamia się na Jego amidze wraz z zainstalowanym GRexem, co nie jest tożsame z określeniem "nieobsługiwany". Ze względu na Twoje złośliwe nastawienie oczywiście prościej Ci jest stwierdzić że nie uruchamia się == nie obsługuje, ale nie znaczy to że w tej kwestii masz rację.

[#45] Re: Prowokacyja ;)

@MinisterQ, post #1

Prowokacja udana ;)

[#46] Re: Prowokacyja ;)

@MinisterQ, post #44

A to nie jest tożsame?
Nie uruchamia się na danym konfigu czyli go nie obsługuje.
Rozumiem, gdyby to był jakiś program, któremu w uruchomieniu na AmigaOS mogą przeszkadzać jakieś łaty lub inne działające właśnie programy.
Ale MOSa uruchamia się bezpośredio z płyty lub czystej partycji (tylko z MOSem) po tzw twardym resecie - więc nic nie ma w ramie ani na dysku, co mogłoby przeszkadzać w uruchomieniu MOSa i na domyślnych ustawieniach powinien działać z każdym ze sprzętów wymienianych na stronie jako obsługiwane.

A tak poza tym to ile osób musi napisać, że "u mnie ten sprzęt nie działa" aby jednak uznać, że nie jest on obsługiwany.
Ciekawe, że słów MOSTu nikt nie poddaje w wątpliwość, podczas gdy słowa Hyperionu odnośnie AOS4 często próbuje się podważyć.

Ostatnia modyfikacja: 22.03.07 15:23
[#47] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #46

A moze jest tam jeszcze jakis sprzet, ew niewlasciwa wersja flashki + wiele innych przyczyn. Nie piszę, że tak jest, ale to jest mozliwe, wiec jak powiedzial maly q to nie jest tozsame... Tak samo jak nie jest prawda ze jesli zdarzenie ma prawdopodobienstwo 0, to jest to zdarzenie niemozliwe...

[#48] Re: Prowokacyja ;)

@Kaczus, post #47

Co do flashki to raczej odpada, bo tylko najnowsza jej wersje obsługuje Grexa (ma OpenPCI 2.2), więc to ona musi być zainstalowana aby ten mostek wogóle zadziałał (w bootmenu karty PPC pojawia się dodatkowa opcja PCI).

[#49] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #46

Ciekawe, że słów MOSTu nikt nie poddaje w wątpliwość, podczas gdy słowa Hyperionu odnośnie AOS4 często próbuje się podważyć.

Różnica polega na tym że MorphOS jest DARMOWY a AmigaOS4 nie. Inna sprawa że MorphOS jest dostępny praktycznie dla każdego... a JAK jest z AmigaOS4?

[#50] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #35

Nowymi...z poprzedniej ery

Podobnie jak pegazy

Tyle że Pegazy są dostępne, a "nowe Amigi" nie...

Inna sprawa że o ile w Pegazach widzi się pewne kroki naprzód (choćby różnice mięczy Peg a Peg2), podczas gdy w Amigowych klonach (tak!) vide Samantha czy inne porońce wybitnie widać uwstecznianie w pewnych dziedzinach...

...dodam jeszcze że ja sobie spokojnie na Pegu gram w gierki (choć ich obecnie trochę mało), oglądam filmy, itd... a ty się pysznij ze swoją "pełną amigowością" - niech ci to wyjdzie na zdrowie... ja wolę być "PegAmigowcem" i korzystać z realnie dostepnego sprzętu i systemu, niż napalać sie na AOS4 i klony A1.

[#51] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #46

Dziwi trochę podejście które reprezentujesz, tym bardziej że jesteś lekarzem... jeśli przychodzi pacjent i mówi: "Boli mnie, tu, tu i tu" to nie mówisz na podstawie jakiejś książki-kompendium że "bolące tu, tu i tu" równa się choroba A. Tylko na podstawie swojej wiedzy, historii innych chorób pacjenta, czy dominujących w danej okolicy i czasie schorzeń stawiasz diagnozę że jest to choroba A (wiedząc że może to być B lub C) i ordynujesz terapię alfa... jeśli to nie pomoże (chociaż pomogło 5 innym o podobnych objawach) stwierdzasz "to jednak będzie choroba B" i ordynujesz leczenie beta... jak nie pomoże to zabawa trwa dalej, więcej badań, w końcu inni specjaliści. Z komputerami jest podobnie - nawet głupi układ składający się z kilku elementów może zachowywać się zagadkowo, a komputer to kilkadziesiąt milionów tranzystorów i elementów liniowych. W przypadku Greexa może być winna wersja płyty głównej Amigi, wersja PPC, wersja flasha PPC, nie do końca sprawna pamięć, problemy z zasilaniem, obecne w bliskości żródło silnego pola elektromagnetycznego, czy uszkodzenie jakiegoś nieistotnego w działaniu pod AOS3.x elementu... i wiele innych. Zresztą sam o tym wiesz najlepiej, skoro wielu uruchomiło MOSa na A4000, a u Ciebie nie działa - jak ktoś kiedyś powiedział "informatyka wcale nie jest nauką ścisłą" ;)
[#52] Re: Prowokacyja ;)

@wali7, post #51

Wali7, kiedy ostatnio byłeś u lekarza z NFZu? Niestety tak to teraz wygląda. "No to na co chorujemy?" to standardowe pytanie. Ci zdolni w większości już wyjechali...

[#53] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #37

Zauważ że MOS to lepszy system, tworzony przez amigowców, dostępny na lepszym sprzęcie, tworzonym przez amigowców, używa go więcej osób, na klasyki jest od dawna i za darmo. Pierwsze wzmianki o MOSie pojawiły się kilka lat po zapowiedziach os4. I kto tu sie spóźnia? Kto maczał palce w A1? Eyetech? Co oni zrobili dla Amigi? Kilka towerek i drogi szmelc udający "komputer". Ba, tego szmelcu to oni nawet nie produkowali (pewnie dlatego też nikt nie zajął się ficzerami tego "sprzętu".) A teraz zobacz, co dla Amigi zrobili ludzie zamieszani w Pegasosa. MOS jest tym na co czekali amigowcy z powerkami od chwili ich zakupu, a duet aone+os4 to tylko nędzna podróbka i przedsmak ;). No dobra, jest jeden argument na korzyść os4 - nazwa i nalepka. Chociaż nazwy to troche szkoda, czasem wstyd się przyznać że to istnieje.

Ostatnia modyfikacja: 22.03.07 20:00
[#54] Re: Prowokacyja ;)

@wali7, post #51

Nie porównuj medycyny do informatyki bo to zupełnie inne nauki.
Na takie przykłady może się nabrać laik ale w medycynie jest trochę więcej "zabawy", odpowiedzialności i dokładności.

Dalej ciekawi mnie fakt, że tak zaciekle broniony jest MOST. Nawet nie dopuszczasz myśli, że może zwyczajnie kłamali, wiedząc, że i tak niewiele osób ma grexy i powie im się, że to akurat na ich egzemplarzach nie działa.

Ostatnia modyfikacja: 22.03.07 20:59
[#55] Re: Prowokacyja ;)

@Malin, post #53

Zauważ że MOS to lepszy system

Dawno się tak nie uśmiałem. Dobry żart tynfa wart.
Jeżeli naprawdę tak myślisz to wypada pogratulować agresywnej propagandy mosowiec, która potrafi zrobić ludziom wodę z mózgu.

Pierwsze wzmianki o MOSie pojawiły się kilka lat po zapowiedziach os4.

No patrz, a w innym wątku ustaliliśmy, że dopiero po uruchomieniu MOSa na Peg zaczął wogóle powstawać AOS4 wiec chyba przeinaczasz fakty.
Realna praca nad systemami trwa przez porównywalną ilość czasu a nawet AOS4 powstawał krócej.

A teraz zobacz, co dla Amigi zrobili ludzie zamieszani w Pegasosa.

Znaczy co zrobili? Bo dla Amigi to nie zrobili absolutnie nic a nawet starają się działać na jej niekorzyść.

duet aone+os4 to tylko nędzna podróbka

Podrobka czego? Przecież od początku taktyką w sprzedawaniu peg+mos było podszywanie się pod Amigę aby znaleźć naiwny rynek zbytu gdzie kilka osób się nabierze, że to "nowa Amiga".

[#56] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #55

Tak szczerze się pytam, w czym ten OS4 jest lepszy od MOS-a

Jakies konkreciki prosze :)

[#57] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #54

Nie tyle broniony MOST, co sam jaca, który tworzył ostatnie
dystrybucje dla Classikow. Jeśli coś nie działa, a powinno - to nie
dlatego ze klamali, tylko dlatego, ze z niewiadomych przyczyn po
zmianie sterownika xi y moglo cos przestac dzialac, tyle, że nikt nie
miał takiego sprzętu by przetestować, więc wyszli z założenia, że
działa dalej. To jet bardzo często pojawiający się błąd w programach -
mówię ci jako ktoś związany z branżą od środka. I nikt tu nie kłamie,
po prostu nie jest świadomy, że coś się zmieniło na tyle, że mogło
przestać działać....

[#58] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #55

Zapowiedzi AmigaOS4 to przypomnę, że wspominano o tym już w 92 a
oficjalnie podano datę w 95.... To, że potem wciskali przez lata
ludziom kit to ińsza ińszość, a Twój przedmówca nie pisał o tym kiedy
zaczęto prace właściwe, a kiedy zapowiadano, a to 2 różne rzeczy-
czytaj uważniej...

[#59] Re: Prowokacyja ;)

@amigafan, post #54

To że nie działa u ciebie to nie oznacza ze kłamali . Bug report
wysłany , problem opisany ? . A co by było jak byś kupił boski OS4 za
kase i by nie działało i raczej tak bedzie ... i co wtedy ?
MorphOS-a masz za free :)

[#60] Re: Prowokacyja ;)

@Olo, post #56

W niczym. Wiara nie opiera się na racjonalnych argumentach. Albo jesteś wyznawcą, albo zgiń-przepadnij.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem