[#61] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@tom256, post #60

Współczesne znalezisko z Amigą 1200 i kartą rozszerzenia w roli głównej (od 6:31):

W skrócie: chodzi o tematykę robienia z ludzi nieświadomych słupów, a przedmiot "Amiga 1200" jest tylko fikcyjnym wabikiem na OLX, aby nieświadomy niczego słup mógł przyjąć po kilka przelewów za jeden przedmiot. Mechanizm wyjaśniony w filmie.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2019 09:45:44 przez CJ Warlock
[#62] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@CJ Warlock, post #61

Post #56
[#63] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@tbone, post #62

no wlasnie...

"W ogole nie czytam postow innych ale moja wypowiedz jest najwazniejsza" ok, racja
[#64] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ami2019, post #57

no i prosze, zlecialy jego ogloszenia z olx - mial ten zestaw oraz iphona xs za 1/5 ceny, a teraz sie okazalo ze wkleil wozek wart 2500 a u niego 700...
[#65] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ami2019, post #64

Pytanie - jak nie ma nr tlefonu na olx ale konto jest np. od 2013 roku, sprzedający na życzenie podał mi namiar na swój profil na FB - zdjęcie z olx zgadza się ze zdjęciem profilowym FB to powinienem się obawiać? - wiadomo ryzyko zawsze jest, ale jednak kilkuletnie konto. Ciekawe czy wtedy łatwiej takie konto na olx sprawdzić (np. przez Policję).
[#66] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Adinfo, post #65

Ja podaję nr telefonu na olx, ale na privie, po dogadaniu transakcji, więc poproś o numer
90% zapytań i telefonów to pytania czy sprzedam za połowę ceny, czy wysyłka lub czy zamienię się na kolekcję szklanych kulek lub czy podwiozę na drugi koniec Opola bo ktoś akurat jedzie tam na zakupy...

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2019 20:54:18 przez tbone
[#67] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Adinfo, post #65

Ja też nie podaje numeru telefonu. Mama konto na olx kilka lat. Ewentualnie w wiadomości prywatnej jak już chcę konkretnie dogadać temat.

Chociaż tydzień temu miałem wszystko dogadane, jechałem 300 km i mnie koleś wyruchał. Jak już byłem u niego pod domem, to przestał odbierać telefon, a kobieta która się odezwała jak zadzwoniłem do jego domostwa powiedziała że nie wie o co chodzi (a chodziło o A500 z gotekiem) Pozdrawiam Cię gnoju z Legnicy / Piątnowa Legnickiego...
[#68] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@yoo_gas, post #67

Jeszcze nic nie sprzedawałem przez OLX, dlatego z tym numerem telefonu jak piszecie to rozumiem powód, że go od razu nie podajecie. Dzięki za wyjaśnienie.

Poprosiłem o zwrotną wiadomość przez FB - sprzedający odpisał (dane się zgadzają - właściciel konta OLX oraz na FB) OK
[#69] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Adinfo, post #68

Matko, kiedyś chciałem się pozbyć starych mebli z domu i dałem ogłoszenie, że oddam za darmo. I jeszcze jak kto głupi podałem telefon. Po pierwszych dwudziestu połączeniach zrozumiałem swój błąd :) Na szczęście ogłoszenie daje się edytować.
[#70] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@yoo_gas, post #67

jechales az 300 km po Amige 500 ????

matko bosko...
[#71] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@recedent, post #69

Mały offtop: Miałem to samo z telefonem - puściłem zbyt tanio Poloneza 1979 rocznik (Borewicz). Z końca Polski po niego przyjechali entuzjaści motoryzacji, plan mieli odrestaurować i odsprzedać do Muzeum Techniki w Warszawie, ale potem jakoś odpuścili i ktoś inny wyremontował. Podesłał mi zdjęcia spod fabryki FSO z moją byłą maszyną na zdjęciu, ważne że Polonez trafił w dobre ręce OK

Krewny mi kiedyś opowiedział - przy okazji kontroli Policji:
Zapraszam Pana do Poloneza, odpowiedział: ale ja nie tańczę.
[#72] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@recedent, post #69

Hahaha znam ten ból. Kiedyś kupiłem 25kg tynku typu "baranek", by usunąć pamiątki po kotach w domu. Tynku zużyłem z 0,5kg więc reszta trafiła na OLX. Za darmo. No i odezwała się m.in. kobita z miasteczka obok, czy nie będę przejazdem w jej okolicy. Że się wybierałem, to się umówiłem, że podrzucę przy okazji. Wyjeżdżając, zapowiedziałem się, że będę za ok. godzinę (odpisała, że ok). Przyjeżdżam na adres o umówionej porze i jak można było się spodziewać nikt nie odbiera domofonu OK Dzwonię do kobity. Jak się okazało miała pilne wyjście (na klejenie tipsów) i czy mogę zawieźć ten worek na drugą stronę miasteczka do jej rodziców... No ja p....
[#73] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@tbone, post #72

link

smierdzi wałem na kilometr,mimo ze konto ma od dość dawna
[#74] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@FeRu, post #73

Niedawno ta sama karta była wystawiona na drugim (zachodnim) krańcu Polski za te same pieniądze i z tymi samymi zdjęciami z tym że z innego konta. Pisałem wtedy i teraz. Wtedy kontakt urwał się gdy chciałem więcej zdjęć karty, teraz napisałem to samo i póki co cisza. Też podejrzewam że to wał.
[#75] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@FeRu, post #73

"Pobranie nie wchodzi w gre" 😁
[#76] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@FeRu, post #73

Tia, 2 dni temu też pisał, że tylko karta mu została. A w drugim jego ogłoszeniu(2 dni temu) A1200...
[#77] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@FeRu, post #73

No to możliwe, że dałem się wkręcić. Zobaczymy.

Ciekawe co z tym kontem na Facebook, które ma - odpisał mi z niego - założone dawno.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2019 07:12:10 przez Adinfo
[#78] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Adinfo, post #77

100% przekręt, mam nauczkę:
Załączone zdjęcie z OLX prowadzi do:
https://apollo-ireland.akamaized.net/v1/files/3bffqfhvghzb-PL/image;s=1000x700
Ciekawe ile osób dało się nabrać oprócz mnie.
[#79] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Adinfo, post #78

Kaskę mu Puściłeś już ?
Też mnie zaciekawiło to ogłoszenie, ale na 99% byłem pewien że to wał, a po 3h już na 100%.
Najpierw gościu odpowiedział ze ma już klienta zainteresowanego, karta zarezerwowana.
po godzinie odpisał "Kupiec zrezygnowal, karta sprawna. Odbior czy wysylka?"
odpisałem odbiór.
w odpowiedzi dostałem adres w Hajnówce, numer domu był 19/1 a na tej ulicy są same domy jednorodzinne :)
zapytałem o której godzinie mu pasuje żeby podjechać ? i od tego momentu nie odpowiada, kilka razy mu się przypominałem i nic :(
[#80] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Adinfo, post #78

Ciekawe ile osób dało się nabrać oprócz mnie.

Magia słowa "tanio" elektryzowała ludzkość od zarania dziejów.
Z tym, że wielu zostało jedynie zelektryzowanych i z pustym mieszkiem/sakwą/portfelem/kontem.
[#81] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@UJP, post #79

Niby mi to zarezerwował - naruszenie i zgłoszenie osobne ze szczegółami na OLX. Możliwe, że dzisiaj na Policję to zgłoszę jak pozbieram wszystkie pliki itp. Kasa niestety poszła w niedzielę.
Adres podał mi ten sam co Tobie. Albo jego błąd (nie przewidział tego) albo konto też skradzione na Facebook - popełnił błąd i mi tam odpisał, bo nr telefonu nie chciał podać.
[#82] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Adinfo, post #81

Zobaczymy co mi odpiszą osoby komentujące jego zdjęcia (wygląda na to, że się znają) na Facebook, podpytałem o alternatywny kontakt i krótko napisałem o co chodzi. Dla konta na FB jest podana miejscowość - Łódź. Do tego weekendowy problem z moją A1200 (płyta mi nie rusza), same problemy
[#83] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Adinfo, post #82

Proszę o info na pw czy jest ktoś kto z tego samego ogłoszenia pisał do sprzedającego - ma potwierdzenie przeczytania jego wiadomości na OLX nowsze niż wczoraj 7:29 - będzie wiadomo czy się logował.

Ogłoszenie zdjęte z OLX. Mam też odzew jednej z osób z FB - faktycznie coś jest "nie tak".

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2019 10:51:10 przez Adinfo
[#84] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@yoo_gas, post #67

to byla ta z przyklejonym gotekiem na grzbiecie przy pomocy rzepow ?
[#85] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Adinfo, post #83

Blizzard to oszustwo , zdjęcia mojego autorstwa ze starej aukcji z allegro. Zgłosiłem to, juz chyba usunęli aukcje.
[#86] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ponior, post #85

Tak podejrzewałem. Ale uczę się na błędach, tych samych co inni już popełnili.
[#87] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ami2019, post #84

Nie. Gotek był luzem. Do tego sporo innych fantów miało być. Dzwoniłem, miło się z panem (celowo z malej litery!) rozmawiało. Wspominaliśmy z łezką w oku stare dobre czasy. Jak się typ dowiedział ile km będę jechał po sprzęt, to obiecał jeszcze jakiś monitor gratis że dołoży. Taki Miluś z niego był... Ubolewał, że syn nie wykazuje zainteresowania sprzętem, dlatego sprzedaje. Ogólnie w rozmowie spoko gość, a okazał się totalnym dupkiem. Jak to czytasz gnoju (a może czytasz) to tak jak ci napisałem "pamiętaj, karma wraca...".
[#88] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ponior, post #85

To ta aukcja: link - te same zdjęcia
[#89] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@yoo_gas, post #87

Masz zapewne nr telefonu do oszusta. Nie jest tak, że każdy numer jest przypisany go konkretnej osoby? Jakiś punkt zaczepienia dla Policji. Z drugiej strony numer może być na słupa.
[#90] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@misiek2, post #89

W moim przypadku niestety nie mam telefonu. Tylko dane konta FB - prawdopodobnie skradzione - to się właśnie wyjaśnia. Może dają radę wyciągnąć adres IP, o ile do Internetu (OLX, Facebook) nie wchodził z ukradzionego telefonu - z "pożyczonej" karty.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2019 12:04:30 przez Adinfo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem