[#91] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@misiek2, post #89

Tak jak i rachunek do przelewu może być na słupa.
[#92] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Adinfo, post #81

Robiłeś przelew? Płatności np. PayPalem i kartą są chronione i można się domagać zwrotu pieniędzy. Nie wiem jak u wystawcy karty, ale podam ci przykład mój ostatnio z Ebay. Towar odbiera moja rodzina, więc ja nie miałem możliwości sprawdzić wszystkich przesyłek. Okazało się po miesiącu, że przedmiot nie był wysłany, a kontakt ze sprzedawcą się urwał. Ebay może oddać ci pieniądze do miesiąca jeśli udowodnisz swoje racje. U mnie ten termin minął, a że płaciłem Paypal'em, to zwróciłem się do nich. Oni mają ochronę kupujących 3-miesięczną. Kasę odzyskałem.
Pewnie zrobiłeś przelew, jest to nauczka na przyszłość i przestroga dla innych. Też dałem się wpuścić kiedyś w maliny na OLX i drugi raz nie popełnię tego błędu.
Co do Policji, to nie mam o nich dobrego zdania, moją sprawę "spuścili" do muszli toaletowej, zniechęcając mnie do następnych jakichkolwiek odwiedzin u nich. Mam nadzieję jednak, że w twoim przypadku będzie inaczej.
[#93] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@AD99, post #92

Express elixir - parę minut u odbiorcy - pytałem w banku, jeżeli bym to zgłosił w krótkim czasie przy zwykłym po kliknięciu przelewu to by się dało odkręcić, a tak pozamiatane.

Sprawa w każdym razie ruszyła - już wiem co się stało - "działamy". Więcej szczegółów nie mogę podać w tej chwili.
[#94] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Adinfo, post #93

Sycow? przeciez ogloszen jednego goscia od amigowego towaru jest cala masa z tego Sycowa.
[#95] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ami2019, post #94

Nie te fałszywe ogłoszenia są z innych/rożnych miejscowości z całej Polski. Tam było wpisane Hajnówka - oczywiście ściema. Link, który wcześniej podałem był aukcją naszego kolegi z forum - z tej aukcji "Sprzedający z OLX" pożyczył zdjęcia.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2019 15:53:35 przez Adinfo
[#96] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Adinfo, post #95

Zaraz zlinczują Poniora
[#97] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@tbone, post #96

pardon :D

ostatnio grasowal oszust z Bobrki...

co go wykasowali to spowrotem wracal...

amiga 1200 i rownolegle ogloszenie o sprzedazy jakis pluszakow, email kasiawitt@wp.pl czy jakos tak...
[#98] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ami2019, post #97

a i jeszcze mam pytanie o to ogloszenie, to juz od kilku miesiecy co rusz sie pojawia, raz jedno raz inne miasto...

https://www.olx.pl/oferta/amiga-a1200-hd-cd-duzo-gier-gazetki-2x-joy-CID99-IDxj1hN.html#e1e8c264d1
[#99] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ami2019, post #98

Tu sprzedający zbyt mocno ceni ten zestaw i nikt go nie kupuje, jak spojrzysz na licznik pod ogłoszeniem: Wyświetleń:2961
[#100] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Adinfo, post #99

Znalazłem na OLX takie ogłoszenie. Prawdopodobnie pic na wodę. Po pierwsze gość co ma dwa komputery Amiga wystawia je jako Atari+niska cena, co ma uśpić czujność. Po drugie zdjęcia są różnej rozdzielczości i wyglądają jak ściągnięte z netu. A500 stoi na innym stoliku niż A1200...
Warto uważać, kto ma blisko to może podjechać i przekonać się czy to ogłoszenie wirtualne, czy realne.
[#101] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@AD99, post #100

Byle się nikt nie skusił na przelew...
[#102] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@AD99, post #100

A może zrobimy akcje demaskacyjną?
Będziemy umawiać się na osobisty odbiór, oglądnięcia sprzętu.
W każdym miejscu Polski chyba znajdzie się jakiś Amigowiec, który mógłby zweryfikować ogłoszenie.
[#103] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@lopezpb, post #101

Też o tym pomyślałem, szkoda żeby ktoś się naciął. Norbert-dobry pomysł.
[#104] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Norbert, post #102

Znowu nie ma podanego telefonu w tym ogłoszeniu, ale w innych jest. Proponuję zrobić odbiór osobisty ale po podaniu nr telefonu. Konto założone kwiecień 2019.

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2019 11:41:42 przez Adinfo
[#105] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Adinfo, post #104

Napisałem, że chcę podjechać i kupić, mam w miarę blisko. Póki co zero odzewu.
[#106] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@AD99, post #100

"Bylem z nimi kilka miesięcy temu w skupie staroci. Obydwa normalnie się zalaczyly, byl obraz ale cenowo się nie dogadalem."

i za 250zl dzialajce dwie Amigi komisant nie raczyl kupic???? To albo byl mega uber zydem albo slepym i gluchym...

SCIEMA na kilometr ok, racja
[#107] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@selur, post #106

Pisałem i pytałem o 1200 cytuje odp:"Witam.Cena 400zl z tego co mąż mówił kiedyś"
[#108] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@yogus1982, post #107

aha czyli jeszcze do tego typek zamieszcza ogloszenie, w ktorym kazdy ma sie DOMYSLIC co on ma na mysli...
[#109] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@yogus1982, post #107

Aaa, to jeszcze jest żona-albo ta żona ma na imię Klaudiusz
[#110] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@AD99, post #109

a faktura VAT pewnie na dziadka Niemca, ktory uzywal Amigi jedynie w niedziele w kosciele...
[#111] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@selur, post #110

Zdjęcie zaperdzielone z Elektrody rok 2014
[#112] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Stoopi, post #111

No i ładnie, trzeba każde takie ogłoszenie weryfikować i piętnować gagatków.
Najlepiej jeszcze w ramach śledztwa itp niech każdy prosi o dane do przelewu niby ze przelew zrobimy z góry i zeby podawal jak najwiecej danych.
Oprócz numeru konta niech podaje adres itp (niektore banki nie zrealizuja przelewu bez adresu)....Wiadomo że cześć może być na słupa, ale mogą się zdarzyć też tacy co sa mniej ostrożni i podają własne dane. Dokumentacja się przyda i będzie można wypisac czarną listę takich kont np żeby kazdy mógł sprawdzić czy to nie oszust. Zawsze będzie to jakaś wskazówka dla innych kogo unikać, bo jak pisał Stachu, promocja przyciąga każdego jak magnes.
[#113] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@FeRu, post #112

Nie jestem pewien,ale to chyba zdjęcie mojej A1200 sprzed dobrych kilku lat.
[#114] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #113

Troszkę sobie popisałem pan teraz zaproponował 2 amigi za 550zl no i żeby zrobić przelew expresowy bo sam tak robi od roku czasu jak coś kupuje
[#115] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@yogus1982, post #114

A mi odpisał że wieczorem ktoś odbiera i niestety nie wyśle
[#116] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@sobi1, post #115

To jest przekręt,bo i ja do niego pisałem.
Mi zaproponował 350zł jak wpłacę ekspresowo to zaraz wyśle Amigi.
Słuchajcie...musimy wszyscy czuwać,bo takich przekrętów na OLX jest masa.
[#117] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@yogus1982, post #114

No,no przecież zaraz poleci wysłać. Trzeba by może zgłosić oszusta do Olx, żeby mu konto zablokowali. Chociaż nie jestem pewien czy nie trzeba jakiś "twardych dowodów"?
Druga sprawa, to na pewno założy kolejne konto, ale chociaż może przez jakiś czas z nim będzie spokój.
[#118] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@AD99, post #117

Podałem wyżej linka do zdjęć które były wykorzystane do tego ogłoszenia na OLX. Wystarczy by parę osób zgłosiło z tym linkiem i Pan pożegna się szybko z kontem.
[#119] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@skofrant, post #116

Wrzucać tu nr konta co by łatwo móc sprawdzić w google, że to wał. Ilość kont nie jest nieskończona, a łatwo będzie takowe "spalić" kombinatorowi przez jego publikację tutaj.
[#120] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Stoopi, post #118

Tak się przyglądam tym zdjęciom i wydaje mi się że to nie ta sama A500.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem