[#31] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #30

Niestety nie.
Konto w banku założone na skradzioną tożsamość.
[#32] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@stachu100, post #28

U mnie dokładnie to samo Lekcja ze nie ma super okazji !! Jak już to Allegro lub ebay ( chyba tez jest ubezpieczony ) Szkoda pisania !! Poszło w PisduOK Jedno tylko . Zgłaszać sprawę zawsze na policję może czasami im się coś uda . Mojemu bratu po 2 latach oddali za niby zegarek!

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2019 19:15:33 przez Cizar
[#33] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Cizar, post #32

Święte słowa Cizar.Zgłaszac,nie wstydzić się porażki.
[#34] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Cizar, post #32

Z tą Policją różnie niestety bywa.
Sam zostałem oszukany na OLX 2 lata temu na 250PLN za snesa i kilka gier. Sprawa oczywiście zgłoszona do funkcjonariuszy,których kompetencje są tak wątpliwe jak to czy się rano sami ubrali i po dołaczeniu wszystkich potrzebnych dowodów jak screeny korespondencji,przelewu numerem konta i adresem,numeru telefonu (który de facto do dziś działa bo sms dochodzą ciagle) sprawę umorzono po 6 miesiącach.
Co do oszustów łapiacych na karty turbo to niedawno nakryłem jednego takiego gagatka co sprzedawał Blizzarda 1260 za 1200PLN. Pisałem nawet o tym ogłoszeniu kilku osobom z forum na priv. Poczatkowo wszystko było ok już prawie dogadany deal,jednak przy próbie dogadania się oodbiór osobisty lub przesyłke za pobraniem zaczeły się wykręty a po godzinie ogłoszenie zniknęło wraz z kontem tego "sprytnego" pana.
Mam nadzieję,że nikogo nie naciągną przez te pół dnia od kiedy ogłoszenie wisiało na OLX,a miało kilka setek wyświetleń.
[#35] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@stachu100, post #29

Panowie wtrącę tu swoje 2 grosze. Nie dalej jak w zeszłym tygodniu przerabiałem temat zakupu plecaka z OLX. Cena plecaka na stronie firmowej 379 PLN... Ceny na OLX w okolicach 200. Pomijając temat że 90% to "dobre kopie" zacząłem szukać. Odpuszczałem od razu odmowę odbioru osobistego (były nawet te same miasta czy ościenne) i sprzedających, którzy nie zgadzali się na SPRAWDZENIE TOWARU W OBECNOŚCI KURIERA I PŁATNOŚĆ ZA POBRANIEM. Zdarzali się również "specjaliści" którzy chcieli przelew na poczet przesyłki. Też odpuszczałem. W końcu trafiłem na sprzedawcę który zapewnił że plecak jest oryginalny, mogę otworzyć przy kurierze i zapłacić dopiero jak będę pewny że to "to". Cenę ustalono na... 160 PLN + koszt wysyłki... Zapaliła mi się lampka z tą ceną i szczerze to nie wiedziałem czego się spodziewać. Obejrzałem z 10 pokazowych filmików na youtube jak rozróżnić oryginał od podróby... Bogaty w to doświadczenie czekałem w napięciu na kurieraszeroki uśmiech.

Na następny dzień przesyłka dotarła. Otwarłem ją przy kurierze, który grzecznie czekał na rozwój wydarzeń. Obejrzałem i sprawdziłem wszystkie newralgiczne punkty i...

... i plecak okazał się oryginałem ok, racja

Zapłaciłem z uśmiechem 160PLN + 18 PLN za przesyłkę. Plecak czeka na urodziny córki .

Więc do odbioru osobistego można dołożyć też opcję otwarcia przy kurierze przed zapłatą za towar. Osoba która nie jest oszustem raczej nie będzie robić z tego powodu problemu...
[#36] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@yoo_gas, post #35

w przypadku przesylek pobraniowych zawsze masz prawo otworzenia przesylki przy kurierze przed zaplata, tylko kurierzy (najczesciej podwykonawcy) sciemniaja ze tak nie wolno itp, i ze ich nic nie obchodzi - tylko masz zaplacic a potem sobie otworzyc i ew zglosic reklamacje.
[#37] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #1

à propos tematu
[#38] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@FeRu, post #34

Feru masz namiary na tego gościa od Blizzard?
[#39] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #38

Musze poszukać,gdzieś miałem link do tej aukcji i rozmowe,ale jak mowie email i konto zostało usunięte,więc nie wiem czy coś z tego będzie
[#40] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@FeRu, post #39

Szkoda.Zawsze to jakiś ślad.
[#41] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #40

Mnie w 2012 roku gość oszukał sprzedając Maka mini. Miała to być wersja z 64 MB V ram i procesor 1,5 GHz. Okazało się że procesor był źle podkręcony i coś się spaliło na płycie głównej po kilku dniach. Ponieważ był to odbiór osobisty, bez możliwości sprawdzenia, policja nie przyjęła zgłoszenia. Komputer kupiłem przez Allegro.

Troszkę później w innym miejscu kupiłem już właściwy co miał parametry takie jak potrzeba i mam go do dziś. Niestety, ale w ten sposób straciłem 500 zł.

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2019 09:51:24 przez gilban
[#42] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@gilban, post #41

Ale jak kręcony ?
Przecież 64MB V ram dostępne było tylko w wersji 1.5GHz.

A co policja miałaby do tego?. Stary sprzęt może się zepsuć. Zgodziłeś się na odbiór osobisty bez sprawdzenia.
A co na to sprzedający ?
[#43] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Norbert, post #42

Stary sprzęt może się zepsuć.

Dokładnie ktak.
W momencie sprzedaży sprzęt był sprawny. Gwarancji sprzedawca przecież nie dawał.
Czyli wszystko ok.
[#44] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@gilban, post #41

Zaglądałeś do środka?
[#45] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Norbert, post #42

Procesor przez gościa był nieumiejętnie podkręcony z 1,25 GHz do 1,5 Ghz. Dodatkowo aukcja była wystawiona jako mac mini 1,5 GHz z 64 Vram. Tu już wcześniej o tym było:

link do postu. Także ogólnie napisałem jak to jest z tymi oszustami.
[#46] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@gilban, post #45

Ale ty tam żadnych konkretów nie napisałeś i ignorujesz pytania.

Przepraszam, jednak po ponad roku coś napisałeś, nie procesor padł tylko "sekcja zasilania" link

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2019 11:48:37 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#47] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@tbone, post #8

Śmierdziało to na kilometr tak jak aktualnie Apollo 1240 za 900zł

Ile się teraz taki sprzęt ceni, aby nie wyjść na oszusta? Poważne pytanie.
[#48] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #46

Do środka zaglądałem. Ale dla kogoś kto nie jest elektronikiem, ciężko jest stwierdzić co jest nie tak. Wiem jeszcze tyle że gość więcej tych maków skupował i później przerabiał i sprzedawał jako coś innego.

Jednak to było dawno temu i do dzisiaj prawie o tym zapomniałem. Dopiero ten post spowodował że mi się przypomniało.

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2019 12:09:55 przez gilban
[#49] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@gilban, post #48

To nie sprawdziłeś jakiego maka kupiłeś?
Popsuł się po kilku dniach , jak napisałeś.
Można to było zrobić po numerze seryjnym, albo po uruchomieniu OSX czy Morphos i stwierdzeniu ile ma pamięci VRAM.

Towar niezgodny z ogłoszeniem.
Zwrot kasy.
[#50] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@hakonwpz, post #47

Jak to powiadają na forum - wystaw od złotówki na serwis aukcyjny, to rynek wyceni.
Ostatnio poszedł za 1640 zł, także po odjęciu prowizji sprzedawcy zostało koło 1500zł.
Jeżeli masz na sprzedaż to czas najwyższy, bo pojawienie się kart Warp spowoduje zamieszanie z cenami.
[#51] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@tbone, post #50

Ucywilizuje rynek, zawsze będą chętni na sprzęt z epoki po dostępnej cenie.
[#52] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@yoo_gas, post #35

Jest też druga strona medalu. Ja czasami też coś sprzedaję, i przesyłki pobraniowe 2 razy wróciły do mnie. Jeśli ktoś tylko kupuje, to nie wie, że przesyłki pobraniowe trzeba z góry opłacić, a jak odbiorca nie odbierze jej, to trzeba jeszcze dodatkowo zapłacić za powrót takiej przesyłki do nadawcy. Nie jestem żadnym oszustem, ale jak ktoś chce pobraniówkę, to też zawsze proszę o przelanie 20zł na poczet przesyłki. Wtedy mam pewność, że przesyłka będzie odebrana, a w razie nie odebrania nie będę aż tak w plecy ( jeśli paczka wraca do mnie to jestem do tyłu jakieś 36zł ).

Jeśli ktoś się nie zgadza na przelew kosztów przesyłki pobraniowej, to ja również odpuszczam taki interes.
[#53] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Norbert, post #49

Po kupnie, gdy w domu już Morphosa zainstalowałem, od razu wiedziałam, że gość mnie w bambuko zrobił. Jednak kontakt z nim później zrobił się zerowy. Wystąpiłem do Allegro. Opisałem problem, to ten jeszcze zaczął wypisywać, że mu za mało kasy zapłaciłem. Niestety. Kombinatorów jest cała masa. Od tamtej pory na Allegro - kupuję już tylko drobiazgi. Jak coś większego to tylko od firm, z których w razie czego łatwiej odzyskać kasę poprzez Rzecznika Praw Konsumenta. Niestety. Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera.
[#54] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@AmmigaCDTV, post #52

Dokładnie, dlatego ja nigdy nie wysyłam za pobraniem bo to najgorsza opcja wysyłki dla sprzedającego, a naprawdę często ludzie nie odbierają paczek :(

Ewentualnie wysyłam po wpłacie kosztów wysyłki, ale to wyjątkowo.

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2019 19:50:27 przez lopezpb
[#55] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #1

Tak na marginesie, skoro tytuł wątku to karty do Amigi 1200, to może ktoś zbierze materiał, uporzadkuje i naskrobie fajny artykuł o hierarchii kart turbo do A1200 ich szacowane ceny, miejsce w który można zakupić. Karty jakie się pojawiły i pojawić mają z cenami i możliwościami... etc. etc. etc.

Nie chce zadawać pytania gdzie, kiedy i za ile kupię Vampira do 1200, bo nie chce być monotematyczny, ale jak ktoś zna odpowiedź, to stawiam piwo
[#56] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@UJP, post #37

Takie coś dzisiaj znalazłem w necie. Ktoś kupił ostatnio A1200 lub rozszerzenie do niej od niejakiego Daniela? ;)
[#57] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@teh_KaiN, post #56

tydzien temu pojawila sie a1200 za 900pln na olx, po kontakcie najpierw gosc byl otwarty na spotkanie, potem zaczal przesuwac termin, po czym zaproponowal bym wplacil na konto i on wysle, bo ciezko u niego z czasem... 2 dni pozniej - ogloszenie zdjete, goscia juz tez wykasowali

wczoraj pojawila sie 2 x a500, z roznymi dodatkami typu joysticki dyskietki itp, zadzwonilem - rzekomo odbior mozliwy w sandomierzu na ul. baczynskiego, poinformowalem ze podjade w sobote (dzis) - sprawdzam dzis korespondencje olx, ogloszenia juz nie ma, gosc tez usuniety z olx

dzis - pojawila sie a1200 + monitor + a600 + dodatki - wszystko razem za 1000pln, dzwonie, gosc sciemnia ze kierowca tira i akurat jest w trasie, a caly dzien online praktycznie na olx, powiedzial ze odbior osobisty mozliwy ale dopiero od 28.mar, ale nie dotrwa ta amiga bo ma setki telefonow, wiec jak mi zalezy to mam mu przelac na konto i tym samym zaklepac sobie towar... podziekowalem... ciekaw jestem jak dlugo jeszcze ogl powisi

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2019 16:22:02 przez ami2019
[#58] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ami2019, post #57

Ha tą ami 2x A500 z dodatkami Sandomierz też byłem ugadany na dzisiaj szeroki uśmiech
[#59] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@BenHur, post #58

A kupił ktoś Blizzarda 1230 za 550 zł, który pojawił się parę dni temu na chwile? Pisałem do autora o więcej zdjęć i chciałem się trochę zorientować w sytuacji bo ogłoszenie też było podejrzane ale bardzo szybko zniknęło.
[#60] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@nostrum666, post #59

Prawda jest taka, że takie okazje to były 10 lat temu.
Teraz niestety trzeba za Amigę dużo zapłacić, takie czasy. Tanio już było. :/
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem