[#211] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Nightmare777, post #208

Coś niedawno sprzedałem na allgro. Koleś wpłacił mi na przelewy24 a nie payu. Miałem problem z uruchomieniem przelewy24 i wypłatą kasy. Weryfikacja trwała ze 2 tygodnie i dopiero po interwencjach telefonicznych i mailowych do allgro udało się zamknąć temat.

Jakoś nie dziwię się, że nie chciał zapłaty w tej formie.
[#212] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@misiek2, post #211

No to teraz jasne.
A teraz z innej beczki - szukałem tanio dyskietek 3,5 cala, znalazłem na OLX. Oferta za 50 zł, to co na zdjęciu, około 50 dyskietek. Dzwonię do gościa, umawiam się na przesyłkę pobraniową za 70 zł. Sprzedawca obiecuje, że jak jeszcze coś znajdzie, to dorzuci w gratisie.
Dzisiaj przyjeżdża kurier. W paczce - uwaga - 150 dyskietek plus pudełko na 50 dyskietek! Normalnie w szoku jestem...
[#213] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Nightmare777, post #212

Ludzie są bezczelni! No oszust normalnie! Ja bym mu odesłał te 100 dyskietek i pudełko i na milicje bym dzwonił

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2020 14:57:46 przez panti1801
[#214] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Nightmare777, post #212

No pech, teraz musisz nadmiar wyrzucić
[#215] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Jacques, post #214

To niech powie kiedy i gdzie będzie wyrzucał.
[#216] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@misiek2, post #215

[#217] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #1

Wygląda na to, że wreszcie Policja wzięła się do roboty i dwóch cwaniaków a Allegro już siedzi, a kolejni już są poszukiwani. Także lada moment na OLX i Allegro nie będzie B1260 za 1200pln OK
[#218] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@flops, post #217

a skąd takie wieści ?
[#219] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@lopezpb, post #218

Z ogólnodostępnych mediów.
[#220] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@lopezpb, post #205

Ten typ ukradł wszystkie zdjęcia z aukro.cz.
Zdjęcie PS2 różowego, ajfonów i makbóka.
[#221] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@kubaslonka, post #220

Ktoś może potwierdzić autentyczność ogłoszenia ??

https://www.olx.pl/oferta/amiga-cdtv-CID99-IDDOnvL.html
[#222] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@k3ichi, post #221

Dzwoniłem do gościa i ktoś podobno zaproponował o wiele więcej niż początkowa cena - 300zł-, podobno był już w drodze. Trochę podejrzane, że cena skoczyła, a ten co miał ją kupić osobiście, odpuścił.
[#223] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@AD99, post #222

Musial miec spory odzew skoro tak szybko skoczylo z 300 na 700, wyslalem wiadomosc czy mozna sie umowic na sprawdzenie bo w razie czego mam blisko ale widze odczytane i bez odpowiedzi.

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2020 19:16:56 przez Lucus
[#224] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@k3ichi, post #221

Usunięte. Co tam było?
[#225] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Ralpheeck, post #224

CDTV początkowo za 300 zł, a następnie 700zł.
[#226] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #225

a czy to nie jest nabijanie ludzi w butelkę

link

jeden licytuje - ciekawe czy pisze już prośbę o anulowanie
[#227] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@mkdevil666, post #226

No co ty, dobry sprzęt w niezłej cenie :p ;)
[#228] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@mkdevil666, post #226

zwykla pomylka, pomylil sie o jedno zero.

od teraz wszyscy zawsze beda sie mylic o jedno zero
[#229] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@mkdevil666, post #226

AL to wielka ściema licytacja i wygrana nie zobowiązuje do kupna. Po wygranej jeżeli w ciągu 5 dni nie będzie wpłaty, transakcja uznana jest za nieważną :)
[#230] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@marpla, post #229

Dokładnie , AleściemaLokalnie to jakieś nieporozumienie. Można się bawić bezkarnie, za takie ulepszenia to ja podziękuję. Najgorsze , że za pewien czas , stracimy możliwość wystawiania przedmiotów na starych zasadach.
[#231] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@marpla, post #229

A z czego to wynika, że nie musisz płacić za wylicytowany produkt?
Bo wcześniej tak nie było.
[#232] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@JakubH, post #230

A kto broni przerzucić się na eBay?
[#233] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@mkdevil666, post #231

5.3.Transakcje dokonane w ramach Ogłoszenia z licytacją są zawarte z momentem:

a) w przypadku zapłaty ceny za pośrednictwem metod określonych w art. 5.7. zdanie drugie Regulaminu: uiszczenia ceny zakupu przez Kupującego; w przypadku niedokonania płatności przez 5 dni do dnia transakcji – z jakiejkolwiek przyczyny – nie dochodzi do zawarcia umowy sprzedaży w ramach danej Oferty Allegro Lokalnie; dane Ogłoszenie z Licytacją zostaje ponownie opublikowane na 10 dni, jeżeli było wyróżnione, w innych przypadkach zostanie ponownie opublikowane na 10 dni po wybraniu odpowiedniej opcji przez Sprzedającego;

b) w przypadku zapłaty za pobraniem lub przy odbiorze: z momentem wypełnienia i zatwierdzenia formularza dostawy.

5.4.Niedokonanie płatności w określonych wyżej terminach przez Kupującego skutkuje rozwiązaniem umowy sprzedaży

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2020 12:02:11 przez JakubH
[#234] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@mkdevil666, post #231

Tak. Dsjesz 3 tysiaki za przedmiot. Ciebie nikt nie przebija, a jednoczesnie zamykasz geby wszystkim. Po wygranej aukcji olewasz goscia bez ZADNYCH konsekwencji. Wszwlakie prawa macie oboje PO sfinalizowaniu transakcji.
[#235] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@mkdevil666, post #226

Może tylko chodzi o uzyskanie pozytywnej opinii aby było to widać w profilu sprzedającego - ktoś poczyta? - łał, za 13 tyś. Amiga, do tego pozytyw od kupującego, to na pewno uczciwy gość!
[#236] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Stoopi, post #234

Myślę, że demonizujecie, każdy medal ma dwie strony, w wcześniejszym systemie mogłeś np. nadziać się na gościa, który nie che Ciebie usunąć z listy licytujących (dość częste zapiski "nie odwołuję ofert), kiedy nieoczekiwane zdarzenia spowodowały przesunięcie priorytetów i opróżnienie portfela.

Przydałaby się opcja sprzedaży drugiej w kolejce licytującej osoby, na wypadek sytuacji, której tak się obawiacie i może jakaś opłata manipulacyjna dla licytującego, który nie zapłacił.
[#237] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@sanjyuubi, post #236

To ta sama amiga o którą pytałem pare postów wyżej. Gościu zaczynał od 300 potem 700 na końcu pisał ze sprzeda za 2000 a wystawił za 13k.
[#238] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@sanjyuubi, post #236

To akurat zrozumiałe - bo zdaję sobie sprawę, że gość który kliknął licytuj CDTV za 13tyś i to bez klawiatury (czyste draństwo jak bez klawiatury) po prostu się pomylił.
I przy starych zasadach z allegro to licytujący jest w czarnej dupie a sprzedający zaciera ręce. Bo według niego znalazł się "jeleń".
Ale będąc uczciwym sprzedawcą i płacącym za wystawienie aukcji jest to trochę nieuczciwe.
Powinno być obciążenie kosztami za wystawienie ponowne produktu w przypadku nie wywiązania się z umowy. To by było w miarę uczciwe.
[#239] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@mkdevil666, post #238

Powinno być obciążenie kosztami za wystawienie ponowne produktu w przypadku nie wywiązania się z umowy. To by było w miarę uczciwe.

Na Allegro wystawienie jest od dłuższego czasu darmowe, za to prowizje od sprzedaży bardzo wysokie (9% w kategorii stare komputery).
Ale jeżeli nie dojdzie do sprzedaży (kupujący wycofa się), Allegro zwraca prowizję po ustaleniu faktów.
[#240] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Jacques, post #239

Prowizja to jakiś żart. Sprzedałem kartę graficzną i naliczyli mi 10%. wykorzystują pozycję na rynku aby wydoić sprzedających. Z kolei na olx.pl też są limity a kupujący to jakaś żulerka i często po kilkudniowej wymianie oferują 50% ceny, a nieraz 20%.
Chyba będę musiał eBaya spróbować.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem