[#241] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@tom256, post #240

Tak to często wygląda, że kupisz taniej na eBayu z zagraniczną wysyłką, niż od rodaka z Allegro
[#242] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Jacques, post #241

no tak jest
[#243] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Dorian3d, post #242

Ja praktycznie korzystam tylko z ebay z racji, że nie mieszkam w PL. Wiele ofert jest z polski, ale nie są one atrakcyjne względem cen z DE czy UK.
Jako sprzedający ma się większy rynek zbytu, bo praktycznie cała europa.

Co do problemów, to miałem małe przeboje z majfrendami. Tak pozatym wszystko na czas było u mnie.

Sordan też tam sprzedaje i ma taniej niż sprzedawcy w PL nawet wliczając w to wysyłkę z Irlandii do DE.
Mowa tutaj o rzeczach retro.

Wiadomo, każdy chce zarobić na chleb i jako kupujący narzekanie na cene dużo nie da. Po prostu trzeba szukać gdzie taniej/lepiej/szybciej/bezpieczniej
[#244] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Jacques, post #241

Ludzie w Polsce bardziej się przywiązują i się cenią. Bardziej emocjonalnie podchodzą. Na zachodzie niestety to już zanika i dlatego statystycznie taniej.
[#245] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@amikoksu, post #244

Z mojego doświadczenia wynika że w Polsce ludzie są albo ekstremalnie uczciwi, albo wręcz przeciwnie. Nic po środku. Tymczasem w USA, kanada, UK ludzie są dokładnie pośrodku.
Moje zdanie. Dwa razy mnie ktoś naciął na allegu, i kilka razy na etapie wiadomości pisała do mnie jakaś patola. Nie wiem skąd się tacy ludzie biorą, bo myślałem że ludzie z retro są na jakimś poziomie.
Na zachodzie nigdy mi się nie zdarzyło.
[#246] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@mkdevil666, post #238

Jest sporo przepisów/nakazów/zakazów wprowadzonych w życie z powodu garstki indywidualistów, którzy nie potrafią się zachować lub też jako kontra na mentalność społeczeństwa, pazerność i brak umiarkowania(gdyby nie trzeba było uzyskiwać pozwoleń na wycinkę drzew, to być może nie mielibyśmy już lasów), czasami spory ogół ludzi cierpi przez wybryki jednostek, zawsze znajdzie się jakaś czarna owca, która wykorzysta jakąś lukę i narobi komuś biedy. taki np. "chargeback" z Ebay'a jest batem na nieuczciwych sprzedających, ale z powodzeniem może zostać użyty przez nieuczciwego kupującego (pewnie nie bez konsekwencji, lecz nie koniecznie adekwatnych do czynu, jeśli uda się je wyegzekwować).

Pożyjemy, zobaczymy.
[#247] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Ralpheeck, post #245

Po środku. Czyli w ramach tej uczciwości, a zarazem nieuczciwości to zamiast na 100 zł to będzie na 50 zł. Czyli de facto tam jest zawsze, ale na mniejszą sumę.
[#248] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Ralpheeck, post #245

Żyjemy w końcu w kraju, w którym zamiast prowadzić samochód na złom, szukamy jelenia i spieprzamy gdzie pieprz rośnie z chwilą podpisania umowy kupna/sprzedaży, a więc rozwiązanie problemu polega na zrzuceniu go na czyjeś barki, czyli klasyczne podkładanie świni.
[#249] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@amikoksu, post #247

Nie. Zdarzało mi się kupić rzeczy że ludzie autentycznie nie wiedzieli co to jest, albo sprzedawali jako w złym stanie, a było w bardzo dobrym tylko np budne.
Czasami wysyłali coś w pudełku niezabezpieczone nawet folią bąbelkową!
W Polsce stan jak nowy, piękne zdjęcie, niesprawdzany, nie wiem co to jest, nie przyjmuję zwrotów, a taki kabel zardzewiały, izolacja popękana i śmierdzący śmietnikiem (autentyczny mój zakup).
[#250] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@sanjyuubi, post #248

Nie chce tutaj nikogo obrażać, ale jest dużo prawdy w tym co mówisz.

Mentalność w PL jest inna niż na zachodzie europy i zauważam to bardziej za granicą, bo widać dużo większy kontrast zachowań.

Ma to też swoje plusy, bo uczy ograniczenia zaufania i ostrożności. Dodatkowo radzenia sobie w niesprzyjających warunkach.

Nie można jednak wrzucać wszystkich do jednego worka.

Oszuści są wszędzie i trzeba uważać. W jednym miejscu jest ich więcej a w innym mniej
[#251] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@sanjyuubi, post #248

Czyli sam tak robisz, skoro tak uogólniasz. Na przyszłość polecam konkrety, bo uogólnianie jest do czterech liter. Być może za dużo stereotypów się nasłuchałeś, a może i ze swojego otoczenia to wyniosłeś. Np. w Niemczech też są podobne sytuacje, też kradną, ale kto tu w Polsce o tym mówi...

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2020 16:55:45 przez amikoksu
[#252] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Ralpheeck, post #245

Oho, ktoś tu się poczuł urażony.
Ja uogólniłem, Ty stwierdziłeś.

Nie chcę rozwijać specjalnie tego wątku, ale tylko wspomnę, że mam znajomego, który był wręcz pedantycznym diagnostą, co poskutkowało opinią "powalonego", szrotów nie podbijał, kazał przyjeżdżać z sprawnym/naprawionym samochodem. Nigdy nie usłyszałem, aby ktoś powiedział, że robi dobrą robotę, że odsyła szroty z kwitkiem i zmniejsza ryzyko, że jakiś paciaciak wjedzie patatajem w twój samochód i zabije Ci dziecko, z kim jest problem, z diagnostą, czy z ludźmi? Polak jeździ samochodem na taką stację, na której podbijają dowód rejestracyjny, to dobrze, czy źle i co świadczy o nas? W Polsce mają samochody ludzie, których na nie nie stać. Jeśli ludzie sprzedają sprawne samochody, to zabiera się znajomego chyba tylko do towarzystwa.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2020 17:49:57 przez sanjyuubi
[#253] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@sanjyuubi, post #252

Biadolisz. I mała uwaga - nie uogólniaj. Piszesz to ze swojej perspektywy. Nieobiektywnie.

Szkoda ciągnąć ten temat nie na temat.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2020 17:51:53 przez amikoksu
[#254] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@amikoksu, post #253

Masz rację, faktycznie problemu nie ma.

Co jest tam nieobiektywnego? Fakty są nieobiektywne? Jak masz zamiar zwijać ogonek, to po co zaczynałeś? Może dla odmiany udowodnij, że jest odwrotnie. Uogólnienie polega na wskazaniu odczuwalnego zjawiska w zakresie jakiejś grupy, bez wskazania na konkretne jednostki.

Pozwól, że dla Ciebie poprawię swoje zdanie, bo widzę, że poczułeś się urażony.

Żyjemy w końcu w kraju, w którym często ludzie zamiast prowadzić samochód na złom, szukają jelenia i spieprzają gdzie pieprz rośnie z chwilą podpisania umowy kupna/sprzedaży.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2020 18:11:47 przez sanjyuubi
[#255] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Jacques, post #241

na Ebay też trafiają się ceny z kosmosu, raczej kupujący nie pomylił się o jedno zero 20 razy ?

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2020 21:32:59 przez UJP
[#256] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@sanjyuubi, post #254

Piszesz ze swojej perspektywy i de facto manipulujesz uogólniając wrzucając wszystkich do jednego worka.
[#257] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@amikoksu, post #256

Popatrz Pan, mam podobną perspektywę. Na 6 aut kupionych w kraju, 5 miało przemilczane druciarstwa różnej wagi (w jednym przypadku musiałem regenerować głowicę, w drugim wymienić silnik - koszt 5k pln - nie uwierzylibiście co było dospawane w środku silnika). To jedyne bez miny, było autem od znanego mi człowieka. Już nie mówię nawet o zwyczaju wyciągania przy sprzedaży gaśnicy i trójkąta o łącznej wartości 25zł, bo Janusz biedak cebulak zbiednieje o tę kosmiczną kwotę (a ja mogę mieć przez to problemy po drodze).
Z kolei, na 3 sprowadzone z Niemiec, było do zrobienia tylko to, o czym uczciwie poinformował sprzedawca. Ciekawe, prawda? Próba statystyczna dosyć spora.
[#258] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@amikoksu, post #256

To że Polacy jeżdżą na przegląd po to, żeby przybić pieczątkę i stacje diagnostyczne podchodzą tak samo (ostatnio trochę dokładniej badają pojazdy, sprawdzają amortyzatory i światła, czego wcześniej nie robili, może ustawodawca wymusił), a także, że oszczędzają na naprawach i je bagatelizują jak podano w sondzie z linka z postu wyżej (jak sobie nie naprawi, to przy sprzedaży raczej też tego nie zrobi), to statystyka, a nie własna perspektywa. Statystyka zawsze wiąże się z jakimś uogólnianiem, ale tylko debil, idiota i im krewni mogą uznać, że to dotyczy wszystkich.
[#259] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@tboniasty, post #257

offtop
Już nie mówię nawet o zwyczaju wyciągania przy sprzedaży gaśnicy i trójkąta o łącznej wartości 25zł, bo Janusz biedak cebulak zbiednieje o tę kosmiczną kwotę

Miałeś szczęscie, bo ja kupowałem auta bez lewarka i klucza do kół i z 2litrami paliwa w baku
Jest to łańcuch przyczynowo-skutkowy. Przeważnie zmieniając auto, najpierw kupujesz nowe, a później sprzedajesz stare. Nowe od Janusza jest bez gadżetów, więc przekładasz ze starego. Sprzedajesz stare ogołocone i sam stajesz się Januszem.

Gaśnicę zawsze wymieniałem na nową, dla własnego bezpieczeństwa i po terminie ważności kupowałem następną. Tym sposobem miałem ich w aucie kilka. Przy sprzedaży widziałem nieuzasadnioną radość kupującego i stanowczy sprzeciw przy propozycji wyrzucenia starych.

Znajomy miał problem z akumulatorem zimą i pożyczał ode mnie prostownik. Na pytanie dlaczego nie kupi sobie skoro mu potrzebny odpowiedział "Po co? Przecież pożyczę od Ciebie"

Raz kupiłem auto z parasolem (oczywiście bez gasnicy/lewarka/klucza/apteczki). Sprzedający zadzwonił z prośbą abym go oddał, bo to "pamiątka rodzinna" , ale okazała się nie warta podjechania kilkunastu km i odebrania, albo wysyłki pocztą. Zostałem nazwany "chytrusem, złodziejem i obibokiem".

Kiedyś gdy oglądałem auto, sprzedający poinformował mnie, że żona zostawiając auto w garażu, nie zamknęła drzwi i lampka kabinowa wyładowała akumulator. Zajrzałem do bagażnika i ujrzałem "zapasowy" akumulator. Sprzedający podmienił na stary do sprzedaży i po podpisaniu umowy wziołby "swoje rzeczy" z bagażnika. Musiał wziąć nowy, bo bał się, że jakbym nie kupił, to może nie dojechać do domu. Z ładowaniem widocznie też były problemy.

Raz gdy zapytałem sprzedającego o VIN i czy możemy sprawdzić auto miernikami do lakieru, odjechał, bo "i tak nie kupimy, a on nie ma czasu na takie zabawy".

Raz po kolizji dowiedziałem się, że nie mam ubezpieczenia. Agentka ubezpieczeniowa "zapomniała" przekazać pieniądze ubezpieczalni. Sprawa ciągnie się do dzisiaj.

Ostatnie auto kupiłem od rodaka w DE i mam je już kilka lat. (Uczciwość +1)
/offtop

Kupiłem już wiele rzeczy od użytkowników tego forum i wszystko bez problemów. (Uczciwość +1)

Na OLX nie kupowałem, bo czytałem na ten temat na PPA
Raczej jest to dla lokalnych transakcji, aby podjechać i obejrzeć.

Wszystkie perypetie z "Januszami" nauczyły mnie ostrożności i przezorności.
Kupując coś na aukcji z opisem "nie wiem czy sprawne"- zakładam, że niesprawne. Jest to sytuacja, w której sami się oszukujemy, przez błędne założenie.
Logika i statystyka sprawdzi się lepiej niż emocje. Oszuści byli, są i będą.
[#260] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@snifferman, post #259

To co napisałeś, to wszystko wpisuje się w moją wizję rynku sprzedawców w PL
Staram się walczyć z tym wizerunkiem Polaka-cebulaka, bo za każdym razem zostawiam w sprzedawanym aucie całe niezbędne wyposażenie. Ukraińcy są zadowoleni (Polacy kręcą nosem na auto za 3-7k PLN, że nie jest jak z salonu i ma przebieg > 200kkm) Podobnie tu na forum, w życiu nie wpakował bym tu kogoś na minę.
BTW. Nie musisz kolekcjonować gaśnic. Można je zalegalizować po przeglądzie za parę zł (robię to cyklicznie). Wg rozmowy z serwisantem mało jest takich osób (poza firmami), bo przepisy wymagają obecnie tylko by była, ale nie musi mieć przeglądu
[#261] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #1

Karta turbo Alfa Data do A1200 z dnia dzisiejszego z OLX za 100 PLN.Ktoś się skusił?
Ogłoszenie już nieaktualne.

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2020 23:22:22 przez ak47
[#262] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #261

skoro nieaktualne tzn. ze na pewno sie "skusil".
[#263] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #261

Napisałem ale troszke za późno.
Odebrałbym osobiście bo mam ok 15km ok, racja
[#264] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@snifferman, post #259

Dobre z tym parasolem :)
Z tym łańcuchem przyczynowo-skutkowym też masz rację, choć prócz radia, nie widzę potrzeby wyciągania tego podstawowego osprzętu, nawet jeśli musieliśmy go dokupić (od kogoś, kto go wyjął...)

Tutaj kolega się wcześniej na mnie obraził, że uogólniam, wiele jest ludzi, którzy są uczciwi, lecz znów uogólniając ciężko jest jeszcze u nas robić zakupy z kredytem zaufania.
[#265] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@ak47, post #1

Kolejny oszust. amiga 1200 z monitorem za 800
Fotka pochodzi z tej strony: z zagranicy
Zgłaszać takich oszustów

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2020 19:06:23 przez Bartek2075
[#266] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Bartek2075, post #265

Jak takie coś widzisz to od razu zgłaszaj z opisem i podaniem linku do źródłowej strony ze zdjęciami.
[#267] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Bartek2075, post #265

Jechac na miejsce i kupic od reki albo platnosc przy odbiorze - za taka cene to tylko brac! OK
[#268] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@selur, post #267

no za pobraniem nie zgodził się
[#269] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Bartek2075, post #268

Zatem do rowu i zakopac wuja OK
[#270] Re: Karty turbo do Amigi 1200 ,oszustwa na OLX.

@Bartek2075, post #268

Konto OLX aktywne jeden dzień,brak podanego nr telefonu.
Bez obrazy koledzy,ale proszę stuknąć się w czoło.
No chyba,że ktoś chce stracić 800 PLN,to niech robi przelew.
Strata kasy gwarantowana.
Oszustwo jak nic.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem