[#1] ZERO Amig
Patrząc na wątek juena i pch dobrze byłoby się dowiedzieć, kto nie ma żadnej Amigi.
Jak macie ochotę to tu dopiszcie się kto ma sztuk: 0
[#2] Re: ZERO Amig

@Daclaw, post #1

Rozmiem ze liczysz sprzet realny.
Czy WinUAE sie zalicza do tego co liczysz?
Co z AmigaONE i Pegasos I / II ? Czy to Amigi? :) No i tak dalej:)
[#3] Re: ZERO Amig

@stefkos, post #2

WinUAE będzie Amigą jak pieniadze z Monopoly będą legalnym środkiem płatniczym.
[#4] Re: ZERO Amig

@stefkos, post #2

Ja rozumiem, że nadszedł sezon na tego typu wątki. Fajna zabawa i niech by to pozostało zabawą. Jednak bardzo bym prosił. Nie zaczynajmy znowu wątku "co dla mnie jest Amigą". Uśmieszki uśmieszkami, ale z doświadczenia wiemy chyba jak to się zwykle niewinnie zaczyna.
[#5] Re: ZERO Amig

@Daclaw, post #1

.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 10:31:04 przez KM_Ender
[#6] Re: ZERO Amig

@michal_zukowski, post #3

Borg z Retrogralnii dosadnie i logicznie wyjaśnił, że najlepszą Amigą jest PC i to jest fakt.
[#7] Re: ZERO Amig

@michal_zukowski, post #3

A ja mam problem tożsamościowy...
Bo jak się zainstaluje WinUAE na takim MSI Wind, to czyż nie otrzymuje się właśnie tego, o czym amigowcy marzyli w latach 90-tych i co renderowali w Maxon Cinema i innym Imagine?
Czyli maszynki małej, zgrabnej, przenośnej, wszystko mającej, z kulturą pracy...

Powiem więcej - kiedy kupiłem mojego pierwszego smartfona z Androidem, lata temu, to sobie pomyślałem, że właśnie tak mógł wyglądać AmigaOS przyszłości.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 10:57:25 przez Daclaw
[#8] Re: ZERO Amig

@Daclaw, post #7

No nie marzyli o tym żeby przed uruchomieniem systemu Amigi uruchomić wpierw emulator nawet gdyby w tle pracował, a wcześniej jeszcze jakiś inny obcy system żeby uruchomić ten emulator.
[#9] Re: ZERO Amig

@Daclaw, post #7

koksiarz napisał:
"No nie marzyli o tym żeby przed uruchomieniem systemu Amigi uruchomić wpierw emulator nawet gdyby w tle pracował, a wcześniej jeszcze jakiś inny obcy system żeby uruchomić ten emulator."

A jakie to ma dziś znaczenie skoro PC jak tak szybki, że można sobie i 10 emulatorów włączyć i komfortowo użytkować AOS
[#10] Re: ZERO Amig

@Daclaw, post #7

Do tego właśnie zostały stworzone systemy NG, żeby było wygodniej i ładniej. Ale nadal to nie jest Amiga.
[#11] Re: ZERO Amig

@ingenic, post #9

Nie bedziesz komfortowo używał AmigaOSu bo nie podepniesz amigowego osprzętu, tak jak pieniądze z Monopoly, można się cieszyć że się ich ma dużo, ale kobiety na lody nie wyciągniesz za nie.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 11:07:10 przez michal_zukowski
[#12] Re: ZERO Amig

@michal_zukowski, post #10

Może dla Ciebie, ale dla mnie to jest właśnie Amiga.
[#13] Re: ZERO Amig

@ingenic, post #12

Możesz także uważać, że krzesło albo kubek to Amiga. Twoje prawo. To nic nie zmienia jeśli chodzi o obowiązującą rzeczywistość.
[#14] Re: ZERO Amig

@michal_zukowski, post #13

brawo! OK

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 11:10:21 przez RokiS
[#15] Re: ZERO Amig

A no właśnie. Niektórzy po prostu na siłę próbują coś wmówić ale ich sprawa - rzeczywistości nie zmienią.
[#16] Re: ZERO Amig

@michal_zukowski, post #11

Nie bedziesz komfortowo używał AmigaOSu bo nie podepniesz amigowego osprzętu

Eee, trochę nie rozumiem.
Chodzi o genlocki i inny osprzęt do analogowego video? Bo z tym faktycznie ciężko.
Poza tym, co może dać jakikolwiek osprzęt amigowy, czego nie zapewni emulator?

Chodzi mi, oczywiście, o funkcjonalność. Klimat i feeling to zupełnie inna kwestia.
[#17] Re: ZERO Amig

To także da się rozszerzyć na emulatory sprzętowe. Jak posiadają amigowe złączą tj. można podłączyć unikalny amigowy osprzęt (Zorro2, port zegara lub karty na złącze procka) to jest to klon. Jak nie można to jest to emulator.
[#18] Re: ZERO Amig

@Daclaw, post #16

1. Po pierwsze opóźnienia na liniach joysticka przy użyciu joyów usb, albo jakiś kowerterów
2. Nieidealny dzwięk
3. Bezposredni odczyt dyskietek (w większości wypadków)
4. Brak obsługi sensownego 3d (na razie)
5. Niepełna obsługa ppc
6. Brak osbługi tych wszystkich kart związanych z video

Pewnie w przyszłości będzie wszystko emulowane więc wtedy przyznam racje.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 11:28:53 przez michal_zukowski
[#19] Re: ZERO Amig

Możesz uważać, że CDTV to Amiga, a nie jest nią.
[#20] Re: ZERO Amig

@ingenic, post #19

Oj, wiesz, za stary jestem, żeby takie trollingi w wiecej niz 5 minut nie zbijać:

Oficjalny dokument od Commodore:
link

"The CDTV player integrates an Amiga 500 computer motherboard"

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 11:25:58 przez michal_zukowski
[#21] Re: ZERO Amig

@michal_zukowski, post #20

W karoserii malucha upchałem silnik od Suzuki GSX-R. Czyni to z malucha Suzukiem ?
[#22] Re: ZERO Amig

@ingenic, post #21

Jak to faktycznie zrobisz i pokażesz zdjęcia to wtedy ocenię. Próbuj.
[#23] Re: ZERO Amig

@michal_zukowski, post #22

[#24] Re: ZERO Amig

@ingenic, post #21

Nie. Maluchowi nic nie pomoże. Ten samochód nie miał żadnych zalet, poza tą jedną - w warunkach PRLu - że był. Jedno z wielu prostych wozideł, jakich pełno w krajach śródziemnomorskich, czasem na 4 kołach, czasem na 3.
[#25] Re: ZERO Amig

@Daclaw, post #24

Ma drugą, strefa zgniotu kończy się zaraz za silnikiem, niektóre nowe samochody tego nie mają.
[#26] Re: ZERO Amig

@ingenic, post #23

Luz to wymienili silnik czyli w komputerze CPU. Jak już chcesz porównywać to bliższe by było porównanie Octavii do Golfa bo 70% rzeczy było wcześniej wspólnych.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 12:01:54 przez michal_zukowski
[#27] Re: ZERO Amig

@ingenic, post #19

co ?? Przecież i CDTV i CD32 to Amiga - i to Commodore-Amiga
Chyba miałeś na myśli, że CDTV to bardziej konsola niż komputer - bo nie miała wbudowanej stacji dyskietek :)
[#28] Re: ZERO Amig

@Daclaw, post #1

Nie mam żadnej. Może kiedyś. Na razie tylko emulacja.
[#29] Re: ZERO Amig

@czorny, post #28

jeśli emulacja to z doswiadczenia zauważyłem, że dobre wrażenia sprawia Pi w obudowie od prawdziwej Amigi 600/1200, oryginalna klawiatura +keyrah lub odpowiednik dla klawiatury od A500. Zawsze to taniej wychodzi niż A1200, a z czasem można wrzucić sobie do środka amigową płytę główną.
[#30] Re: ZERO Amig

@RokiS, post #27

Pewnie chodziło mu o to, że CDTV była sprzedawana jako Commodore CDTV.
Nigdzie nie ma znaczka Amiga na obudowie ;)
Jednak dla nieświadomych - znaczek A znajduje sięna klawiaturze ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem