@XoR, post #35
@Daclaw, post #38
@Daclaw, post #40
Rozwój emulacji ograniczył na wiele lat twórczość amigową, szczególnie jeśli chodzi o oprogramowanie. Jak siedzisz na Amidze z lipnym netem albo z brakiem, bez gier, z dwoma programami na których wiesz co masz zrobić to nie masz tylu rzeczy, które Cię rozpraszają. Oczywiście mówię statystycznie bo może się zdarzyć rodzynek, któremu to będzie obojętne.
Ograniczył, bo nie było motywacji, gdy w tle był wszystko-mający Windows. To ograniczenia sprzętowej Amigi napędzały pewną kreatywność.
@Nasedo, post #41
Bardzo ciekawa... khem "teoria".
ale właśnie możliwości - gdyż odnalazłem to co chciałem i potrzebowałem.
@don_rafito, post #42
@Nasedo, post #43
@Motyl, post #44
@Nasedo, post #43
@juen, post #45
@XoR, post #50
@KM_Ender, post #51
@XoR, post #52
Mnie zastanawia skąd w ogóle bierze się tego typu myślenie które powoduje że ludzie się jarają jakimś RPi400 jako sprzętem do emulacji Amigi. Ani to nie jest prawdziwa Amiga ani posiadanie oddzielnego klamotu nie jest wygodniejsze niż używanie już używanego komputera. Poza tym jeśli chodzi o jakość emulacji to będzie ona słaba na takim sprzęcie.
Ja rozumiem 3 opcje:
1. Amiga + CRT => prawdziwy feeling, Amiga Master Race
2. Emulacja na dobrym monitorze z VRR (Freesync/G-Sync) => łady obraz bez szarpania i z niskim input lagiem
3. Użycie komputera który się posiada tak jak jest => może szarpać jak nie ma VRR, kolory to zależy od ekranu, ale jest zawsze ostry obraz, wygodnie i tanio
Wszystkie inne opcje to jakaś pomyłka. Szczególnie nie rozumiem osób podłączających Amigi do jakichś starych kwadratowych perłowych kwadratowych LCD TN/MVA, używania tanich przelotek SCART/HDMI z 50ms lagiem, szarpiących produktów Indivision (one nawet na 50Hz szarpią) czy właśnie budowanie jakichś dedykowanych emulator boxów z RaspberryPi
@michal_zukowski, post #11
Nie bedziesz komfortowo używał AmigaOSu bo nie podepniesz amigowego osprzętu, tak jak pieniądze z Monopoly, można się cieszyć że się ich ma dużo, ale kobiety na lody nie wyciągniesz za nie.
1. Po pierwsze opóźnienia na liniach joysticka przy użyciu joyów usb, albo jakiś kowerterów
2. Nieidealny dzwięk
3. Bezposredni odczyt dyskietek (w większości wypadków)
4. Brak obsługi sensownego 3d (na razie)
5. Niepełna obsługa ppc
6. Brak osbługi tych wszystkich kart związanych z video
@nogorg, post #56
@Daclaw, post #57
@infboras, post #59