[#151] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@Jazzcat, post #145

Natomiast ciągle nikt mi nie odpowiedział jak ten plik:
https://1drv.ms/u/s!Ankjcfat788akQMatc9FSJxvAJc8?e=aaDJfz
ma się jakościowo do 14 bitowej Pauli nagranej przez Jazzcata.
[#152] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@rutra80, post #151

Jak dla mnie Paula 14c szumi znacznie mniej. Różnica jest taka, że aż daje w mordę Bardzo dobrze słychać to w intrze, a zwłaszcza w okolicach 3 i 4 sekundy.
[#153] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@Jazzcat, post #152

A czym słuchasz?
[#154] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@rutra80, post #153

Na PC na monitorach.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2021 14:26:41 przez Jazzcat
[#155] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@rutra80, post #151

Połączyłem po dwa kawałki początków, od połowy twój plik (wyraźnie szumi)

Play16-Paula14c_Original-TEST.flac

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2021 14:30:19 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#156] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #155

Hmm to albo coś z moim sprzętem nie tak (Windows, słuchawki, fb2k, WASAPI na Radeonie) albo głuchnę na starość bo szum mojego pliku jest dla mnie dużo mniej uciążliwy niż ten z Pauli 14bit...
Mój plik to po prostu Original Jazzcata ale zrekwantyzowany SOX'em do 8 bitów z ditheringiem i kształtowaniem szumu Gesemann (WAV jest 16bit ale wykorzystywanych jest tylko 8 bitów).
Na moje ucho na moim sprzęcie jakość od najlepszej do najgorszej leci tak: original, mój, paula 14bit, paula 8bit.
Usiłowałem pokazać że dobrze zrekwantyzowane 8bit może brzmieć lepiej niż 14 bitowe sztuczki na Pauli, ale jeśli wg Was mój jest gorszy to nie ma o czym gadać.
[#157] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@rutra80, post #156

Ja słyszę większe szumy w 14 bit, szczególnie na początku, kiedy wokal jest mniej aktywny.
Ale jakość 14 bit lepsza.
[#158] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@kar78787878, post #157

Smarfon z Androidem?
[#159] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@kar78787878, post #157

Ale tu z jakością chodzi właśnie o szum...
[#160] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@rutra80, post #159

Smarfon z Androidem?

Wydaje mi się, że nie. Win10. Słuchawki mniej więcej takie jak masz w awatarze. Philips SHP2700.

Ale tu z jakością chodzi właśnie o szum...

Jak dla mnie to dwie odrębne kwestie.
Jeśli natomiast dla Ciebie zaszumienie to jakość, to jest tak jak pisałem.
[#161] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@kar78787878, post #160

Tam względem oryginału oprócz szumów nic się nie powinno zmienić...
[#162] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@rutra80, post #156

Ten szum nawet widać

[#163] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@nogorg, post #162

Na tym polega noise shaping że szum wywalasz w wysokie, niesłyszalne dla człowieka częstotliwości, a słyszalny dół zostaje czysty.
[#164] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@rutra80, post #163

No i w Twoim przykładzie zaczyna szumieć w okolicy 5 kHz.
[#165] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@rutra80, post #150

No ale wlasnie tak to dziala - zakodowales plik z 16 bitowymi probkami za pomoca DPCM i funkcji kodujacej zmiany wartosci 16bitowych probek tak aby zmiescily sie w 8 (lub 4bitach) na wartosc, bazujacej na parametrach uzyskanych z analizy statystycznej zestawu 16 bitowych plikow audio. Funkcja dekodujaca robi operacje odwrotna - dekoduje dane 8 bitowe do 16 bitowej probki i ta probka jest odtwarzana a nie zakodowana 8 bitowa dana. Nawet jesli probki wejsciowe zawieraja wartosci <256 to tablica kwantyzacji bedzie generowac wartosci na bazie danych dla 16 bitowych probek.
Link, ktory podales dokladnie opisuje ten proces a DPCM jest pierwszym etapem tego procesu. Tak jak napisalem poprzednio - jesli chcesz odtwarzac 8 bitowe probki, musisz stworzyc wlasna funkcje/tablice, ktora zmapuje zmiany w probce 8 bitowej, na przyklad na 4 bity.
Dokladnie to robi kompresja 8svx, bazujaca na ciagach Fibonacciego, o ktorej pisalem wczesniej a ktora jest kompresja stratna.
1
[#166] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@nogorg, post #164

Mój przykład: do 5kHz brak szumu, od 5 kHz ledwie słyszalny szum, od 14kHz szum ditheringowy.
Paula 14bit: w całym zakresie lekko słyszalny szum, im wyżej tym mniejszy.

Kwestia gustu. Może znajdę czas i ochotę żeby jeszcze podnieść ten 5kHz próg...
[#167] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@rutra80, post #166

Ja, podobnie jak koledzy wyżej, preferuję matowy szum z 14 bitów, a nie ten syczący z Twojego przykładu. To słychać nawet na głośnikach z laptopa, nie potrzeba super sprzętu. Ba, na słabszym sprzęcie gdzie basy nie dudnią i nie przygłuszają reszty to jest nawet bardziej ewidentne.

Z tym ditheringiem jest jeszcze jeden problem: Paula wprawdzie w pewnych okolicznościach daje radę odtwarzać próbki z częstotliwością około 56 kHz i można by teoretycznie tam próbować upychać dithering, ale nie zawsze jest to dostępne. W zwykłych trybach PAL/NTSC mamy max 28 kHz, a tu wiele nie wyczarujesz. Podobnie gdy wydolność CPU ogranicza np. dekodowanie mp3 do 22 kHz.

W Protrackerze również - możesz sobie zadecydować czy wolisz np. szum kwantyzacji czy maskujący go szum ditheringowy. Czasem ten drugi może mieć więcej sensu. Albo ich miks w preferowanych proporcjach. Ale jesteś skazany na któryś z nich. Niemniej jeśli jest jakiś lepszy sposób na konwertowanie sampli do 8 bitów, bez ingerowania w ich dynamikę, to chętnie go poznam.
[#168] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@nogorg, post #167

Myślę, że w temacie wróciliśmy do początku i do tego, o czym pisałem w pierwszym poście. Najlepszym sposobem jest po prostu dobre współbrzmienie sampli, a nie skupianie się na tym, czy pojedynczy instrument brzmi dobrze. Suma czterech kanałów bardzo ładnie potrafi zamaskować drobne niedoskonałości, a fakt dosyć szybkiego oswajania się słuchacza z brzmieniem sprawi, że już przy drugim module przestaniemy zwracać uwagę na szumy, niedostatki w górnych częstotliwościach itd. To jak słuchanie słabo nagranej kapeli - po paru minutach bez problemu człowiek oswaja się z brzmieniem garażowego studia. A moduły to po prostu pewien specyficzny gatunek muzyki, z którym też się trzeba oswoić. Sam słuchałem tysięcy modułów i nie miałem z tym problemu. Ktoś, kto nigdy nie słyszał żadnego modułu może być lekko zdziwiony porównując go do muzyki, którą zna i słucha na co dzień, ale nie chodzi przecież o to, żeby wszystko porównywać. Słuchamy przecież amigowych modułów nie dlatego, że jest to najbardziej rozbudowana i najlepiej brzmiącą muzyka na świecie.

Zresztą, tak ważny w muzyce "efekt wow" objawia się na różne sposoby. Można po pół roku grania na ZX-Spectrum odpalić Warhawka na Atari i posłuchać jak brzmią 4 kanały i fajna melodia. Na pierwszych Amigach wystarczyło posłuchać piosenki Anty-Atari, żeby wszystkim opadła szczena. Dlaczego? Przecież ani żart nie był zbyt wysokich lotów, ani muzyka nie była wspaniała, prawda? A jednak - komputer MÓWI i gra instrumentami "jak prawdziwe"! Potem można było posłuchać sobie np. "Guitar Slinger" i zrobić wielkie oczy (uszy). Ale co z tego, skoro włączenie pierwszej lepszej płyty z CD z podobną muzyką da o wiele większego kopa (wszystko powyższe zakładając, że ktoś oczywiście nigdy nie słuchał żadnej muzyki). Ten sam efekt "wow" można uzyskać przerzucając się z plastikowych Logitechów na wzmacniacz i kolumny za kilkadziesiąt tysięcy i wrzucając jakiś genialnie brzmiący kawałek. Ale potem można wrzucić sobie o wiele gorzej brzmiacy kawałek, za to z genialnymi riffami, i też "odlecieć". A na koniec można wrócić do Amigi i odpalić "Klisje Paa Klisje" i mieć głęboko gdzieś to, że nagle brzmienie "siadło", skoro z głośników leci świetny utwór, którego nie sposób zapomnieć.

Nie wiem więc czy realnie jest sens, żeby 4-kanałowa muzyka ProTrackerowa cokolwiek "goniła" lub na czymś się wzorowała. To po prostu pewien specyficzna forma muzyki dla określonej, również specyficznej grupy ludzi.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2021 11:56:30 przez XTD
[#169] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@XTD, post #168

Pamiętam jak kupiłem sobie płytę Jogeira, i tam Guitar Slinger leciał z gitary nagranej w studiu... i jakoś brzmiał tak miernie. W module był ten efekt wow, a tam brzmiało to dosyć słabo, chociaż lepiej i czyściej :(
[#170] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@ZbyniuR, post #131

Tak w sumie to szukałem czegoś o ditheringu obrazu, a przy okazji trafiłem na hasło:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dithering_(audio)

No bo w obrazie to wygląda tak:
Od lewej papuga w 8bit, potem 4bit z ditheringiem i 4bit bez dither.

Pytanie do której z bocznych papug jest bardziej podobna ta środkowa?

Czyli nie wystarczy obciąć młodsze bity i zaokrąglić najmłodszy ze zostawionych bitów jeśli te obcięte mają ponad 50%.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2021 03:48:46 przez ZbyniuR
[#171] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@ZbyniuR, post #170

To jest kwestia mocno uznaniowa czy rezultat danej operacji będzie lepszy dla osiągnięcia zamierzonego ("artystycznego") celu, czy gorszy. Zależy to również od materiału na którym jest ta operacja aplikowana. Zawsze jest coś za coś.
[#172] Re: Amiga jednak Rulez - o dźwięku i modułach

@ZbyniuR, post #170

Ujmę to w ten sposób... W latach 90-tych biliśmy się o rozmaicie rozumianą jakość, bo ona była deficytowa. Dziś jakość jest czymś oczywistym, niczym ciepła woda w kranie i nie ma sensu traktować jej jako celu samego w sobie.

Spotykam wiele przypadków, gdy przeostrzony, idealny obraz HD albo 4K subiektywnie psuje efekt zamiast poprawiać. To samo dotyczy powszechnej, cyfrowej rekonstrukcji (i kolorowania). Nie widzę powodu, aby filmy braci Lumiere wyglądały lepiej niż to, co widzieli uczestnicy ich pierwszego pokazu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem