@charliefrown,
post #58
Ciężko określić popularność platform, bo każdy ma swój punkt widzenia zależny od wieku i finansów w tamtym czasie.
W 93/94 roku znałem z 5 osób, które miały Pcty. Najprawdopodobniej były to 286, 486 i pierwsze pentiumy. Ja wtedy miałem Commodorka i jakoś pod koniec 94 albo początku 95 A600. Inne "dzieciaki" miały wtedy pegasusy i karty do nich były do kupienia na lokalnym bazarku i targu

. Amigowców znałem kilku/kilkunastu. Był też w mieście gościu co miał spis gier i nagrywał dyskietki za 1.5zł/szt
Pierwsza większw fala PCtów przyszła jakoś w 96-97 roku. Jakoś wieść o "cudownym" Win95 przekonywała do zakupu blaszanej skrzynki. No i to też czas popularyzacji konsol i salonów gier.
Może akurat moje środowisko w tamtym czasie akurat tak wyglądało i statystyka krajowa wyglądała inaczej. Trudno to oszacować na swoim środowisku, gdzie przy 20 osobach, jedna stanowi 5%. No i ktoś mógł wtedy mieć z 8, 16 czy 20 lat i nie znał ludzi co mieli wtedy z 40 lat i grali sobie na swoich 286 i 386. Dzisiaj mają 70 lat i bardziej myślą o tym, czy brali rano leki, niż o spory na forach platform komputerowych
Podejrzewam, że te ankiety z gazet właśnie ozwierciedlają statystyki tych starszych użytkowników. Ci młodsi woleli zamiast znaczka kupić dyskietki